X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2021, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Zosia mało co mówi. Nie buduje zdań. Umie naśladować kotka psa krowę i pare innych zwierząt. Mówi raczej sylaby „ma”, „ta” „bo” „ba” „żo”. Zdarza jej się łączyć ale raczej rzadko. Trochę się martwię ale wiem ze ja bardzo późno zaczęłam mówić. Czasem mam wrażenie jakby ona się wstydziła bo proszę żeby powiedziała coś a ona szepcze. Jak mówię ze pięknie itp to zaczyna głośniej.

Teraz oprócz zabawy w bieganie w kółko na druga- skacze na dupke wszędzie gdzie się da. W lozeczku, na łóżku na fotelu a ostatnio nawet na podłogę. Zaboli to na łóżko i się śmieje.
    Jak widzi ze ubieram kurtkę to tez się chce ubierać- wyjmuje swoje buty z szuflady i jest ogromna złość i płacz jak jej nie biorę.

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2021, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacek ładnie wymawia literki o ktòrych piszecie. Ma problem z banalną literką L i dla niego lampa to pampa. R oczywiście też nie wymawia, chyba że naśladuje auto - brrrr, ale to robi od niemowlaka.. Moja còra za to długo myliła K z T i dla wg niej byłam " mama Tinda". Jackowi wychodzi Kinka, też ładnie 😉 w ostatnim miesiącu bardzo widać u niego postępy w mowie.
    Jackowi nie zdarza się wypraszać nas z pokoju.. moze nastąpi w kolejnych skokach, zobaczymy..?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2021, 23:53

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2021, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja nas nie wyprasza, ale lubi pokazywać żebyśmy wstali,najczęściej jak ona chce tam usiąść.
    Co do mowy moja też niedużo, ale tak u Papatki nie martwię się zbytnio, bo ja też późno zaczęłam.

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tez niewiele mówi ;) ale mój siostrzeniec tez późno zaczął mówić

Mój nas nie wyprasza ale jak chce żeby któreś z nas poszło gdzieś bo chce coś od nas czy cos pokazać a nie reagujemy na wołanie to podchodzi to nas i ciągnie nas za rękę, czasami jak głos siedzi gdzieś gdzie on chce to próbuje tez ściągnąć osobę z tego miejsca ;)

961l20mmezoojidp.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2021, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u Was z bilansem 2latka? Odbędzie się?

Mój Jaś odkrył, że umie sam obierać mandarynki. Siedzi i obiera a ja jem. Pękam już, ale czego się nie robi dla chwili spokoju😁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2021, 14:51

Moniiiikaaaa, symbolica lubią tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2021, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami, ale czad z tym mandarynkami ☺️

Co do bilansu to nie wiem, jeszcze ponad miesiąc czasu został więc muszę podpytać jak to wygląda.. pewnie będą kazali na pocz. lutego umawiać..

Mòj mąż robił przeciwciała ( dał 80zł) na 👑 i je ma, więc prawdopodobnie mamy to już za sobą i przeszliśmy wszyscy na początku listopada..

malami.91 lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2021, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dziś na usg :)

Mamy 314g zdrowej dziewczynki :) Agatka chciala siostrę i bedzie siostra :) imie tez juz wybrala wiec nic do gadania nie mamy :-D

symbolica, Moniiiikaaaa, malami.91 lubią tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2021, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Artemida ♥️♥️♥️🥰

da8300b52b.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2021, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artemida gratulacje

My jesteśmy umówieni na bilans na ta środę już (urodziny dopiero12.02) ale umawiałam dawno temu i teraz zazwyczaj do jeszcze jego pora drzemkę wiec chyba przełożę ;)

W ogóle wstępnie jesteśmy umówieni pierwszy raz do fryzjera i jakiś mi tak zal ścinać 🤭

961l20mmezoojidp.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artemida gratulacje :) jakie imię podoba się Agatce ?

Ala w swoim łóżeczku spała do 2 😀 obudziła się i chciała mleka...dałam jej i wzięłam do siebie ( ja o 6 wstaje do pracy...napewno by się obudziła...a tak z mężem jeszcze śpi )
    Dałam jej pierś w nocy...mam nadzieję że tych pobudek będzie coraz mniej...narazie zabrałam jej dzienne karmienie i przed spaniem ...nie wszytsko na raz 😊

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje Ruda, małymi kroczkami do celu ☺️

symbolica lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artemida, gratulacje :)
    Ruda, ja też zabierałam po kolei, najpierw nocne, potem wieczorne, potem drzemkowe i na końcu ranne :) całość trwała chyba z 2 m-ce :)

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję że z dnia na dzień będzie coraz lepiej....

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, będzie dobrze. U nas poszło gładko, a miałam Jasia za cycoholika i bałam się tego odstawienia jak ognia.

Artemida, gratulacje!

My byliśmy dziś na zaległej dawce Bexsero. Oczywiście awantura już od wejścia do przychodni. Nie widzę opcji zrobienia bilansu dziecku, które w ogóle nie współpracuje... Jedynie ja mogę odpowiedzieć na jakieś pytania i tyle (jak mąż go już wyprowadzi z gabinetu). Masakra. Swoją drogą nawet o ten bilans nie zapytałam, bo byliśmy we dwoje i po prostu się nie dało...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 13:54

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w przychodni bilanse odwołane. Na koniec mc mam zadzwonić i zapytać...

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Artemida, super :) Gratulujemy.

Ja mam jutro pneumokoki z Alicja to zapytam o bilans. Zupelnie zapomnialam ze sie robi.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny możecie się szczepić na covid w ciąży... Lekarki się szczepią. Ta ma męża ginekologa nawet..

"(...) w ciąży, w trakcie przygotowań i podczas starania się o dziecko dozwolone są szczepienia tzw. martwymi szczepionkami (w ich składzie nie ma aktywnego wirusa). Należy do nich szczepienie przeciwko COVID-19 (skład i mechanizm działania szczepionek mRNA nie budzi obaw pod względem bezpieczeństwa). Nie ma preferencji w kwestii wyboru preparatu przez ciężarne; wyjątek stanowi kobieta w ciąży w wieku 16-17 lat, która powinna zdecydować się na szczepionkę firmy Pfizer/BioNTech z uwagi na rejestrację. Szczepionkę przeciwko COVID-19, tak jak tę na grypę, kobieta może przyjąć w dowolnym tygodniu ciąży. Zaleca się jednak zaczekać do II trymestru, aby nie wiązać ewentualnego samoistnego poronienia ze szczepieniem (...)."
    https://portal.abczdrowie.pl/lekarka-w-ciazy-zaszczepila-sie-przeciwko-covid-19-bede-mogla-ochronic-noworodka

Przy karmieniu tym bardziej nie miałabym obiekcji żeby się zaszczepić ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 18:53

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za szczepionkę jednak podziękuję 😉. Liczę na to, że mój organizm zapamięta typa na dłużej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 19:53

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli byłabym w ciąży też bym się nie szczepiła. Jestem totalnie za szczepieniami, ale gdyby dziecko urodziło się nie do końca zdrowe nie chciałabym mieć tego głosu w głowie, że może to dlatego...

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Jeśli byłabym w ciąży też bym się nie szczepiła. Jestem totalnie za szczepieniami, ale gdyby dziecko urodziło się nie do końca zdrowe nie chciałabym mieć tego głosu w głowie, że może to dlatego...

Dokładnie.

Ogólnie dla mnie fakt, że jakaś tam ciężarna lekarka się zaszczepiła nie jest żadnym argumentem "za". Nie testowali tej szczepionki na ciężarnych (ludziach), nie ma żadnych badań na ten temat, ciężarne są ogólnie w grupie z przeciwwskazaniami - takie jest oficjalne stanowisko na ten moment.

Zdanie z ulotki:
    Szczepionka nie jest przeznaczona dla osób w wieku poniżej 16 lat oraz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Podanie produktu leczniczego Comirnaty w okresie ciąży można rozważyć jedynie, jeśli potencjalne korzyści przewyższają jakiekolwiek potencjalne ryzyko dla matki i płodu, nie ma bowiem wystarczających badań, które potwierdzałyby jej bezpieczeństwo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 21:08

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
‹‹ 1662 1663 1664 1665 1666 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ