X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, Franek przez cały dzień wypije zwykle cały B.box wody. Tam ok 240ml wchodzi.

Symbolica, Super zabawa :) Też jesteśmy na etapie nauki części twarzy. Franek zaczął ostatnio wyciągać palec przed siebie. to wtedy zbliżam się do tego palca, dotykam swoim nosem itp I mówię na głos. Nie wiem czy Wasze dzieci też tak mają Ale nie da się wziąć jego ręki i skierować na coś. Bo jak tylko to łapie za rękę to on ja wyszarpuje.

Paulina, ubawilas mnie tym niemieckim :D

• symbolica Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w sieci sa fajne wierszyki dla maluchów np.
    https://www.sosrodzice.pl/wierszyki-ktorych-z-latwoscia-nauczysz-przedszkolaka/

A tam m.in. cała wersja tej mojej zabawy (tylko wypadło mi z głowy większość):

"Lata osa"
    Lata osa koło nosa. Lata mucha koło ucha. Lata bąk koło rąk. Lecą ważki koło paszki. Lata pszczoła koło czoła. Lata mucha koło brzucha. Lecą muszki koło nóżki. Biegną mrówki koło główki.

Inne z głowy (dwa pierwsze z sieci kiedyś zapamiętane)

"Chodż tu do mnie szybko szybko, jesteś moja małą rybką. Jesteś małą rybką mamy/taty bo my bardzo Cię kochamy"

"Pieje kogut kukuryku, wstawaj mały mój chłopczyku. Chłopczyk rano się obudził,patrzy - ile w koło ludzie. Dziękuje Ci mój koguciku za to twoje kukuryku."

Weronika jak była w przedszkolu, chyba w zerówce, to stworzyła taki wierszyk (piszę z głowy): "Ukłula się w palec Agatka, kolcem z różanego kwiatka. Krew się lała i lala a Agatka krzyczała "ała". Przybiegła jej mama na ratunek i założyła na palec opatrunek. I dalej już wszystko dobrze było i się dobrze skończyło." :-) taka jednorazowa poetka..

Na dzieci działają rymowanki :-) Myslę że rozwijają słowinictwo bo łatwo je zapamiętać kiedy będziemy je powtarzać i dziecko zacznie próbowac tego samego.. będzie kończyło za nas. Zresztą tak samo jest z prostymi wierszowanymi czy krótkimi książkami.

Paulina masz Niemca w domu? ;-) może jednak dziecko podmienili w szpitalu i teraz takie kwiatki ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 18:47

da8300b52b.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z piosenek polecam liska lakomczuszka. uwielbiam. Franek tez zaczyna posmakować jak tylko zaśpiewam początek. :)

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez lubi liska łakomczuszka 😊

Symbolica albo jescze inny scenariusz ojciec Niemiec 🤔 ale nic takiego nie pamietam 🤭 🤪

Moniiiikaaaa lubi tę wiadomość

961l20mmezoojidp.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wodę pije coraz lepiej, tak ok 160 ml dziennie wypije. Szczerze mówiąc to zaczęłam bardziej pilnować tej kwestii, tzn oprócz posiłków stawiam mu bbox na mate i kiedy chce to sam sobie pije no i z kupa jest dużo lepiej tym sposobem, są mniej zbite i codziennie a tak to potrafił 3 dni nie robić i po takich 3 dniach już się trochę meczyl

symbolica lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro zacznę małego uczyć z bidonu przez słomką pić.. sposób Bumbum jest ciekawy z tym kartonikiem z sokiem. Kuleje to picie u niego (ciągle sprawdzam ciemię, a ma wielkie i zawsze prawie jest wklęsłe), ale plastyczne kupy idą nam codziennie po 2-4 razy, więc tu problemów nie ma żadnych.

Fajny artykuł trafiłam o zmianach w mózgu - kiedy facet zostaje tatusiem :-)

https://najwiekszykibic.onet.pl/organizuj/artykul-jakie-zmiany-zachodza-w-mozgu-mezczyzny-po-t,56.html

Liska łakomczuszka znamy, ale bardziej wolimy samego liska i głos pana Grzegorza Wilka, który ma głos jak identyczny jak Kupicha. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 20:57

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pije tak 150-200ml wody dziennie.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:

Zazdroszczę!

da8300b52b.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:

U nas mysle ze podobnie. Mala ma butelke zawsze na macie, jak ma ochotę to sama podchodzi i pije. Od czasu do czasu dolewam jej wody zeby byla cieplejsza.
    Obecnie ulubione piosenki to 5 malutkich malpek i tykanie to czasu jest miara- od smoka Edzia.

Co do książeczek to Agatka ma juz mala biblioteczke :) ja kocham ksiazki i sporo jej kupuje. Ostatnio tez ja interesuja, lubi ogladac obrazki, pokazuje paluszkiem na zwierzatka, tlumacze jej co to jest. Czasem sama przynosi mi ksiazke i daje zebym jej czytala.
    Polecam Zasypianki z wyd. Publicat i serie ksiazek dla maluszków z wyd. Aksjomat. Sa tam fajne wierszyki, zdjecia dzieci, mala je uwielbia :)

Agatka pokazuje jaka duza urośnie, czasem bije brawo, czasem robi papa i wysyla buziaki, jeszcze kilka tygodni temu chetniej to robila.
    Kiwa i kreci glowa jak ja o cos pytamy 🙈
    Na misiu pokaze nosek i oczy, nie zawsze dobrze ale czasem sie udaje ;)

Z zabawek absolutny hit to drewniane magnesy ze zwierzatkami, cuda z nimi robi przy lodówce. Nosi, bawi sie, przestawia, zrzuca i przyczepia, pokazuje mi i pyta "a toto"?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 23:01

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mało pije, muszę tego bardziej pilnować. Wciąż dużo cyca, więc kupki mamy ok. My też lubimy 5 malutkich małpek, ale to chyba ja bardziej lubię :D
    U mnie króluje księga dźwięków, mała zawsze się uśmiecha przy tych samych dźwiękach :D poza tym mamy różne książeczki np kształty, liczby, dźwięki od fisher price. Są kolorowe i mała chętnie ogląda.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też lubimy książki 🙂.

Artemida, jakie macie magnesy? Szukam czegoś bezpiecznego na lodówkę, żeby zająć małego jak robię coś w kuchni...

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też lubimy liska łakomczuszka:)

U nas nocka tragedia mała się kręci jak już zasnie przez co się wybudza poplakuje nie wiem czy to ta 1 jej tak dokucza czy co ? Widać już biała kreskę ale coś nie może się przebić...dodatkowo mała ciągle trze rączka w okolicy boska górnej wargi ehhh te zęby

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, u nas jak ta ostatnia dwójka wychodziła to taki stan trwał z miesiąc 😐. Oby u Was poszło szybciej. Smarujesz jej dziąsła? A może paracetamol na noc spróbować?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2019, 07:13

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami smaruję żelem przed spamiem. Też właśnie myślałam o paracetamolu....ehh i nas to dopiero będzie trzeci ząbek...a gdzie reszta 😱😱😱

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:
    Też lubimy książki 🙂.

Artemida, jakie macie magnesy? Szukam czegoś bezpiecznego na lodówkę, żeby zająć małego jak robię coś w kuchni...

Mamy takie; https://allegro.pl/oferta/drewniane-magnesy-na-lodowke-zwierzeta-farma-20-sz-8100888197?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Sa 18m+ ale nic dla mlodszych nie znalazlam.

malami.91, symbolica lubią tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez Kubie kupować różne ksiazeczki 😊

Magnesy są super szkoda ze nie da się u mnie na lodowce dać, ja otwieram dolna szufladę z pojemnikami plastikowymi blokuje deska do krojenia żeby nie mogła się zamknąć i mały robi mi porządek i mam chwile żeby coś ogarnąć w kuchni i mieć go na oku 🤪 Ale u mnie na drzwi wyjściowe chyba mogę dać magnesy to może zamówię

W końcu dobre powietrze to po drzemce wybierzemy się na spacer ale nie wiem jak małego ubrać bo jest tak ciepło 🙄

961l20mmezoojidp.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem jak ubierać Ale w taką pogodę....

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde lżejsza kurtka będzie za mała a jeszcze przydał by się sweterek pod spod wiec już w ogóle a może zimowa kurtka na same body 🤔

961l20mmezoojidp.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też założę zimową kurtkę na same body i lżejsza czapeczka :)

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie lżejsza czapeczkę delikatny komin pod szyjkę i gotowe ☺️

961l20mmezoojidp.png
‹‹ 1360 1361 1362 1363 1364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ