Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ciążowa_Gapsy wrote:A czemu wtedy skonczyło się cesarka, przypomnisz? Może przez ten tydzień uruchom domowe sposoby, np. Liście maliN
Wtedy mialam nadcisnienie indukowane ciaza wiec musieli ciaze rozwiazac w 39 tc, bo lozysko sie wtedy szybciej stazeje i jest zagrozenie zamartwica. Dlatego przy nadcisnieniu nie czeka sie do terminu porodu. Mialam 2 razy podawana oksytocyne z 2 dniowa przerwa, za pierwsztm razem dostalam skurczy, ale po odlaczeniu oksy skurcze ustaly a szyjka nic nie ruszyla. Przez 2 dni mialam lekkie nieregularne skurcze, glowka przyparta i tylko 2 cm rozwarcia. Kolejna oksy, tym razem proba calkowicie negatywna bo ani jednego skurczu nie było. Przyszedl lekarz, wytlumaczyl dlaczego dluzej nie mozna czekac i zaleca cesarke. Zgodzilam sie bo zaczynalo sie rozwijac zatrucie ciazowe: nadcisnienie, uogolnione obrzeki, podniesiony kwas moczanowy i białko w moczu. Wtedy sie cieszylam ze lada moment bedzie corka na swiecie, a teraz juz wiem "czym to smakuje" i sie boje.
W tej ciszy mam juz nadcisnienie pierwotne i taka ciaze trzeba rozwiaxac w 38 tc, w srode bedzie 38+3. Zaloza mi cewnik foleya bo oksy po cesarce w tym szpitalu nie podaja. Zle znioslam cesarke na zimno. -
kjt91 wrote:Gratulacje dla wszystkich nowych mam. Nie zaglądałam od piątku i tyle dzieciaczków. Niech wszystkie rosną zdrowo. Wracajcie szybko do domu
U nas mała jak anioł większość czasu przesypia jest totalnym przeciwieństwem starszej córki, a ja jestem w szoku bo momentami czuje się jakbym jeszcze nie urodziła. Dzięki temu mamy czas dla starszej a ona nie czuje się odrzucona i świetnie zaakceptowała fakt, że jest starszą siostrą. -
amir wrote:no i niestety mąż mi sprzedał chorobsko, w lżejszy formie bo mam tylko katar i kaszel bez gorączki i teraz nie wiem czy iść do lekarza po antybiotyk czy czekać co się z tego rozwinie doradzcie coś dziewczyny za tydzień wizyta i będziemy umawiać cesarke..
Ja chorowałam dwa tygodnie... Raz myślałam że mi przeszło po kilku dniach, bo dobrze się czułam, ale niestety szybko powróciło choróbsko i to gorsze. Na początku domowe sposoby:czosnek, mleko, sok, syrop z cebuli, a po nawrocie byłam u lekarza rodzinnego i to dwa razy. W sumie nic więcej mi nie zalecił tylko syrop prospan dla dzieci na kaszel i inhalacje z ecodose(polecam jest bez recepty) ,a na drugiej wizycie antybiotyk,ale sam nie był przekonany czy mam braćwięc nie wykupiłam. Dzień później byłam u ginekolog i powiedziała że bez sensu się faszerować antybiotykiem no chyba że się znacznie pogorszy. Na szczęście z dnia na dzień było lepiej.Do cesarki musisz się wykurować,ale jak się nie pogorszy to myślę że na spokojnie przejdzie. Jest seria prenalen mama na przeziębienie to może coś wykup
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 10:46
-
amir wrote:no i niestety mąż mi sprzedał chorobsko, w lżejszy formie bo mam tylko katar i kaszel bez gorączki i teraz nie wiem czy iść do lekarza po antybiotyk czy czekać co się z tego rozwinie doradzcie coś dziewczyny za tydzień wizyta i będziemy umawiać cesarke..
-
Ewelcia85 wrote:KaroKaro jak ja się cieszyłam ze nie mieszkam z moimi rodzicami jak Ala w wieku ok 2 msc 2 całe dni plakała a ja nawet na minutę nie mogłam jej odłożyć ( moja mama radziła odczynić cos z kalesonami męża ale przeciez moj mąż nie nosi kalesonów
).
Okazało się ze źle zareagowała na kropelki fenistil a zbiegło się to z wizytą duszpasterską i oczywiście ksiądz uraczył ( błagam nie próbujcie tego zrozumieć ) a druga teoria - na pewno zjadłas cos smarzonego, odstawiłam krople i przeszło ale rady jak na XXI wiek zacne
-
nick nieaktualnyKaroKaro wrote:Pau.Em serio! Do tej pory to się śmiałam jak ktoś takie cuda wyczyniał, bo nie chodziło o moje dziecko ale teraz to chyba czeka mnie niezła przeprawa. Jakoś sobie poradzę z tym i do tego mój mąż też się łapie za głowę jak takie rzeczy słyszy więc nie jestem sama
Pochwal się co to za apka!malami91, KaroKaro lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPau.Em wrote:Aplikacja do karmienia piersią. Dziennik dziecka
Hehe, też ją miałam, ale już odinstalowałam, bo jak nie miałam telefonu pod ręką albo zapomniałam zaznaczyć karmienia to co chwilę pikały mi powiadomienia "Jan jest głodny". Wkurzać mnie to zaczęło
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 11:13
Pau.Em lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny co z kąpaniem maluszków? Coraz więcej się słyszy żeby nie kąpać przez ileś tam dni, bo dziecko ma ochronną maź itd. Na szkole rodzenia położna była zdania, aby kąpać nawet codziennie po powrocie do domu. U brata w Niemczech maluszek ma już 17 dni i nadal czekają na odpadnięcie kikuta i dopiero pierwsza kąpiel, a dla mnie to już trochę przesada,żeby aż tyle czekać
-
nick nieaktualnyNasz maluch został umyty już w szpitalu, kilka godzin po porodzie. Takie mają tam zwyczaje, nikt nie pytał mnie o zdanie. W domu kąpiemy co 2 dni. Pierwsza kąpiel w domu była drugiego dnia po wyjściu.
Edit: położna na wizycie patronażowej powiedziała, że można kąpać nawet codziennie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 11:29
Karola94c lubi tę wiadomość
-
W szpitalu, w którym planuje rodzic też kapia Ale nie na sali porodowej tylko na tej docelowej juz. Ale w drugim szpitalu już nie. Dostajesz dziecko brudne do domu.
Kochane, na jaki czas przed porodem mialyscie biegunkę? Bo mój organizm zaczął się porządnie oczyszczać. I pojawiają się skurcze przepowiadajace. Lekko bolesne Ale tylko jak wstaje. Jak leżę lub siedzę to ustępują. Ten ostatni zahaczyl już o kregoslup. Czekamy na dalszy rozwój wydarzeń -
Lady E gratulacje!
Dziewczyny, a ja w szpitalu, bo w nocy brzuch mnie bolał, a po nospach i kąpieli ból nie przechodził. Do tego twardnienia dochodziły. Wszystko jest na tę chwilę w porządku, pozamykane, skurczy nie ma, ale jest niespodzianka! Synek się obrócił główką w dół i to podejrzewamy jako przyczynę bólu
Jutro prawdopodobnie mnie wypiszą, jeśli wszystko będzie bez zmian.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 12:09
KaroKaro, Kolorowaola, Moniiiikaaaa, malami91, Ika..., Pepper, patuniek86, baranosia, Black_Lilith, amir, -Mamunia-, artemida27, Karola94c lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Też słyszałam żeby nie kąpać dzieciątka za szybko i położna to potwierdziła kiedy się o to pytałam, poza tym w szpitalu nie mogą nic zrobić bez zgody mamy więc o kąpiel też muszą pytać, a przynajmniej powinni oczywiście wtedy jeśli z maluchem jest wszystko w porządku
Nadzieja22 super wieści, że Maluszek się obrócił!Nadzieja22 lubi tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
U nas o zgode na kapiel pytaja mame.
Nadrobie was jak atropina mi odpusci z oczu bo ledwo widze po wizycie u okulisty.
Wada sie poglebila bo mam plus 7 w obu, ale siatkowka i wszystko trzyma wiec przeciwwskazań do sn nie mam
Gratulacje dla rozpakowanych!baranosia lubi tę wiadomość
-
Gratulacje dziewczyny.
U mnie też była dziś położna, 2 i ostatni raz. Mało ciekawa pani się trafiła, więc obydwie stwierdziłysmy że zadzwonimy się i w razie jakiegoś problemu przyjedzie.
Mnie też czysciolo tak ok 2 tyg przed porodem.
A kąpaliśmy 2 dni po szpitalu czyli w 9 dobie. I kąpiemy co 2 dni.
U nas dni są różne, ale już widzę duża zmianę. Coraz więcej Bartuś jest aktywny,rozgląda się, widać że świat już go ciekawi i już nie działamy od karmienia do karmienia.
Noce różne ale nasz rekord to chyba 5h ciągłego snu. Nawet nie wyobrażacie sobie jaka byłam wyspana. A tak to często jak nie wstaje do Bartka to lecę do Filipa bo mama ma być tu teraz natychmiast. Mama zombie to ja
i wkurza mnie mąż jak jest np weekend a on o 12 marudzi że jest już zmęczony śpiący a ja z 10 pobudkami pełna wigoru