X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Niby tylko 5 mg ale w ciąży każde przekroczenie to już cukrzyca. Czyli umów się do diabetologa i pokaż mu wyniki. Na początek tylko dieta i mierzenie 4 razy dziennie cukru.
    Dobrze że zrobiłaś krzywa- tak mi się przypomniało stwierdzenie twojego lekarza że z twojego wyniku na czczo to cukrzycy nie będzie...

dokładnie tak rzekł człowiek ;)
    ciekawe co jutro powie na wyniki hehe.

ps. będzie problem bo ja mam megaaaa opory przed kłuciem się w palec; będę się modlić nad tym.. :/

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Dziewczyny, mam wyniki SANCO.

Zdrowa córeczka <3
    Wiedziałam że córa 😁 ciągnie Cię do slodkiego choć wiem ze to nie wyznacznik ale ja w obydwu ciążach mam ochotę na słone :) i chłopak

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:

ps. będzie problem bo ja mam megaaaa opory przed kłuciem się w palec; będę się modlić nad tym.. :/

Kurcze, przykro mi z powodu wyników. Wierzę, że dasz radę i z dietą i z kłuciem! 😚

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wizyta u ginekologa wygląda tak: wchodzę, najczęściej zadaje pytania bo póżniej zapominam, mierzenie ciśnienia, następnie badanie wziernikiem na fotelu, usg z omówieniem, ważenie, sprawdzenie wyników i kolejne zalecenia, ewentualnie jeszcze pytania.
    Z tego USG to nie wiem, u mnie dziewczynka wyglądała trochę inaczej ale czy chlopczyk, z tej perspektywy nie widziałam :D
    Jak kupowałam ciuszki dla synka to też mówiłam, że w Pepco nie ma wyboru, ostatnio byłam i za to miałam wrażenie, że dla dziewczynek mało, ale u nas jest też mały sklep, więc i wybór mniejszy.
    Jaina przekroczenie nie duże ale raczej stwierdzą cukrzycę, jeśli chodzi o TSH to wydaję mi się, że w pierwszej ciąży ginekolog mi mówił, że norma jest do 2,5 lub coś w granicach a te normy na wynikach nie dotyczą kobiet w ciąży, ale mogę się mylić.
    Jaina chyba trochę namieszałam, teraz czytam, że 2,5 to w pierwszym trymestrze, a w drugim podobno do 3 ale tak mówi internet, nie jest to potwierdzona informacja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2021, 16:47

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Kurcze, przykro mi z powodu wyników. Wierzę, że dasz radę i z dietą i z kłuciem! 😚

dieta to luzik, bo już miałam przed IVF dietę z niskim IG, ale kłucie to mnie przeraża serio... :/
    znalazłam diabetologa dwie ulice dalej :D
    ale spokojnie, na początek wizyta u gin. jutro :) i czekam na jego opinie.

ps. co do TSH, mam normę pod spodem - 2 trymestr do 4.2 ale dobrze czułam czemu miałam nerwy wczoraj na wszystko. : ]

ps2. poproszę o nagrodę kalafiora dnia :D
    bo napisałam najpierw wizyta u diabetyka hahah. co za wstyd. 😂😂😂 potem edytowałam. 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2021, 16:44

Aneta8, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:

Początkowo też się tego obawiałam ale z czasem się przyzwyczaiłam, nie ma się co martwić na zapas, trzeba to trzeba ;)

0d1ys65gdrumd339.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Mk bambino uchyl rabka tajemnicy 😉 chłopiec czy dziewczynka?🙂

Miamonia, super to u ciebie w gabinecie wygląda 👍
    A dużo już schudłas? Przed ciążą wazylas normalnie czy byłaś w dolnej granicy wagi?
    Byłam w sumie w górnej granicy bo od stresów trochę przytyłam 🙈
    Ogólnie w pierwszym trymestrze 4 kilogramy a dziś stanęłam na wadze i po tygodniu znowu 1kg na minusie... Według BMI waga w normie no ale podobno do 20 tygodnia powinno się przytyć połowę tego co w całej ciąży a u mnie to średnio wygląda póki co 🤷🏻‍♀️

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Wiedziałam że córa 😁 ciągnie Cię do slodkiego choć wiem ze to nie wyznacznik ale ja w obydwu ciążach mam ochotę na słone :) i chłopak
    U nas też córeczka a z tym słodkim to tak różnie, może to po prostu nastawienie, że nie mogę bo mam cukrzycę :)

jaina_proudmoore, dobuska, Jeheria lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Ogólnie w pierwszym trymestrze 4 kilogramy a dziś stanęłam na wadze i po tygodniu znowu 1kg na minusie... Według BMI waga w normie no ale podobno do 20 tygodnia powinno się przytyć połowę tego co w całej ciąży a u mnie to średnio wygląda póki co 🤷🏻‍♀️

Nie martw się kochana. Ja co prawda nie chudnę (i tak ważę przerażajace 44kg 😝) ale też nic nie utyłam, a zaczynam 17 tydzień.

fxQZp2.png
    XJSep2.png

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Nie martw się kochana. Ja co prawda nie chudnę (i tak ważę przerażajace 44kg 😝) ale też nic nie utyłam, a zaczynam 17 tydzień.

dziś pani w lab mówiła, że jej koleżanka schudła w ciąży 10 kg :)

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn z cukrzycą sprawdzacie cukier 4 razy w ciągu dnia czy 6?

0d1ys65gdrumd339.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska DZIEWCZYNKA!!!!!!!! 😍🥰😍🥰😍🥰😍🥰 Gratuluję!!!!!
    Łooooooo 💗💗💗💗💗 Ale cudownie!!!

Mam nadzieję że mąż prędziutko się przestawi na córunię (pisałaś że wyobrażaliście sobie ciągle synka).
    My też tak baaardzo czuliśmy że będzie synek, a jak pani dr powiedziała że prawdopodobnie dziewczynka, to najpierw powiedział zdziwiony: to nie będzie Kazimierza? - a już jak wyszliśmy z gabinetu to mówił: Aaaaale wspaniale! Zawsze chciałem mieć dziewczynkę! Tak się cieszę na tą dziewczynkę! A jak widział jak ja się cieszę - to powiedział że już absolutnie chce tylko tę Marysię 🥰

Aneta8, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

6sutvkcboyyy654c.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Ojejku to waga rzeczywiście niska, a lekarz nie ma zastreżeń, ja od początku schudłam 7kg ale zaczęłam z wagą dużo wyższą :D z synkiem ważyłam mniej do 16 tygodnia chudłam a ostatecznie skończyłam w 36 tygodniu + 10kg ;)

0d1ys65gdrumd339.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mk bambino no zdradź już nam, zdradź! 😁💚💚💚💚
    Ja słabo się znam na tych usg (u mnie pani dr pokazywała gdzie, to ja tam nic nie widziałam) 😁

Ps. Ale z tą płcią to jest taka cudowna loteria, w której każdy los wygrywa 🥰
    Każda płeć jest najwspanialsza na świecie, nawet jeśli niespodziewana 💗

Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

6sutvkcboyyy654c.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Ojejku to waga rzeczywiście niska, a lekarz nie ma zastreżeń, ja od początku schudłam 7kg ale zaczęłam z wagą dużo wyższą :D z synkiem ważyłam mniej do 16 tygodnia chudłam a ostatecznie skończyłam w 36 tygodniu + 10kg ;)

Dr nic nie mówi, tylko łapie się za głowę i nie może uwierzyć 😅

Aga12345 lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:

Miamonia, nie słyszałam o tym że do 20 tc trzeba tyle przytyć. To ja raczej też nie nadrobię 😁 masz podobnie jak ja. Zachodząc w ciążę miałam BMI w normie, ale tej wyższej. W 1 trymestrze waga wahała mi się o - 4/ 5 kg. Jak już myślałam że się zatrzymała i zacznę tych to w tym tygodniu odkryłam że jest znowu trochę mniej. Czyli jak nic pod koniec 15 tc jestem na minusie 5 kg. Lekarz nic nie marudził. Położne za to tak, ale wyjaśniłam że jestem na diecie z niskim IG i jem mało a często. Głodna nie chodzę. Kalorii jem tyle ile trzeba. Wg mnie przy tej wadze co mam to nie jest duża strata wagi. Już i tak widzę że tempo chudnięcia hamuje. Pewnie nadrobię nieco te kg😉

Aga ja mierze 4-5 razy. Tzn. na czczo, po głównych posiłkach i 2-3 razy w tygodniu mam mierzyć w nocy ( godzina 3-4). Takie zalecenia mam na tą chwilę.

16-01-2022 - synek💙
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia będziesz miała zatem wyzwanie z tą przyjaciółką... 😐 Mam nadzieję że będziesz sobie z nią radzić. W razie czego uderzaj do nas - będziemy Cię bojowo nastrajać 🙃 Bujanych uszaków nie widziałam na żywo, ale trochę się boje, że będzie się trudno i niestabilnie wstawało z takim płytko uśpionym dziecięciem na ręku. Moja mama ma zwykły fotel bujany, to pamiętam że żeby wstać - trzeba się dość mocno bujnąć, żeby nogi dotknęły podłogi. Dlatego ja ostatecznie bujanemu podziękowałam.
    Ale bardzo dziękuję Dobusko za podpowiedź, żeby przymierzyć zadkiem w Ikei. O tym nie pomyślałam że może być niewygodny! Rzeczywiście przeglądałam tylko na allegro i wszystkie wydają się wygodne. A wcale nie musi tak być. 😐

dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

6sutvkcboyyy654c.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w ogromnym szoku, że córka, bo od transferu byłam pewna, że to syn. I to nie chodzi o chęci, bo ja zawsze chciałam dziewczynkę, ale ja po prostu miałam takie przeczucie:D No i nie mogę się cholera przyzwyczaić! Ten róż mnie lekko przeraził. Mówiłam, że mąż będzie smutny, że nie syn, a to ja jestem w większym szoku. Hahaha, ale najważniejsze, że moja córunia jest zdrowa. Malutka moja <3
    A jeszcze dzisiaj rano wyciskałam pryszcza w łazience i w nerwach wyszłam z łazienki i do męża: jak to nie jest córka, to będę bardzo zdziwiona, bo zrobiłam się taka brzydka, że szok!
    Także ten... zakupy zrobione :D
    fa76f79cd63e.jpg

Negra nie wiem czy u mnie druga dziewczynka, ale na pewno chłopaki na grupie przeważają :D

Jaina_proudmoore ja się ważę i mierzę ciśnienie sama, ale mam powiedziane, że jeżeli nie mam w domu wagi i ciśnieniomierza to mogę to zrobić na miejscu. Ja po prostu mam z góry powiedziane, co mam wypełniać w karcie przed wizytą i pewne dlatego :)
    No a z wynikami to niestety, wystarczy jeden przekroczony wynik i diagnozują cukrzycę, także...

mk_bambino ja bym obstawiała chłopaka :D

Miamonia ja przestałam na razie chudnąć, ale ja zaczęłam więcej jeść po tym jak mi wyszło, że malutka (nie mogę się przyzwyczaić!!!! :D ) była ciut za mała. ja mam dużo za duże BMI, więc teoretycznie mam prawo jeszcze chudnąć, ale na razie mi się zatrzymało.

Jeheria, ale mnie ciągnie do słodkiego od tygodnia może:D A wcześniej miałam taki wstręt do słodkiego, że aż trudno w to uwierzyć:D

Aga ja sprawdzam 4 razy minimum (reszta pomiarów tak dla siebie :) )

Gosia Rumi lubi tę wiadomość

• Ada. 31 Koleżanka

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Dziewczyny, mam wyniki SANCO.

Zdrowa córeczka <3
    Gratulację ☺☺ ja wyniku nie mam może będzie jutro

dobuska lubi tę wiadomość

2nn3sek2xz2xrja4.png
  • mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uwaga! rozwiązanie quizu - na 51% dziewczynka.
    ogólnie dzisiaj 15t1dz, myślałam, że już coś pewnego (co do płci) usłyszę, a tu taka sytuacja :)

dobuska, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, Morwa lubią tę wiadomość

a012319090.png
‹‹ 172 173 174 175 176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ