Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNo wlasnie każdy człowiek jest inny wiec i maluszki sa wyjatkowe i jedyne w swoim rodzaju
i nie raz by sie instrukcja do nich przydala ale zapewniam ze za jakis czas bedziemy wiecej wiedziec o co im chodzi. Aczkolwiek i tak czasem nie wiem o co chodzi mojemu 3-latkowi mimo ze wszystko mowi ;p
Przede wszystkim spokoj i opanowanie do dziecka no i obserwacja przez nablizsze x lat
Jeszcze jedno w Internecie mozna duzo znaleźć ale nie wszystko jest prawda i to nie lekarz wiec jak cos niepokoi najlepiej skonsultować nasze obawy z lekarzem
A do porownywania to wlasnie kazdy rozwija sie w swoim tempie aczkolwiek fajnie wiedziec jak to u was wyglada
Moje dzieci to nie lubią dlugo spac... Juz jestem po sniadaniu,dopijam kawe i patrzę na ladne słoneczko. Szkoda że jeszcze tak zimno bo wyszlabym z nimi od rana a tak czekam do poludnia az temp sie troche podniesie
Milego dnia wszystkim Mamuskom i Maluszkom
Ewelcia85 lubi tę wiadomość
-
amir wrote:a do jakiego wieku maluszkow pilnuje jedzenia co 3 godziny? czy karmicie tylko na żądanie?
Ja po miesięcu za pozwoleniem pediatry przestałam ja w nocy wybudzac. Powiedziała mi wtedy ze skoro przyrost wagi jest ok (+740 g pd masy ur w 1 mc) i zoltaczka zeszła to mogę przestać wybudzac. -
nick nieaktualny
-
Nasza wygina się w C leżąc na plecach. Za każdym razem. Nie potrafi długo poleżeć prosto. Głowie podnosi już od początku. Ogólnie strasznie się do tylu wygina. Do tego ciężko ja ubrać bo cały czas trzyma nóżki prosto i sztywno. Wolimy jechać to sprawdzić neurolog dopiero w kwietniu i to prywatnie. Dlatego będę dzwonić do fizjoterapeuty. Może przy okazji skonsultuj się ja jak ćwiczyć po cc. Bo będziemy jechać do centrum fizjoterapii dla dzieci i kobiet po porodach.
Jeśli chodzi o spanie naszą mała dzisiaj spala 5 hJestem mega wyspana :p Pierwszy raz od 6 tyg tak dlugi sen
Ewelcia85 lubi tę wiadomość
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
Kochane, przepraszam, jeśli się powtarzam, ale wiem, że niektóre z Was śpią z dziećmi, więc zadam to pytanie. Ja jestem z tych, które panicznie się boją zaśnięcia z dzieckiem w łóżku, a już parę razy mi się tak zdarzyło po karmieniu. Dziś rano jak mąż mi podał Krzysia, to tylko go przystawiłam do piersi i po dwóch godzinach obudziłam się przerażona, że mały mógł się przykryć kołdrą (albo mną!) i poddusił. Jak Wy sobie z tym radzicie? Może receptą jest karmienie na siedząco? Nie zawsze mam na to siłę.
-
Ciazowa_Gapsy ja tez sie na poczatku bałam... nie wiem, czy to moje lenistwo czy zmeczenie pozwoliło mi spac z Małą. Dzisiaj np. całą noc (z przerwami na karmienie) spała na mnie, bo inaczej jęczała... i jakos sie nawet nie ruszyłam przez te 2x3h. co prawda odłoze sie poduszkami dookoła, trzymam ją i razem spimy.
ja mam inne pytanie.. po dosc sporym tradziku mamy teraz poczatki ciemieniuchy, zaczeło sie od brwi... jakis polecony dobry sposob?Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Papapatka wrote:ja mam inne pytanie.. po dosc sporym tradziku mamy teraz poczatki ciemieniuchy, zaczeło sie od brwi... jakis polecony dobry sposob?
Nam położna poleciła żeby na godzinę przed kąpielą smarować małej główkę oliwka. Stosowalismy oliwkę z sylveco. W trakcie kąpieli mylismy główkę szampanem nawilżający z allerco. Dziś minął tydzień i skóra jest super- gdyby były jakieś nawroty to bedziemy robić tak samo. Z
My śpimy z małą tylko gdy wyjątkowo marudzi. I wcale nie dlatego że boimy się zrobić jej krzywdę; ona się okropnie rozpycha! Ostatnio po godzinie wróciła do łóżeczka bo nie dalo sie spać -
Moja spała najdlużej 7h/próbowalam ja wybudzić po 5 godz. ale nie dało rady podczas zmiany pieluszki wiec nie budziłam jej/ urzędowała cały dzień wiec chyba musiala odespać.
Położna pow.by nie wybudzać bo ladnie przybiera na wadzę wiec nie wybudzamy.
Zazwyczaj budzi sie co 2.5 - 3h.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 10:41
-
nick nieaktualny
-
Ciążowa Gapsy, moze to wbrew logice, ale bardziej niebezpieczne jest karmienie na siedząco. Więcej przypadków uduszen dzieci było kiedy mama zasnęła na siedząco i pochylając się udusiła dziecko niż na leżąco przechylając się na bok. Ale to wydaje mi się że matka już musi być bardzo zmordowana żeby zasnąć na siedząco. Zależy też od fotela, ja jestem tak oparta, że w razie co polecę do tyłu niż do przodu
co nie zmienia faktu że nie raz przykimałam w łóżku z małą i obudziłam się przerażona
dlatego staram się nie zasypiać
jak śpię z nią, bo jest niespokojna to kładę ja dalej od siebie
ja i mąż jesteśmy z tych co się nie wiercą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 11:04
Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość
-
Ja karmię na siedząco ale mała śpi z nami od ściany z tego względu ze muszę ją długo głaskać po główce i śpiewać kołysanki nim pozadnie zasnie i tak mi poprostu wygodniej. Mała śpi w rożku:)
Moje dziecię to dziwne jestraz przespi cały dzień (trzeba ją budzić na karmienie) a raz nie śpi w ogóle ...
-
nick nieaktualnyPapapatka wrote:Czy Wy tez po usg bioderek idziecie jeszcze profilaktycznie do ortopedy? Na badaniu usłyszałam ze wszystko ok wiec do ortopedy nie ma ci się spieszyć można iść za 2 tygodnie?
I drugie pytanie. Czy na skończone 2 mc idziecie do pediatry na bilans?
A trzeba iść na taki bilans? Przed szczepieniem może pediatra zbadać. Tz u mnie tak chyba jest w przychodni.
Mój najdłużej ciągiem przespal uwaga: 2 godziny i 55 minut.
My śpimy wszyscy razem. Mamy narożnik o szerokości 3m, więc spokojnie się mieścimy. Kacper śpi na klinie i cała szerokość tej poduszki ma dla siebie- czyli 60 cm. Ja śpię obok, dalej córka i mąż.
MonisiaK lubi tę wiadomość
-
Pau.Em wrote:
My śpimy wszyscy razem. Mamy narożnik o szerokości 3m, więc spokojnie się mieścimy. Kacper śpi na klinie i cała szerokość tej poduszki ma dla siebie- czyli 60 cm. Ja śpię obok, dalej córka i mąż.Lady_E, Ewelcia85, Pau.Em, Mila_85, Papapatka lubią tę wiadomość
-
U nas mała śpi w łóżeczku. Czasem ja biorę nad ranem jak dzisiaj i śpi z nami. Ale to już rzadko. Ja karmię tylko na siedząco inaczej zasypiam A mam bardzo duże piersi i boję się że mała przy karmieniu na lezaco się w nią wdusi. Jak karmię zawsze siedzę na telefonie to mi pomaga nie zasnąć...
Ewelcia85, SiSi111 lubią tę wiadomość
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka