X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Wolałabym sn, ale jeśli dziecko ma być duże i ja mam się wymęczyć i ono i jeszcze miałaby być przez to komplikacje to wolę cc.

Mam takie samo podejście do sprawy.

• Reni Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążowa_Gapsy wrote:
    Dziewczyny drogie, czy któraś z Was ma doświadczenie z kupowaniem biustonoszy do karmienia przez internet? Nie chcę znowu wydać 250 złotych za super dopasowany stanik i brafiterkę, skoro zaraz z niego wyrosnę... Poradźcie, proszę ;)
    ja kupuję w bon prixie
    zajebiste, miękkie, bez fiszbin, bawełniane 2 szt za 59-78 zł
    ja mam F
    kupiłam wcześniej i już noszę, bo nowe staniki zawsze mnie uciskają i wkurzają, a tak będzie już znoszony ;-)

dziewczyny jak z Waszymi cyckami? Ja mam jakies flaki, jak zupełnie pozbawione mleka. Czy nie powinny już się przygotować do produkcji? zero siary

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 18:44

Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znam kobiety ktore urodziły szybko duże dzieci, więc nie wiem od czego to zależy, od budowy mamusi?

Ja jestem w trakcie prasowania i normalnie czuje się jak w saunie.

Karola94c lubi tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas położna na szkole rodzenia mówiła o sudokremie, żeby broń boże przy dziewczynkach nie używać, bo właśnie potrafi zakitować wszystko i jest problem z infekcjami

Ciążowa_Gapsy, Dorota3 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wracam ze szpitala. Zaplanowalismy droge, spraedzilismy gdzie wchodzic żeby nie błądzić. Zobaczyłam salę porodową i do ciec cesarskich. To już niedługo

Reni, Lutyska, baranosia, Ciążowa_Gapsy, Pau.Em, -Mamunia-, artemida27, Nadzieja22, MałaMała, Dorota3 lubią tę wiadomość

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:

Dziewczyny, mam pytanie, jak łączycie zakaz masowania brzuszka ze stosowaniem kremów?
    Skończył mi się krem na rozstępy i nie wiem czy kupować bo boje się głaskania brzucha :/

ja używam olejku ze słodkich migdałów, nie muszę masować
    po prostu posmaruję i zostawiam do wchłonięcia
    cały się nie wchłania, bo jednak to olejek, ale dzięki niemu nie mam nawet 1 rozstępu
    niestety koszule po porodzie wyrzucę, bo nawet po praniu pachną olejkiem

• Reni Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Dziewczyny jak się przygotować do KTG? Jak to wygląda i ile mniej więcej trwa ?
    u mnie jedno ktg przerwano, bo mały spał
    miałam iść coś zjeść i napić się gorącej herbaty

teraz jak idę na ktg to po jedzeniu i biorę mandarynki ze sobą, bo po nich mały dostaje powera

• Reni Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam dzisiaj na wizycie i na ktg

póki co szykujemy się na naturalny poród.
    Za tydzień kolejna wizyta i ktg i dostanę skierowanie do szpitala.
    Rodzimy za 2 tyg
    OOOOEEESUUUU to już zara

termin z OM mam na 04.02, a według usg 29.01
    zobaczymy jak to będzie
    dzisiaj była ze mną na wizycie dziewczyna 41tc
    jak do środy nie urodzi mają wywoływać..tyle czasu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 19:14

Paulaa25, Pepper, -Mamunia-, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

• Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    byłam dzisiaj na wizycie i na ktg

póki co szykujemy się na naturalny poród.
    Za tydzień kolejna wizyta i usg i dostanę skierowanie do szpitala.
    Rodzimy za 2 tyg
    OOOOEEESUUUU to już zara

termin z OM mam na 04.02, a według usg 29.01
    zobaczymy jak to będzie
    dzisiaj była ze mną na wizycie dziewczyna 41tc
    jak do środy nie urodzi mają wywoływać..tyle czasu

Reni jedziemy prawie równo bo ja z OM termin 5.02 a z usg 28.01 :)
    Masakra!!!Jakoś do mnie to nie dociera, że jak poród ..., że będzie dzidziuś.
    Boję się ...
    Też tak macie???

Reni, Karola94c lubią tę wiadomość

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • Sylllwus Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niektore z Was mają już siare, a moje piersi są dalej puste, nic nie wycieka, czasami cos tam zaszczypie w srodku i tyle, ale z corka mleczko dopiero pojawilo sie po porodzie to i tym razem pewnie tez tak bedzie. Droga do laktacji byla trudna,ale mimo dokarmiania mm udalo sie karmic 20 mcy. Teraz zaopatrze sie w laktator, mam nadzieje, ze bedzie latwiej.

• Reni Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaa25 wrote:
    Reni jedziemy prawie równo bo ja z OM termin 5.02 a z usg 28.01 :)
    Masakra!!!Jakoś do mnie to nie dociera, że jak poród ..., że będzie dzidziuś.
    Boję się ...
    Też tak macie???

no do mnie to jakoś nie dociera
    co jakiś czas pytam męża czy zdaje sobie sprawę, że za chwilę będziemy mieli nowego człowieka w domu
    po 10 latach starań nadal nie możemy uwierzyć

chociaż teraz jak już przez brzuch widać gdzie ma tyłek, gdzie kolana i już mąż słyszy jak ma czkawkę to coś tam dociera

paula suwaczek masz przekłamany chyba skoro masz termin na 28.01

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 19:17

• Mila_85 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie termin z OM 2.02 a z usg 1 trymestru 30.01
    U mnie biust w pierwszym trymetrze mocno urusł i z rozmiaru 70c skoczylam do 70E. Mam staniki po chłopakach, wiec od dłuższego czasu chodzę w tych do karmienia.
    Rozstępów nie mam w tej ciąży. W pierwszej mi wyszedł jeden na dole piersi ale teraz go nie widzę bo skóra się rozciagnęła. Smaruje się codziennie bio Oil albo nacomi seria pregnent

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 19:37

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to że teraz nie macie siary wcale nie oznacza że nie będziecie karmić :) w poprzedniej ciąży zero siary przed porodem a Alę karmiłam 11 msc więc spokojnie :)

Straciatellaa, MonisiaK, Karola94c, Reni lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    waga, czy wzrost rodzącej nie decyduje o tym która szybciej urodzi 4kg dziecko :) rozmawiałam o tym nawet ostatnio z lekarzem i sam mówił, że z doświadczenia (a ma dość spore) kobiety szczuplejsze rodzą szybciej niż te większe :)
    Moja siostra urodziła ponad 4kg (pierwsze dziecko, niedawno) mając 165cm wzrostu i waga niecałe 50kg. Ba! urodziła dużo szybciej ode mnie, a ja 170cm i 12kg wiecej :P
    Dlatego ważne jest usg przed porodem żeby określić wage dziecka i to mierzenie miednicy. Poza tym dobra położna na podstawie "wymacania" brzucha jest w stanie określić czy dziecko będzie duże.

Z jednej strony zazdroszczę tym co zaraz rodzą,bo zobaczą swojego maluszka, już będą po tym całym bólu. A z drugiej jestem w tak dalekim polu, że mi na ręke jeszcze te 6tyg co są (mam nadzieje) przede mną :D
    U nas termin z pierwszego usg 18.02, z OM 24.02. Za pierwszym razem rodziłam w 42tc, za drugim w 39tc, ciekawe jak teraz :P

Co do siary to u mnie pojawiła się po pierwszym trymestrze. Mam ciągle strupki od cieknącej siary bo jej nie czuje jak leci :P mam tak zahartowane piersi od karmienia mojej 2latki ha ha :P

Ciążowa_Gapsy, Ewelcia85, Karola94c lubią tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:
    Ja znam kobiety ktore urodziły szybko duże dzieci, więc nie wiem od czego to zależy, od budowy mamusi

Budowa miednicy chyba jest decydująca. Nawet nie tyle wielkość, co kształt.

Moja siostra urodziła naturalnie pierwsze dziecko 4100, drugie 4300. Ale ostatnio np. mi opowiadała że mieli na bloku (jest pielęgniarką na bloku operacyjnym gin-poł) kobietę do szycia w znieczuleniu ogólnym po porodzie naturalnym dziecka o wadze 4700. Biedna cała porozrywana. Trzeba ją było uśpić, bo było sporo roboty żeby ją doprowadzić do porządku.

Ale siostra w Irlandii mieszka, w Polsce pewnie by zrobili CC w takim przypadku :-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 20:10

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    Dziewczyny to że teraz nie macie siary wcale nie oznacza że nie będziecie karmić :) w poprzedniej ciąży zero siary przed porodem a Alę karmiłam 11 msc więc spokojnie :)
    Zgadzam się :) Nie nakrecajcie się nie potrzebnie...

Ewelcia85 lubi tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie przeżyłam szok . Do dzisisiaj byłam przekonana że Ala urodziła się 6 dni po terminie ( om) i nie wiem dlaczego cały czas w głowie siedziało mi że termin z usg był jeszcze wcześniejszy ;) ale do rzeczy przeglądałam książeczkę ciąży Ali i dopiero odkryłam że termin z usg I trym miałam na 22.10 a z om 12.10 czyli powinien liczyć się ten termin z usg a w związku z tym urodziłam 4 dni przed terminem :-P jak ja to zrobiłam ze do dzisiaj tego nie widziałam - nie mam pojęcia :-O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 20:18

Kropeczka85 lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po KTG wszystko w normie dodatkowo miałam jeszcze wykonywane USG przez innego lekarza. Za tydzień powtórka :)

Papapatka, Pau.Em, malami91, Straciatellaa, Kropeczka85, Lutyska, Pepper, Karola94c, Nadzieja22, bumbum, MałaMała, MałaMała lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatele bardziej mi chodziło o biodra i te całe przejście, a nie czy ktoś jest grubszy...

Mam pytanie dostalam pake ubran ale nie ma matek i wszystkie wyglądają na 56 co jest niemożliwe. Jaki mieliście system układania ubranek?

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Budowa miednicy chyba jest decydująca. Nawet nie tyle wielkość, co kształt.

Moja siostra urodziła naturalnie pierwsze dziecko 4100, drugie 4300. Ale ostatnio np. mi opowiadała że mieli na bloku (jest pielęgniarką na bloku operacyjnym gin-poł) kobietę do szycia w znieczuleniu ogólnym po porodzie naturalnym dziecka o wadze 4700. Biedna cała porozrywana. Trzeba ją było uśpić, bo było sporo roboty żeby ją doprowadzić do porządku.

Ale siostra w Irlandii mieszka, w Polsce pewnie by zrobili CC w takim przypadku :-).
    omójtypanie 4700.... chyba nawet wieloródka nie dałaby rady urodzić naturalnie,albo własnie jak ta biedna kobieta cała do szycia. Masakra, że stawia się "nature" ponad dobro i komfort matki, a przede wszystkim kobiety bo dolegliwości związane z tak dużym szyciem będzie odczuwać już do końca życia.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
‹‹ 696 697 698 699 700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ