X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Ja ostatnio usłyszałam świetną radę odnośnie przewijania. Przeważnie mężczyźni jak przewijają bobaska to podnoszą mu pupkę do góry i wtedy obrabiają, wymieniają itp, o wiele lepiej jest obrócić malca na boczek - wtedy o wiele rzadziej ulewa. Szczególnie jest jest przewijany po jedzeniu i nie myślałam o tym a ma to mega sens! Tak to cała zawartość brzuszka idzie do góry i chce wrócić 🙈

Tak, tak to bardzo ważne dodatkowo powinien się te strony zmieniać by stymulować dziecko dzięki czemu szybciej może zacząć przekręcać się na boki.

Polecam tez obejrzeć na yt jak podnosić o odkładać dzisiusia bo to tez ma duże znaczenie. Ja z synem musiałam chodzic na rehabilitacje(mial kręcz szyjny) I tam nam pokazano jak prawidłowo podnosić i odkładać dziecko

jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, oregano84 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Stokrotko ten cukier mógł Ci tez skoczyć od tych rewolucji w żołądku. Każda infekcja, stres, zle samopoczucie ma na to niestety wpływ :(

W sumie racja. Już od dawna tego nie miałam i jakoś zapomniałam że po biegunkach, zarwanych nockach itp zawsze miałam skoki cukru. To dam szanse tym orzechom tak jeszcze 2-3 dni😉
    Jak dobrze że na forum są ludzie którym aż tak kalafior nie rzucił się na mózg i poratują dobra rada 😁

jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Nie jestem antyszczepionkowcem,ale nie zamierzam się teraz szczepić tym bardziej w ciąży. Jestem natomiast zdania,że to każdego indywidualna decyzja, nie można nikogo krytykować za to czy szczepi się czy nie 😀 sama przeszłam covid,który przytargałam z pracy. Chorowaliśmy wszyscy w domu, ale przeszliśmy jak coś grypopodobnego bez gorączki. Robiłam badanie na przeciwciała i jeszcze mam spory poziom mimo,że chorowałam jesienią.

Do do samopoczucia to myślałam,że w 2 trymestrze będzie lepiej. Mdłości nie odpuszczają, dużo rzeczy ma dla mnie nieprzyjemny zapach no i nad ranem jak już wstanę do toalety to nie mogę zasnąć. Przepraszam,że mi się tak ulało 😔
    Niutek87- nie jesteś sama z dolegliwościami. 🙂mam ten sam problem czasem, że wstaje w nocy i potem nie mogę zasnąć np i 4. Albo śpię cała noc jak kamień, rano kot włazi na mnie, a ja migiem do łazienki siku 😂tak czy siak, trzeba wykorzystać drugi trymestr jak najlepiej. Potem będzie nam ciężko z większym brzuchem, a przyjdzie jeszcze zima. 🙂ciekawe w ogóle jak to będzie 🙉

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wariancja wrote:
    Hej, ja jestem po mini wizycie, był tylko szybki podgląd co u bobo (lek sprawdziła serduszko, szyjkę, crl). Wszystko ok, ale przez to, że to był tylko szybki podgląd, nadal nie wiem kto mieszka w brzuszku. Kolejne usg to już połówkowe, więc pew ie wtedy się dowiem.

Ja szczepiłam się jednodawkowa szczepionka, w cyklu w którym zaszłam w ciążę (szczepienie w 6dc).

Ja to tez mam kalafior level hard - jestem umówiona do lekarza na nfz jakoś za 2 tyg - żeby na kasę chorych zrobić usg piersi i cytologię, place składki więc pomyślałam że mogę mieć coś za free. I zapomniałam o tym i wczoraj zrobiłam usg piersi u mojej prowadzącej za gruby hajs 😬🙈
    Ale te nasze dzieci tajemnicze :D moja tez pewnie dzisiaj nic nie pokaże, ale jesteśmy od niej sprytniejsi póki co :D

oregano84 lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    W sumie racja. Już od dawna tego nie miałam i jakoś zapomniałam że po biegunkach, zarwanych nockach itp zawsze miałam skoki cukru. To dam szanse tym orzechom tak jeszcze 2-3 dni😉
    Jak dobrze że na forum są ludzie którym aż tak kalafior nie rzucił się na mózg i poratują dobra rada 😁
    Nieee to tak nie działa. My mamy po prostu jakiś instynkt opiekuńczy. Troszczymy się o siebie nawzajem 🤣
    Gdyby chodziło o mnie to tez bym nie załapała 🤣🤣🤣

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

Wysłany: 3 września 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Nieee to tak nie działa. My mamy po prostu jakiś instynkt opiekuńczy. Troszczymy się o siebie nawzajem 🤣
    Gdyby chodziło o mnie to tez bym nie załapała 🤣🤣🤣
    I dobrze, kalafior team 🙂💪🐣🥦zobowiązuje 😂

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek, Jaina- ja też liczyłam na to że 2 trymestr będzie lepszy. I u mnie poniekąd jest bo tych dolegliwości nie mam już codziennie i nie plamie. Ale nadal nie jest tak cudnie jak internety i mądre książki piszą.wciaz poziom energii na niskim poziomie, mdłości, czasami jakieś bóle, niestrawności. Dzisiaj nad ranem kichnelam i nie zdążyłam przekręcić głowy na bok. I taki mnie ból przy więzadle złapał że gdybym nie leżała to bym padła...
    Ja naprawdę zazdroszczę dziewczynom którym objawy ustępują w tym czasie. Chociaż tak sobie ostatnio stwierdziłam że tak czy siak to przetrwam. Najważniejsze żeby bobas był zdrowy. Już prawie na półmetku jesteśmy 😁

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ale skoro raz zobaczyła dziewczynkę to chyba w tym kierunku bym się skłaniała :D
    No nie koniczenie tydzień przed prenatalnym na 99% mówiła że chłopiec także ten dzieć jest po tatusiu uparty i nie chce jeszcze powiedzieć kim jest😊

Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%

Wysłany: 3 września 2021, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka - wczoraj późnym wieczorem też kichnęłam, a nie zdążyłam się obrócić na bok. Masakra. Jaki mnie ból złapał 😳Ała, ale odpuścił po minucie dwóch leżenia na boku. 🙉nie polecam… każda z nas jest inna i każda inaczej przejdzie ten okres ciąży 🙂ja staram się wykorzystywać lepszy dzień na czytanie, ogarnianie wyprawki itp czy zakupy. Chociaż bywają dni, że wyjście do sklepu to eskapada i lepsze byłoby leżenie w domu plackiem. 🤦‍♀️Ale czas tak czy siak upłynie. 🙂zobaczcie, prawie połowa za nami, a ile nowego przed 🙉🙉dzięki forum tez czuje się spokojniejsza bo mam z kim pogadać na wiele tematów 💗

Stokrotka 86, Nisia18 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    No nie koniczenie tydzień przed prenatalnym na 99% mówiła że chłopiec także ten dzieć jest po tatusiu uparty i nie chce jeszcze powiedzieć kim jest😊
    Aha, czyli faktycznie wróciliście do punktu zero 😅

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak się cieszę,że w tej ciąży w miarę dobrze funkcjonuję i nie muszę leżeć tak jak w poprzedniej 😀

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Selena Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane 😊kurde liczyłam że dziś pójdę do domku.. Ale chyba mnie ordynator polubił 😅🙃😉pytał się czy Ok i czy mam jakieś skurcze czy nospa pomaga 😊 mówię mu że tak i że dziś akurat wyspałam się jak nigdy 😉a on na to bardzo dobrze i jak tak będzie kilka dni to może wtedy pójdę... 😏 Wydaje mi się że mu chodzi o to że mojego gina nie ma.. Bo akurat ma urlop... 😏 Może jemu każe decydować kiedy mam iść do domu... Więc grzecznie leżę i odpoczywam 😊

Gosia Rumi lubi tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,ja też jak wracam z pracy to mam siłę tylko na leżenie 🤣🤣 Weekend mi się zapowiada intensywnie , mam czytać lekturę
    synem 🙄🙄

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to ja się teraz boję kupić cokolwiek 😔i do tego żałuje że jednak tak wcześnie żeśmy się na ten wózek zdecydowali... 🤦‍♀️Niewiem czy to akurat mój stan ma związek z tym... Ale boję się ryzykować i kupować kolejne rzeczy...

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem, gdzie ten cudny błogi drugi trymestr :D
    Fakt, odeszły dolegliwości pierwszego trymestru, ale przyszły na to miejsce inne.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena wrote:
    Co do wyprawki to ja się teraz boję kupić cokolwiek 😔i do tego żałuje że jednak tak wcześnie żeśmy się na ten wózek zdecydowali... 🤦‍♀️Niewiem czy to akurat mój stan ma związek z tym... Ale boję się ryzykować i kupować kolejne rzeczy...
    Wszystko będzie dobrze, zobaczysz❤️ Niedługo połówkowe to trochę odetchniesz ❤️

Selena lubi tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, i jak po usg?

Poszłam do Rossmana po obiedzie. Ależ się zsapalam. Skutek? Cukier 1 h po obiedzie- 93😁

dobuska lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Niutek87- nie jesteś sama z dolegliwościami. 🙂mam ten sam problem czasem, że wstaje w nocy i potem nie mogę zasnąć np i 4. Albo śpię cała noc jak kamień, rano kot włazi na mnie, a ja migiem do łazienki siku 😂tak czy siak, trzeba wykorzystać drugi trymestr jak najlepiej. Potem będzie nam ciężko z większym brzuchem, a przyjdzie jeszcze zima. 🙂ciekawe w ogóle jak to będzie 🙉
    Jeśli chodzi o mdłości to u mnie zdarzają się ale już sporadycznie, za to odzyskuje powoli apetyt, choć z mięsem to chyba będzie katorga do końca. Nie wiem czy wzrosło u mnie zapotrzebowanie na jedzenie ale dziś nawet zdarza się, że przed wyznaczonymi posiłkami robię się głodna, gdzie wcześniej trzymało mnie dłużej. Ze spaniem też mam niestety problem, budzę się po 3/4 razy, jeszcze jak wstanę koło 3 to raczej zasnę ale jak juz się obudzę o 4/5 to mam problem, jak nie zasnę tak do godziny to robię się głodna i muszę coś zjeść i jeszcze na chwilę się kładę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 14:33

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena dobrze, ze tak się Tobą opiekują! Może już po weekendzie wyjdziesz, jak będą mieli pewność, że więcej nic Ci nie grozi. Bądź dzielna jeszcze te kilka dni 😚

Dobuska, czekamy na informacje po wizycie! 🤞🏻

jaina_proudmoore, dobuska, Selena lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 3 września 2021, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś zemdliło w aucie w drodze do córki znajomej. Miała dla mnie paczkę ubranek, ale był mix rozmiarów do dość dużych i ciężko się przeglądało. Pogadałam z nią też trochę, ale średnio jestem zadowolona bo to taki dla mnie zbiór „opowieści z krypty” 😂🙉🤦‍♀️😬😜😜😜jedynie wiedza o położnej była ciekawa. Ponoć położna środowiskowa z Poz dzwoni już od 20 tc albo później; udziela wiedzy itp; może odwiedzić w domu itp. Mam też dostać listę wyprawkową i nie wierzyć temu co w necie 😂😂Koleżanka polecała tez nabycie laktatora koniecznie, ale dopasowanego do siebie. I zrobienie koszyczków: jeden na leki, drugi na przybory, trzeci na kosmetyki. Ona na przykład nie ma przewijaka i przewija na łóżku. Dziecko tez z nią śpi. U nas takiej opcji nie ma obecnie plus dwa koty jeszcze. 🤷‍♀️Rozpisałam się 😂reasumując: każdy robi po swojemu i tego się trzymajmy 🙂doceniam jej chęć pomocy, ale mam inne zdanie 😛a jak to będzie to się okaże w tak zwanym praniu.

Stokrotka 86, Gosia Rumi, oregano84 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 209 210 211 212 213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ