Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Pau.Em wrote:Dziewczyny ostatnio strasznie schudłam, niby to nic po ciąży przecież się chudnie,ale ja już waze mniej niż przed pierwszą ciąża.. W dodatku ciągle mi słabo, ciśnienie mam 90 na 48. Co zbadać? Poza morfologia,bo tutaj wszystko ok:( ostatnio dużo chorowałam, teraz te upały, może to to?
Dodawaj zdrowy tłuszcz do każdego posiłku, jakiś roślinny z pierwszego tłoczenia (lub masło)... tłuszcz jest kaloryczny i zdrowy, trochę tych brakujących kalorii uzupełnisz. Ciśnienie podnosi sól.. hmmm no musisz więcej jeść, żeby bilans był dodatni a nie ujemny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 13:38
-
Pau.Em wrote:Oj z jedzeniem słabo. Jem rano jakaś bułkę i wieczorem czasem coś zjem. Tak to zyje o kawie. W taki upał nie jestem w stanie jeść. Chyba że truskawki;) to wejdzie w każdej ilości.
Amir zbadam TSH, racja.
Jak prawie nie jesz to logiczne ze chudniesz -
nick nieaktualnyMagda no nie do końca. Pije dużo kawy, slodzonej z mlekiem. Taki kubek 200 ml to ok 100kcal. I z samej kawy mam 500 dziennie. Ale no faktycznie i tak mało. Nie mam kiedy zwyczajnie 🙈 jem takie rzeczy co szybko się je zje- owoce głównie. Mam wstręt do słodkiego. Aż siebie nie poznaje..
-
nick nieaktualnyPau.em czym Ty zyjesz? Ja jak nie zjem sniadania i obiadu to w glowie mi sie kreci... Kolacji moge nie jesc ale tez zwykle owoce,teraz glownie truskawki pochłaniam tyle ile znajde ;P i jeszcze rzodkiewki sa u mnie teraz na tapecie..
Ta kawa to ci raczej nic wartosciowego nie dostarcza a maly wyjada z ciebie wszystko co wartosciowe co potrzebuje wiec w Tobie to nie wiele zostaje z tych skromnych posiłków ;pWiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 14:30
-
nick nieaktualnyNie wiem czym
jeszcze może w wakacje,jak córka będzie w domu, to jakoś lepiej będzie. Jednak dla 1 osoby nie ma sensu gotować. Mąż je w pracy, córka w przedszkolu. Może to też stąd. Ale głównie chodzi o to, że nie mam apetyty, bo jakbym miała to bym jadła przecież. Może to ta pogoda...
-
Musisz się przymusić, bo niedługo znikniesz! Może płynne rzeczy? Pożywne zmiksowane zupy? Łatwiej wchodzą. W biedronkach są takie zupy gotowe, wystarczy podgrzać. Może nie jest to super rozwiązanie, ale na pewno lepsze niż jechanie całego dnia o kawie...
-
Pomyślałam też o sałatkach, są lekkie a można dodać pożywne składniki, np. tuńczyk ma dużo białka, kurczak i tak jak pisała symbolica jakiś tłuszcz np. oliwę z oliwek albo masło. Kupujesz mix sałat w sklepie, tuńczyk z puszki i jakieś warzywka np. paprykę i ogórka wkrajasz. Obiad masz w 10 minut a możesz sobie zrobić na 2 dni
-
Pau.Em, dziewczyny mają rację, musisz jeść! Karmiąc piersią potrzebne jest tak w ogóle ok. 500kcal dziennie więcej. Ja to zawsze mam w lodówce jakiś serek, jogurt i podjadam w ciągu dnia - to jest zimne, więc nawet w upały wchodzi.
My po szczepieniu. Póki co jest ok i mam nadzieję, że tak zostanie. Mały waży 7400. Pan doktor kazał zacząć rozszerzać dietę 😋😋😋. Nie chciało mi się z nim dyskutować, ale i tak zrobię po swojemu 🙂.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 16:42
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
nick nieaktualnyO jogurty to dobry pomysł, teraz tyle owoców, że do naturalnego można wrzucić. W niedzielę córka chciała gorfy i robiłam właśnie z jogurtem naturalnym i owocami.
Ja nie kupuje gotowych mixow sałat od momentu, gdy otworzyłam paczkę A z niej wyleciała gigantyczną muchą 🤦♀️🙈😆 kupuje główkę lodowej albo rzymskiej, bo tam widzę co w nich siedzi 😆
Ja planuje z rozszerzeniem diety tak jak malami. Generalnie pewnie i tak nic nie będzie chciał jeść na początku, więc zanim naprawdę zacznie jeść to akurat nauczy się siadać.
-
Wracając do tego siedzenia i jedzenia to mama fizjoterapeuta pisze, że większość dzieci opanowuje siad między 9a11 miesiącem życia. Przez 3czy5 miesięcy karmić na kolanach to trochę słabo. Myślę, że na czas posiłku można dziecko posadzić w krzesełku, nie ma co popadać w paranoję. No ale chyba im później tym lepiej 🙂.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 21:10
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
nick nieaktualnyDuzo krzeselek ma funkcje z odchyleniem oparcia.ja mialam pożyczony fotelik od szwagierki ale moje dziecko nie chcialo w nim siedziec, teraz chyba od siostry pozycze. Nie bede kupować bo nie wiem na ile sie tym razem przyda a mam skad pozyczyc
na poczatku pewnie i tak bede karmić w bujaczku lub nosidelku. Zreszta tak jak pau.em nie nastawiam sie na to ze pojdzie gladko z jedzeniem. Na chwile obecna mala jak widzi ze cos jemy z talerza jest zainteresowana i probuje talerze zabierac.gdyby tesciowa to widziala na pewno stwierdzilaby że dziecko glodne
No i co raz czesciej sie zastanawiam co i kiedy dawalam synkowi... Musze troche poczytac o rozszerzaniu. Poki co czytałam styczniowki (ktos tu pisal ze juz sa daleko w tym temacie) i zdebialam na jakim etapie sa co niektore. Fakt ze niektore juz na pewno pol roku skonczyly... Hmm moja ma czas do sierpnia wiec poczekam na swieze marcheweczki,ziemniaki i inne warzywka -
Mi temat rozszerzania diety wydaje sie obcy i odległy a tak naprawde to tuz tuz...
Dzis wyszłam na dwie godzinki, odmrozilam pokarm bo akurat to byl czas karmienia i ogolnie masakra, mała nie chciala trzymac w ustach smoczka, podobno bardzo plakala, dopiero po dluzszej histerii dorwala sie do butli i wypiła bo byla juz bardzo glodna... w piatek mialam mieć wieczorne wyjscie i chyba odpuszcze jak ma tak plakac bidulka:( -
Pau.Em zdecydowanie musisz więcej jeść, dziewczyny dobrze piszą że karmiąc kobieta potrzebuje 500kcal więcej niż przeciętna kobieta a sama kawa robo więcej szkody niż pożytku, ale tarczyce też zbadaj
Ja planuję karmić na początku w leżaczku ale zobaczymy czy mała będzie chciała w nim w ogóle leżeć za te dwa miesiące bo robi się wiercipięta z niej 😁 bo na kolanach na dłuższą metę raczej będzie ciężko no chyba że we dwójkę to wtedy bez problemu🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza