WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Właśnie chciałam Małej zrobić kontrolne badania, ale nie chciałabym niepotrzebnie fundować traumy :/

Trochę zaczynam się martwić, że mała nie siedzi, ma już 7 mcy i 3 tyg...

Spokojnie ma jeszcze czas 😊 moj ma 7 miesięcy i 2 tygodnie i tez nie siedzi

961l20mmezoojidp.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :*

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie w ogóle jakiś link lub zdjęcie do schematu/tabelki, która pokazuje w jakim przedziale czasu dziecko powinno osiągać pewnie umiejętności?

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dopiero wczoraj zaczął porządnie pełzać, nawet na czworakach nie staje, jak na 9m usiądzie to będzie super, ale obstawiam, że może mu nawet dłużej z tym zejść. No ale póki się mieści w oknach rozwojowych to nie ma co panikować. Też bym chciała, żeby już sobie siadał sam, tym bardziej że lubi tą pozycję i super się w niej utrzymuje, no ale nie zmuszę go 😁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2019, 13:30

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak moj tez uwielbia siedzieć wiec tez bym chciała żeby już usiadł sobie 😊 kto wie może już niedługo. Narazie to pełza z turboprzyspieszenirm jak schodzi z maty i wie ze zaraz go złapie 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2019, 13:42

961l20mmezoojidp.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Macie w ogóle jakiś link lub zdjęcie do schematu/tabelki, która pokazuje w jakim przedziale czasu dziecko powinno osiągać pewnie umiejętności?

https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/prawidlowyrozwoj/rozwojfizyczny/57403,harmonogram-prawidlowego-rozwoju-na-pierwsze-2-lata-zycia-dziecka

ej_est lubi tę wiadomość

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie w tej tabeli nie ma samodzielnego siadu tylko bardziej utrzymanie się w tej pozycji po posadzeniu.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami samodzielne siadanie się zbiega z raczkowaniem więc 5,5—13,5... Wero miała obniżone napięcie mięśniowe stwierdzone gdy własnie zaczęła raczkować - miała 10,5 miesiąca i zbiegło się z wizyta u neurologa. A wczesniej przez 2 miesiące bite pełzanie przez czołganie uprawiała.. wszystko fizycznie szło z poslizgiem u niej ale tabelkach spokojnie się mieściła. Psychicznie się super rozwijała, jak miała 9 miesięcy to juz pokazywała części ciała jeśli ją zapytalam :-) Także o młodego jestem spokojna, ma czas. Fajnie Twojemu maluchowi się zbiegło pełzanie na 8 miesięcy :-)

Przyszły rzeczy z allegro dla małego które w weekend zamawiałam.. wszystko ekstra, choć nie wszystko jeszcze używamy, część poczeka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2019, 16:07

malami.91 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    symbolica wrote:
    Malami samodzielne siadanie się zbiega z raczkowaniem więc 5,5—13,5... Wero miała obniżone napięcie mięśniowe stwierdzone gdy własnie zaczęła raczkować - miała 10,5 miesiąca i zbiegło się z wizyta u neurologa. A wczesniej przez 2 miesiące bite pełzanie przez czołganie uprawiała.. wszystko fizycznie szło z poslizgiem u niej ale tabelkach spokojnie się mieściła. Psychicznie się super rozwijała, jak miała 9 miesięcy to juz pokazywała części ciała jeśli ją zapytalam :-) Także o młodego jestem spokojna, ma czas. Fajnie Twojemu maluchowi się zbiegło pełzanie na 8 miesięcy :-)

Przyszły rzeczy z allegro dla małego które w weekend zamawiałam.. wszystko ekstra, choć nie wszystko jeszcze używamy, część poczeka :-)

Z tego co pamietam zamówiłam miseczkę, łyżeczkę i sliniaczek? Coś jeszcze?

961l20mmezoojidp.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina tak opròcz silikonowej łyżeczki to jeszcze wyginane łyżeczki żeby mu wygiąć jak będzie samodzielnie jadał kaszki itp.. i smoczki z canpolu ze świecącą tarczką.

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, no tak jakoś wyszło, że na te 8m go olśniło. Wcześniej coś tam próbował pełzać, ale to dosłownie centymetry były, a od wczoraj to już konkretne dystanse.

symbolica lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie wiek czy się cieszyć czy nie zd kok tak pełza 😏 lata po całym pokoju a ja a nim

961l20mmezoojidp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina taka kolej rzeczy ;) teraz za pelzajacym albo raczkujacym dzieckiem biegamy a za chwile beda nam uciekac na nogach ;) czas tak szybko leci ze szok ;)
    Obczajam zabawki na prezenty na swieta no i nie mam pojecia co corce kupic. Niespodziewalam sie tego ;) dla syna juz mam. Pozostaje jeszcze cala gromada dzieci także zaczynam szybciej zeby koszty rozlozyc w czasie ;)

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, mój się przemieszcza po całym pokoju od dawna, bo wcześniej to robił turlając się, obracając o 360 stopni itp. Pochowałam wszystkie potencjalnie niebezpieczne rzeczy i nie latam za nim 😁.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musimy w końcu założyć bramki na schody bo mamy piętro w mieszkaniu 🙄 a ostatnio ciągnie go do schodów, do garderoby gdzie drzwi są takie ze może sobie paluszki przyczasnac no i ściany dla niego nie istnieją bo wchodzi na nie wprost 😁

Na dole nie lepiej pełno rzeczy pufa stół ława fotel podnózek hustawka kojec bujaczek 😊

961l20mmezoojidp.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 26 września 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa ja :) trochę za krótkie mam włosy ale odrosna :)

Niedługo będziemy biegać za naszymi maluchami :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda ja tez ostatnio dosc krotko scielam wlosy, ale bynajmniej poczulam ze cos zmieniłam ;)
    Paulina kiedys sie dziecko bedzie musiało nauczyć ze istnieja przeszkody.moja na poczatku co chwile w krzesla wchodzila a teraz wie jak wejsc pod stol i sie nie uderzyc. Schody to niestety akurat dosc niebezpieczne. My w grudniu robilismy schody i kazalam od razu bramki zrobic.każdy sie dziwił ale bynajmniej teraz juz mam i nie musze znowu stolarza wzywac ;) u tesciow mialam taka rozporowa w drzwiach.tez sie sprawdzala a kosztowala ok 100zl ;)

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 26 września 2019, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy małe mieszkanko i mała nie ma za wielkiego pola do popisu ale i tak wlazi już wszędzie np pod stół za fotel itp :)

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 26 września 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, to tak jak u nas. Całe 36m2 🙂. Mała Cię rozpoznała w nowej fryzurze? 😁 Bo ja jak zmieniłam okulary to mój tak jakoś podejrzliwie na mnie patrzył przez pierwszy dzień 😁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2019, 09:24

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 26 września 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak narazie nie zdaje sobie sprawy z przeszkód 😉 wali głowa jakby tego nie było

961l20mmezoojidp.png
‹‹ 1238 1239 1240 1241 1242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ