Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Zosia potrafi kłamać- np daje jej wodę w butelce (taka z dziubkiem). I mówi „dobra woda, Zosia była w sklepie i kupiła”. I po chwili dodaje „kupiłam jesZcze jajka, mleko, mydło i jabuszka”. Wiec pytam gdzie te zakupy są. Dostaje wiec odpowiedz „zjadłam”. Pytam się czy karton po mleku tez zjadła „tak!!!”….
My będziemy przymierzać się do odstawienia od piersi. Całkowicie nie wiem jak się do tego zabrać 😱 -
U nas dziś kupa na sedes 💪, wpadek z sikaniem coraz mniej. Nocnik chowam, bo coś zagubiony był mając do dyspozycji jedno i drugie. Dla mnie nocnik byłby wygodniejszy, bo sam by usiadł, a tak biegamy razem, ale widzę, że na sedesie lepiej mu idzie. Na nocnik sikał po kilka kropli i zwiewał🤔. Dziś nas jeszcze czeka wyprawa do paczkomatu po nowe majtki - z koparkami, samodzielnie wybrane 🙂.
Ruda, jakby to o Jasia chodziło to ja bym tego smoczka po prostu schowała i wymyśliła dobre wytłumaczenie dlaczego zniknął. Trochę rozpaczy i w końcu by zrozumiał. W ten sposób pozbyliśmy się krzesełka do karmienia, bo już mu się tyłek ledwo tam mieścił a rozstać się z nim nie chciał. No ale jak mu się noga złamała to co zrobić 🤷🏼♀️. Pewnie na każde dziecko działa coś innego. U nas po prostu pewne rzeczy trzeba zakończyć nagle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2021, 15:31
symbolica lubi tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Można wymyślić wròzkę smoczuszkę ktòra w nocy zabrała smoczek a dala cos w zamian.. zabawkę? 🙂
U Was też takie upały..? u mnie cieniu 35,5*C więc kisimy się w domu 27-28*C (na poddaszu) przy wentylatorze..zawsze coś. Wyskoczyłam tylko sama do Biedronki bo jutro mi rodzina cała wyjeżdża na to wesele i zostajemy sami. Czeka mnie pakowanie ciuchòw moich i Jacka.na wakacje. Z zabawek i książek same nowości biorę, gromadzone od kilku miesięcy.
Wieszam zwilzoną na wentylatorze i to też daje jakby efekt schłodzenia powietrza, choć pewnie bardziej chodzi o nawilżenie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2021, 16:18
-
Dziewczyny, coś mi świta, że któreś dzieciątko u nas na wątku miało dysplazję bioderka. Kojarzycie coś? Byłam wczoraj z małą na USG i niestety usłyszałam taką diagnozę 😐. Możliwe, że jakaś orteza będzie potrzebna. No załamka 😞.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2021, 20:38
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Malami a nie powiedzeli Ci co dalej, co robić? Bo mnie od razu ortopeda te prawie 13 lat temu: miała szeroko pieluchiwać czyli na pampersa pieluchę flanelowa ( bo sztywniejsza) szeroko złożoną od kolanka do kolanka sięgała i takimi bezpiecznymi agrafkami zakończonymi plastikowymi zwierzątkami czy coś spinałam boki. Tak cały czas 24/24h. Jak gdzieś znajdę to wkleję. Noszenie w pozycji żabki, spala też w dzień często na brzuchu w tej pozycji..Kontrolę mieliśmy po 2,5-3miesiacach jakos i jak miała 4,5 miesiąca to już było wszystko ok. Potem kontrola jak zaczęła chodzić.
Pewnie znajdzie w necie tematy nt szerokiego piluchowania. Tutaj mama fizjoterapeta jednak krytykuje tę metodę i "bądź tu mądry i pisz wiersze":
https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/02/04/szerokie-pieluchowanie/
Jednak zaopatrzenie ortopedyczne będzie potrzebne: 'Założeniem tej metody jest ustawienie bioderek w zgięciu, odwiedzeniu i rotacji – jest to sensowne w przypadku leczenia istniejącej już dysplazji, przy czym jeśli dysplazja jest stwierdzona, stosuje się odpowiednie zaopatrzenie ortopedyczne, a nie pieluchy"..
Tutaj też fajny artykuł odnośnie dysplazji: https://www.ortopedio.pl/schorzenia-narzadu-ruchu/Dysplazja-bioder-Objawy-i-leczenie-dysplazji-u-dzieci/Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2021, 22:56
-
Malami ja nie pomogę w tym temacie
Maksiu tez korzysta z ubikacji i nakładki lub z nocnika, dla mnie nocnik tez wygodniejszy ale zaczął pokazywać na ubikacje ze chce wiec kupiliśmy nakładkę, widział ze mu robimy tam i tez chciał 🤷♀️ Siku robi ładnie i tu i tu a kupę póki co tylko na nocnik, raz nie zdążył i wyładowała pod balkonem na ziemi 😊
Siku robi ładnie, wstaje z drzemki i sygnalizuje ze chce żeby szybko zejść na dol, od kilku dni wstaje z drzemki z pusta pielucha, raz nie zdążyliśmy zejść na dol bo zaczął ksiazki czytać to zrobił do pieluchy. Oczywiście wpadki się zdarzają albo jak się czymś mocno zajmie ale nie zdąży ale i tak jestem bardzo zadowolona ze wsyztsko ładnie rozumie 😊
My mamy klimatyzator na gorze wiec na gorze super chłodno jak tylko chcemy oczywiście nie przesadzamy ustawiany Ok 24st bo z klimatyzacja to już i tak chłodno a na dole tez fajnie chłodzi chodź wiadomo nie jak na gorze ale jak wchodzimy do mieszkania z klatki to jest podmuch zimna 😅 -
Paulina ale fajnie Wam idzie, brawo! Zazdroszczę klimy, ja nie chciałam a teraz żałuję, że w domu nie mamy..
U nas siku i kupa ostatnio w majtkach, nie licząc, że po spaniu w nocy i w dzień robi do nocnika i pielucha sucha.. jestem zalamana bo niby wie i rozumie że robić ma do nocnika a ma to w nosie potem.. -
Symbolica, lekarz powiedział tylko żeby nosić z nogami na żabkę. Kontrola za 5tyg. i decyzja czy zakładamy ortezę czy nie. Idziemy jutro na konsultację do dobrego ortopedy i zobaczymy co zaleci. Przy takim typie dysplazji jak określił ten pierwszy to podobno od razu zakłada się ortezę, więc nie wiem na co kazał czekać...♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Ruda po 3urodzinach? Szok, ciekawe co tam się dzieje po trzecich urodzinach dopiero. Chyba taka dodatkowa kontrola chodu?
Malami i dobrze, że to konsultujecie, też myślę że na ortezie się skończy. Wbrew pozorom to nic strasznego i szybko przejdzie. Zdrowia dla Asi 😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2021, 16:30