X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum uważasz, że Ty jajek nie możesz? bo rozumiem że mała wymiotowała jak zjadła jajko, ale Ty możesz jeść przynajmniej żółtko. Zazdroszczę figurki :-)

"Reakcja alergiczna może pojawić się nawet kilka dni po zjedzeniu nowego pożywienia. Kolejne pokarmy powinny być wprowadzane do diety dziecka stopniowo tak, aby rodzice mieli czas przekonać się, jak na nie reaguje. Modyfikacji wymaga też dieta mamy karmiącej piersią, jeśli u dziecka stwierdzono skazę białkową. Zazwyczaj musi ona zrezygnować nie tylko z mleka krowiego, ale także innych przetworów mlecznych (jogurtu, serów, masła i śmietany) i innych produktów uczulających. W jej diecie mogą natomiast znaleźć się: mięso drobiowe, ryż, kasza, ziemniaki, żółtko jaja kurzego, marchewka, a w małych ilościach nawet brukselka i kapusta. Jeśli matka będzie przestrzegać diety, nie powinna się odstawiać dziecka od piersi przynajmniej do 6 miesiąca. Dietę należy rozszerzać stopniowo, wprowadzając jeden produkt na tydzień i zwracając uwagę na alergeny. Alergia pokarmowa zwykle zanika samoistnie około drugiego roku życia dziecka, a ono samo może jeść wszystkie pokarmy. Czasami jednak pozostaje dłużej, a na niektóre składniki chory może być uczulony nawet przez całe życie."

https://www.mjakmama24.pl/niemowle/dieta-niemowlaka/skaza-bialkowa-jaka-stosowac-diete-i-jak-pielegnowac-skore-malego-alergik-aa-GQ6Z-3jkN-sqBS.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 21:31

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo -10kg bardzo dużo. Ja jem wszystko i dużo i jestem -3kg i sie zmartwiłam ze to dużo 🤪

O to fajnie ze ma dobre oponie ta autorka może wyjdą smaczne mufinki 😊

Zabrałam sie za robienie pierniczków i oczywiście zapomniałam zamowic przyprawy do piernika a byłam pewna ze zamówiłam ale nie przysłali mi jednak sprawdziłam j nie zamówiłam 🤭 dziwnie do męża ponarzekać i okazało się ze zwolnił się godzinkę wczensiej z pracy i zaraz wstąpi do sklepu wracając 👍🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 21:44

961l20mmezoojidp.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, ja mam jakieś 5kg mniej niż przed ciążą, ale u mnie to akurat dobrze, bo po ślubie mi się trochę przytyło 🤭. Teraz ważę 68kg przy wzroście 175cm, tak 65 byłoby optymalnie, ale coś czuję, że przez święta sytuacja się pogorszy 😁. Tyle pyszności na stole...

Fajnie, że mąż uratował pierniki 🙂.

Ja się zastanawiam nad menu dla małego. Ugotuję mu chyba barszczyk, zrobię jakąś rybkę, dorsza pewnie i może kilka pierożków ulepię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 22:00

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któreś dziecko ma tylko jedna drzemke?. Mój na pierwszą idzie ład ie choć później niż kiedyś, natomiast na drugą z bólem i potem tańcuje do 21 lub dłużej...

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monisiak mój tak wczoraj miał że bronił się przed drugą drzemką bo pierwsza była zbyt długa i wstał przed 13 - spał 2,5h... jeśli wstanie do ok 12 to idzie spać o 16 na godzinkę i potem o 20 już na noc.
    Z tego co Lutyska chyba pisała to niektóre dzieci przestawiają się na jedną drzemkę.

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te 10 kg to po części wynika z faktu, że przytyło mi się przed ciążą. Teraz ważę tyle co w dniu ślubu, a byłam wtedy po miesięcznej diecie pudełkowej :)

Symbolica, Alergolog kazała robić taki schemat: 2 tygodnie totalnie nie jeść jajek (ja i dziecko) i potem prowokacja. Jeśli nastąpi pogorszenie to znaczy że to to małą uczula. Jeśli nie to dalej tak z mlekiem i innymi alergenami, aż dowiemy się co powoduje u małej plamki na skórze. Zaczęłam od jajka, bo zakładałam że to mleko uczula no i była ostra reakcja - wymioty, wysypka a plamki się zaogniły. Teraz już mija, ale czekam te 2 tyg. az podam małej samo żółtko. Jestem prawie pewna, że to białko uczula i mogę jeść żółtko (już kiedyś Małej podałam żółtko i było ok). Ale to nic nie zmienia w kwestii diety na święta, bo nikt nie piecze i gotuje na samych żółtkach :)
    Inna sprawa, że dermatolog twierdzi, że plamki na skórze nie muszą wynikać z alergii, tylko z delikatności układu pokarmowego (tak jak skóra jest atopowa, to ścianki żołądka też mogą przepuszczac cząsteczki i drażnić)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum oby było tak jak myślisz i oby mała szybko wyrosła z tych atrakcji. Na zdjęciach super wyszliście, Ty laska a o małej nie widać alergii 😊

bumbum lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menu dla maksia to barszczyk, pulpeciki z dorsza i pierniczki 😉

Ja lepiej żebym już z wagi nie spadała bo przed cisza ważyłam 59kg przy 171cm a teraz ok 56kg 🤷‍♀️

Bumbum oby było jak mówisz i żeby to wszystko szybko minęło

Moj ma 2 drzemki ok 9-10 zazwyczaj 1-2godz i druga ok 13-15 (zależy o której wstanie z pierwszej ale aktywność ok 3godz) i idzie spać ok 19-20. Oby jak najdłużej były te 2 drzemki 😉 jeszcze pamietam czasy 3 drzemek ale to już przeszłość 🤪

961l20mmezoojidp.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monisia - u mnie dwie drzemki, ale ta druga coraz pozniej! Czasem nawet 17:00. Potem na noc idzie 21. Czuję, że niebawem będzie jedna dziennie.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum, i o której wstaje rano jak zasypia o 21? Bo tak myślę czy mojego nie spróbować przesunąć na późniejsze zasypianie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 14:36

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstaje różnie, między 6:30-7:30
    Powiedzcie mi, po jakim czasie u maluchów działa śliwka suszona na zatwardzenie? Chce jej dać, ale jutro rano jedziemy i nie chce żeby wyszło na podróż :D

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum myśle ze to różnie działa 😊 ja kiedyś dałam tubke ze śliwka do południa i porządna kupkę zrobił przed snem 😊 przed chwila jadł tubke ze śliwka to dam znać kiedy tym razem choć była już kupa rano 😉

Byliśmy na spacerze mama jadła pyszne lody o smaku piernika ze śliwka a mały zjadł trochę kubeczka papierowego o smaku nie wiem jakim 🤷‍♀️ Zawsze brałam mu pusty kubeczek to zabawy ale czas zakończyć ten rytuał

961l20mmezoojidp.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska jak tego dokonałaś że mała zasypia sama? :)

Małami mój jak zasypia o 21 to wstaje i tak max 6.45.

U nas też druga drzemka coraz później i trudno go uśpić. Dziś jak wstał przed 6 to ma drzemki o takich porach jak z miesiąc temu także zobaczę jak się sytuacja będzie rozwijać ale też czuję że niedługo wyskoczymy na jedno spanie. Tym bardziej że niedługo wrac do pracy, a jak zostaje z moją mamą to zawsze ciężej usypia i cały dzień się przesuwa.

W ogóle ostatnio rejestrowalam się do medycyny pracy i co mnie mocno zdziwiło dowiedziałam się że trzeba mieć zaświadczenie od ginekologa o stanie zdrowia żeby do pracy dopuścili. Dziwne to niby ciąża to nie choroba..

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się wydawało ze moj nie śpi wcale dużo a jednak chyba sporo 🤔 w nocy 11-13godz a w dzień 2 drzemki ok 3godz wczoraj było 3.20, od kilku dni pierwsza drzemka trwa 2godziny

961l20mmezoojidp.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jednak chyba zostanę przy usypianiu koło 19 i pobudce o 6 😁.

Paulina, Maksiu dużo śpi wg mnie, zawsze jak czytam jak o tym piszesz to zazdroszczę 😏. U nas drzemka 2h ostatnio się zdarzyła w dniu, w którym skończył 6 miesięcy 😁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 17:22

Paulina9191 lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od gina do medycyny pracy? A to chyba nowość...
    Nie dałam małej śliwki, bo zrobiła kupkę :D to dobrze, niby tylko 2h przed nami drogi, ale jakby w połowie zrobiła kupkę a tu nie ma czasem jak przewinąć :o

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas śliwka zawsze daje radę :) zazwyczaj kupa jest odrazu :)

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie wcześniej miał krótsze drzemki a częściej 😉 chciałam przygotować sobie składniki do piernika to oczywiście okazało się za brakuje mi czekolady gorzkiej, marmolady i maki 🤭 mały już wykapany i tata miał przyjechać ale mąż zwolnił się szybko z pracy przywiózł mi i wrócił 🤪 ja nie wiem jak ja zrobiłam zakupy ale jestem pewna ze dodawałam te produkty do koszyka (Carrefour online)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 19:22

961l20mmezoojidp.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak w Carrefourze, ale w Tesco czasem nie ma produktów i wtedy nie przywożą. Spokój na forum, wszyscy gorączka przygotowań :) my właśnie jedziemy. Mała zasnęła w foteliku, więc pewnie już na spokojnie dojedziemy :)

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro po kolacji mamy 200km do przejechania od jednych rodziców do drugich 🙂. Co roku tak jeździmy, droga pusta. Mam nadzieję, że będzie spokojnie.

Wesołych Świąt dziewczyny!

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
‹‹ 1363 1364 1365 1366 1367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ