Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyOla-Ola wrote:Cześć, dość późno bo prawie w 24tc chciałbym dołączyć do grupy (jeśli nikt nie ma nic przeciwko
Poczytuje Was od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz jestem na L4 i mam czas coś napisać. Mam pytanie czy któraś z Was miała badanie antygenu rhd płodu z krwi matki? Czy da się zrobić to badanie gdzieś w Warszawie na NFZ? Czy tylko prywatnie?
Witaj. Takie badanko to tylko prywatnie póki co.
-
Melduję się po krzywej! Nie było tak źle... Pamiętam, jak miałam pozytywny test i widziałam termin tego badania, myślałam sobie: Jej, jaka to już dojrzała ciąża wtedy jest! A teraz to już za mną...
Tak w ogóle, to jakie szykują się jeszcze badania oprócz paciorkowca i kontroli moczu i krwi, kiedy już się ma za sobą tę mityczną krzywą cukrową?Karola94c, Dorota3, ruda90 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOla-Ola wrote:Cześć, dość późno bo prawie w 24tc chciałbym dołączyć do grupy (jeśli nikt nie ma nic przeciwko
Poczytuje Was od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz jestem na L4 i mam czas coś napisać. Mam pytanie czy któraś z Was miała badanie antygenu rhd płodu z krwi matki? Czy da się zrobić to badanie gdzieś w Warszawie na NFZ? Czy tylko prywatnie?
raczej na pewno nikt nie ma nic przeciwko
tu są same fajne kobietki także zapraszamy
Z tym badaniem nie pomogę niestety.Karola94c, Ola-Ola lubią tę wiadomość
-
U nas w rodzinie to kupujemy tylko dzieciom i jakiś drobiazg mamie. A u męża wszyscy wszystkim i też mi się to nie podoba. Rok temu zrobiliśmy losowanie i bez sensu, dostałam jakieś słuchawki zbędny gadżety położony w kat. W tym roku rodzi szwagierka i bliżej świat podpowiem że warto zacząć robić tylko dzieciom i ewentualnie teściom. Do tego dochodzi dalsza rodzina męża, ale tam stweidzilam że tylko jakieś słodkości, bo też wolę więcej wydać na prezent dla dziecka bo radość będzie ogromną niż jakiejś ciotki.
Witaj Ola
Ciazowa_gapsy ja ostatnio mialam jeszcze jakieś na wirusa wątroby i chyba już po wszystkim. Teraz nawet na krew nie dostałam bo podobno super wyniki.Ciążowa_Gapsy, Karola94c, Ola-Ola lubią tę wiadomość
-
no tak, moim zdaniem też, dlatego naprawdę wolałabym kupić tylko swojej i zawieść prezent i tak samo, żeby każdy zrobił... (w sensie u męża, bo u nas tak właśnie będzie w tym roku) . Każde dziecko by było zadowolone bo każdy rodzic wie co dziecko chce... albo czym się bawi.. tak
a u mnie juz siostrzenice i siostrzeńce to mają od 13 do 18 lat.. Dlatego ja nie miałam pojęcia co im kupować, czy kosmetyki, czy coś.. i weszło to , że każdy swojemu, w jakiej kwocie tam chce..
.. Tylko jeszcze u męża w rodzinie trzeba to wprowadzić haha
-
My robimy zawsze Wigilię u nas i przychodzą rodzice męża, moi i przyrodnie rodzeństwo. Dzieci w tym roku będzie dwoje, rok temu był tylko nasz synek. Prezenty robimy, ale nie wszyscy wszystkim tylko w podgrupach. My kupujemy wszystkim. Kwota do 60 zł, z moją mamą bez limitów i z mężem tez bez limitów. Wygodne jest to, że każdy pisze list do Mikołaja i może też wybrać coś droższego, wtedy kilka osób kupuje jeden prezent. Nie ma więc pod choinka prezentów nietrafionych.
Najgorsze, że z prezentami dla synka to jest jakieś szaleństwo i to bym chciała ograniczyć. Niby ustalamy z rodziną, co mają mu kupić, ale i tak jest tego za dużo.
Ja w tym roku planuję zrobić dla synka kalendarz adwentowy, właśnie szukam pomysłów na drobiazgi do tych 24 torebek -
Mila_85 wrote:Jeśli chodzi o kwotę wypłaty na L4 to wygląda to następująco.
Wylicza się średnia z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających L4.
Przez pierwsze 30 dni płaci pracodawca - wypłata jest liczona jak wynagrodzenie tj płaci się wszystkie składki,a później gdy płaci ZUS to od kwoty brutto odlicza się podatek a składek emerytalnych juz nie stąd inna kwota.
Wypłata zależy jeszcze od ilości dni w miesiącu.
Jak jest 31 dni to dostaje się więcej, a jak 30 to mniej
A jeśli mam premię motywacyjną, która zależy od obecności to jak wygląda moje wynagrodzenie na L4 ciążowym? Czy mimo to biorą średnią z 12 miesięcy czy obcinają to i dopiero z tego średnią?
-
Karola94c wrote:Ruda, wysłałam
! . Dziewczyny jak to u was jest z prezentami ? Macie do jakiej kwoty kupujecie ? I czy wszystkim ? Czy tylko dzieciom ?
ja uwielbiam prezenty, święta
w związku z tym, że w grudniu nie będę miała siły na przepychanie się z brzuchem w tłumie kupujących, zamówiłam większość na aliexpress
w tym roku zrobiłam to już w październiku, więc do grudnia to powinno dojść
zawsze kupujemy najbliższym, rodzice rodzeństwo teściowie. Nie mamy dzieci w najbliższej rodzinie ( w przyszłym roku mój syn będzie jedynym, więc będzie szaleństwo), więc te najprzyjemniejsze prezenty jeszcze nie w tym roku.
Często też zrzucaliśmy się na prezenty z mamą i siostrą dla taty, wtedy można było kupić coś lepszego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 14:17
-
Zobaczcie jakie ładne kocyki/otulacze muślinowe na aliexpress https://pl.aliexpress.com/item/Free-shipping-1pc-lot-80x140cm-5layers-Cotton-Gauze-swaddle-blanket-Muslin-swaddle-blanket-bath-towel-medical/32324512465.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.5.30453c00liWov9
Mam takie z TK Maxx i używamy latem do przykrywania synka do teraz. Te się wydają fajnej jakości, zamówię jeden na próbę - ten w rybki mi się strasznie podoba. Sprzedawca ma też bambusowe wkładki laktacyjne w dobrej cenie. Ja na początku używałam jednorazowych, potem się przestawiłam na takie wielokrotnego użytku Medeli, ale były tylko białe. A tu kolorowe i wesołe. Chyba też zamówię -
Black_Lilith a zobacz te https://m.aliexpress.com/item/32825363577.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32825363577&productSubject=100-Cotton-aden-anais-Flamingo-Rose-fruit-Pattern-Muslin-Baby-Blankets-Bedding-Infant-Swaddle-Towel-For&pvid=3299018d-fd2c-452f-be52-3d83a8250740&_t=gps-id:platformRecommendH5,scm-url:1007.18499.102167.0,pvid:3299018d-fd2c-452f-be52-3d83a8250740&aff_platform=msite&aff_trace_key=c9d9cb1b0a244ccea4cadfc7b948a106-1535556356831-06332-ZnYB2bmuV&gps-id=platformRecommendH5&scm=1007.18499.102167.0&scm-url=1007.18499.102167.0&scm_id=1007.18499.102167.0&spm=a2g0n.detail-amp.moretolove.32825363577&aff_trace_key=28ed85c67b7e47a1960252ada206efee-1540121530581-04926-ccfBY4yg&aff_platform=msite&m_page_id=9634amp-WxAtCxRborO7vIZkxgXLeg1540471751280
Black_Lilith lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDo mnie przyszły jakiś czas temu kupione tutaj: https://pl.aliexpress.com/item/3Pcs-Set-120-120cm-Muslin-Cloth-100-Cotton-Newborn-Baby-Swaddles-Baby-Blankets-Baby-Towel-Hold/32783083542.html?spm=2114.13010708.0.0.558e5c0fDD2eDU. Fajne, przyjemne w dotyku i ani trochę nie śmierdziały chińszczyzną
.
Black_Lilith lubi tę wiadomość