Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
A pijesz kawę? Ja np. ostatnio zaczęłam, bo nigdy nie piłam i mam ogólnie niskie ciśnienie (około 95-105). Trochę pomaga w ciągu dnia, ale po południu i tak zmęczenie uderza.
Ogólnie wydaje mi się że zmęczenie się kumuluje i to że teraz mamy już ogarnięte dzieciaczki to jeszcze nie odpoczełysmy po tym czasie jak były małe
-
U nas mycie włosów ok, odchyla głowa spłukuje i git, problem mam natomiast z czesaniem. Spinek i gumek nie toleruje, wiec ma ciagle rozpuszczone…
Mycie zębów- histeria. Sama nie chce. Nam tez nie pozwalała, dopóki… nie włączyliśmy jej bajki „szczotka kubek pasta ciepła woda (…)”. Ma ta jedna i ja jej myje a ona ogląda i wie ze jest zasada- jedna piosenka i koniec. Jutro mamy pierwsza wizytę w dentysty- taka adaptacyjna, prywatnie. Wybrałam dla Małej gabinet dziecięcy z jakaś adaptacja i naklejkami i odznakami… jeżeli to ma jej pomoc to już pieniądze nie grają roli 🤷♀️ -
Maksiu od jakiegoś czasu tez nie lubi myć włosów i tak trochę podplakuje i jęczy ale już mamy schemat widzę ze zamyka oczy i czeka jęcząc aż skończę w sensie grzecznie nie wyrywa się ale sobie jęczy podplakuje i wola od początku aplikowania k recznik i zawsze jak skończę aplikować witam oczka czoło i jest Ok a myć daje sobie bez problemu, czasami chwile pozwoli spłukać ale jak coś poleci tylko delikatnie to już wola o recznik i czeka na koniec jęcząc sobie
Myckę zębów u nas ostatnio lepiej, wygłupiamy się i pokazuje mu jak ma mieć otwarta buzie i najpierw śpiewam Aaaaa i kunę dol jena stronę i on mnie naśladuje mówiąc aaaa potem bbbb o kolejna strona cccc i dddd i przód zębów pokazuje jak i naśladuje mnie, mamy 2 szczoteczki i on ma z osta bez fluoru a ja z fluorem i przed lub po myciu zębów poprawia sam
Maksiu ma od wczoraj katar, zaraził go tata miał w południe po spacerze lekki stan podgoroackzowy ale humor dopisywał i już potem nie nial temperatury
Ja padam zmęczona ale dopiero wieczorami i już zazwyczaj nic mi się nie chce, ale za późno chodzę chyba słać kk 24-1
Ala dobrze ze jest poprawa oby kolejna kontrola już pokazał ze całkiem jest Ok
Bumbum super ze u Kornelki jest Ok 😊
Oo tez muszę Maksia zapisać do dentysty na pierwsza wizytę
Maksiu zawsze był wybiórczy pod względem jedzenia i tam badał jest, ma apetyt dużo je ale swoje produkty i nowych nie chce próbować
Nas niedługo czeka kontrola żelaza i fryzjer -
U nas z zębami też ok, myje ja a jak zaczyna się niecierpliwić to zaczynam liczyć do 10 i wtedy jest już spokój i czeka aż dolicze
Ja z dentysta muszę poczekać, bo nie chce żeby się zraziła (i tak już jest zrażona do lekarzy), bo czeka nas wizyta u okulisty a tam trzeba współpracować -
Ciekawe jakie wyniki wyjdą Ali. U nas IgE było w normie a panelu nam nikt bie zlecał 🧐 ciekawe czemu… 🤔
My po wizycię- gabinet mega pod dzieci, kolorowy, z zabawkami. I krokodyl z ogromna szczotka. Mieliśmy dzisiaj wizytę adaptacyjna- pani opowiadała Zosi na przykładzie krokodyla o zębach a Zosia mu myła ta wielka szczotka. A „żeby było wygodniej” to Pani zaprosiła ja na fotel dentystyczny 🤣 i usiadła bez problemu, pojeździła pare razy w górę i w dół. A na ścianie tv i leciała w tle bajka z Peppa. No sztos jeżeli chodzi o współpracę i pro-dziecinna atmosferę. Opowiadała co będzie robić i zosia pięknie otworzył buzie- wszystkie ząbki sprawdzone, wszystkie już 20 szt w komplecie 🥰 myślałam ze uda się polakierowac ale niestety Pani nałożyła pomadkę na usta i to był błąd bo Zosi się nie spodobało. Ale Pani dentystka tez nic na sile. „Następnym razem” i tyle 🥰 polecam- Pan Krokodyl w Wwie ❤️ -
Dziewczyny czy któraś z Was nie jest lekarzem ? Może mi coś wyjaśnić na chłopski rozum ? Lekarka osluchujac Ale stwierdziła że jest czysto w jednym miejscu dłużej osłuchiwala kazała kaszlnac i powiedziała że jak odkaszle to jest ładnie a jak nie to słychać jakieś pęcherzyki jak to rozumieć ????
-
Moja miała cały czas mokry. Na Twoje pytanie Ruda nie znam odpowiedzi, ale z kolei u Kornelki było ok jak normalnie oddychała a w czasie kasłania było słychać jakieś zmiany.
Ogólnie kaszel ma na celu pozbycia się zaległości w oskrzelach, więc jak dziecko odkaszlnie to coś co zalega może się oderwać i już nie zawadzać. No ale nie jestem pewna tego co tu napisałam 🤷♀️