X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Ja ostatnio usłyszałam świetną radę odnośnie przewijania. Przeważnie mężczyźni jak przewijają bobaska to podnoszą mu pupkę do góry i wtedy obrabiają, wymieniają itp, o wiele lepiej jest obrócić malca na boczek - wtedy o wiele rzadziej ulewa. Szczególnie jest jest przewijany po jedzeniu i nie myślałam o tym a ma to mega sens! Tak to cała zawartość brzuszka idzie do góry i chce wrócić 🙈

Tak, tak to bardzo ważne dodatkowo powinien się te strony zmieniać by stymulować dziecko dzięki czemu szybciej może zacząć przekręcać się na boki.

Polecam tez obejrzeć na yt jak podnosić o odkładać dzisiusia bo to tez ma duże znaczenie. Ja z synem musiałam chodzic na rehabilitacje(mial kręcz szyjny) I tam nam pokazano jak prawidłowo podnosić i odkładać dziecko

jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, oregano84 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Stokrotko ten cukier mógł Ci tez skoczyć od tych rewolucji w żołądku. Każda infekcja, stres, zle samopoczucie ma na to niestety wpływ :(

W sumie racja. Już od dawna tego nie miałam i jakoś zapomniałam że po biegunkach, zarwanych nockach itp zawsze miałam skoki cukru. To dam szanse tym orzechom tak jeszcze 2-3 dni😉
    Jak dobrze że na forum są ludzie którym aż tak kalafior nie rzucił się na mózg i poratują dobra rada 😁

jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Nie jestem antyszczepionkowcem,ale nie zamierzam się teraz szczepić tym bardziej w ciąży. Jestem natomiast zdania,że to każdego indywidualna decyzja, nie można nikogo krytykować za to czy szczepi się czy nie 😀 sama przeszłam covid,który przytargałam z pracy. Chorowaliśmy wszyscy w domu, ale przeszliśmy jak coś grypopodobnego bez gorączki. Robiłam badanie na przeciwciała i jeszcze mam spory poziom mimo,że chorowałam jesienią.

Do do samopoczucia to myślałam,że w 2 trymestrze będzie lepiej. Mdłości nie odpuszczają, dużo rzeczy ma dla mnie nieprzyjemny zapach no i nad ranem jak już wstanę do toalety to nie mogę zasnąć. Przepraszam,że mi się tak ulało 😔
    Niutek87- nie jesteś sama z dolegliwościami. 🙂mam ten sam problem czasem, że wstaje w nocy i potem nie mogę zasnąć np i 4. Albo śpię cała noc jak kamień, rano kot włazi na mnie, a ja migiem do łazienki siku 😂tak czy siak, trzeba wykorzystać drugi trymestr jak najlepiej. Potem będzie nam ciężko z większym brzuchem, a przyjdzie jeszcze zima. 🙂ciekawe w ogóle jak to będzie 🙉

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wariancja wrote:
    Hej, ja jestem po mini wizycie, był tylko szybki podgląd co u bobo (lek sprawdziła serduszko, szyjkę, crl). Wszystko ok, ale przez to, że to był tylko szybki podgląd, nadal nie wiem kto mieszka w brzuszku. Kolejne usg to już połówkowe, więc pew ie wtedy się dowiem.

Ja szczepiłam się jednodawkowa szczepionka, w cyklu w którym zaszłam w ciążę (szczepienie w 6dc).

Ja to tez mam kalafior level hard - jestem umówiona do lekarza na nfz jakoś za 2 tyg - żeby na kasę chorych zrobić usg piersi i cytologię, place składki więc pomyślałam że mogę mieć coś za free. I zapomniałam o tym i wczoraj zrobiłam usg piersi u mojej prowadzącej za gruby hajs 😬🙈
    Ale te nasze dzieci tajemnicze :D moja tez pewnie dzisiaj nic nie pokaże, ale jesteśmy od niej sprytniejsi póki co :D

oregano84 lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    W sumie racja. Już od dawna tego nie miałam i jakoś zapomniałam że po biegunkach, zarwanych nockach itp zawsze miałam skoki cukru. To dam szanse tym orzechom tak jeszcze 2-3 dni😉
    Jak dobrze że na forum są ludzie którym aż tak kalafior nie rzucił się na mózg i poratują dobra rada 😁
    Nieee to tak nie działa. My mamy po prostu jakiś instynkt opiekuńczy. Troszczymy się o siebie nawzajem 🤣
    Gdyby chodziło o mnie to tez bym nie załapała 🤣🤣🤣

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

Wysłany: 3 września 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Nieee to tak nie działa. My mamy po prostu jakiś instynkt opiekuńczy. Troszczymy się o siebie nawzajem 🤣
    Gdyby chodziło o mnie to tez bym nie załapała 🤣🤣🤣
    I dobrze, kalafior team 🙂💪🐣🥦zobowiązuje 😂

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek, Jaina- ja też liczyłam na to że 2 trymestr będzie lepszy. I u mnie poniekąd jest bo tych dolegliwości nie mam już codziennie i nie plamie. Ale nadal nie jest tak cudnie jak internety i mądre książki piszą.wciaz poziom energii na niskim poziomie, mdłości, czasami jakieś bóle, niestrawności. Dzisiaj nad ranem kichnelam i nie zdążyłam przekręcić głowy na bok. I taki mnie ból przy więzadle złapał że gdybym nie leżała to bym padła...
    Ja naprawdę zazdroszczę dziewczynom którym objawy ustępują w tym czasie. Chociaż tak sobie ostatnio stwierdziłam że tak czy siak to przetrwam. Najważniejsze żeby bobas był zdrowy. Już prawie na półmetku jesteśmy 😁

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ale skoro raz zobaczyła dziewczynkę to chyba w tym kierunku bym się skłaniała :D
    No nie koniczenie tydzień przed prenatalnym na 99% mówiła że chłopiec także ten dzieć jest po tatusiu uparty i nie chce jeszcze powiedzieć kim jest😊

Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%

Wysłany: 3 września 2021, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka - wczoraj późnym wieczorem też kichnęłam, a nie zdążyłam się obrócić na bok. Masakra. Jaki mnie ból złapał 😳Ała, ale odpuścił po minucie dwóch leżenia na boku. 🙉nie polecam… każda z nas jest inna i każda inaczej przejdzie ten okres ciąży 🙂ja staram się wykorzystywać lepszy dzień na czytanie, ogarnianie wyprawki itp czy zakupy. Chociaż bywają dni, że wyjście do sklepu to eskapada i lepsze byłoby leżenie w domu plackiem. 🤦‍♀️Ale czas tak czy siak upłynie. 🙂zobaczcie, prawie połowa za nami, a ile nowego przed 🙉🙉dzięki forum tez czuje się spokojniejsza bo mam z kim pogadać na wiele tematów 💗

Stokrotka 86, Nisia18 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    No nie koniczenie tydzień przed prenatalnym na 99% mówiła że chłopiec także ten dzieć jest po tatusiu uparty i nie chce jeszcze powiedzieć kim jest😊
    Aha, czyli faktycznie wróciliście do punktu zero 😅

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak się cieszę,że w tej ciąży w miarę dobrze funkcjonuję i nie muszę leżeć tak jak w poprzedniej 😀

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Selena Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane 😊kurde liczyłam że dziś pójdę do domku.. Ale chyba mnie ordynator polubił 😅🙃😉pytał się czy Ok i czy mam jakieś skurcze czy nospa pomaga 😊 mówię mu że tak i że dziś akurat wyspałam się jak nigdy 😉a on na to bardzo dobrze i jak tak będzie kilka dni to może wtedy pójdę... 😏 Wydaje mi się że mu chodzi o to że mojego gina nie ma.. Bo akurat ma urlop... 😏 Może jemu każe decydować kiedy mam iść do domu... Więc grzecznie leżę i odpoczywam 😊

Gosia Rumi lubi tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,ja też jak wracam z pracy to mam siłę tylko na leżenie 🤣🤣 Weekend mi się zapowiada intensywnie , mam czytać lekturę
    synem 🙄🙄

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to ja się teraz boję kupić cokolwiek 😔i do tego żałuje że jednak tak wcześnie żeśmy się na ten wózek zdecydowali... 🤦‍♀️Niewiem czy to akurat mój stan ma związek z tym... Ale boję się ryzykować i kupować kolejne rzeczy...

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem, gdzie ten cudny błogi drugi trymestr :D
    Fakt, odeszły dolegliwości pierwszego trymestru, ale przyszły na to miejsce inne.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena wrote:
    Co do wyprawki to ja się teraz boję kupić cokolwiek 😔i do tego żałuje że jednak tak wcześnie żeśmy się na ten wózek zdecydowali... 🤦‍♀️Niewiem czy to akurat mój stan ma związek z tym... Ale boję się ryzykować i kupować kolejne rzeczy...
    Wszystko będzie dobrze, zobaczysz❤️ Niedługo połówkowe to trochę odetchniesz ❤️

Selena lubi tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, i jak po usg?

Poszłam do Rossmana po obiedzie. Ależ się zsapalam. Skutek? Cukier 1 h po obiedzie- 93😁

dobuska lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Niutek87- nie jesteś sama z dolegliwościami. 🙂mam ten sam problem czasem, że wstaje w nocy i potem nie mogę zasnąć np i 4. Albo śpię cała noc jak kamień, rano kot włazi na mnie, a ja migiem do łazienki siku 😂tak czy siak, trzeba wykorzystać drugi trymestr jak najlepiej. Potem będzie nam ciężko z większym brzuchem, a przyjdzie jeszcze zima. 🙂ciekawe w ogóle jak to będzie 🙉
    Jeśli chodzi o mdłości to u mnie zdarzają się ale już sporadycznie, za to odzyskuje powoli apetyt, choć z mięsem to chyba będzie katorga do końca. Nie wiem czy wzrosło u mnie zapotrzebowanie na jedzenie ale dziś nawet zdarza się, że przed wyznaczonymi posiłkami robię się głodna, gdzie wcześniej trzymało mnie dłużej. Ze spaniem też mam niestety problem, budzę się po 3/4 razy, jeszcze jak wstanę koło 3 to raczej zasnę ale jak juz się obudzę o 4/5 to mam problem, jak nie zasnę tak do godziny to robię się głodna i muszę coś zjeść i jeszcze na chwilę się kładę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 14:33

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena dobrze, ze tak się Tobą opiekują! Może już po weekendzie wyjdziesz, jak będą mieli pewność, że więcej nic Ci nie grozi. Bądź dzielna jeszcze te kilka dni 😚

Dobuska, czekamy na informacje po wizycie! 🤞🏻

jaina_proudmoore, dobuska, Selena lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 3 września 2021, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś zemdliło w aucie w drodze do córki znajomej. Miała dla mnie paczkę ubranek, ale był mix rozmiarów do dość dużych i ciężko się przeglądało. Pogadałam z nią też trochę, ale średnio jestem zadowolona bo to taki dla mnie zbiór „opowieści z krypty” 😂🙉🤦‍♀️😬😜😜😜jedynie wiedza o położnej była ciekawa. Ponoć położna środowiskowa z Poz dzwoni już od 20 tc albo później; udziela wiedzy itp; może odwiedzić w domu itp. Mam też dostać listę wyprawkową i nie wierzyć temu co w necie 😂😂Koleżanka polecała tez nabycie laktatora koniecznie, ale dopasowanego do siebie. I zrobienie koszyczków: jeden na leki, drugi na przybory, trzeci na kosmetyki. Ona na przykład nie ma przewijaka i przewija na łóżku. Dziecko tez z nią śpi. U nas takiej opcji nie ma obecnie plus dwa koty jeszcze. 🤷‍♀️Rozpisałam się 😂reasumując: każdy robi po swojemu i tego się trzymajmy 🙂doceniam jej chęć pomocy, ale mam inne zdanie 😛a jak to będzie to się okaże w tak zwanym praniu.

Stokrotka 86, Gosia Rumi, oregano84 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 209 210 211 212 213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ