Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Wczoraj mała znowu zwymiotowala tym razem po serii bananowym więc przypuszczam że wymioty po bananie. Mało tego na pokrzywke na udach więc odstawiamy nabiał i banany.
Na śniadanko zrobiłam jej kleik ryżowy na wodzie z owocami myślicie że można to uznać za wartościowy posiłek ? Powinno się to robić na mleku czy się mylę ? -
Ja ostatnio kaszki robię na wodzie bo w rossmanie nie ma od jakiegoś czasu Hipp combiotik małych saszetek 😊 robiłam na mleku bo wydają mi się porostu smaczniejsze ale w sumie dodaje jakis owoc to chyba w smaku dobre jest mimo wszystko. Ostatnio porobilam z mężem jabłka i gruszki musy i zamroziłam i teraz mam do kaszek
I tak do roku podstawa jest mleko wiec spokojnie 😊
A gdzieś można stacjonarnie kupić amarantus ekspandowany??
Wasze maluchy umieją jeść z tubek? Mojemu to ja muszę wciskać 😉
Moj ladnie wstał bo o 6.40 i teraz o 9 zasnął na drzemkę. Chodź pod koniec już niespokojnie spał i myślałam ze wstanie wcześniejWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 09:31
-
Mojego przeciągnęłam z trudem do 9:30. Wymęczony zaraz padł. Amarantus pewnie w jakichś sklepach ze zdrową żywnością? w małych opakowaniach chyba po 150g i drogo jest dostępny w dyskontach - raczej lepiej na allegro zamówić większą ilość z darmową dostawą. Ja zamówiłam jedno 500g i żałuję, że tak mało bo schodzi nam szybciutko.
Z tego co się orientuję to z tubki dziecko powinno jeść ok roczku. -
Kaszki robię na wodzie, my akurat dodatkowych kalorii z mm nie potrzebujemy :p
Amarantus jest w rossmanie, są też inne ekspandowane zboża mam zamiar coś przetestować niedlugo
A z tubek Kuba jeść nie umie też mu muszę wciskać. Nie ogarnia że tam jest jedzenie -
nick nieaktualnyA mi sie wydawało, ze kaszki do robienia na wodzie maja w składzie mm? Coś pomieszalam? To, co kupujecie taka, ze trzeba dodać mleko modyfikowane, a zamiast tego dodajecie wodę?
Ja w sumie kaszek nie kupuj wiec nie mam rozeznania w temacie. Kupiłam raz jedna taka z mm w składzie, ale mała nie chce jej jeść wiec po prostu gotuje jej płatki (owsiane, jaglane, ryżowe zależy) na wodzie i według mnie wychodzi na to samo.
Na samodzielne picie z tubki dziecko ma jeszcze czas. My z rozszerzaniem diety pójdziemy bardziej chyba w blw. Laura nie chce jeść zupek i papek za bardzo duzo lepiej nam to idzie jak daje jej po prostu kawałki i je sama. Wiadomo teraz to jeszcze niewiele trafi do buzi, ale w czasie jej „jedzenia” ja jej wkładam kawałeczki do ust i zjada. Moze teraz ruszymy z tym rozszerzaniem do przodu 😉
A, a amarantus ekspandowany kupowałam w rossmanieWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 10:16
-
Ej_est, są kaszki do robienia na wodzie bez żadnego mm. Ja zwykłą kaszę jaglaną też gotuję na wodzie czasem i dodaję banana np. Co do BLW to nie chodzi w tym o to, że dziecko nie jej papek. Normalnie je przecież jogurty, zupy itd. Bardziej chodzi o to, że dziecko je samodzielnie, bez karmienia, samo decyduje co i ile.
Amarantus w Rossmanie kupuję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 10:55
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
nick nieaktualnyEj_est sa kaszki ktore maja w sobie mm (np. Mleczno-ryzowa czy cos takiego) i sa tez takie ktore nie maja w sobie mm (np. Ryzowa, kukurydziana) i wtedy mozna dodac mm, mleko sciagniete albo po prostu wode ale wiadomo ze z woda bedzie inaczej smakowac
ja mialam i takie z mm i takie bez, malej zadna opcja nie smakowala, ani ba moim mleku wiec nie zmuszam.
Oj moja nie umie sama jesc ani z tubki ani z miski wiec normalne dla mnie bylo ze jej wciskam to z tubki inaczej bym miala pieknie ozdobione wszystkoa propo wczoraj u babci zjadla cala tubke tak jej smakowalo jablko-mango:D ogolnie je male ilosci wiec bylam zdziwiona
Moje dziecko ostatnio co raz czesciej nie chce spac po poludniu, spi z rana ok 9-10 a potem o 17 dopiero jest spiaca ale o tej porze drzemka to zly pomysl wiec o 18 ja kapie i spi do 6 z milionem pobudek...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 11:03
-
Ja też już gotuję płatki jaglane ale do niedawna Mój nie tolerować żadnych grudek od razu miał odruch wymioty aż tu nagle z dnia na dzień zaczął sobie ładnie gryźć i żuć i wtedy wyjechały płatki. A co do BLW ja po tej historii z zakrztuszeniem też się boję dawać coś do rączki tym bardziej że od gryzą takie kawałki że od razu zawał
Spał rano że 40 min ledwo i zbudzil się z płaczem chyba górne zęby dają o sobie znać -
U nas pobudka 3.45 I Smyk caly radosny skacze po nas i pokrzykuje. Masakra.
Puscilam go na mate I o 5 już wrócił I poszedł dalej spać do 6. Nie podoba mi się to.
Kaszki też robię bezmleczne na wodzie. I dodaje do tego mus że świeżego owoca. teraz sezonowe są gruszki, jabłka i śliwki najczęściej. Dojrzała miękka gruszka działa u nas świetnie na trawienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 11:35
-
nick nieaktualnyDobrze to sprostuje. Z rozszerzaniem diety pójdziemy wiec bardziej w stronę nie BLW a jedzenia kawałków 😉. Zauważyłam, ze wszystko dane do raczki w kawałku smakuje chętniej niż „papki” wiec będziemy szli tym torem. Wiadomo, ze zupki i tak będę próbować bo pare dni temu chętnie zjadła pare łyżek rosołu z ryżem i warzywami pogniecionymi tylko widelcem wiec to zależy tez od dnia pewnie.
-
nick nieaktualny