WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Może trochę głupie pytanie, ale jaki rozmiar jako pierwszy 56? Czy mniejszy?

Ja dla dziewczyn na start miałam 50/56 i były i tak za duże po urodzeniu. Jedna przy porodzie miała 49 cm, a druga 53, a nawet rozmiar 50 był za duży, ale to nie był jakiś wielki problem ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Polubiłam przypadkiem. Właśnie mi się znów zaczęła robić kwaśna ślina po niektórych produktach i obstawiam, że zaczyna się powoli zgaga. Też to powoduje mdłości. Ale staram się jeść małe porcje i lekkostrawne rzeczy, by tego unikać.
    A kiedy masz następną wizytę? Bo krzywa robi się od 24+0 tygodnia.
    Ja pewnie też w 24+0 zrobię.

Kurczę mi sie tez zgaga zaczyna. Najbardziej meczy wieczorami...schylać sie nie mogę bo od razu wszystko mi podchodzi do gardła ahhh nie cierpię tego :/. W pierwszej ciąży męczyłam sie strasznie i tez jakos od 17 tygodnia wiec chyba taka moja uroda. Zreszta zgaga to był mój pierwszy objaw ciąży. Jak przez tydzień czasu miałam codziennie zgagę to juz wiedziałam, ze jestem w ciazy haha :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w krzywej cukrowej nawet nie przeraża fakt, ze trzeba to wypić bo ja tam lubie slodkie i dla mnie to smakowało jak rozpuszczona wata cukrowa. Jak dla mnie do przeżycia ;D ale mnie przeraża to, ze trzeba być tyle godzin na czczo, a ja nie mogę mieć długich przerw miedzy posiłkami bo od razu mnie mdli strasznie i wymiotuje :/

W pierwszej ciąży sie tyle naczytałam o tym badaniu tutaj na forum, ze jest straszne, ze dziewczyny mdleją, wymiotują, nie są wstanie tego wypić byłam tak przerażona, ze rano orzed badaniem płakałam ze strachu i oczywiście musiał być ze mną maz bo co jakbym w razie czego zasłabła albo zemdlała, a ostatecznie nie było tak zle i tylko sie strachu najadłam.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy w 5mcu ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7ad4748312b2.jpg

Ja krzywą miałam w 7tc w okresie największych mdłości. To była istna masakra!

ej_est, Nadzieja22, -Mamunia- lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 07:02

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ja słyszałam właśnie żeby przed badaniem cukru zjeść tą kolację o 22 bo zbyt długa przerwa w niejedzeniu też zaburza wynik

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 13:25

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 07:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Kto Tobie powiedział o tych zębach? przecież to jakaś bzdura :P mam dwóch cukrzyków w domu.
    Diabetolog :) miałam cukrzycę w pierwszej ciąży i chodziłam do dwóch różnych lekarzy - oboje mieli to samo stanowisko.

• kjt91 Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Polubiłam przypadkiem. Właśnie mi się znów zaczęła robić kwaśna ślina po niektórych produktach i obstawiam, że zaczyna się powoli zgaga. Też to powoduje mdłości. Ale staram się jeść małe porcje i lekkostrawne rzeczy, by tego unikać.
    A kiedy masz następną wizytę? Bo krzywa robi się od 24+0 tygodnia.
    Ja pewnie też w 24+0 zrobię.
    W 23 tc ostatnio też robiłam przed 24 tyg.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj macie nawet wpisane 12 h na czczo dla Wszystkich, w ciąży wiadomo wszystko bardziej restrykcyjne http://m.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/doustny-test-obciazenia-glukoza-krzywa-cukrowa-na-czym-polega_40859.html

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Ale nie przed badaniem krzywej! Tu nie wolno. Ma być min 10 h na czczo. Przed krzywa nie wolno ani myć zębów ani pić wody. Nic. To zbyt czule badanie. Mówilo mi to dwóch roznych diabetologow.

Mi lekarz mówił min 8 h na czczo co dla mnie i tak juz było wielkim wyczynem, a 10 h to sobie w ogóle nie wyobrażam. Teraz jak bedzie mi zlecał to dopytam o szczegóły, ale myśle, ze nie zleci mi tego badania wcześniej jak za 6 tygodni wiec póki co sie nie zamartwiam ;)

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi teraz kazali zjeść o 22 lekką kolację, a pierwsze pobranie krwi miałam 7:30

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 13:49

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia sprawdź jakiekolwiek zalecenia - wszędzie piszą o 12 h na czczo. Też jestem zdziwiona bo myślałam do tej pory że to 8-10 h. A tu nawet przed zwykła morfologia piszą że ma być 12 h - jestem w szoku.

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Baranosia sprawdź jakiekolwiek zalecenia - wszędzie piszą o 12 h na czczo. Też jestem zdziwiona bo myślałam do tej pory że to 8-10 h. A tu nawet przed zwykła morfologia piszą że ma być 12 h - jestem w szoku.
    A gdzie tak piszą? Pytam. Z ciekawości bo mamaginekolog kiedyś wspominała na IG że do morfologii nie trzeba być na czczo i że ogólnie mało jest takich badań do których trzeba być na czczo

ej_est lubi tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Też jestem zdziwiona bo myślałam do tej pory że to 8-10 h. A tu nawet przed zwykła morfologia piszą że ma być 12 h - jestem w szoku.

Przed morfologia? Pierwsze słyszę, ze przed morfologia trzeba być na czczo. Kiedyś pytałam Panią w laboratorium to mówiła, ze nie trzeba. Nawet jak dobrze pamietam nie tak dawno mamaginekolog o tym mówiła, ze badania przed którymi trzeba być na czczo to na pewno test obciążenia glukoza i glukoza na czczo, ale nie morfologia.

Ja nigdy nie idę na czczo na badania...No chyba, ze była wypisana glukoza właśnie ;)
    Normalnie az z ciekawości zapytam dzis lekarza bo na pewno bedzie mi zlecał badania na następna wizytę

Pau.Em lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej A. Dembińskiej-Kieć, czyli moja biblia z czasów studiów i początków pracy w zawodzie podaje że do OGTT trzeba wstrzymać się od posiłku 8-14h. Nie ma co popadać w paranoję z tym czasem. Widełki są szerokie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 14:06

Straciatellaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na morfologię lepiej być na czczo. Po jedzeniu wzrasta leukocytoza, lipemia może zaburzać pomiar niektórych parametrów.

Straciatellaa lubi tę wiadomość

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 20 września 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    dziewczyny co na opryszczkę zajadę w ciąży ? czuje że zaczyna mi się coś robić :(
    Mi gin polecał coś z acyklovirem np hascovir.
    Nie można zoviraxu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    A gdzie tak piszą? Pytam. Z ciekawości bo mamaginekolog kiedyś wspominała na IG że do morfologii nie trzeba być na czczo i że ogólnie mało jest takich badań do których trzeba być na czczo
    https://sla.pl/dla-pacjentow/przed-badaniem/

http://www.vitalabo.com.pl/jak-sie-przygotowac-do-badan

[url]http://www.melcormed.pl/jak-się-przygotować-do-badań.html[/url]

https://zpozjedrzejow.pl/poradnik/[\url]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 14:12

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Tutaj macie nawet wpisane 12 h na czczo dla Wszystkich, w ciąży wiadomo wszystko bardziej restrykcyjne http://m.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/doustny-test-obciazenia-glukoza-krzywa-cukrowa-na-czym-polega_40859.html
    wskazania są takie same u chorych na cukrzyce i ciężarnych, nie ma jakiś bardziej restrykcyjnych zasad. Serio, z tymi zębami to aż spytam mojego diabetologa, ale nigdy w życiu czegoś takiego nie słyszałam, a często bywamy ;)

Reni lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
‹‹ 292 293 294 295 296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ