X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Ej_est to jest tam ordynator czyli szefem i nie potrafi tak zarządzać personelem żeby dawał kobiecie wsparcie i poczucie bezpieczeństwa?!
    A łóżka super. Sama chciałbym takie dla Zuzi jak już porośnie :) Ale mam niecny plan wykorzystać do jego zrobienia mojego męża :P

Wiesz to nie jest tak do końca. To jest jeden cały blok. Oni są klinika i szefowa tej kliniki jest znana Pani Profesor, a na bloku są rożne oddziały np. ginekologia (tu sie trafia z różnymi problemami ginekologicznymi, ale także z jakimiś komplikacjami na wczesnym etapie ciąży zdaje sie do 12 tygodnia) później jest patologia ciąży i porodówka, a na końcu oddział poporodowy i każdy z tych oddziałów ma innego ordynatora i on akurat jest ordynatorem ginekologii zachowawczej, a ordynatorem patologii ciąży jest juz ktos inny. A przede wszystkim mówiąc o tym miał na myśli położne, a nie lekarzy bo lekarzy maja tam akurat bardzo dobrych. Niestety jak to określił tamte położne są zbyt nerwowe i niecierpliwe, ciagle sie spiesza i na nic nie maja czasu i są po prostu nieprzyjemne o czym miałam możliwość przekonania sie kiedy leżałam tam z dziewczynami, a kobieta, która rodzi sn po cc potrzebuje szczególnego podejścia, cierpliwości i opieki (zreszta jak każda rodząca). Wiedziałam, ze te położne tam pracujące są beznadziejne, ale myślałam, ze tylko te, które pracują na oddziale poporodowym, a te z porodówki są w porządku, ale okazuje sie, ze nie.

A co do łóżek moje tez miał zrobic maz haha i trwało to tyle, ze końcu wzięłam sprawy w swoje ręce i zamówiłam gotowce :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 13:56

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej_est no chyba, że tak. Ja się właśnie tego boję, że ja tu przerażona pierworódka a położne mnie oleją. Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    ej_est, a ten Twój lekarz pracuje tylko w tym szpitalu czy w jakiejś prywatnej klinice też może? :)

Co do łóżeczka, to zastanawiam się czy turystyczne sprawdzi się jako stacjonarne. Dostaliśmy je od rodzinki, stan super, porządny materacyk dokupiony oddzielnie.

Nie pracuje tylko tam...polecił mi inny szpital w innym mieście niedaleko, w którym ma jak to określił „czasem dyżury”. Oglądałam juz opinie na temat tego szpitala w internecie i są bardzo pozytywne. On tez bardzo chwalił położne, które tam pracują. Mówił, ze w kilku szpitalach juz pracował, ale takich położnych nie widział nigdzie No i maja tam zzo wiec to spory plus i możliwość porodu w wodzie, który zawsze mnie ciągnął :) No i teraz zrozumiałam o co ci chodziło (takie spóźnione kojarzenie ciążowe :P) nie jest to żaden szpital ani klinika prywatna.
    Z tym, ze po pobycie w szpitalu z dziewczynami wiem, ze ma ogromne znaczenie to, kto jest twoim lekarzem prowadzącym. Przynajmniej w tym szpitalu ciagle o to pytali. Teraz sie jakos boje rodzic w szpitalu, w którym nie ma „mojego” lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 14:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    ej_est, a ten Twój lekarz pracuje tylko w tym szpitalu czy w jakiejś prywatnej klinice też może? :)

Co do łóżeczka, to zastanawiam się czy turystyczne sprawdzi się jako stacjonarne. Dostaliśmy je od rodzinki, stan super, porządny materacyk dokupiony oddzielnie.

Tez sie zastanawiałam nad turystycznym. U moich rodziców stoi takie na wypasie z przewijakiem, moskitiera, materacem i jakimiś tam innymi dodatkami, dziewczyny w nim śpią jak jesteśmy u moich rodziców, ale ono ma tylko jeden poziom wysokości i to przeważyło na nie. Pamietam jak po prodzie bolały mnie okropnie plecy ni to ciagle pochylanie sie, schylanie do dziecka, dźwiganie dawało mi niezle w kość, az myślałam, ze mi kiedyś ten kręgosłup pęknie. Wiec jakbym teraz miała sie ciagle schylać do małej tak nisko, odkładać ja tak nisko itp. to juz mnie bolą plecy na sama myśl o tym. Dlatego uważam, ze turystyczne jest ok, ale musi być dwupoziomowe, a tu nie widziałam sensu wydawania pieniędzy skoro łóżeczka mam nawet dwa :)

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam łóżeczko turystyczne babyono. My mamy takie z tukanem, ma dwa poziomy, przewijak, moskitierę i pałąk z zabawkami. Używamy odkąd synek skończył 4 miesiące i jechaliśmy z nim na Sylwestra. W użyciu do teraz na działce czy u dziadków. Myślę, ze spokojnie można używać jako tego właściwego, ma miękkie ścianki, więc dziecko się o nic nie trzepnie.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie to nasze ma 2 poziomy, więc myślę, że powinno się sprawdzić :).

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Ja się właśnie tego boję, że ja tu przerażona pierworódka a położne mnie oleją. Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi.

Mam te same obawy...

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam cukrzycy ale szok :) W pierwszej ciąży miałam a teraz na czczo: 79, po 1h 113, A po 2h 114 :)

Karola94c, Pepper, Papapatka, Ciążowa_Gapsy, malami91, Kropeczka85, Ewelcia85, Black_Lilith, Nadzieja22, baranosia, Ola-Ola lubią tę wiadomość

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 09:12

Pau.Em lubi tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Pau.Em, super!

Ja mam pytanie odnośnie fotela do karmienia... co sądzicie? zbędny/niezbędny?

Niestety nie mam w domu żadnego fotela, a kanapę w duzym pokoju mam bez podłokietników. Zastanawiam się nad fotelem, ale też nie chce się zagracać...

Ja kupiłam i korzystałam. Mam w pokoju u synka taki bujany drewniany a w naszej sypialni mój ukochany uszak z Ikei i ten polecam bardziej.

Mam ten, razem z podnózkiem https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20343224/
    Do teraz siedzimy w nim razem i czytamy bajki :-)

Papapatka lubi tę wiadomość

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Ciążowa_Gapsy Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dobrych wyników, przetrwanych krzywych, wyjścia cało z opresji na autostradzie i super figur :)!

Dziewczyny, jak to jest z tym liczeniem ruchów płodu? Niby do między 24 a 28 tygodniem, dziecko najaktywniejsze, a liczyć trzeba 10/godzinę od 29 tygodnia właśnie...?

Pau.Em lubi tę wiadomość

• Karola94c Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Pau.Em, super!

Niestety nie mam w domu żadnego fotela, a kanapę w duzym pokoju mam bez podłokietników. Zastanawiam się nad fotelem, ale też nie chce się zagracać...

Ja dla córki miałam .. był cały czas używany wręcz :D cokolwiek robiłam w kuchni, zawsze córka się zajęła czymś - malowała, jadła cokolwiek na tym fotelu ;) . Teraz też będę go używać ! :)

Ps. posiadam taki jak ten (tylko inny kolor itp) .
    https://allegro.pl/kindersafety-krzeselko-do-karmienia-fotelik-i6966563495.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ds_rl=1256554&ev_campaign=_DCK_pla_dziecko_karmienie&ev_adgr=krzese%C5%82ka+do+karmienia&gclid=CjwKCAiA_ZTfBRBjEiwAN6YG4YlTs23-8lX-1SF_QZpl1ikRcg6ShZ5DCj4tCDaNXJFk72ktDwpYYBoCqRcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 16:39

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola94c wrote:
    Ja dla córki miałam .. był cały czas używany wręcz :D cokolwiek robiłam w kuchni, zawsze córka się zajęła czymś - malowała, jadła cokolwiek na tym fotelu ;) . Teraz też będę go używać ! :)

Ps. posiadam taki jak ten (tylko inny kolor itp) .
    https://allegro.pl/kindersafety-krzeselko-do-karmienia-fotelik-i6966563495.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ds_rl=1256554&ev_campaign=_DCK_pla_dziecko_karmienie&ev_adgr=krzese%C5%82ka+do+karmienia&gclid=CjwKCAiA_ZTfBRBjEiwAN6YG4YlTs23-8lX-1SF_QZpl1ikRcg6ShZ5DCj4tCDaNXJFk72ktDwpYYBoCqRcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Chyba chodzi o fotel, w którym można usiąść i karmić piersią ;)
    Ja planuje kupić jakiś wygodny fotel w końcu na początku dużo czasu poświęca się na karmienie.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • Karola94c Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kjt91 wrote:
    Chyba chodzi o fotel, w którym można usiąść i karmić piersią ;)
    Ja planuje kupić jakiś wygodny fotel w końcu na początku dużo czasu poświęca się na karmienie.

Przepraszam, widocznie źle przeczytałam :D . Ja karmiłam na łóżku w poduszce do karmienia i to mi pasuje :D !

14.01.2016r - 3580g, 58cm -g.15.00
    201601144580.png
    14.02.2019r - 3970g, 59cm -g.00.45
    201902141678.png
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy ale to chyba jedynie jeśli coś zaczyna nas niepokoić. Każda z nas już na pewno zna dobrze aktywność dziecka. Moja ciążowa aplikacja ostatnio poinformowała, że dziecko na tym etapie śpi jakieś 15h, więc to niemożliwe żeby w każdej godzinie dziecko się wierciło.

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Mambella Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej_est dziękuję za odpowiedź ;-) właśnie po CC musi być szczególną opieka, nadzór nad rodząca.
    Może dziewczyny z Warszawy coś wiedza od swoich lekarzy. Bo tam chciałabym znowu rodzić.
    Teraz żałuję że przy wyborze też nie kierowałam się tym żeby lekarz pracował w szpitalu.

• Mambella Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Pau.Em, super!

Ja w dzień karmiłam na kanapie z poduszką i było ok, ale nocą fotel byłby super. Na łóżku ciężko mi było się wygodnie ułożyć. Teraz może się skusze bo jednak wygoda przy karmieniu to ważna sprawa, a ja pamiętam ten ból pleców :-(

Papapatka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale mi poprawiłyscie humor!

Wygladacie rewelacyjnie!!!

Ewelcia85, Black_Lilith, KaroKaro lubią tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mamusie! jestem mamą 10 latki i obecnie na początku 25tc- termin na ok 25lutego z USG. Od 2013r. czekaliśmy na drugie/trzecie dziecko - 5 lat minęło w pażdzierniku, w drugim cyklu starań wtedy "się udało" (w pierwszą ciąże zaszłam zaraz po ślubie w pierwszym cyklu) i niestety okazało się dwa tyg. od testu że pozamaciczna i wycięto mi prawy jajowód. Potem już to już żaden cykl nie był szczęsliwy i straciłam nadzieję już po roku-półtora (sono hsg lewego jajowodu wiosną 2014r. wykazało że jest drożny), seks był albo go nie było, no nie staraliśmy się już pogodzni z faktem (mąż za nic w świecie nie przebadałby nasienia, nie i już, więc odpadało leczenie w klinice niepłodności do której nas kierowano)... w czerwcu br. od szlagu zaszłam w ciążę (z mężem :-) ) - szok i niedowierzanie. miesiąc temu ostatecznie potwierdziliśmy, że będzie syn. :-) spędziłam tutaj sporo cykli, nic mi nie dało licznie, mierzenie, zapisywanie itd. odpuściliśmy, zapomnieliśmy... W Dzień Ojca w czerwcu br. zrobione dwa przeterminowane testy (pozytywne), następnie dwie bety (mocny przyrost i strach że bliźniaki), kontrola u gina - potwierdzenie ciąża pojedyńcza w macicy, dwa tyg. póżniej oglądamy bijące serce... i leci ten czas. To była recepta na nas.. :-)

Takie jeszcze pytanie: jest któraś ze śląska cieszyńskiego/Rybnika/Żor/Bielska i okolić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 20:56

Ola-Ola, Ewelcia85, Paulaa25, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 09:12

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ