X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, musisz być dumna. Zdolna dziewczynka 🙂.

Lutyska, no a ja uległam i wyjęłam jak mi zaczął krzyczeć na pół parku. To teraz mam za swoje 😏.

Ale się dziś cudownie wyspałam. Mąż wstał z małym o 6, a ja pospałam do 8. Uwielbiam weekendy 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 10:20

symbolica lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami jestem dumna, chyba widać ;-) Maż zrobił mi przysługę i położył się spać na parterze.. mały nie miał drugiej drzemki i padł 19:20... obudził się o 00:30 na karmienie (nawet nie zdążyłam zasnąć tak wiatr hulał) potem obudził się 4:25 i myślałam że już spać nie będzie, ale nakarmiony zasnął uff i spał aż do 6:40. Też się wyspałam baaardzo.. Teraz poszedł spać dość szybko o 10:10.. nie dam mu za długo spać ja wczoraj. Wero z tatą pojechali do kina na gwiezdne wojny bo są fanami. A żeby nie było tak słodko to okres dostałam za szybko.. coś się rozregulowało, mogło w drugą stronę.. :-/

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj mąż dopiero w wigilie ma wolne 😞 wszystkie szykowania głównie robimy wieczorami, maz wraca z pracy dopiero po 22. Dzisidj w planach pierniczki dla małego ciekawe jak wyjdą, jutro smażymy naleśniki do krokietów, piernik taki z marmolada (dużo roboty z nim), barszczyk dla małego 🤷‍♀️ W poniedziałek sernik pistacjowy, farsz grzybowy i pieczarkowy, pulpeciki dla małego, mufinki piernikowe a we wtorek lepimy pierogi i kończę ozdabiać mufinki kremem z mascarpone.
    Resztę robi moja mama 😊 karp, barszcz, uszka, golabki orzechowe ciasteczka sernik

Co Wy przyrządzanie na święta?

Wazę 3kg mniej niż przed ciąża (jem dużo) wiec przyda się dużo jedzonka na święta 😁🤭

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wstał przed 9 🤪 poszedł spać po 19 ale ok 23 miał ponad godzinna przerwę w spaniu bo jak mąż wrócił z prscy włączył przez przypadek roombe 🤷‍♀️ I mały nie mógł zasnąć

961l20mmezoojidp.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina podziwiam że chce Ci się to wszystko gotować mając małe dziecko. Motywację jednak też rozumiem, a jak mąż taki pomocnik to bajka. Ja nie gotuję nic (moja teściowa pichci), bojkotuję święta. ;-)

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gwiazda wstała o 5.40 później krótka drzemka 20 min a teraz od 11 druga drzemka później obiadek i spacer :)

My mieliśmy kupić alkohol na święta :D (całe święta w gościach ) więc kupiliśmy wina i piwa - kupiłam sobie wino bezalkoholowe ciekawe jak będzie smakować :)

Symbolica gratki dla córki piękny głos :)

symbolica lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda dzięki :-) to jest coś takiego jak wino bezalkoholowe? pokaż.. albo link wrzuć.
    Ja kupuje herbaty "grzaniec" - one tak super owocowe są z goździkami, cynamonem itp. i smakują jak grzaniec galicyjski tylko oczywiście bez %. Z alkoholu to pozwalam sobie od czasu do czasu na jeden kieliszek likieru kokosowego/marcepanowego/słony karmel/jajeczny (z biedry - a jak ;-) ) - nikła zawartość %, a przyjemność ogromna :-)

Lutyska no to chwile postoisz przy garkach. Wychodzę z założenia że ile to można jeść, a moja teściowa już od kilku dni szaleje z ciastami, makiem, krokiety już zrobiła i zamrozila, pyszne pierogi i uszka kupne, ale świeże (niezamrożone), karp i dorsz tym razem ze sklepu.. U nas nie robi się 12 potraw, bo to było niedozjedzenia.. moja teściowa ma kuchnię (naszą wspólną) która sąsiaduje z jej pokojem/sypialnią... nawet jakbym chciała coś pichcić wieczorem/w nocy to bym ją budziła bo wcześnie wstaje i wcześnie kładzie się spać. W dzień szybkie dania obiadowe czasem robię, tak by się zmieścić w drzemce Jacka..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 12:08

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak lubimy szykować na święta różne potrawy 😊 ja bardziej szykuje wypieki a mąż pozostałe rzeczy, dzielimy się i wspólnie jakoś to idzie, np on wyrabia ciasto ma pierogi wykraja mi kołeczka a ja lepię 😊

Dziś znowu super powietrze i śliczne słoneczko jak mały wstanie tez zbieramy się na spacerek.

Lutyska ja robie (pierwszy raz) piernikowe mufinki i ozdabiam jako reniferki 🤪 kupiłam wiśnie w czekoladzie (nie znalazłem bez 🤭) białe draże i precelki a Ty masz jakiś sprawdzony przepis?

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/muffinki-piernikowe
    https://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-snickerdoodle---rudolfy

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok Symbolica to rzeczywiście utrudnienie js głównie takie rzeczy robię na spokojnie wieczór chyba ze mąż ma wolne to wtedy w dzień tez jak znajdziemy czas bo wtedy zazwyczaj mamy jakieś rozrywki typu basen długi spacer gdzieś z dojazdem samochodem jakiś lasek, rynek, wizyta w kawiarni itd 😊

961l20mmezoojidp.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tym roku tylko sernik i piernik + dla małego coś zrobię. Resztę robi mama i teściowa 🙂.

Wygląda na to, że dostałam okres 😲.

Ruda, daj znać jakie to winko. Ja bezalkoholowe piwo często piję, bavarię pszeniczną bardzo lubię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 13:01

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucę później zdjęcie tego winka:)

Dałam małej odrobinę białka do zupki i strasznie senna się momentalnie zrobiła taką osowiała itp...żadnej wysypki wymiotow tylko senność...strasznie się przestraszyłam...pozabawialismy ja i nie zasnela...nie wiem czy to ma związek z podaniem białka ale bardzo się przestraszyłam...i na pewno będziemy robić testy na alergię

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 13:53

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://8.allegroimg.com/s1024/0c2c25/1aa9371e4f18ba188d060311f958

Takie to wino za całe 15 zł :)

Bezalkoholowe piwo też czasem pije :) Lecha z pomelo albo karmi :)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska fajnie, że i mąż gotuje!! mój jajecznicę, podgrzanie parówek, zrobienie grilla i kanapki ogarnia - tylko tyle i aż tyle. :D

Ruda dzięki za cynk z tym winem - a gdzie stacjonarnie go kupiłaś? a może wystarczy np. sok z białych winogron do butelki i voila ;-) a tak mamy chłit marketingowy.
    Może Ala chciała się drzemnąć po odbiadku? Gdyby miała duszności i traciłaby przytomność to chyba byś się zorientowała..

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam w makro :)

Nie miała duszności ani nie trafiła przytomności tylko stała się taką osowiała...dokjczaja jej też te górne 1 j mało śpi w dzień i bardzo niespokojnie...sama nie wiem ;)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zerknijcie na allegro - jak sie coś dziś (tylko dziś) zakupimy za min.10zł to dostaniemy 10 monet allegro (czyli 10zł do nas wróci).. https://allegro.pl/monety/promocje

np. https://allegro.pl/oferta/drewniane-magnesy-na-lodowke-zwierzatka-farma-viga-8685571372 ;-)

Sama przed chwilą kupiłam te magnesy.. można tylko raz skorzystać, są wykluczenia (w regulaminie wszelkie doładowania, usługi, mleka mod., i kilka innych)
    https://allegro.pl/regulaminy/regulamin-10-monet-przy-zakupach-od-10-zl-na-allegro-2Ga5X8lvbTX
    Na m.in. zabawki działa. Monety są "do odebrania" od razu po transakcji i zapłacie przez allegro finanse :-) czyli payu-przelewem, zapisaną kartą na allegro itp. Chyba warto ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 16:25

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, skorzystałam też zz tej promki na allegro.
    Co do potraw to robię (siostra mi pomaga) miodownik i pierogi. Z racji, że święta bez jajka i mleka to muszę sobie zrobić sama pierogi żeby mieć co jeść :D

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, a ja wczoraj kupiłam magnesy. Już są w użyciu nawet, ekspresowo dotarły 🙂.

Bumbum, współczuję. Ja to mleko i jajka w sporych ilościach spożywam. Ciężko byłoby bez tego 😐. No ale mus to mus.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj bumbum współczuje ale jak trzeba to co zrobić 🤷‍♀️

O to może zamówię te magnesy, będzie bawił się na drzwiach nimi 😉

961l20mmezoojidp.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo Paulinka, wrzuciłas linka do "moje wypieki". Kupiłam dziś mamie książkę pod choinkę. Bo ona ciągle siedzi w necie i ogląda przepisy z ciastkami. A wyczytałam ze ta autorka ma super przepisy.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po części moja wina, mogłam wcześniej się zabrać za prowokacje i bym wiedziała czy chociaż mleko mogę, na 1 rzut poszło jajko, bo obstawiałam mleko i chciałam jako pierwsze jajo odrzucić. No ale wyszło jak wyszło, muszę teraz poczekać jak mała przestanie się drapać, już jest dużo lepiej no ale nie zdąże przed Świętami :] Przynajmniej nie przytyje :D Na tej bezalergenowej diecie już jestem minus 10kg do wagi sprzed ciąży :D

‹‹ 1362 1363 1364 1365 1366 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ