Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
A u nas dwie dwójki się przebiły, dwie kolejne w natarciu. Moje dziecko jest nie do zniesienia. Jedynki to można powiedzieć, że gładko wyszły, a teraz się dzieje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2019, 12:58
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Dziewczyny jak ubieracie w taką pogodę dzieci na spacer? Dzisiaj u mnie jest zimno, wietrznie - załozyłam jej kombinezon pluszowy i czapke, ale jak wracałysmy to miała zimne rączki. Nie wiem czy rekawiczki juz zakladać? Ten kombinezon to taki jesienny. Ma też kurtkę i wtedy zakładam grubsze spodnie, ale to tylko do samochodu bo niestety jak jej zakładam na nogi buty (a są to buty typu papcie takie materiałowe miekkie) to tak wierzga nogami, że od razu je zrzuca
Kurcze macie na to jakąś radę czy pozostają nam kombinezony z zakrytymi stopami?
-
Właśnie czuć zęba 😊
Ja wczoraj założyłam długie body bluze lżejsza i kurteczkę lżejsza wiosrnnna , chusteczkę polarowa materiałowa pod szyjkę, wełniana czapeczkę, spodenki dresowe i grubsze skarpetki. Jak był w wózki nóżki przykryłam kocuki a jsk w chuście to dyndały w danych skarpetach. A w chuście byliśmy ok 16-17 na godzinnym spacerku
Dzisiaj ubrałam cieplejsza kurteczkę (nowa 😊) jesienna zimowa i tylko body długi rekaw, reszta bez zmian
Buciki mam takie wkładane zimowe ale myśle ze jak jest ponad 10st to ciepłe skarpetki wystarcza -
nick nieaktualnyJa dziś jak szlam z Laura po dziewczyny do przedszkola to ubrałam jej body z długim rękawem, na to bluzę i kamizelkę. Na nogi jeansiki, skarpetki i szmaciane trampeczki. Karczek był w sam raz wiec ok. Po rączkach nie sprawdzam nigdy. Ubrałam jej tez czapkę, a właściwie berecik na głowę bo jak wychodziłyśmy to padał deszcz, ale w połowie spaceru ściągnelam bo jak słońce wyjrzalo zza chmur to zrobiło się ciepło.
Muszę się rozejrzeć za jakaś kurtka dla małej bo wszystko co mam jest na rozmiar 74 lub większe i są nam za duże. Skocze może do pepco to mi się uda upolować coś na 68 rozmiar 🤔 bo w sieciówkach są, ale ceny kosmiczne i jakoś mi szkoda tak na jeden sezon 🤷♀️ -
ruda90 wrote:Czy tylko my nie mamy jeszcze ząbka? 😂😂😂
My dziś byliśmy ubrani w rajstopki skarpetki dresiki body długi rękaw i polarek jesienny a na głowie czapkapierwszy spacer w pozycji typowo siedzącej 😉 (do tej pory jeździła w spacerowce ale na lezaco)
Moja córka też jeszcze bez ząbków. Starsza pierwszego miała dopiero na 13 miesięcy. Także czekamy cierpliwie.malami.91 lubi tę wiadomość
-
Amir ta witamina D nie ma znaczenia na to kiedy się wyrżną tylko wpływa na na sam proces uwapnienia kości i zębów.
A tu z ciekowości wklejam, sama jestem zaskoczona objawami..:
Niedobór witaminy D
Niedobór witaminy D jest poważnym problemem zdrowotnym, który przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości. Niedobór może spowodować rozwój krzywicy u dzieci, natomiast u dorosłych osteoporozy. Z racji osłabionego układu kostno-mięśniowego mogą pojawić się problemy z chodzeniem, którym towarzyszą sile skurcze. Dodatkowo niedobór witaminy D przyśpiesza proces starzenia się.
Objawy niedoboru witaminy D
brak snu
biegunka
bóle kostno-mięśniowe
utrata apetytu
niesmak
zaburzenie widzenia
Na niedobór witaminy D najbardziej są narażone osoby z ciemną karnacją skóry, gdyż produkuje ona mniej witaminy D. Osoby po 65. roku życia - wynika to z faktu, że w tym wieku ma się obniżoną syntezę witaminy D w skórze. Także ludzie, którzy spędzają mało czas na słońcu.
Nadmiar witaminy D
Co za wiele, to nie zdrowo - tak samo jak niedobór witaminy D jest niebezpieczny dla organizmu, podobnie jest w przypadku nadmiaru tej witaminy.
Objawy nadmiaru witaminy D
ból głowy
ból oczu
ogólne osłabienie organizmu
pocenie się
nudności i wymioty
mdłości
biegunka i rozwolnienie
brak apetytu
częste oddawanie moczu
wzmożone pragnienie
Przedawkowanie witaminy D
Przedawkowanie witaminy D stanowi ogromne zagrożenie dla płodu, wpływa na powstawanie chorób kości u noworodka. Może doprowadzić do deformacji płodu. Zbyt duża ilość witamy D w organizmie może spowodować, że duża ilość wapna zgromadzi się w tętnicach, nerkach i tkankach serca, może to przyczynić się do nieprawidłowej pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Nadmiar witaminy D przyczynia się do problemów z kamicą nerkową i pęcherzykiem żółciowym.
Przedawkowanie witaminy D może nastąpić w momencie przyjmowania 4 x większej dawki niż jest zalecana.
Więcej: https://www.chillizet.pl/Zdrowie/Choroby/witamina-d-objawy-nadmiaru-i-niedoboru-wystepowanie-zalecana-dawka-8169
Mówią coś Wasze dzieci?? u na od kilku dni etap ta ta ta ta... tata się cieszy...Weronika też miała ten etap po 6miesiącu tylko z 2-3 tydgodnie wcześniej... mama to mu się wyrwie sporadycznie, przypadkowo, raz na kilka dni...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2019, 19:09
-
Moniiiikaaaa wrote:Ja ubieram tak samo jak Malami. Tylko jedna parę grubych skarpet. I w wózku kocyk na nóżkach.
Jeeeest! Właśnie zakończyliśmy szczepienia na ten rok
My też dziś byliśmy na ostatnim szczepieniu
Melduję że u nas dalej zębów brakMoniiiikaaaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny tak z innej beczki należy któraś do grupy na fb? Można się wbić do grupy? Dzieje się tam coś? Kiedyś należałam, ale potem usunęłam konto na fb a teraz musiałam założyć z powodu przedszkola bo mamy grupę na fb wiec chętnie wróciłabym na nasza grupę tez 😊
-
ej_est wrote:Dziewczyny tak z innej beczki należy któraś do grupy na fb? Można się wbić do grupy? Dzieje się tam coś? Kiedyś należałam, ale potem usunęłam konto na fb a teraz musiałam założyć z powodu przedszkola bo mamy grupę na fb wiec chętnie wróciłabym na nasza grupę tez 😊
Ja nie należę bo dopiero ostatnio dołączyłam po baaaardzo długiej nieobecności 😉