X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda ze powalają, zwłaszcza jak się robi urodziny dwa razy...

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zamiast tortu dobry też jest sernik na zimno z galaretką i owocami w tej galaretce. Lub sernik bez biszkopta ( tutaj jajka są w przepisie).. nawet ja antytalent te dwie rzeczy zrobię.

https://aniagotuje.pl/przepis/prosty-sernik-bez-spodu-z-sera-z-wiaderka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2021, 17:12

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie umiem piec ciast 😂 nigdy mi nie wychodzą 😭

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omg, niezłe ceny. Ja robię sama tort. Biszkopt, krem ze śmietany i mascarpone, owoce, wszyscy zawsze wcinają aż im się uszy trzęsą i proszą o dokładki.

Symbolica, ale myślisz, że Jacek mógłby się jakoś uszkodzić gdyby wyszedł z łóżeczka? U nas schody zabezpieczone, więc tu jestem spokojna, poza tym cel jest jeden - nasza sypialnia. Ja już z łóżeczkiem bym dłużej nie pociągnęła. Wsadzać, wyjmować, nie można położyć się obok jak jest potrzeba, no i dla Jasia już było za mało miejsca tam jak się rozwalił. Poza tym musi mieć czas na przyzwyczajenie się do łóżka przed narodzinami siostry, bo potem ona zajmie łóżeczko.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tort robi koleżanka, robi bardzo ładne, jak z cukierni, mimo, że zaczyna dopiero :)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten sernik by Ci wyszedł. Kup sernik na zimno np. https://image.ceneostatic.pl/data/products/35024295/p-delecta-sernik-blyskawiczny-oryginalny-193-g.jpg

To dużo ułatwia, na spòd biszkopty lub upiec biszkopt jaki potrzebujesz np. bez jajek.

Bumbum super, dobrze mieć takie koleżanki 😁 mam taką koleżankę ale daleko.. jak ktoś mieszka w okolicach Skawiny koło Krakowa to mogę polecić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2021, 19:50

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica daj namiary na mieszkam w Krakowie :)

symbolica lubi tę wiadomość

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tort zamowie jeseli cena mnie nie powali ale na 1 imprezę a druga zrobię ja lub moja mama ewentualnie zrobimy oba torty same

Ruda super ze Ala była taka grzeczna, my narazie mamy odpoczynek od szczepień 😊

Mnie Maksiu tez zadziwił na ostatnim pobraniu krwi jak stał przy mnie zadowolony jak mi pobierali uśmiecham się zaczepiał ta co mi pobierała potem dał sobie popatrzeć na raczke założyć ucisk wszystko i wyrwał 1 raz raczke i zapłakał przy wkłucia ale zaraz przestał wyrywać i grzecznie siedział

Mój uwielbia kotki i chyba zrobić mały męski motyw kotków 😅 ale bez szaleństw jakieś balony talerzyki kubeczki i coś ba torcie

961l20mmezoojidp.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda muszę się upewnić czy piecze jeszcze bo dawniej na fejsie się chwaliła swoimi dziełami. I czy mogę podać namiar.

Edit: no niestety, cierpi na chroniczny brak czasu.

Zobaczcie co przypadkiem znalazłam 😂
    https://m.ceneo.pl/57922079?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting#tab=reviews

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2021, 22:02

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szczepionki na covid to dziś się zaszczepiła moja siostra. Śmieje się z niej, że jest pierwsza zaczipowana w rodzinie. Podobno tłum ludzi był, długo czekała w kolejce. Mój ginekolog z kolei ma zdanie, że pic na wodę ta szczepionka. Zdania mega podzielone.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2021, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami bo ginekolog to akurat zna się na szczepionkach.. nie powinien takich tez wygłaszać. Takie gadanie naprawdę nie pomoże.. tyle ludzi codziennie umiera 😔

Jeśli chodzi o wyszczepialnosc to wczoraj 1/5 wszystkich szczepien wykonano.. ponad 54,7tyś. czyli da się rozpędzić ten pociąg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2021, 23:29

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, ekspertem może nie jest, ale podejrzewam, że wie więcej niż przeciętny Kowalski. No i ja sama go ciągnęłam za język, nie że sam z siebie głosił tezy. Nie mówię, że mu wierzę czy popieram...Z kolei np. Jasia pediatra przechorowała i szczepić też się szczepi.

Byliśmy na tym USG. Super lekarz, pomierzył wszystko dokładnie. Oczywiście nie obyło się bez wielkiej awantury i trzymania na leżance siłą 😔. Wodniak jak był tak jest, co więcej po drugiej stronie też niby jest, a wcześniej nikt go nie widział. Także nie wiem co dalej, koło połowy lutego wizyta u chirurga, pewnie będzie chciał robić zabieg, bo niby jak się do 2r.ż. nie wchłonie to tak się postępuje. Nie są to duże wodniaki, no ale są.

W sobotę urodziny, a przed chwilą strzeliła mi wewnętrzna szyba w piekarniku. Cudnie. Dobrze, że biszkopt na tort zrobiliśmy z Jasiem rano.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 21:30

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami ponoć nie ma żadnych przeciwwskazań żeby po przechorowaniu podbić liczbę przeciwciał. Ja tam ufam szczepionkom nawet jeśli ich skuteczność miałaby trwać tylko rok.
    Tak myślę czy Jackowi też USG nie zrobić bo kiedyś miał wodniaki, ale pediatra twierdziła pòźniej, że jest ok.. może jednak wezmę skierowanie od niech niech sprawdzą - długie terminy są? Wspòlczuję tych stresòw dla Jasia i Ciebie.
    Jak ta szyba Ci pękła? Pod wpływem temperatury? Czy mechaniczne uszkodzenie?
    Wszystkiego najlepszego dla Jasia 🥳🥳udanej imprezy, chyba to jego urodziny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 08:10

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam kiedyś o modelu Amica, że pękają szyby.

Ja do żłobka muszę z pewnego źródła zanieść ciasto, muszę mieć paragon. Także jedno pieczenie mniej :)

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas do żłobka też musi być kupne ciasto z paragonem.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrozumiałe bo gdyby dzieci zaraziły się po zjedzeniu salmonellą to sanepid na karku ma placòwka ( bo piekła osoba bez aktualnych badań sanepidiwskich) , że do tego dopuściła, a to są maluszki.. choć w szkolach na akcje tyłu zielona szkoła/charytatywne czy przedszkolu na koniec rodzice pieką.. sanepid wiem, że też może tutaj wkroczyć, ryzyk-fizyk..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 15:34

da8300b52b.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka jak tam sen Zosi i proces usypiania? U nas od tej choroby to jakiś dramat dzis rozpoczęliśmy dzien o 4.. na noc usypianie to tez katastrofa 1-1.5 godziny. Drzemke w dzien ogarnia babcia.
    , bywa różnie ale ona akurat do dzieci ma jakas anielska cierpliwosc.
    Juz nie wiem co nie tak robimy ze to dziecko nie chce spac. Tzn jest jeden zasadniczy problem bujanie.. i nie wiem jak go tego oduczyć

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, tak Jasia urodziny.

A szyba pękła po prostu, otworzyłam piekarnik żeby wyciągnąć chleb, sięgnęłam po rękawice i usłyszałam trzask. Podobno jakieś niekorzystne naprężenia mogły wystąpić 🤔. Piekarnik Electrolux.
    Co do USG to termin na NFZ nie był długi z tego co pamiętam. Teraz robiliśmy prywatnie to z dnia na dzień się umawiałam.

Amir, ja nie miałam pomysłu jak usypiać bez noszenia w nosidle. Położyłam się w jego łóżku, zapaliłam lampkę, wzięłam książkę i po początkowej niechęci w końcu zdecydował się przyjść i położyć obok. 2h nam zeszło, ale w końcu zasnął. Chyba z rok usypiałam go w tym nosidle, więc przyzwyczajenie było silne.
    Na Twoim miejscu po prostu konsekwentnie przestałbym bujać. Pewnie na początku będzie rozpacz, ale w końcu się z tym pogodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 23:14

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami piekarnik chyba nowy więc gwarancja powinna objąć, nie? Straszny niefart, pech.. nawet nie wiedziałam że taka sytuacja może wystąpić.
    Dzięki podpytam w przychodni choć nie wiem czy na chwilę obecną będzie możliwość dodzwonienia bo zaczynają się szczepienia i telefony będą rozgrzane do czerwoności przez emerytów w przychodniach bo internet mało kto ogarnia...
    Co do rad odnośnie zaprzestania bujania to podpisuję się, lepiej pòźno niż pòźniej. Przyzwyczai się. Babcia ponadto też powinna zaprzestać jeśli buja. A jeśli nie buja to warto podpytać co robi.. czyta,śpiewa itp. U nas nadal biały szum musi być - odgłos suszarki skutecznie tłumi inne odgłosy i mały ekspresowo usypia.

da8300b52b.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciazy kladlam sie obok Franka i on sie wiercil wiercil az usnal. Teraz cofnelismy sie do bujania. Bo nie mam czasu tak dlugo lezec. I wieczorem padamy na twarz z mezem i tak jest szybciej. Ale trzeba bedzie wrocic do dobrych nawykow.

Alicja w niedziele konczy 2 miesiace :D A jak sie czujecie przyszle mamy?

Zamawiam dzis kallaxa :) Macie ramki z ikei na scianach? ktore polecacie? Albo co macie jeszcze fajnego z ikei?
    Przykleilismy tez naklejki. Ale trzeba dokupic drugi zestaw bo sciana duza 2,8x5m i troche luki zostaly. Jak skompletuje to sie pochwale efektem.

‹‹ 1660 1661 1662 1663 1664 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ