X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dziewczyny, u mnie najlepiej sprawdza się chleb żytni razowy. Bez dodatku maki pszennej.
    Ja np. na pierwsze śniadanie nie mogę jeść owsianki ani serka wiejskiego itp. cukry w kosmos mi po tym szły. Ogólnie to w zasadzie do każdego posiłku jem węgle. I jak narazie ketonów nie mam. Na szczęście teraz już nie muszę się zmuszać do jedzenia. Zauważyłam że jak jem mało a często to to mnie tak nie odrzuca od jedzenia. Fakt, nie zjem wszystkich produktów, ale robię posiłki z tych które nie powodują u mnie odruchu wymiotnego.
    Ale tak jak pisaliście u każdej jest inaczej i każdej co innego się sprawdza. Najgorsze to szukanie i testowanie bo czasami już ręce opadają...
    Dokładnie, z tym chlebem trzeba sprawdzać. Mi na przykład dużo chlebów nie pasowało w ogóle, nawet takich z dobrymi składami. Trzeba próbować :((

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Ciekawi mnie po prostu czy ja nie jem za mało. Z drugiej strony nie jestem głodna i ile można jeść na siłę? 😂zapytam lekarza o przyrost masy z ciekawości bo niestety nie wiem nawet ile maluszek waży. 🤔
    Ja się nadal martwię wagą mojego maleństwa. :( ale teraz jem więcej i mam nadzieję, że będzie okej.

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ja się nadal martwię wagą mojego maleństwa. :( ale teraz jem więcej i mam nadzieję, że będzie okej.
    Będzie dobrze. 🙂💗

dobuska lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno będzie dobrze 🍀

6sutvkcboyyy654c.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ja nie ważę, wiec ciężko mi powiedzieć ile to u Ciebie chleba, ale spróbuj dołożyć do tego jajecznicę lub kiełbaskę z kurczaka. Jeśli jesz dwie kromki, spróbuj jedną. Mi sam chleb wybijał na 157. Z jajecznicą jest 120. Chodzi o to, żeby na pierwsze śniadanie dołączyć białko.
    I druga sprawa. Podobno cukrzyca ciążowa nie lubi na pierwsze śniadanie czerwonych warzyw, wiec pomidor (o ile bierzesz czerwonego) może podbijać cukier.
    Ja zamieniłam na żółtego lub ogórka lub paprykę żółtą lub zieloną.
    40g to takie dwie cienkie kromki. Z jajecznica może być ciężko choć dziś zjadłam rybę której nie jadłam i na razie mnie nie mdli, a jajecznicę robisz na parze? Pomidory w sumie jem tylko czerwone nie wiedziałam o tym, że ma to znaczenie. Jeśli chodzi o białko to jem wędlinę, więc byłam przekonana, że powinno to wystarczyć ale dziękuję za radę będę próbować dalej 🙂

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Nie wszystkie maluszki rodzą się z wagą i 3,5kg czy więcej co nie znaczy, że rodzą się chore, myślę, że jak rozwija się prawidłowo to nie ma czym się martwić 😉

dobuska, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    40g to takie dwie cienkie kromki. Z jajecznica może być ciężko choć dziś zjadłam rybę której nie jadłam i na razie mnie nie mdli, a jajecznicę robisz na parze? Pomidory w sumie jem tylko czerwone nie wiedziałam o tym, że ma to znaczenie. Jeśli chodzi o białko to jem wędlinę, więc byłam przekonana, że powinno to wystarczyć ale dziękuję za radę będę próbować dalej 🙂
    Nieee ja jajka normalnie smażę. To tylko wskazówki, które u mnie się sprawdziły. Powodzenia!❤️

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Nieee ja jajka normalnie smażę. To tylko wskazówki, które u mnie się sprawdziły. Powodzenia!❤️
    Rozumiem, spróbuję choć boję się już tych zmian. Dziękuję za cenne porady 😙

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mam dzień mdłości. 🙄po obiedzie chciało mi się kwaśnego, że głowa mała. Kupiłam porcje śledzi hehe i zjadłam migiem 😂teraz znów dwie godziny minęły, a ja znów jem kanapki 🤦‍♀️Co znaczy, że będę jeść jeszcze raz wieczorem, tu już planuje serek z ogórkiem świeżym. Do lodów czy gofrów w ogóle mnie nie ciągnie. Nie wyobrażam sobie zjedzenia gofra z bitą śmietana, masakra 🤦‍♀️Do czego to doszło 😂

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Dziś mam dzień mdłości. 🙄po obiedzie chciało mi się kwaśnego, że głowa mała. Kupiłam porcje śledzi hehe i zjadłam migiem 😂teraz znów dwie godziny minęły, a ja znów jem kanapki 🤦‍♀️Co znaczy, że będę jeść jeszcze raz wieczorem, tu już planuje serek z ogórkiem świeżym. Do lodów czy gofrów w ogóle mnie nie ciągnie. Nie wyobrażam sobie zjedzenia gofra z bitą śmietana, masakra 🤦‍♀️Do czego to doszło 😂
    Mi też znowu wróciły mdłości!🤣

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska moja koleżanka z pracy miała do 7 mc z córka 🤦‍♀️Codziennie prawie wymioty- opowiadała mi jakiś czas temu.

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Mnie dziś trochę zemdlilo po kapuście kiszonej do obiadu choć bardziej się bałam, że nie przyswoje ryby ale było w porządku. Po podwieczorku było już ok choć zjadłam jogurt naturalny po którym najczęściej wymiotowałam. Ale tak do 7 miesięcy to bym chyba zwariowała 😁liczę, że aż tak źle nie będzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2021, 18:54

0d1ys65gdrumd339.png
  • Negra85 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj też jakąś wczorajsza.sniadanie zjedzone w połowie, bo mi stało w gardle. Jakoś na nic nie mam ochoty. Tylko bym piła.
    Jak to u was jest z ostatnim posiłkiem i insulina? Mi diabetolog powiedziała, że insulina ok 22 i później nic nie jesc.wiec kolację jem o 21, 22 badam cukier i wtedy insulina.
    Dajcie proszę jakieś polecajki na przekąski. Jak na główne posiłki raczej wiem co już jeść tak na przekąski ciężko coś mi wymyślec. Czy np, jogurt i owoc lub orzechy może być? Albo owsianka na wodzie i lyzeczka masła orzechowego?
    Ostatnio mam jakiegoś dola cukrzycowego. 😩 Przyznam, że jak mam badać cukry zwłaszcza z rana to mam stracha i stres 😑 a podobno im dalej w ciążę tym ciężej będzie te cukrzycę okiełznać.
    Wczoraj na czczo ładny cukier, dzisiaj znów 9 0 i znow większa insulina. Bije się, że dojdę do jakiś kosmicznych dawek.

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh, dziewczyny też mam dzisiaj zgona. Dopadło mnie po obiedzie i spacerze. I też przyszły mdłości 🙁 niestety temperatura w ciągu dnia mi nie służy. Nigdy nie lubiłam upałów w mieście, ale w ciąży to już koszmar ... Cieszę się że będę rodziła zima🙂
    Z tymi cukrami to fakt, też boję się co będzie później.
    Ogólnie to nadal oczekuje na ten przypływ energii drugiego trymestru. Gdybym mogła to przesypialabym kilkanaście godzin na dobę.

dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też mdłości jeszcze nie dają o sobie zapomnieć, choć zdarzają się rzadziej. Z apetytem coraz lepiej, już śniadania nie stają mi co rano w gardle. Naprawdę Wam współczuje tej cukrzycy kochane, ja wiem, że z moimi problemami z jedzeniem i w ogóle ograniczonym menu, wiem że miałabym ciężko sobie poradzić. Jesteście mega dzielne! 🙌🏻
    Ja w sumie chyba jestem bardziej zmęczona w tym drugim trymestrze niż pierwszym. Codziennie musi wjechać drzemka 🙈
    Dziś spędziłam fajny dzień w ogrodzie botanicznym, ale przyznam, że co chwilę przysiadałam ze zmęczenia 🙄 w ogóle miałam ciężką noc, budziłam się więc może to dlatego.

dobuska, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Selena lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Dobuska moja koleżanka z pracy miała do 7 mc z córka 🤦‍♀️Codziennie prawie wymioty- opowiadała mi jakiś czas temu.
    A to nie, to już nie narzekam :D

• dobuska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra85 wrote:
    Ja dzisiaj też jakąś wczorajsza.sniadanie zjedzone w połowie, bo mi stało w gardle. Jakoś na nic nie mam ochoty. Tylko bym piła.
    Jak to u was jest z ostatnim posiłkiem i insulina? Mi diabetolog powiedziała, że insulina ok 22 i później nic nie jesc.wiec kolację jem o 21, 22 badam cukier i wtedy insulina.
    Dajcie proszę jakieś polecajki na przekąski. Jak na główne posiłki raczej wiem co już jeść tak na przekąski ciężko coś mi wymyślec. Czy np, jogurt i owoc lub orzechy może być? Albo owsianka na wodzie i lyzeczka masła orzechowego?
    Ostatnio mam jakiegoś dola cukrzycowego. 😩 Przyznam, że jak mam badać cukry zwłaszcza z rana to mam stracha i stres 😑 a podobno im dalej w ciążę tym ciężej będzie te cukrzycę okiełznać.
    Wczoraj na czczo ładny cukier, dzisiaj znów 9 0 i znow większa insulina. Bije się, że dojdę do jakiś kosmicznych dawek.
    Matko… mam podobnie…. Jestem jakaś podłamana. U mnie cukry na czczo nie spadają, dzisiaj już będzie 16j. Insuliny.
    Ja często jem jogurt z owocami i do tego garść orzechów. To teraz takie moje smaki :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli chyba wszystkie jesteśmy dzisiaj jakieś padnięte… ja cały dzień przeleżałam. Cieszę się, że do czasu zwolnienia będę pracować głównie zdalnie…
    Zaraz się zmuszę do jakiegoś spaceru.

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2021, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Matko… mam podobnie…. Jestem jakaś podłamana. U mnie cukry na czczo nie spadają, dzisiaj już będzie 16j. Insuliny.
    Ja często jem jogurt z owocami i do tego garść orzechów. To teraz takie moje smaki :)
    U mnie dziś na podwieczorek sprawdził się jogurt naturalny, platki owsiane, migdaly i osobno pomarańcza, bałam się tego połączenia ale wyszło ok cukier miałam 121. Niestety tylko 2 posiłki miałam dzisiaj w normie, teraz czekam na mierzenie po kolacji i aż się boję co wyjdzie. Z synkiem też miałam cukrzycę ale nie miałam takich cyrków jak teraz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2021, 20:44

Negra85 lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2021, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dalej cukier 94 (tzn dzisiaj mój glukometr szalał, albo podejrzewam, że ja źle pobieram. Nie powinno się naciskać palca, a mi nie chciała lecieć krew...)
    Czyli insulina nadal nie działa:/

Dzisiaj jadę oddać krew na SANCO i po południu mam dentystę, także stresujący dzień.

Dobrego tygodnia, dziewczyny! <3

‹‹ 137 138 139 140 141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ