X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Lepiej iść i sprawdzić niż leżeć i się zastanawiać pół dnia. 🙃
    No wiadomo, że tak. Też bym poszła.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No wiadomo, że tak. Też bym poszła.
    W domu czułabym się bezpieczniej. Bliżej do lekarza itp. Zakłóca to trochę mój pobyt, a przede wszystkim dobre samopoczucie.co idę do łazienki, to zerkam na papier. 🙄🤦‍♀️

Ada. 31 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie miałam o coś zapytać i zapomniałam. Byłam dzisiaj z synkiem na badaniu moczu bo wieczorem jedziemy na kontrol do lekarza i przy okazji zrobiłam sobie, wyszła mi obecność urobilinogenu 0,2mg/dl, co dziwne mój synek ma to samo, miałyście może kiedyś taki przypadek, przyznam, że u mnie to pierwszy raz i nie wiem czego się spodziewać. Na szczęście jutro mam wizytę to dopytam.

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Właśnie miałam o coś zapytać i zapomniałam. Byłam dzisiaj z synkiem na badaniu moczu bo wieczorem jedziemy na kontrol do lekarza i przy okazji zrobiłam sobie, wyszła mi obecność urobilinogenu 0,2mg/dl, co dziwne mój synek ma to samo, miałyście może kiedyś taki przypadek, przyznam, że u mnie to pierwszy raz i nie wiem czego się spodziewać. Na szczęście jutro mam wizytę to dopytam.

A masz obok zakres referencyjny? U mnie w lab jeśli jest poniżej 1 mg to jest ok. mi na wynikach nie podali nawet konkretnej wartości tylko ze jest właśnie mniej niż 1.

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    A masz obok zakres referencyjny? U mnie w lab jeśli jest poniżej 1 mg to jest ok. mi na wynikach nie podali nawet konkretnej wartości tylko ze jest właśnie mniej niż 1.
    Właśnie nic nie mam

0d1ys65gdrumd339.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poradzicie co na opryszczkę na ustach ? Można stosować maść bez recepty? Kurde , ze to mi się przypelętało… a tak w ogóle opryszczka nie jest niebezpieczna w ciąży tak ? Może jakieś domowe sposoby ? Istnieje coś ?

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Właśnie nic nie mam

Znalazłam takie info:
    Norma zawartości urobilinogenu w moczu to 0,2-1 mg/dl. Jego podwyższony poziom może
    wskazywać przede wszystkim na marskość wątroby, silne zatrucia, wirusowe zapalenie wątroby,
    żółtaczkę miąższową lub hemolityczną. Może on być też spowodowany na anemią lub wzmożonym
    wysiłkiem fizycznym. Podwyższony poziom urobilinogenu będzie występować też i osób, które często
    spożywają tłuste posiłki.

Wg mnie wszystko u was ok🙂

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Poradzicie co na opryszczkę na ustach ? Można stosować maść bez recepty? Kurde , ze to mi się przypelętało… a tak w ogóle opryszczka nie jest niebezpieczna w ciąży tak ? Może jakieś domowe sposoby ? Istnieje coś ?
    Jest niebezpieczna jeśli jest na narządach płciowych lub pojawi Ci się pierwszy raz w życiu. Jeżeli miałaś już kiedyś to po prostu trzeba ją wysuszyć jakoś. Nie wiem co można:(

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten artykuł też widziałam 🙂 i co prawda w normie ale jednak z jakiegoś powodu się pojawiło, a w ciąży to normy też mogą być inne, czytałam też, że może to być problem z metabolizmem, może występować od wymiotów, ale w sumie nie wiem, myślałam, że może ktoś miał taki przypadek i po prostu miał wiedzę od lekarza, ale dziękuję za czujność 🙂

0d1ys65gdrumd339.png
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się już przygotowuję do wizyty: też się zawsze golicie przed ginem czy olewacie? W poprzedniej ciąży dałam sobie już pod koniec spokoj, ale na razie walczę :)
    Odnośnie łóżeczek ja bardzo polecam Chicco next to me lub inną dostawkę. Jeśli chcecie karmić piersią to bardzo ułatwia - maluchy muszą jeść w nocy co 3 godziny, niektóre budzą się jeszcze częściej. Wasz kręgosłup wam podziękuje, ze nie będziecie musiały tak często zrywać się z łóżka, tylko przytulicie malucha w nocy do siebie ;) mój synek wyrósł z dostawki jak miał mniej więcej 5 miesięcy i wtedy przenieśliśmy go do drewnianego łóżeczka z ikei sundvik, które średnio polecam ze względu na głośność, jak dziecko kopnie w krótszy bok i tylko dwuetapową regulację głębokości. Sundvik mamy do tej pory i szukam czegoś większego dla dwulatka :)

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Ja polecam plasterki compeed. Jeden starcza na jeden dzień, nic przy nich nie swędzi i nie piecze i ryzyko rozniesienia jej dalej na wargach jest znikome:)
    Polecam wtedy pić przez słomkę 🙈

Nisia18, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

7u22flw1vl3i5lsf.png

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie. Stan zapalny: grzybica. Dostałam globulki i maść. Napisze później więcej bo wracam. Pan dr powiedział, ze na chwile obecna łożysko jest dość nisko i dosłownie rantem zahacza o ujście szyjki macicy… istnieje jednak szansa, ze się podniesie wraz z wiekiem ciąży.

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Ja się już przygotowuję do wizyty: też się zawsze golicie przed ginem czy olewacie? W poprzedniej ciąży dałam sobie już pod koniec spokoj, ale na razie walczę :)
    Odnośnie łóżeczek ja bardzo polecam Chicco next to me lub inną dostawkę. Jeśli chcecie karmić piersią to bardzo ułatwia - maluchy muszą jeść w nocy co 3 godziny, niektóre budzą się jeszcze częściej. Wasz kręgosłup wam podziękuje, ze nie będziecie musiały tak często zrywać się z łóżka, tylko przytulicie malucha w nocy do siebie ;) mój synek wyrósł z dostawki jak miał mniej więcej 5 miesięcy i wtedy przenieśliśmy go do drewnianego łóżeczka z ikei sundvik, które średnio polecam ze względu na głośność, jak dziecko kopnie w krótszy bok i tylko dwuetapową regulację głębokości. Sundvik mamy do tej pory i szukam czegoś większego dla dwulatka :)
    Niestety ja nie mam opcji dostawki, wiec musi być łóżeczko, ale porozglądam się jeszcze za innymi łóżeczkami w podobnym rozmiarze. :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Już po wizycie. Stan zapalny: grzybica. Dostałam globulki i maść. Napisze później więcej bo wracam. Pan dr powiedział, ze na chwile obecna łożysko jest dość nisko i dosłownie rantem zahacza o ujście szyjki macicy… istnieje jednak szansa, ze się podniesie wraz z wiekiem ciąży.
    Czyli jednak infekcja. Daj znać później.:)

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:

Kurcze, dobrze że jednak poszłaś... A jak on ta grzybicę rozpoznał? Zrobił zwykle badanie? Słyszałam że w ciąży to częsta przypadłość...

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już usiadłam na ławce i pisze relacje. Pan doktor bardzo miły i delikatny. Najpierw wywiad zrobił, potem badanie z wziernikiem i wtedy diagnoza bo na wzierniku było widać takie białe jak twaróg . Potem Usg dopochwowo i przez brzuch. Powiedział, ze to bardzo częsta infekcja (80procent kobiet dotyka) i dobrze, że przyszłam bo już jest dość mocno rozwinięta 🙄🤷‍♀️Objawy poczułam dopiero w poniedziałek poprzedni, później cisza. Ja często miałam problemy ze stanami zapalnymi kiedyś 😢mam nadzieje, że leki pomogą - mam globulki 2x1 i maść. Z Maluszkiem wszystko dobrze 🙂💗🐣martwi mnie to łożysko. Ciekawe czy mój dr gin coś powie o tym na wizycie… 😳cieszę się, ze poszłam. Pamiętajcie, jak cos Was niepokoi to lepiej isc sprawdzić niż martwić się. Czasem intuicja jednak dobrze działa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2021, 17:14

Gosia Rumi lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm... Mi mój nic nie mówił o łożysku. Ciekawe jak u mnie leży.
    Jaina, ale czy ty poza tą wydzielina to miałaś jakieś objawy? Kurcze, boję się że coś przegapie skoro to aż tak częste...

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Hmm... Mi mój nic nie mówił o łożysku. Ciekawe jak u mnie leży.
    Jaina, ale czy ty poza tą wydzielina to miałaś jakieś objawy? Kurcze, boję się że coś przegapie skoro to aż tak częste...
    Miałam wydzielinę w poprzedni poniedziałek, wczoraj tez, objawów brak typu swędzenia czy pieczenia itp. 😬tez jestem zaskoczona diagnoza. Na Usg prenatalnym 6 sierpnia doktor pow ze mam łożysko na przedniej ścianie i to jest ok.

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I bądź tu mądry. Czy w ciągu 2 tygodni łożysko może się tak obniżyć?
    Z tą infekcja to też masakra bo z tego co piszesz to taka wydzielinę można poprostu przegapić. A tu klops...
    To teraz kiedy idziesz do swojego lekarza? Ta grzybica to ponoć łatwo przychodzi ale i łatwo się ją leczy. Trzymam kciuki żeby szybko sobie poszła i nie wracała.

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina dobrze zrobiłaś, że poszłaś. Ja tez reaguje jak coś mnie niepokoi. Często się okazuje, że niepotrzebnie, ale jednak jestem spokojna.
    Te nasze łożyska chyba jeszcze wędrują, ja nie wiem jak długo. Najpierw miałam z przodu, potem z tylu, teraz znowu z przodu, ale podobno jest okej.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ