X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też się awanturuje jak mu czegoś zabraniamy, ale staramy się na to nie reagować, żeby nie nauczył się wymuszać krzykiem/płaczem.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    U nas jest pełzanie, pozycja czworacza, bujanie na niej, wypinanie pupy (jakby się modliła po arabsku :D), ale siadanie i raczkowanie jeszcze przed nami...

U nas tak samo 😉 od kilku dni coraz dziwniejsze i śmieszniejsze pozycje tworzy

961l20mmezoojidp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2019, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza mała zrobiła dziś pierwsze kroki na czworaka 😀 bawiła się wieczorem na macie i nagle postanowiła pójść za siostrami do drugiego pokoju. Przeszła cała długość przedpokoju. Oczywiście nie za jednym zamachem, co trzy/cztery kroki kładła się na brzuch i odpoczywała pare sekund i potem dalej raczkowała #dumnamama 💪☺️

symbolica, artemida27, Moniiiikaaaa, malami.91, bumbum, MonisiaK, Mila_85, Karola94c lubią tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Nasza mała zrobiła dziś pierwsze kroki na czworaka 😀 bawiła się wieczorem na macie i nagle postanowiła pójść za siostrami do drugiego pokoju. Przeszła cała długość przedpokoju. Oczywiście nie za jednym zamachem, co trzy/cztery kroki kładła się na brzuch i odpoczywała pare sekund i potem dalej raczkowała #dumnamama 💪☺️
    Gratulacje, to teraz będziesz miała sajgon jak wyżej ;-) doświadczonej mamie zresztą tłumaczyć tego nie trzeba :-)

Mój też potrafi naprawdę głośno wrzeszczeć jak coś u odbiorę lub np, jest zmęczony a tu jeszcze jakie ubieranie go czeka czy zmiana pieluchy... krzyczy tak że aż piszczy i świergocze w uszach i własnych myśli nie słyszę.. stwierdzam, że pracuję w warunkach szkodliwych dla zdrowia :-P córa to naprawdę aniołek była, nie tylko przy nim, ale wogóle obiektywnie.. za to teraz w wieku już 11 lat takie rogi pokazuje, że mamy dość czasem.. rodzicielstwo to ciężka droga, nie ma łatwo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2019, 20:24

ej_est, Karola94c lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est, super, wcześnie zaczęła 🙂. Starsze rodzeństwo zachęca do aktywności 🙂. Tak samo działają psy podobno 🙂. U nas brak jednego i drugiego 😁.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 23 września 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:

Gratulujemy 😊

ej_est lubi tę wiadomość

961l20mmezoojidp.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My rozpoczęliśmy dziś dzień o 5.30 więc już pierwsza drzemka in progress, rozmawiałam z taką dziewczyna co zajmuje się snem niemowląt i poradziła spróbować wrócić do 3 drzemek dziennie bo wg niej mały już jest tak zmęczony że nie sygnalizuje że chce spać i też dlatego w nocy gorzej śpi. Więc próbujemy i o dziwo jak zawsze z nami walczył popołudniu tak wczoraj o 16 poszedł ładnie na regenerecyjna drzemke 40 min zobaczymy czy to coś da. Wg niej 2 drzemki to ok 9 miesiąca aczkolwiek niektóre dzieci wola mieć dwie dłuższe- trzeba obserwować dziecko.

Z innej beczki małemu nad ranem cos furczy w nosie gardle nie wiem, daje sól próbuje odciągnąć niby coś tam wyleci z tego noska ale niewiele i dalej furczy zastanawiam się co to może być chyba się wybierzemy do pediatry żeby go osluchala chociaż z 2 strony nie kaszle i nie ma garaczki i średnio mi się uśmiecha iść z nim na chore dzieci żeby nie złapać czegoś gorszego ale na zdrowe nas pewnie nie wpuszcza no i jestem w kropce pewnie trzeba będzie pójść prywatnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir na pewno coś w tym jest. Ja taka zależność zauważam nawet u moich trzylatków. Niekorzy się dziwią, ze one jeszcze śpią popołudniu, ale skoro maja taka potrzebę to nie będę im zabraniac. A właśnie jak się czasem zdarzy, ze nie pójdą po południu spac to potem jest koszmarna noc bo z tego przemęczenia bardzo zle śpią i co chwile się budzą w nocy.

Malami to prawda 😉 ona musi być wszędzie tam gzie one i jaki jest wrzask jak nie potrafi się szybko do nich dostać albo one na nią nie czekają 😀

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dziś świętujemy 8 miesięcy razem 🥰. Jestem w szoku jak ten czas leci, za 4 miesiące roczek 😲.

ej_est, Moniiiikaaaa, ruda90, artemida27, amir, SiSi111, Paulaa25, Karola94c lubią tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla Jasia i gratulacje dla Laury ;) rano referat napisalam i mi usunelo...
    Ej_est u nas tez mala za bratem chodzi a jak jest wiecej dzieci to tym bardziej do nich ciagnie...
    Wymuszanie u nas tez jest. Niech sobie probuje ale ja jej nie ustepuje. Wiadomo ze najbardziej chce to czego nie powinna.no coz zakazany owoc smakuje najlepiej ;)
    Mielismy dzis na szczepienie isc a tu rano mala zaczela kichac i z nosa leci i to w dodatku lekko zielone... :/ wlasnie jej inhalacje zrobilam no i pozostaje obserwować.z racji ze dr na nfz mamy beznadziejna to nie bede tam szla ale nie chce tez od razu prywatnie leciec.oby dalej sie nic nie rozwinelo, poki co innych objawow nie ma ale musze sie miec na bacznosci...
    Ej_est nawet nie wiesz jak ci zazdroszcze ze 3 latki ci śpią, moj juz dawno nie chce chociaz czasem by mu sie to przydalo...

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego Najlepszego dla Jasia 😊 rzeczywiście czad strasznie szybko leci dopiero co moj miał 3 potem 4 miesiące a już ma 7 🙄😞 jakos tak czasem mi smutno ze tak szybko czas leci 😊

Ja dalej walczę i dzisiaj czuje się gorzej trochę gardło boli ale nie ma tragedii ale tak ogólnie mi słabo a tu kolejny dzień z małym sama 🤷‍♀️ Wczoraj mąż zwolnił się po 18 z pracy i zdążył na usypianie bo mały wczoraj poszedł spać przed 19

961l20mmezoojidp.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosna te nasze maluchy, tylko patrzec jak bedzie trzeba do pracy wrocic:(
    U nas ze spaniem różnie ale generalnie dwie drzemki o roznej dlugosvi od 30min do 2,5 godzin ale najczesciej po godzince wiec nie za dużo. W nocy kiepsko spi o przeciagalamten momemt alevjuz nie mam sily bomeza nie ma tygodniami wiec przeniosla sie do mojego lozka i widze ze jej lepiej sie spi a i ja dluzej pospie wiec trudno, a tak sie zarzekalam ze nie bedzie ze mna spac:)

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosna te nasze maluchy, tylko patrzec jak bedzie trzeba do pracy wrocic:(
    U nas ze spaniem różnie ale generalnie dwie drzemki o roznej dlugosvi od 30min do 2,5 godzin ale najczesciej po godzince wiec nie za dużo. W nocy kiepsko spi o przeciagalamten momemt alevjuz nie mam sily bomeza nie ma tygodniami wiec przeniosla sie do mojego lozka i widze ze jej lepiej sie spi a i ja dluzej pospie wiec trudno, a tak sie zarzekalam ze nie bedzie ze mna spac:)

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi, nasz mały jak śpi z nami to wszyscy się lepiej wysypiamy 🙂. Czasem trzeba nagiąć pewne zasady niestety.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się poddałam i większość nocy Laura śpi z nami w łóżku. Mam spokoj bo jak się przebudzi to tylko daje jej cyca i śpimy dalej. Czasem jak nie zasnę podczas karmienia albo jak się przebudze po to zanoszę ja do łóżeczka, ale szczerze? rzadko mi się to w ostatnim czasie zdarza 🙈😂
    Rano najczęściej leżymy w piątkę w naszym łóżku 😂

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mała przez jakiś czas spała z nami ale ja eksmitowalam do swojego łóżeczka i ładnie w nim śpi :)

Ala nie toleruje nic innego niż gładka papka :/ próbuje jej dawać malutkie kawałeczki ale ona na odruch wymiotny a ja zawał serca :/

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauważyłam że u nas właśnie odwrotnie, jak dostanie małe kawałki jedzenia to prędzej chce próbować i coś zje niż jak ma papkę.

Mała większość nocy śpi sama, kilka godzin z nami. Każdej nocy ma dłuższą fazę wiszenia na mnie, wtedy trafia do nas. Gdy zaczyna rozrabiac wraca do łóżeczka. Ona potrzebuje duuuzo miejsca. I potrafi je wywalczyć :-D

Dziś ze spaceru po raz pierwszy wracałam pchajac wózek z dzieckiem na rękach. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2019, 15:24

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj śpi a nami w kokonie 🤷‍♀️ Na samym początku (kilka dni) spał w łóżeczku ale już nie pamietam nawet czy całe noce 😉 póki tak często się budzi w nocy i póki się mieścimy może zostać 😄

961l20mmezoojidp.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artemida27 wrote:

Dziś ze spaceru po raz pierwszy wracałam pchajac wózek z dzieckiem na rękach. ;)

U nas już dwa razy się zdarzyło :)

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas często się zdarza 😁 dlatego jsk idziemy dalej biorę chustę a jsk blisko to ryzykuje i jsk coś 1 ręka dziecko druga wózek 🤷‍♀️

961l20mmezoojidp.png
‹‹ 1236 1237 1238 1239 1240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ