X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nosidełko zawsze pod wózkiem, bo różnie to bywa u nas.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • amir Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pobraliśmy popołudniu krew prosimy o kciuki za dobrą morfologie :) dzielny pacjent dobrze to zniósł na szczescie

malami.91, ej_est, artemida27 lubią tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo ja bardzo często tak z młodym wracam (albo po sklepie z nim tak chodzę..) kiedy już bardzo donośle daje znać, że w wòzku mu nudno lub chwilę przed zaśnięciem..najczęściej jesteś już na ostatnie prostej więc daję radę.. czasem mu wystarczy pociąg puścić albo śpiewać - ale to jak ludzi wokòł akurat nie ma 😜

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak moj tez buntuje się na wózek albo jak jest zmęczony (chociaż kto zabrania mu tam usnąć 😉) albo jak już mu się nudzi

961l20mmezoojidp.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina9191 wrote:
    No tak moj tez buntuje się na wózek albo jak jest zmęczony (chociaż kto zabrania mu tam usnąć 😉) albo jak już mu się nudzi

Haha, dokładnie. Mój też buczy w wózku jak chce mu się spać. Czasem muszę go wyjąć, ululać na rękach i wpakować tam z powrotem 😉.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amir wrote:
    Pobraliśmy popołudniu krew prosimy o kciuki za dobrą morfologie :) dzielny pacjent dobrze to zniósł na szczescie
    Z jakiej części ciała jest pobierana? Ile to trwa? Ilość krwi taka jak od dorosłego?

• amir Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Z jakiej części ciała jest pobierana? Ile to trwa? Ilość krwi taka jak od dorosłego?
    Znaleźliśmy żyłke na dłoni, babka w punkcie pobrań chciałaby pobrać tyle co dorosłemu ale ja pracuje w laboratorium i wiem jakie ilości są potrzebne żeby wystarczyło na dane badanie także nie pozwoliłam jej za dużo pobrac tylko powiedziałam ile wystarczy, nawet chciała współpracować. Pobranie szybciutko Kuba zaplakal tylko jak się wkuwala, dziś mąż go trzymał na kolanach i zniósł to dużo lepiej niż pobieranie z główki wtedy płakał mocno ale wydaje mi się że bardziej dlatego że był mocno przytrzymywany

Uf wyniki ciut lepsze hemoglobina nie powala jeszcze ale na szczęście ferrytyna przestała spadać więc chyba w końcu mamy dobrą dawkę żelaza

Moniiiikaaaa lubi tę wiadomość

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir, to super że dobrze poszlo z pobraniem I wyniki zadowalajace :)

Ja po wizycie w punkcie pobrań mam traumę. Dziewczyna grzebala malemu w lokciu że 2 minuty A i tak nie pobrala. Zawołała inna panią która od razu się wkula. Nie muszę mówić ile histerii przy tym było. Od tej pory Franek placze jak widzi lekarza :/

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy super babeczkę w przychodni. Jeszcze nigdy nie spudłowała. Zawsze pobiera ze zgięcia łokciowego, żadnych palców. Fakt, że Jaś ma ładną wyczuwalną żyłę, to dużo ułatwia. Sama kiedyś pobierałam krew, dzieciom też i bywa to nie lada wyzwanie w niektórych przypadkach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2019, 21:30

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Laurze pobierali krew z paluszka normalnie. Co więcej słodko sobie spala akurat wtedy w chuście wiec babeczka nawet nie kazała jej wyciągnąć tylko wystawić rączkę i tak jej pobierała. Moim dziewczynom dopiero teraz pobierali krew z żyły pierwszy raz do tej pory tez zawsze z palca miały pobierana 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2019, 21:46

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 24 września 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est, bo niektórzy wolą z palca...i pobierający i rodzice 😏. W tym sensie, że z palca zawsze coś tam poleci, a z żyłami bywają problemy. Ale krew włośniczkowa to nie jest zbyt dobry materiał do badania i w miarę możliwości powinno pobierać się krew obwodową.

amir lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa idę dziś do fryzjera 😛😀😀😀😀

malami.91, Moniiiikaaaa lubią tę wiadomość

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam u fryzjera 1 raz po porodzie jakoś w lipcu 😉

Moj mąż musi mieć zabieg na kolano wstępnie na początku października, po zabiegu będzie musiał chodzić 8 tygodni o kulach i nie będzie mógł nosić dziecka 😱 chyba oszaleje....

961l20mmezoojidp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:
    ej_est, bo niektórzy wolą z palca...i pobierający i rodzice 😏. W tym sensie, że z palca zawsze coś tam poleci, a z żyłami bywają problemy. Ale krew włośniczkowa to nie jest zbyt dobry materiał do badania i w miarę możliwości powinno pobierać się krew obwodową.

W sumie jak pomyśle to ona na początku myślała o pobieraniu z żyły, ale może faktycznie zobaczyła moje przerażenie i pewnie dlatego w laboratorium najpierw sprawdzała co badamy, a jak zobaczyła, ze tylko podstawowa morfologia to powiedziała, ze spróbujemy z palca. Poszło fajnie, sprawnie i na koniec powiedziała żeby pediatrze powiedzieć, ze krew fajnie leciała i nie trzeba było uciskać paluszka, ale jakie to ma znaczenie to nie wiem 🤷‍♀️.
    W sumie coś jest na rzeczy bo kiedyś chciałam zbadać krzepliwość jednej ze starszych córek miała wtedy ok roczku i Pani w labie mi to odradzała, ze to trzeba z żyły pobrac krew i dzieciaczki zle to znoszą, ale ze jak się upre to to zrobią itp. i ja wtedy odpuściłam bo w sumie pediatra nie widziała podstaw i ja to tak bardziej dla siebie chciałam zrobić, ale jak opowiedziałam pediatrze czemu zrezygnowałam to mówiła mi właśnie, ze panie w laboratorium się po prostu boja i trzeba było śmiało pobierać. A teraz się personel w laboratorium zmienił.

Ale skoro lepiej jest z żyły to następnym razem zgodzę się na pobieranie z żyły. Na szczęście nam pediatra zleca morfologię i mocz tylko raz na pół roku jeśli się nic nie dzieje wiec dam chyba radę 🙈😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje włosy potrzebują fryzjera w trybie pilnym, ale jakoś ciężko mi się zebrać. Byłam po porodzie i trochę się zrazilam bo wiecie ja mam dużo włosów dość i u fryzjera spędzam ok 3 godzin i z Laura to była cała wyprawa. Musiała jechać ze mna moja mama żeby zająć się Laura i w razie jej głodu przywieźć ja do mnie na karmienie. Wiec kilka razy musiałam się odrywać od fryzjerki i karmić Laure z farba na głowie, w salonie w tych oparach wiec wiecie 🤷‍♀️ Tyle poświęceń a fryzjerka totalnie zmascila mi fryzurę i nie zrobiła ani trochę jak chciałam, a pokazywałam jej zdjęcie 🙈 także zniechęciłam się narazie

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała mi moje dzieci są z tych co niestety mają kiepskie żyły. Jak mały się urodził to aż pielęgniarke z oiom noworodków wezwali żeby się wkuła. Na szczęście /nieszczęście powiedzieli nam o tym już po fakcie jak miał założony na stopie... Bo jak pomyślę ile to płaczu było to aż mam ciarki... Rączki w kropkach miał... Zresztą córcia to samo jak była w szpitalu zjsk miała 3 lata to jej po prostu pękały żyły...

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonisiaK wrote:
    Mała mi moje dzieci są z tych co niestety mają kiepskie żyły. Jak mały się urodził to aż pielęgniarke z oiom noworodków wezwali żeby się wkuła. Na szczęście /nieszczęście powiedzieli nam o tym już po fakcie jak miał założony na stopie... Bo jak pomyślę ile to płaczu było to aż mam ciarki... Rączki w kropkach miał... Zresztą córcia to samo jak była w szpitalu zjsk miała 3 lata to jej po prostu pękały żyły...

Moja Tola ma tak samo. Jak miała pół roku trafiliśmy do szpitala i zakładanie wenflonu to był jakiś koszmar. Nie było mnie przy tym bo pielęgniarki nie pozwalają raczej wchodzić rodzicom, a już na pewno nie mamom, ale jej płacz słyszałam. Płakała bardzo potem mi mówiły, ze ma bardzo słabe żyły i musiały kilka razy próbować. Potem widziałam ile miała wkłuć wszędzie na raczkach, w zgięciach łokci, stopach, raczkach ahhhh biedna moja. Teraz jak byliśmy na pobieraniu krwi to tez był problem bo nie umieli jej pobrać, krew nie chciała lecieć, szukali żyły i męczyli ja dobre kilka minut 😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2019, 10:44

• bumbum Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie chciałam Małej zrobić kontrolne badania, ale nie chciałabym niepotrzebnie fundować traumy :/

Trochę zaczynam się martwić, że mała nie siedzi, ma już 7 mcy i 3 tyg...

• magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Właśnie chciałam Małej zrobić kontrolne badania, ale nie chciałabym niepotrzebnie fundować traumy :/

U mnie malutka zaczeła siadać jak miała 7 miesięcy i 2 tygodnie i wtedy w przeciągu kilku dnia zaczeła siadać całkowicie pionowo, wspinać się i trochę raczkować a wcześniej tylko obracała się na boki. Także cierpliwości.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 25 września 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:

Ale przecież nie przekroczyła jeszcze górnej granicy? Do 10 czy 11 miesiąca życia powinna usiąść samodzielnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2019, 12:34

symbolica lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
‹‹ 1237 1238 1239 1240 1241 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ