Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja Zosia mało co mówi. Nie buduje zdań. Umie naśladować kotka psa krowę i pare innych zwierząt. Mówi raczej sylaby „ma”, „ta” „bo” „ba” „żo”. Zdarza jej się łączyć ale raczej rzadko. Trochę się martwię ale wiem ze ja bardzo późno zaczęłam mówić. Czasem mam wrażenie jakby ona się wstydziła bo proszę żeby powiedziała coś a ona szepcze. Jak mówię ze pięknie itp to zaczyna głośniej.
Teraz oprócz zabawy w bieganie w kółko na druga- skacze na dupke wszędzie gdzie się da. W lozeczku, na łóżku na fotelu a ostatnio nawet na podłogę. Zaboli to na łóżko i się śmieje.
Jak widzi ze ubieram kurtkę to tez się chce ubierać- wyjmuje swoje buty z szuflady i jest ogromna złość i płacz jak jej nie biorę. -
Jacek ładnie wymawia literki o ktòrych piszecie. Ma problem z banalną literką L i dla niego lampa to pampa. R oczywiście też nie wymawia, chyba że naśladuje auto - brrrr, ale to robi od niemowlaka.. Moja còra za to długo myliła K z T i dla wg niej byłam " mama Tinda". Jackowi wychodzi Kinka, też ładnie 😉 w ostatnim miesiącu bardzo widać u niego postępy w mowie.
Jackowi nie zdarza się wypraszać nas z pokoju.. moze nastąpi w kolejnych skokach, zobaczymy..?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2021, 23:53
-
Mój tez niewiele mówi ale mój siostrzeniec tez późno zaczął mówić
Mój nas nie wyprasza ale jak chce żeby któreś z nas poszło gdzieś bo chce coś od nas czy cos pokazać a nie reagujemy na wołanie to podchodzi to nas i ciągnie nas za rękę, czasami jak głos siedzi gdzieś gdzie on chce to próbuje tez ściągnąć osobę z tego miejsca -
Jak u Was z bilansem 2latka? Odbędzie się?
Mój Jaś odkrył, że umie sam obierać mandarynki. Siedzi i obiera a ja jem. Pękam już, ale czego się nie robi dla chwili spokoju😁.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2021, 14:51
Moniiiikaaaa, symbolica lubią tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Malami, ale czad z tym mandarynkami ☺️
Co do bilansu to nie wiem, jeszcze ponad miesiąc czasu został więc muszę podpytać jak to wygląda.. pewnie będą kazali na pocz. lutego umawiać..
Mòj mąż robił przeciwciała ( dał 80zł) na 👑 i je ma, więc prawdopodobnie mamy to już za sobą i przeszliśmy wszyscy na początku listopada..malami.91 lubi tę wiadomość
-
Artemida gratulacje
My jesteśmy umówieni na bilans na ta środę już (urodziny dopiero12.02) ale umawiałam dawno temu i teraz zazwyczaj do jeszcze jego pora drzemkę wiec chyba przełożę
W ogóle wstępnie jesteśmy umówieni pierwszy raz do fryzjera i jakiś mi tak zal ścinać 🤭 -
Artemida gratulacje jakie imię podoba się Agatce ?
Ala w swoim łóżeczku spała do 2 😀 obudziła się i chciała mleka...dałam jej i wzięłam do siebie ( ja o 6 wstaje do pracy...napewno by się obudziła...a tak z mężem jeszcze śpi )
Dałam jej pierś w nocy...mam nadzieję że tych pobudek będzie coraz mniej...narazie zabrałam jej dzienne karmienie i przed spaniem ...nie wszytsko na raz 😊 -
Ruda, będzie dobrze. U nas poszło gładko, a miałam Jasia za cycoholika i bałam się tego odstawienia jak ognia.
Artemida, gratulacje!
My byliśmy dziś na zaległej dawce Bexsero. Oczywiście awantura już od wejścia do przychodni. Nie widzę opcji zrobienia bilansu dziecku, które w ogóle nie współpracuje... Jedynie ja mogę odpowiedzieć na jakieś pytania i tyle (jak mąż go już wyprowadzi z gabinetu). Masakra. Swoją drogą nawet o ten bilans nie zapytałam, bo byliśmy we dwoje i po prostu się nie dało...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 13:54
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Dziewczyny możecie się szczepić na covid w ciąży... Lekarki się szczepią. Ta ma męża ginekologa nawet..
"(...) w ciąży, w trakcie przygotowań i podczas starania się o dziecko dozwolone są szczepienia tzw. martwymi szczepionkami (w ich składzie nie ma aktywnego wirusa). Należy do nich szczepienie przeciwko COVID-19 (skład i mechanizm działania szczepionek mRNA nie budzi obaw pod względem bezpieczeństwa). Nie ma preferencji w kwestii wyboru preparatu przez ciężarne; wyjątek stanowi kobieta w ciąży w wieku 16-17 lat, która powinna zdecydować się na szczepionkę firmy Pfizer/BioNTech z uwagi na rejestrację. Szczepionkę przeciwko COVID-19, tak jak tę na grypę, kobieta może przyjąć w dowolnym tygodniu ciąży. Zaleca się jednak zaczekać do II trymestru, aby nie wiązać ewentualnego samoistnego poronienia ze szczepieniem (...)."
https://portal.abczdrowie.pl/lekarka-w-ciazy-zaszczepila-sie-przeciwko-covid-19-bede-mogla-ochronic-noworodka
Przy karmieniu tym bardziej nie miałabym obiekcji żeby się zaszczepić ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 18:53
-
bumbum wrote:Jeśli byłabym w ciąży też bym się nie szczepiła. Jestem totalnie za szczepieniami, ale gdyby dziecko urodziło się nie do końca zdrowe nie chciałabym mieć tego głosu w głowie, że może to dlatego...
Dokładnie.
Ogólnie dla mnie fakt, że jakaś tam ciężarna lekarka się zaszczepiła nie jest żadnym argumentem "za". Nie testowali tej szczepionki na ciężarnych (ludziach), nie ma żadnych badań na ten temat, ciężarne są ogólnie w grupie z przeciwwskazaniami - takie jest oficjalne stanowisko na ten moment.
Zdanie z ulotki:
Szczepionka nie jest przeznaczona dla osób w wieku poniżej 16 lat oraz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Podanie produktu leczniczego Comirnaty w okresie ciąży można rozważyć jedynie, jeśli potencjalne korzyści przewyższają jakiekolwiek potencjalne ryzyko dla matki i płodu, nie ma bowiem wystarczających badań, które potwierdzałyby jej bezpieczeństwo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 21:08
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021