Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja lekarka powiedziała, że szyjka jest bardzo dobra. Nie przejęła się, że ona się skróciła, także ja nie panikuję. Ona jak widać się po prostu fizjologicznie skraca w trakcie ciąży, ale ważne, żeby nie skróciła się za bardzo. Także spokojnie, te nasze 4 cm to bardzo dobry wynik
Gosia Rumi lubi tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Dziewczyny, tak w ogóle mój dzieciak to jakiś nocny marek😉 jak on się wczoraj po 23 zaczął ruszac😁 po tatusiu ewidentnie prowadzi nocny tryb życia😉 w sumie to się cieszę że go czuję chociaż nie potrafię zgadnąć czy on się obraca, czy mnie uderza... I tak się też zastanawiam czy to są normalne ruchy. Bo w sumie chyba jakoś wcześnie. Zwłaszcza że łożysko mam na tylnej ścianie- nie wiem czy to ma znaczenie?
Jak to u was jest? Na początku były gładki, pacniecia, a teraz tak jakby czasami mnie lekko kopał albo obracał się cały i zahaczał ciałkiem o mnie. Dziwne to strasznie 😁Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Dobuska nie wiem o którym avionaucie piszesz ale jeden który mamy na oku (Pixel) ma bazę przystosowaną do fotelika następnego. Może przyda się ta i formacja innym dziewczynom bo to bardzo leciutki fotelik.
Fajnie że Wy wybraliście taki z opcja obrotu, mamy taki obracany (9-18kg) teraz dla córki i bardzo sobie chwale bo to mega wygodne.
A co do tego bólu więzadeł to może warto żebyś poszła do fizjo, oni potrafią bardzo pomóc a tak jak to opisujesz to musi Cię bardzo boleć 😟
Gosia, odpoczywaj ile możesz, to bardzo pomaga przy skracającej się szyjce. A w razie czego szew podobno nie jest taki straszny, znam kilka dziewczyn które miały zakładany i spokojnie urodziły w terminie ☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2021, 09:48
Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
KaroKaro wrote:Dobuska nie wiem o którym avionaucie piszesz ale jeden który mamy na oku (Pixel) ma bazę przystosowaną do fotelika następnego. Może przyda się ta i formacja innym dziewczynom bo to bardzo leciutki fotelik.
Fajnie że Wy wybraliście taki z opcja obrotu, mamy taki obracany (9-18kg) teraz dla córki i bardzo sobie chwale bo to mega wygodne.
A co do tego bólu więzadeł to może warto żebyś poszła do fizjo, oni potrafią bardzo pomóc a tak jak to opisujesz to musi Cię bardzo boleć 😟
Gosia, odpoczywaj ile możesz, to bardzo pomaga przy skracającej się szyjce. A w razie czego szew podobno nie jest taki straszny, znam kilka dziewczyn które miały zakładany i spokojnie urodziły w terminie ☺
Tak, myślę właśnie o uro-fizjo. Podejrzewam, że jak będę na zwolnieniu to się tym zajmę, bo teraz jest mi trudno.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
Ale naskrobalyscie🙂
W czwartek jeszcze chwilę podczytywalam,ale pojechaliśmy do mojej mamy i nie mam za bardzo czasu
Teraz sobie jednym okiem oglądam pytanie na śniadanie,a drugim Was nadrabiam 😁
Dobuska ale przygoda z tym laboratorium...
Ja chodzę na pakiet do enelmedu i tam laboratorium na zapisy,więc omijam te kolejki
Raz musiałam wykonać jakieś specjalne badanie którego nie było w enelmedzie i poszłam do diagnostyki,to była meega kolejka i ogólnie nie wspominam miło
Trzeba korzystać z okazji,jak coś się trafia 😁
Wow ale zakupy, suuper 😁 masz fajne rajstopy do polecenia? Ja mam dużo sukienek i muszę dokupić teraz rajstopy
Oo co za wsydzioszek z tej córuni 😁 dobrze, że wszystko super 😍
Ja już podczas starań miałam kwasy dha,a teraz mój doktorek zalecił nawet 1000 mg, więc łykam,bo za rzadko jem ryby itp.
Stokrotka ta historia z tramwaju starszna...ja nie umiem się kłócić w miejscach publicznych, dopiero później mi przychodzi co mogłabym odpowiedź. Takiemu to tylko:"gdyby twoja matka nie rozkładała nóg to ja teraz miałabym gdzie usiąść"...ech
Ja też te książki dotrwałam na olx
Mi też się marzy już wybyc z Wawy,na szczęście jest perspektywa,bo budujemy dom na wsi
Ha ha my na początku myśleliśmy o mieszkanku,ale jak piszesz i my dziadziejemy i jednak ten dom 😁
Oj ja też bezsilna i jeszcze czasami mnie mdli,a szczególnie podczas mycia zębów jest słabo...
Co do kaszlu i kichania to mi fizjo mówiła właśnie o przekręceniu głowy na jedną stronę,ale warto też skrzyżować nogi i trochę spiąć mięśnie dna miednicy
Też planuję laktator,na razie wpadł mi w oko medela swing flex
Dobra rada z używanymi fotelikami
My dostaniemy ISOFIX i fotelik od mojego brata,ale sprawdzone źródło
Isiozwierz zaszalalas z tym pierwszeństwem w kolejce 😂hi hi spoko trafiłaś,na brak kolejki
Warszawianka zamówiłam na vinted tę książkę Mamy dla mamy ciąża 🙂
We wrześniu mam urodziny i chyba zazycze sobie poduszkę ciążowa
Jaina dużo tych książek na olx i vinted, może upolujesz w dobrej cenie
Kurde co z tą wypłatą..oby się wyjaśnił
Edit. Doczytałam,no super,że tak zmienili... akurat teraz
Ja też jakos od 6tc na zwolnieniu,nie wyobrażam sobie pracować w ciąży-oczywiscie rozumiem jak kobieta dobrze się czuje i w ogóle,ale to nie ja
Które książki kupiłaś?
Piękny zestawik 😍
Oj tam,elektryczna czy elektroniczna,ci za różnica 😂
Oo ja acard mam brać prawie do końca ciąży,za to już jestem bez progesteronu
Mi już minęło 2 miesiące zwolnienia i mam wrażenie,że przespałam 3/4 tego czasu
Muszę spiąć poslady i wziąć się za ogarnianie
O tak,pomimu tylu rad, każda z nas zrobi po swojemu,i to też będzie dobre i każda będzie najlepszą mamą dla swojego dzieciątka ❤️
Megg moja biblioteczka ciążowa powiększa się,mam:
3 książki Izabeli Dembinskiej-przeczytane,dla mnie spoko
3 z wyd Natuli: poród naturalny, karmienie piersią i jak zrozumieć małe dziecko- czytam Poród naturalny,a reszta czeka
Mamy dla mamy ciąża-zamowiona
Urodzić razem i naturalnie-czeka w kolejce
Książek dla facetów nie polecę,bo mój też nie lubi czytać, wolę mu przekazać info z książek
Selena to miałaś umilony pobyt w szpitalu wiertarką 😂co za odpoczynek
Co do mieszkania,to najważniejsze żeby Wam się podobało 😚
I mi jakoś wygodniej w leginsach ciążowych chociaż brzuszek malutki,jak po dobrym jedzonku,a jednak coś uciska
Oo to jeszcze w szpitalu? Najważniejsze, żebyście byli bezpieczni i zaopiekowani
Alfa Centauri oj dobrze,że już po maratonie medycznym 😁
Aneta8 oj tak,w Wawie takie ceny,że my zdecydowaliśmy się na dom,a wielu moich znajomych,nawet warszawiaków decydują się na mieszkania i segmenty poza granicami stolicy
Pimka dziekit za poradę co do synków,przydatne info 🙂
Co za kryjoczek tam w brzuszku siedzi 😁
Ada nie ma co, wspaniały szef😂
Jaką lekturę będzie czytać z synem?
Negra ojej ale przeżyłaś z tym bólem glowy i ciśnieniem. Dobrze,że przeszło po wymiotach
Oregano ja właśnie dostałam torbę ciuszkow od brata i przyszło moje zamówienie z hm
Myślę,że powoli możesz coś zamawiać,zobaczysz jakie to fajne 😍
Ja niezaszczepiona i nie szczepię się
Wariancja najważniejsze,że wszystko w porządku 😍 to podobnie jak ja, dowiem się pewnie 13 października na połówkowym
Ha ha to zaoszczedzilas 😂 znaczy NFZ zaoszczędziło
Rosa witaj w gronie lutowych mam 😚
Oo ciekawe czy Twój synek ma dobre przeczucia 😁
KaroKaro słodkie ubranko 😍
Pcosik oo córunia ❤️ super, gratulacje 😍
Gosia Rumi ojej trzymam kciuki żeby szyjka wytrzymała 🙏
Hihi vinted wciąga 😂
My teraz weekend spędzamy u mojej mamy,tu jest spokojnie, wczoraj poszliśmy na spacer po polach, była wspaniała pogoda 😍
Od kilku dni zauważam na sutkach takie zeschnięte coś, dziś rano nawet jeszcze takie wilgotnawe. Chyba któraś z was pisała tu ,że to już może siara się pojawiać?albo o tym czytałam gdzieś w książce lub w którymś filmiku o tym oglądałam. Czy też tak macie?
Segreguje ciuszki po moich bratankach i przyszło też moje zamówienie hm, piękne też ciuszki 😍jaina_proudmoore, Selena, Gosia Rumi, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasia i Gosia jakie poematy 🙉ale do wszystkiego się odniosłyście- brawo wy. Ja dziś pospalam do 10 bo wczoraj do pozna oglądaliśmy „Dom z papieru” 🙂Ja mam łożysko na przedniej ścianie wiec na razie czuje bulgotanie czy łaskotanie, nic więcej. Odnośnie tej wydzieliny z piersi to na jednej mam takie coś zeschnięte żółte już drugi dzień. Miałam właśnie o to pytać. Mam nadzieje, ze to normalne 🙉W temacie fotelików mi się chyba podobał Cybex model Sirona, ale liczę na doradztwo na miejscu 🙂w tym temacie jak i wózka. Miłego weekendu drogie panie. ☀️☀️☀️☀️Ps. Kalafior doczytał, że Sirona waży za dużo wiec odpada. My jeszcze mamy dwa auta wiec jakoś trzeba to przemyśleć, na razie nie mam dobrego pomysłu. 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2021, 11:38
Kasiastaraczka, wariancja lubią tę wiadomość
-
Kasia, generalnie z tymi kwasami DHA jest tak, ze są niezbędne po 20 tygodniu, dlatego ja zamierzam jesc ryby i oleje i przyjmować 200 mg. Już kupiłam )
A rajstopy kupiłam w H&M i polecam, serio, a teraz jest promocja 3za2 wiec się opłaca. W paczce mam 2 pary wiec jestem zabezpieczona na kolejne tygodnie
Odpoczywaj sobie i korzystaj póki pogoda jest fajna.
Co do śladów to to już chyba siara u Ciebie ))jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Hej 😊 No chyba wszystko idzie w dobrym kierunku 😊dziś na obchodzie rano był lekarz do którego chodziłam na usg 4d z synkiem w ciąży 🤰 😊w sumie on dzieli gabinet z tym u którego teraz prowadzę ciąże 😊fajnie o wszytko wypytał 😊odstawił mi kroplówkę z nospy 😊została tylko luteina i duphaston 😊niestety jescze jakieś sporadyczne małe plamienie się zdarzy.. I on chce mi zrobić usg żeby zobaczyć czy w środku nie ma żadnego krwiaka 😊coś mówił że mam je mieć wieczorem 😊naprawdę spoko lekarz 😊
Tak piszecie o tych pierwszych ruchach 😊i ja chyba od paru dni też czuje 😊tak bardzo delikatnie że nie jestem pewna czy to napewno moje dziecię 😉ale jelita czuję całkiem inaczej i w innym miejscu 😊więc to musi być to 😊takie słodziutkie smyranie 🤩🥰jaina_proudmoore, Aga12345, niutek87, Gosia Rumi, dobuska, Stokrotka 86, Aneta8, KaroKaro, Morwa lubią tę wiadomość
-
Ja już codziennie ruchy czuję,ale mam łożysko na tylnej ścianie 😀 czuję takie smyranie i jak odpycha się maluszek ręką albo nogą 😀
dobuska, Selena, Aga12345, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Morwa lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Selena wrote:Hej 😊 No chyba wszystko idzie w dobrym kierunku 😊dziś na obchodzie rano był lekarz do którego chodziłam na usg 4d z synkiem w ciąży 🤰 😊w sumie on dzieli gabinet z tym u którego teraz prowadzę ciąże 😊fajnie o wszytko wypytał 😊odstawił mi kroplówkę z nospy 😊została tylko luteina i duphaston 😊niestety jescze jakieś sporadyczne małe plamienie się zdarzy.. I on chce mi zrobić usg żeby zobaczyć czy w środku nie ma żadnego krwiaka 😊coś mówił że mam je mieć wieczorem 😊naprawdę spoko lekarz 😊
Tak piszecie o tych pierwszych ruchach 😊i ja chyba od paru dni też czuje 😊tak bardzo delikatnie że nie jestem pewna czy to napewno moje dziecię 😉ale jelita czuję całkiem inaczej i w innym miejscu 😊więc to musi być to 😊takie słodziutkie smyranie 🤩🥰
❤️
Informuj nas dalej:)Selena, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Aaa i z historii „pierwszeństwo w ciąży” mam kolejną do kolekcji!
Dzisiaj poszłam do apteki. Nie była duża kolejka i w sumie nie miałam żadnego problemu żeby stać. Przyszła dziewczyna, która chciała stanąć za mną, patrzy na mnie i głośno na cała aptekę: pani jest w ciąży???
A ja odpowiadam, że tak, a wtedy pan przede mną się odwrócił, zobaczył mnie i podeszłam do okienka pierwsza 🤣🤣🤣
Także było miło 🤣 ale ta dziewczyna była dobra chociaż podejrzewam, że też mogła być w ciąży, bo zaraz za mną poszła do okienka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2021, 12:37
Selena, Aga12345, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, KaroKaro, Morwa lubią tę wiadomość
-
Dziękuję Wam dziewczyny za słowa uspokojenia z tą szyjką 💚 Artykuły na które ja wczoraj trafiłam były nieco przerażające. (Ten od MamyGinekolog rzeczywiście brzmi duuużo bardziej pokrzepiająco ☺).
Na dobrą sprawę to nawet nie znalazłam nigdzie jaki jest zakres norm dla długości tej szyjki (jeśli 3 to mało to czy normalna ma 4 czy powiedzmy 8? Jakiego rzędu są to wielkości i przekroczenie norm? 🤔 Pisali że przy <25mm stosuje się te szwy.) Dotychczas nawet nie miałam pojęcia ile tej szyjki miałam, dopiero wczoraj dr powiedziała mi ile było wcześniej (przy tych 42mm nie wspominała ani słowem o szyjce - czyli może to jest właśnie zupełnie normalna wielkość?🤔) Dobuska nie martw się na zapas, ale ze względu na te bóle próbuj wyszarpać tyle odpoczynku ile się da, w każdej wolnej chwili. Mam nadzieję że w pracy nie musisz chociaż biegać, latać, tylko siedzisz i wytężasz umysł (wieeem że i to potrafi mega wykończyć...). Dobrze że już wprowadzasz następcę, pozostaje trzymać się nadziei że z każdym dniem i tygodniem - Twój wkład w pracę będzie mógł maleć ☺ A jak organizm sam zmusi Cię do odpoczynku z powodu tych bólów - to na pewno "przy okazji" i szyjka będzie siedziała na miejscu 😊🍀
Stokrotko zupełnie nie martw się na zapas 😘 Wychodzi że jesteś kolejną osobą u której 4cm oceniono jako: wszystko ok. Czyli coś musi w tym być 👍 Wyczytałam że powody skracania mogą być różne, od takich zupełnie przypadkowych (genetyczne/fizjologiczne), przez infekcje intymne, po forsowny tryb życia. U mnie infekcji nie widać, a z forsownym trybem życia nie miałam nic wspólnego (wychodzę z domu raz na 2 tygodnie, mąż robi zakupy i sprząta). Czyli wychodzi ten czynnik przypadkowy? 🤷 Zobacz, u Ciebie Dzidzia jest taka aktywna że na pewno musi mieć bardzo dobre warunki u mamusi ❤ Pokazuje Ci: jestem tu mamo, mam się dobrze! 🤗 To musi być cudowne uczucie 😍 Przy łożysku na tylnej ścianie podobno dużo fajniej właśnie czuć te ruchy ❤
Aga ta wizyta za 2 tygodnie ma być właśnie przez tę szyjkę, wcześniej dr zapraszała mnie co 3-4 tygodnie. Powiedziała że woli trzymać rękę na pulsie zawczasu, niż potem obudzić się jak już będziemy miały zagrożoną ciążę (mówię Wam, wyglądała na mocno przejętą, stąd i mi się udzieliło). Ale to by chyba oznaczało że jeszcze mamy ten zawczas 🤔
Kasiu odpoczywajcie u mamy i na łonie przyrody 😍 To fantastyczne warunki ❤ (też mi się marzy chatka wśród lasów czy łąk, pianie koguta rano....) - no i to może ostatnie chwile takiej pięknej pogody - niech korzysta kto może! 🌞🌞🌞
Selena - trzymaj się dzielnie 😘 Dobrze że trafiasz na serdecznych ludzi, to bardzo wiele znaczy ❤ I najważniejsze że już idziecie ku dobremu 😊 Ależ Maleństwo kochane że właśnie teraz zrobiło Ci taką niespodziankę z ruchami 😍🤗💕 To musi być tylko pięknie!
Miłego weekendu dziewczynki 🌞 Samych takich pięknych niespodzianek 💚😊🍀Stokrotka 86, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aneta8, Selena lubią tę wiadomość
-
Gosia Rumi Rozumiem, lepiej kontrolować i zawczasu działac jeśli będzie potrzeba, u mnie tak na prawdę lekarz nic nie mówił jak długa jest szyjka i sama się zastanawiam ale gdyby było coś nie tak to pewnie zwrócił by uwagę. Co prawda boję się trochę kolejnej wizyty bo nie raz miałam taki napięty brzuch co z synem mi się raczej nie zdarzało i kłucia najczęściej przy rannym wstawaniu, po których z automatu siadałam z powrotem, mam nadzieję, że to jednak nie miało wpływu na skracanie szyjki, z synem szyjka zaczęła mi się szykowac do porodu jakoś w 31/32 tygodniu i wtedy dostałam luteinę, natomiast nie pamiętam żeby lekarz wcześniej mnie informował jaka jest długa.
-
Cześć dziewczyny! Ale naskrobałyście, a tylko poranek i przedpołudnie mnie nie było! 😁
Byliśmy dziś w sklepie Bobowózki pooglądać sobie ma żywo wózki i foteliki. Wiemy już na pewno, że w naszym przypadku Bebetto odpada, bo jest dla nas za duży i jak go prowadziłam to nic nie widziałam 😅 z polecanych spodobał nam się Venicci, jest nieduży i zgrabny, zdecydowanie lepiej dopasowany do moich gabarytów 🙂 nowy trochę kosztuje, bo 3099 zł, ale znalazłam właśnie na olx za 1900 zł nieużywany, jaka blogerka dostała do przetestowania i tylko rozpakowała. Nie ma jednak żadnego paragonu, wiec nici z gwarancji..
Ogladalismy tez foteliki, ten Avionaut o którym pisałyście przekonuje nas swoją lekkością i mocno się nad nim zastanawiamy 🙂jaina_proudmoore, Aga12345, Selena, dobuska lubią tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o szyjkę to mój ostatni pomiar to ponad 4cm i dr powiedział, że idealnie. 🙂wcześniej wpisywał 21mm co mnie zmartwiło ale to okazuje się początek szyjki jedynie. Skoro lekarz nie mówił nic to znaczy, że jest ok i nie ma co martwić się na zapas. 🙂warto na wizycie poruszyć ten temat dla własnego spokoju. Tez czytałam artykuł mamy ginekolog o szyjce i pomiar jest dopiero w połowie ciąży. Ja właśnie wróciłam ze spaceru z mężem, byliśmy w parku 🙂mąż poruszył temat kupna wózka i fotelika; uważa, żeby brać używane bo każdy w jego pracy tak kupował; teściowa mówi o nowym łóżeczku; moi rodzice o nowym wózku. Powiem wam, że mam powoli mętlik w głowie 😳🤦♀️Mąż uważa, że skoro już rodzice chcą wesprzeć nas finansowo to lepiej kupić używane i mieć resztę pieniędzy na inne wydatki, których nie brakuje. Dlatego mu pow o kompletowaniu wszystkiego co miesiąc 🙂
Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi, dobuska, oregano84 lubią tę wiadomość
-
Co do szyjki to moja na początku ciąży miała 42mm😊mam nawet to wpisane w kartę ciąży 🙂 i za każdym razem na wizycie gin mówił że szyjka super 😊teraz na przyjęciu też lekarz dokładnie sprawdzał czy jest zamknięte i długość była 4 cm 🙂 więc jest dobrze 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2021, 14:11
jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość
-
Kasia odpoczywaj ile wlezie bo później ciężko o czas tylko dla siebie ☺
Jaina my też oglądaliśmy Dom z papieru ale tylko jeden odcinek bo mąż późno wrócił z pracy a rano trzeba wstać bo córcia robi pobudkę przed 7😁
A co do fotelika to sirona nie jest fotelikiem łupiną dlatego taki ciężki jest bo jego się nie nosi razem z dzieckiem 😉
Selena super że takie dobre wieści i jeszcze zaczęłaś czuć ruchy ❤
Dobuska ale akcja w tej aptece🙈 ja ostatnio jak weszłam bez kolejki to Pan który podszedł później do okienka obok powiedział, że następnym razem mam czekać w kolejce a ja mu na to że jestem w ciąży i mam takie prawo o czym poinformowałam osobę która wcześniej stała jako pierwsza w kolejce. Zmierzył mnie od góry do dołu zahaczając wzrokiem o brzuch i nic się nie odezwał 😂
Aneta fajnie że byłaś przymierzyć się do wózka bo to jednak ważne żeby się dobrze prowadził 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2021, 15:53
Selena, Aneta8, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, dobuska lubią tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
… i chyba przepadłam 🙈 nie mogę przestać o nim myśleć 😄
Można kupić go w zestawie z tym fotelikiem avionaut pixel 🙂 i teraz najgorsze, jaki kolor 😅
https://www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece/p/venicci-tinum-se-wozek-3w1-z-fotelikiem-avionaut-pixel-10142Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2021, 16:18
KaroKaro, Aga12345, jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość