Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
bumbum wrote:Właśnie chciałam Małej zrobić kontrolne badania, ale nie chciałabym niepotrzebnie fundować traumy
Trochę zaczynam się martwić, że mała nie siedzi, ma już 7 mcy i 3 tyg...
Spokojnie ma jeszcze czas 😊 moj ma 7 miesięcy i 2 tygodnie i tez nie siedzi -
nick nieaktualny
-
Mój dopiero wczoraj zaczął porządnie pełzać, nawet na czworakach nie staje, jak na 9m usiądzie to będzie super, ale obstawiam, że może mu nawet dłużej z tym zejść. No ale póki się mieści w oknach rozwojowych to nie ma co panikować. Też bym chciała, żeby już sobie siadał sam, tym bardziej że lubi tą pozycję i super się w niej utrzymuje, no ale nie zmuszę go 😁.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2019, 13:30
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Oj tak moj tez uwielbia siedzieć wiec tez bym chciała żeby już usiadł sobie 😊 kto wie może już niedługo. Narazie to pełza z turboprzyspieszenirm jak schodzi z maty i wie ze zaraz go złapie 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2019, 13:42
-
ej_est wrote:Macie w ogóle jakiś link lub zdjęcie do schematu/tabelki, która pokazuje w jakim przedziale czasu dziecko powinno osiągać pewnie umiejętności?
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/prawidlowyrozwoj/rozwojfizyczny/57403,harmonogram-prawidlowego-rozwoju-na-pierwsze-2-lata-zycia-dziecka
ej_est lubi tę wiadomość
-
Malami samodzielne siadanie się zbiega z raczkowaniem więc 5,5—13,5... Wero miała obniżone napięcie mięśniowe stwierdzone gdy własnie zaczęła raczkować - miała 10,5 miesiąca i zbiegło się z wizyta u neurologa. A wczesniej przez 2 miesiące bite pełzanie przez czołganie uprawiała.. wszystko fizycznie szło z poslizgiem u niej ale tabelkach spokojnie się mieściła. Psychicznie się super rozwijała, jak miała 9 miesięcy to juz pokazywała części ciała jeśli ją zapytalam
Także o młodego jestem spokojna, ma czas. Fajnie Twojemu maluchowi się zbiegło pełzanie na 8 miesięcy
Przyszły rzeczy z allegro dla małego które w weekend zamawiałam.. wszystko ekstra, choć nie wszystko jeszcze używamy, część poczekaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2019, 16:07
malami.91 lubi tę wiadomość
-
symbolica wrote:Malami samodzielne siadanie się zbiega z raczkowaniem więc 5,5—13,5... Wero miała obniżone napięcie mięśniowe stwierdzone gdy własnie zaczęła raczkować - miała 10,5 miesiąca i zbiegło się z wizyta u neurologa. A wczesniej przez 2 miesiące bite pełzanie przez czołganie uprawiała.. wszystko fizycznie szło z poslizgiem u niej ale tabelkach spokojnie się mieściła. Psychicznie się super rozwijała, jak miała 9 miesięcy to juz pokazywała części ciała jeśli ją zapytalam
Także o młodego jestem spokojna, ma czas. Fajnie Twojemu maluchowi się zbiegło pełzanie na 8 miesięcy
Przyszły rzeczy z allegro dla małego które w weekend zamawiałam.. wszystko ekstra, choć nie wszystko jeszcze używamy, część poczeka
Z tego co pamietam zamówiłam miseczkę, łyżeczkę i sliniaczek? Coś jeszcze? -
nick nieaktualnyPaulina taka kolej rzeczy
teraz za pelzajacym albo raczkujacym dzieckiem biegamy a za chwile beda nam uciekac na nogach
czas tak szybko leci ze szok
Obczajam zabawki na prezenty na swieta no i nie mam pojecia co corce kupic. Niespodziewalam sie tegodla syna juz mam. Pozostaje jeszcze cala gromada dzieci także zaczynam szybciej zeby koszty rozlozyc w czasie
-
Musimy w końcu założyć bramki na schody bo mamy piętro w mieszkaniu 🙄 a ostatnio ciągnie go do schodów, do garderoby gdzie drzwi są takie ze może sobie paluszki przyczasnac no i ściany dla niego nie istnieją bo wchodzi na nie wprost 😁
Na dole nie lepiej pełno rzeczy pufa stół ława fotel podnózek hustawka kojec bujaczek 😊 -
nick nieaktualnyRuda ja tez ostatnio dosc krotko scielam wlosy, ale bynajmniej poczulam ze cos zmieniłam
Paulina kiedys sie dziecko bedzie musiało nauczyć ze istnieja przeszkody.moja na poczatku co chwile w krzesla wchodzila a teraz wie jak wejsc pod stol i sie nie uderzyc. Schody to niestety akurat dosc niebezpieczne. My w grudniu robilismy schody i kazalam od razu bramki zrobic.każdy sie dziwił ale bynajmniej teraz juz mam i nie musze znowu stolarza wzywacu tesciow mialam taka rozporowa w drzwiach.tez sie sprawdzala a kosztowala ok 100zl
-
Ruda, to tak jak u nas. Całe 36m2 🙂. Mała Cię rozpoznała w nowej fryzurze? 😁 Bo ja jak zmieniłam okulary to mój tak jakoś podejrzliwie na mnie patrzył przez pierwszy dzień 😁.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2019, 09:24
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021