Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMakowa_Panna wrote:Może trochę głupie pytanie, ale jaki rozmiar jako pierwszy 56? Czy mniejszy?
Ja dla dziewczyn na start miałam 50/56 i były i tak za duże po urodzeniu. Jedna przy porodzie miała 49 cm, a druga 53, a nawet rozmiar 50 był za duży, ale to nie był jakiś wielki problem -
nick nieaktualnyPau.Em wrote:Polubiłam przypadkiem. Właśnie mi się znów zaczęła robić kwaśna ślina po niektórych produktach i obstawiam, że zaczyna się powoli zgaga. Też to powoduje mdłości. Ale staram się jeść małe porcje i lekkostrawne rzeczy, by tego unikać.
A kiedy masz następną wizytę? Bo krzywa robi się od 24+0 tygodnia.
Ja pewnie też w 24+0 zrobię.
Kurczę mi sie tez zgaga zaczyna. Najbardziej meczy wieczorami...schylać sie nie mogę bo od razu wszystko mi podchodzi do gardła ahhh nie cierpię tego. W pierwszej ciąży męczyłam sie strasznie i tez jakos od 17 tygodnia wiec chyba taka moja uroda. Zreszta zgaga to był mój pierwszy objaw ciąży. Jak przez tydzień czasu miałam codziennie zgagę to juz wiedziałam, ze jestem w ciazy haha
-
nick nieaktualnyMnie w krzywej cukrowej nawet nie przeraża fakt, ze trzeba to wypić bo ja tam lubie slodkie i dla mnie to smakowało jak rozpuszczona wata cukrowa. Jak dla mnie do przeżycia
ale mnie przeraża to, ze trzeba być tyle godzin na czczo, a ja nie mogę mieć długich przerw miedzy posiłkami bo od razu mnie mdli strasznie i wymiotuje
W pierwszej ciąży sie tyle naczytałam o tym badaniu tutaj na forum, ze jest straszne, ze dziewczyny mdleją, wymiotują, nie są wstanie tego wypić byłam tak przerażona, ze rano orzed badaniem płakałam ze strachu i oczywiście musiał być ze mną maz bo co jakbym w razie czego zasłabła albo zemdlała, a ostatecznie nie było tak zle i tylko sie strachu najadłam.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Pau.Em wrote:Polubiłam przypadkiem. Właśnie mi się znów zaczęła robić kwaśna ślina po niektórych produktach i obstawiam, że zaczyna się powoli zgaga. Też to powoduje mdłości. Ale staram się jeść małe porcje i lekkostrawne rzeczy, by tego unikać.
A kiedy masz następną wizytę? Bo krzywa robi się od 24+0 tygodnia.
Ja pewnie też w 24+0 zrobię. -
nick nieaktualnyTutaj macie nawet wpisane 12 h na czczo dla Wszystkich, w ciąży wiadomo wszystko bardziej restrykcyjne http://m.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/doustny-test-obciazenia-glukoza-krzywa-cukrowa-na-czym-polega_40859.html
-
nick nieaktualnyPau.Em wrote:Ale nie przed badaniem krzywej! Tu nie wolno. Ma być min 10 h na czczo. Przed krzywa nie wolno ani myć zębów ani pić wody. Nic. To zbyt czule badanie. Mówilo mi to dwóch roznych diabetologow.
Mi lekarz mówił min 8 h na czczo co dla mnie i tak juz było wielkim wyczynem, a 10 h to sobie w ogóle nie wyobrażam. Teraz jak bedzie mi zlecał to dopytam o szczegóły, ale myśle, ze nie zleci mi tego badania wcześniej jak za 6 tygodni wiec póki co sie nie zamartwiam -
nick nieaktualny
-
Pau.Em wrote:Baranosia sprawdź jakiekolwiek zalecenia - wszędzie piszą o 12 h na czczo. Też jestem zdziwiona bo myślałam do tej pory że to 8-10 h. A tu nawet przed zwykła morfologia piszą że ma być 12 h - jestem w szoku.
ej_est lubi tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
nick nieaktualnyPau.Em wrote:Też jestem zdziwiona bo myślałam do tej pory że to 8-10 h. A tu nawet przed zwykła morfologia piszą że ma być 12 h - jestem w szoku.
Przed morfologia? Pierwsze słyszę, ze przed morfologia trzeba być na czczo. Kiedyś pytałam Panią w laboratorium to mówiła, ze nie trzeba. Nawet jak dobrze pamietam nie tak dawno mamaginekolog o tym mówiła, ze badania przed którymi trzeba być na czczo to na pewno test obciążenia glukoza i glukoza na czczo, ale nie morfologia.
Ja nigdy nie idę na czczo na badania...No chyba, ze była wypisana glukoza właśnie
Normalnie az z ciekawości zapytam dzis lekarza bo na pewno bedzie mi zlecał badania na następna wizytę
Pau.Em lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDiagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej A. Dembińskiej-Kieć, czyli moja biblia z czasów studiów i początków pracy w zawodzie podaje że do OGTT trzeba wstrzymać się od posiłku 8-14h. Nie ma co popadać w paranoję z tym czasem. Widełki są szerokie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 14:06
Straciatellaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKaroKaro wrote:A gdzie tak piszą? Pytam. Z ciekawości bo mamaginekolog kiedyś wspominała na IG że do morfologii nie trzeba być na czczo i że ogólnie mało jest takich badań do których trzeba być na czczo
http://www.vitalabo.com.pl/jak-sie-przygotowac-do-badan
[url]http://www.melcormed.pl/jak-się-przygotować-do-badań.html[/url]
https://zpozjedrzejow.pl/poradnik/[\url]Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 14:12
-
Pau.Em wrote:Tutaj macie nawet wpisane 12 h na czczo dla Wszystkich, w ciąży wiadomo wszystko bardziej restrykcyjne http://m.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/doustny-test-obciazenia-glukoza-krzywa-cukrowa-na-czym-polega_40859.html
Reni lubi tę wiadomość