X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Może trochę głupie pytanie, ale jaki rozmiar jako pierwszy 56? Czy mniejszy?

Ja dla dziewczyn na start miałam 50/56 i były i tak za duże po urodzeniu. Jedna przy porodzie miała 49 cm, a druga 53, a nawet rozmiar 50 był za duży, ale to nie był jakiś wielki problem ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Polubiłam przypadkiem. Właśnie mi się znów zaczęła robić kwaśna ślina po niektórych produktach i obstawiam, że zaczyna się powoli zgaga. Też to powoduje mdłości. Ale staram się jeść małe porcje i lekkostrawne rzeczy, by tego unikać.
    A kiedy masz następną wizytę? Bo krzywa robi się od 24+0 tygodnia.
    Ja pewnie też w 24+0 zrobię.

Kurczę mi sie tez zgaga zaczyna. Najbardziej meczy wieczorami...schylać sie nie mogę bo od razu wszystko mi podchodzi do gardła ahhh nie cierpię tego :/. W pierwszej ciąży męczyłam sie strasznie i tez jakos od 17 tygodnia wiec chyba taka moja uroda. Zreszta zgaga to był mój pierwszy objaw ciąży. Jak przez tydzień czasu miałam codziennie zgagę to juz wiedziałam, ze jestem w ciazy haha :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w krzywej cukrowej nawet nie przeraża fakt, ze trzeba to wypić bo ja tam lubie slodkie i dla mnie to smakowało jak rozpuszczona wata cukrowa. Jak dla mnie do przeżycia ;D ale mnie przeraża to, ze trzeba być tyle godzin na czczo, a ja nie mogę mieć długich przerw miedzy posiłkami bo od razu mnie mdli strasznie i wymiotuje :/

W pierwszej ciąży sie tyle naczytałam o tym badaniu tutaj na forum, ze jest straszne, ze dziewczyny mdleją, wymiotują, nie są wstanie tego wypić byłam tak przerażona, ze rano orzed badaniem płakałam ze strachu i oczywiście musiał być ze mną maz bo co jakbym w razie czego zasłabła albo zemdlała, a ostatecznie nie było tak zle i tylko sie strachu najadłam.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy w 5mcu ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7ad4748312b2.jpg

Ja krzywą miałam w 7tc w okresie największych mdłości. To była istna masakra!

ej_est, Nadzieja22, -Mamunia- lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 07:02

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ja słyszałam właśnie żeby przed badaniem cukru zjeść tą kolację o 22 bo zbyt długa przerwa w niejedzeniu też zaburza wynik

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 13:25

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 07:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Kto Tobie powiedział o tych zębach? przecież to jakaś bzdura :P mam dwóch cukrzyków w domu.
    Diabetolog :) miałam cukrzycę w pierwszej ciąży i chodziłam do dwóch różnych lekarzy - oboje mieli to samo stanowisko.

• kjt91 Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Polubiłam przypadkiem. Właśnie mi się znów zaczęła robić kwaśna ślina po niektórych produktach i obstawiam, że zaczyna się powoli zgaga. Też to powoduje mdłości. Ale staram się jeść małe porcje i lekkostrawne rzeczy, by tego unikać.
    A kiedy masz następną wizytę? Bo krzywa robi się od 24+0 tygodnia.
    Ja pewnie też w 24+0 zrobię.
    W 23 tc ostatnio też robiłam przed 24 tyg.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj macie nawet wpisane 12 h na czczo dla Wszystkich, w ciąży wiadomo wszystko bardziej restrykcyjne http://m.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/doustny-test-obciazenia-glukoza-krzywa-cukrowa-na-czym-polega_40859.html

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Ale nie przed badaniem krzywej! Tu nie wolno. Ma być min 10 h na czczo. Przed krzywa nie wolno ani myć zębów ani pić wody. Nic. To zbyt czule badanie. Mówilo mi to dwóch roznych diabetologow.

Mi lekarz mówił min 8 h na czczo co dla mnie i tak juz było wielkim wyczynem, a 10 h to sobie w ogóle nie wyobrażam. Teraz jak bedzie mi zlecał to dopytam o szczegóły, ale myśle, ze nie zleci mi tego badania wcześniej jak za 6 tygodni wiec póki co sie nie zamartwiam ;)

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi teraz kazali zjeść o 22 lekką kolację, a pierwsze pobranie krwi miałam 7:30

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 13:49

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia sprawdź jakiekolwiek zalecenia - wszędzie piszą o 12 h na czczo. Też jestem zdziwiona bo myślałam do tej pory że to 8-10 h. A tu nawet przed zwykła morfologia piszą że ma być 12 h - jestem w szoku.

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Baranosia sprawdź jakiekolwiek zalecenia - wszędzie piszą o 12 h na czczo. Też jestem zdziwiona bo myślałam do tej pory że to 8-10 h. A tu nawet przed zwykła morfologia piszą że ma być 12 h - jestem w szoku.
    A gdzie tak piszą? Pytam. Z ciekawości bo mamaginekolog kiedyś wspominała na IG że do morfologii nie trzeba być na czczo i że ogólnie mało jest takich badań do których trzeba być na czczo

ej_est lubi tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Też jestem zdziwiona bo myślałam do tej pory że to 8-10 h. A tu nawet przed zwykła morfologia piszą że ma być 12 h - jestem w szoku.

Przed morfologia? Pierwsze słyszę, ze przed morfologia trzeba być na czczo. Kiedyś pytałam Panią w laboratorium to mówiła, ze nie trzeba. Nawet jak dobrze pamietam nie tak dawno mamaginekolog o tym mówiła, ze badania przed którymi trzeba być na czczo to na pewno test obciążenia glukoza i glukoza na czczo, ale nie morfologia.

Ja nigdy nie idę na czczo na badania...No chyba, ze była wypisana glukoza właśnie ;)
    Normalnie az z ciekawości zapytam dzis lekarza bo na pewno bedzie mi zlecał badania na następna wizytę

Pau.Em lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej A. Dembińskiej-Kieć, czyli moja biblia z czasów studiów i początków pracy w zawodzie podaje że do OGTT trzeba wstrzymać się od posiłku 8-14h. Nie ma co popadać w paranoję z tym czasem. Widełki są szerokie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 14:06

Straciatellaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na morfologię lepiej być na czczo. Po jedzeniu wzrasta leukocytoza, lipemia może zaburzać pomiar niektórych parametrów.

Straciatellaa lubi tę wiadomość

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 20 września 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    dziewczyny co na opryszczkę zajadę w ciąży ? czuje że zaczyna mi się coś robić :(
    Mi gin polecał coś z acyklovirem np hascovir.
    Nie można zoviraxu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    A gdzie tak piszą? Pytam. Z ciekawości bo mamaginekolog kiedyś wspominała na IG że do morfologii nie trzeba być na czczo i że ogólnie mało jest takich badań do których trzeba być na czczo
    https://sla.pl/dla-pacjentow/przed-badaniem/

http://www.vitalabo.com.pl/jak-sie-przygotowac-do-badan

[url]http://www.melcormed.pl/jak-się-przygotować-do-badań.html[/url]

https://zpozjedrzejow.pl/poradnik/[\url]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 14:12

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 20 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Tutaj macie nawet wpisane 12 h na czczo dla Wszystkich, w ciąży wiadomo wszystko bardziej restrykcyjne http://m.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/doustny-test-obciazenia-glukoza-krzywa-cukrowa-na-czym-polega_40859.html
    wskazania są takie same u chorych na cukrzyce i ciężarnych, nie ma jakiś bardziej restrykcyjnych zasad. Serio, z tymi zębami to aż spytam mojego diabetologa, ale nigdy w życiu czegoś takiego nie słyszałam, a często bywamy ;)

Reni lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
‹‹ 292 293 294 295 296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ