Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Z tym laktatorem to ja też zamierzam kupić. Fajnie że dostaniesz listę- myślę że zawsze to jakaś pomoc- może coś Cię natchnie 😉 ja rozumiem chęć pomocy- fajna sprawa- ale nie lubię jako kos kto urodził dziecko ( jedno, dwoje, troje etc.) Uważa siebie nagle za wyrocznie w zakresie rodzenia i wychowywania dziecka 😁 super madka normalnie 😛 i nie wiem co ludzie mają z tymi opowieściami z krypty. Masę tego już słyszałam. I po co? Ma to działać jako przestroga przed czymś?
jaina_proudmoore, oregano84 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
No właśnie. Rady radami (nawet te złote i jedyne objawione 😅), a życie i tak zweryfikuje 🙃
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, oregano84 lubią tę wiadomość
-
Jestem! Przepraszam, że z opóźnieniem, ale jeszcze po wizycie pojechałam na obiad i kupić sobie rajstopy ciążowe (a czy kupiłam też body, pół śpiochy i czapeczki, a także koszulkę dla siebie i dwa staniki? - być może...)
Moje dziecko jest bezbłędne. Napiłam się pepsi przed wizytą, takiej z cukrem, niezdrowej dwukrotnie, bo lekarka mówiła, że to pomoże. No i co? Mała usiadła w górnym rogu macicy. Tak się wbiła tam, że lekarka się śmiała i jeździła po całej mojej macicy, żeby pokazać ile ma miejsca, a ona się uparła na jedno miejsce. Nasza córka jednak się obraziła i usiadła w rogu, poruszała się sporadycznie i nie chciała w ogóle pozować.
Ja naprawdę mam wrażenie, że ona się obraża za każdym razem jak ma USG, albo po prostu się boi.
Tak czy inaczej, udało mi się ją lekko podtuczyć i na dzień dzisiejszy jej waga odpowiada dokładnie terminowi kiedy miałam transfer. Waży 211 gramów, ale ogólnie jest raczej drobnym dzieckiem. Pani doktor powiedziała, że podejrzewa, że nie będzie dużym dzieciątkiem.
Serduszko zdrowe, przepływy dobre, łożysko wysoko na przedniej ścianie, wszystko okej.
A co do zębów, mam normalnie dalej leczyć. Żeby mnie zniechęcić do tych straszaków odnośnie amalgamatu powiedziała, że miała na oddziale mamę, która nie leczyła zębów i doszło do takiego zakażenia, że dziecko urodziło się warzywem
Tak więc będę leczyć, ale dla swojego spokoju po jednym zębie, a nie dwa jednocześnie
Pytałam też o spanie na plecach i normalnie mogę spać dopóki nie robi mi się słabo. Organizm sam wyśle sygnał.
No i wiem, że od 20 tygodnia należy spożywać kwasy DHA. Pani doktor jednak powiedziała, że wystarczy jak będę jadła ryby dwa razy w tygodniu i spożywała sporo zdrowych olejów. Powiem Wam jednak, że chyba mimo wszystko zdecyduję się na jakiś preparat z DHA, bo mam lekkie wątpliwości, czy ja dam radeś sama to uzupełnić.jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8, Lolla, Alfa_Centauri, Gosia Rumi, oregano84 lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Jaina, co do koleżanki to powiem tak, ja się gotuje na te złote rady, więc Cię podziwiam
haha ja wróciłam wkur.. do domu, aż mąż się dziwił co mi nagadała
cieszę się, że wszystko ok u Ciebie po wizycie, niezła modelka, że przyczaiła się w rogu macicy.
200 gramów to już dwie torebki ryżu na sucho
dobuska, Gosia Rumi, oregano84 lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:haha ja wróciłam wkur.. do domu, aż mąż się dziwił co mi nagadała
cieszę się, że wszystko ok u Ciebie po wizycie, niezła modelka, że przyczaiła się w rogu macicy.
200 gramów to już dwie torebki ryżu na sucho
Ja się najbardziej boję rad mojej siostry, której młodszy syn ma 18 lat i sama była młodą mamą, która popełniała masę błędów. Ja nie wytrzymam nerwowo wtedyjaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Ja dha biorę od 13 tc- mam je w prenatal Duo. Ryb jem jakoś mniej niż przed ciążą więc wolę nie ryzykować. Jakoś dalej mam problem z niektórymi smakami.
Dobuska, uparta ta twoja córcia 😉 mój maluch jak narazie lubi się pokazywać. Zwłaszcza siusiaka i pupę 😁
Ja to myślę że jeszcze zależy jaki jest sposób przekazywania rad. Mam koleżankę która jesienią rodzi i w sumie ona też jest dosyć zielona bo to jej pierwsza ciąża. Ale zwróciła mi uwagę na kilka ważnych spraw. Natomiast nie było to nachalne i dla mnie to jest spoko. Tutaj na forum też te rady i uwagi są na wagę złota bo nie ma jakiegoś wymadrzania. Ale spotkałam się już z kilkoma radami, wręcz założeniami że zrobię tak i tak, i to mnie mega wk.....jaina_proudmoore, oregano84 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka 86 wrote:Ja dha biorę od 13 tc- mam je w prenatal Duo. Ryb jem jakoś mniej niż przed ciążą więc wolę nie ryzykować. Jakoś dalej mam problem z niektórymi smakami.
Dobuska, uparta ta twoja córcia 😉 mój maluch jak narazie lubi się pokazywać. Zwłaszcza siusiaka i pupę 😁
Ja to myślę że jeszcze zależy jaki jest sposób przekazywania rad. Mam koleżankę która jesienią rodzi i w sumie ona też jest dosyć zielona bo to jej pierwsza ciąża. Ale zwróciła mi uwagę na kilka ważnych spraw. Natomiast nie było to nachalne i dla mnie to jest spoko. Tutaj na forum też te rady i uwagi są na wagę złota bo nie ma jakiegoś wymadrzania. Ale spotkałam się już z kilkoma radami, wręcz założeniami że zrobię tak i tak, i to mnie mega wk.....
Stokrotka dzięki za info o DHA w prenatal duo, który biorę
kalafior!
dzieci mają zabawę w pomidora, my w kalafiora
ps. też mam problem ze smakami. ryby lubię, mam sprawdzone miejsce do kupna, ale mam totalną awersję do wędlin czy mięsa. z mięsa najszybciej zjem wołowinę w burgerze.Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Dobre rady są w cenie dopóki radzący nie uważa się za alfę i omegę 😀to,że ostatnio u kogoś coś się sprawdziło nie znaczy,że u nas się sprawdzi, każde dziecko jest inne. Wychodzę z założenia,że jak będę potrzebowała rady to poproszę o nią 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 16:11
dobuska, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Dobuska cieszę się, że wizyta udana, choć malutka taka wstydliwa! 😍
Ja już przebieram nogami na wtorek, ale muszę czekać aż do 18:50! Jak to mówi mój mąż, już niedługo wideospotkanie z Maksiem 🥰 w ogóle coś mu się stało dzisiaj, bo przeglądał otulacze i śpiworki i mi wysyłał 😁 ja dałam mu na razie tylko zadanie wybranie fotelika do samochodu 😄Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Jaina ja chcę kupić ISOFIX i wypinać fotelik. A do wozka koniecznie adaptery żeby można było ten fotelik wozić. Co do samego fotelika to jeszcze oglądam bo jestem zielona ale chcę żeby był bezpieczny- tutaj nie zamierzam oszczędzać.
P.S. dziewczyny tutaj tylko dodam ( nie chce się mądrzyc) żeby nie kupować używanych fotelików. One mogą być powypadkowe a zgodnie z zaleceniami nie można używać fotelików po wypadku. Tego może nie być widać ale to ma mega znaczenie dla bezpieczeństwa bobasa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 16:41
jaina_proudmoore, Miamonia, oregano84 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka 86 wrote:Jaina ja chcę kupić ISOFIX i wypinać fotelik. A do wozka koniecznie adaptery żeby można było ten fotelik wozić. Co do samego fotelika to jeszcze oglądam bo jestem zielona ale chcę żeby był bezpieczny- tutaj nie zamierzam oszczędzać.
Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Ja mam wybrany Cybex z bazą isofix. jak byłam w sklepie oglądać wózki to Pan od razu nam poradził.
I zgadzam się, fotelik używany to zły pomysł. Albo inaczej, bardzo ryzykowny pomysł.
Drogo wychodzi ta impreza, ale bezpieczeństwo ponad wszystko.
Aneta popołudniowe wizyty to złooo, ale szybko zleci 😅❤️Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, oregano84 lubią tę wiadomość
-
Ja to w ogóle upatrzyłam z mężem sklep w Warszawie gdzie planujemy jesienią podjechać i kupić i wózek i fotelik. Chcę się upewnić że wszystko będzie do siebie pasowało. Gdzieś słyszałam że czasami fotelik pomimo adapterów może do końca nie pasować do wózka- może trzeć o ramę i ja rysować. I chcę to wszystko sama na miejscu sprawdzić 🙂
Fakt Dobuska, drogo to wychodzi. Ale to chyba najdroższa część wyprawki.niutek87, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Ja mam taki z bazą wypinany i taki zwykły, oba na isofix i oba maxi cosi. Warto popatrzeć na szerokość fotelika łupinki, mój synek jest dosyć szeroki w ramionach i jak miał niecały rok to za ciasno było mu w łupince i kupiliśmy drugi. I tak jak pisze Stokrotka warto podjechać do sklepu żeby odpowiedni dopasowali 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 17:08
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Dobuska, gratuluje wizyty.
Nie wiem jak lekarz może nazwać chore dziecko warzywem. Dla mnie to wyjątkowo okrutne określenie.
Z innej beczki to ja nie znosiłam jak wiele osób, często zupełnie obcych i przypadkowych uwielbiało mi opowiadać straszne historie swoich i zasłyszanych porodów, komplikacji i tragedii. Do tej pory protestuję i nie zycze sobie takich historii, bo na mnie to okropnie działa.Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
-
Ja mam po synku fotelik cybex aton 5, używany sporadycznie wiec nie kupię drugiego. Muszę dokupić tylko bazę Isofix.
Jak synek miał roczek to kupiliśmy kolejny, większy fotelik obrotowy Britax - bardzo wygodny. Synek w nim o wiele chętniej podróżuje niż w łupinie, której nie lubił.jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość