X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla szok!!! Jak Twoje odczucia?

Mnie boli standardowo krzyż :/

Jutro będę mieć dla siebie całe 8h jak synek będzie w żłobku 🙈 po raz pierwszy od 16 m-cy 😯

Aneta8, dobuska, niutek87, KaroKaro lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    I co... I zasnełam🤦‍♀️ Prawie 2 h wyjęte z życia 😆😂
    Lolla, niezłe jajka :D a miałaś jakieś preferencje ?

Od początku byłam przekonana, że to dziewczynka. 🙂 Byłam mocno zdziwiona jak w 14 tc lekarz (inny niż moja prowadząca, bo to była dodatkową wizyta) orzekł, że wygląda mu na chłopca. A dziś moja prowadząca powiedziała, że dziewczynka. Jej ufam, jest dobrym lekarzem. Za tydzień mam usg połówkowe w jeszcze innym miejscu, wtedy powinno się potwierdzić, że to dziewczynka mieszka pod moim sercem ❤

Jeheria, Aga12345, Aneta8, Morwa, Gosia Rumi, dobuska, niutek87, jaina_proudmoore, Nisia18 lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 6 września 2021, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Jak z mężem to super :) bardzo się cieszę.
    Na spokojnie, załatwicie wszystko na miejscu plus będzie okazja na spotkanie z rodzicami. :)

Kalcia - co tam u CIebie ? Morwa- where are ju? ;)
    Umieram przez bóle głowy już od 3 dni :( Wczoraj oprocz tego była taka masakra, że myślałam, że będę do lekarza jechać. Bolały mnie chyba wszystkie stawy i ścięgna jakie mam w ciele. Ciężko było mi się wyprostować i wyprostować do konca nogi... biodra również bolały, więc ciężko było nawet leżeć 😭 Dzisiaj jest Ok i nikt nie jest mi w stanie powiedzieć skąd te bóle. Dzisiaj standardowo boli tylko głowa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2021, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla wrote:
    Od początku byłam przekonana, że to dziewczynka. 🙂 Byłam mocno zdziwiona jak w 14 tc lekarz (inny niż moja prowadząca, bo to była dodatkową wizyta) orzekł, że wygląda mu na chłopca. A dziś moja prowadząca powiedziała, że dziewczynka. Jej ufam, jest dobrym lekarzem. Za tydzień mam usg połówkowe w jeszcze innym miejscu, wtedy powinno się potwierdzić, że to dziewczynka mieszka pod moim sercem ❤
    Mi na ostatniej wizycie wyszła dziewczynka, były widoczne jakieś 3 kreseczki (??) Mam nadzieje, że nie zmieni się w chłopca :D
    Już masz połówkowe ? Jak ten czas leci :D ja mam połówkowe dopiero 13 października, będzie wtedy 21 tc

dobuska lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Umieram przez bóle głowy już od 3 dni :( Wczoraj oprocz tego była taka masakra, że myślałam, że będę do lekarza jechać. Bolały mnie chyba wszystkie stawy i ścięgna jakie mam w ciele. Ciężko było mi się wyprostować i wyprostować do konca nogi... biodra również bolały, więc ciężko było nawet leżeć 😭 Dzisiaj jest Ok i nikt nie jest mi w stanie powiedzieć skąd te bóle. Dzisiaj standardowo boli tylko głowa.
    O matko, ale dziwnie. Pierwsze co pomyslałam, że na grypę, ale skoro przeszło samo to odpada. Moja siostra miewa takie bóle stawów, bo ogólnie ma z nimi problem, ale to bez leków jej nie słabnie.
    Trzymaj się <3

• dobuska Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wam też już się powoli włącza syndrom wicia gniazda?
    Ja już to mam :D Jak złapię odrobinę siły to od razu wymyślam sobie zajęcie. Na razie sprzątam szafkę po szafce i wywalam wszystko co niepotrzebne :D

Dobra, uciekam do ukochanej roboty :D
    Miłego dnia! <3

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Dziewczyny, czy Wam też już się powoli włącza syndrom wicia gniazda?
    Ja już to mam :D Jak złapię odrobinę siły to od razu wymyślam sobie zajęcie. Na razie sprzątam szafkę po szafce i wywalam wszystko co niepotrzebne :D

Dobra, uciekam do ukochanej roboty :D
    Miłego dnia! <3
    Taaak, już planuję co po kolei zrobię w domu do narodzin Małego.
    W weekend czyściłam szafki w kuchni i w RTV.
    Muszę na pewno wyprać dywan poki ciepło, gondolę, górę od spacerowki. Fugi muszę pomyc i okna- same szyby karcherem.
    Pomalować naszą sypialnia, non stop jakieś nowe meble wyszukuje co nam jeszcze brakuje, no masakra, przydałby się worek pieniędzy.

jaina_proudmoore, oregano84 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Morwa, współczuje. 😰😰😰mam nadzieje, że przejdzie niebawem. Takie bóle stawów to jak grypa czy coś, ale dobrze, że przeszły. Odpoczywaj 💗// Dobuska - tez po głowie chodzą mi porządki w szafkach, bo wisi nad nami szansa na przeprowadzkę i to mnie przeraża. Będę uzależniona od innych przy pakowaniu i potem… 🙉nie wiem czy mój kalafior da radę 🥦// Pcosik - na pewno dasz sobie radę 🙂💪to będzie zapewne wytężony okres pracy, a potem juz zasłużone wolne. ⭐️⭐️⭐️//

oregano84 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla ale niespodzianka 🙈 ❤

Morwa dobrze ze bóle już minęły i oby tak zostało, odpoczywaj ☺

Dobuska ja też już podświadomie robię porządki, a każdy bałagan doprowadza mnie do szału więc to chyba ten syndrom 😁

Pcosik będziemy trzymać mocno kciuki, powodzenia!😊

Stokrotko nie zazdroszczę takiej długiej podróży ale rzeczywiście lepiej takie sprawy załatwić najszybciej jak się da no i w ciąży będzie łatwiej i szybciej niż maluchem 😉

Jaina daj znać co powiedział diabetolog😉

Jeheria ja dziś też chodzę w skowronkach z powodu czasu dla siebie bo córcia poszła pierwszy raz do przedszkola (z małym poślizgiem bo miała katar) i nie dość że prawie biegła bo tak jej się spieszyło to jeszcze buziaka musiałam sobie sama ukraść bo oczywiście taka podekscytowana była 🙈
    No i oczywiście też mam milion myśli co tu w domu posprzątać😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2021, 10:30

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza

Wysłany: 7 września 2021, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dam znać, wizyta dopiero o 17.20 🙂ja diety pilnuje, doczytałam w internecie jakieś jadłospisy itp. 🙂ale uwierzcie, przeraża mnie kłucie się.. kilka razy dziennie. Wiem, że będę się modlić nad palcem 😂masakra. 🤦‍♀️Poczekamy co lekarz powie i dam Wam znać. Taki glukometr daje lekarz, a paski są do kupienia w aptece? 🤔

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, napisałam Ci cała długa odpowiedź ale oczywiście coś źle przycisnelam na telefonie i się skasowało 🙁

Tak w skrócie: wg mnie lepiej mierzyć i wiedzieć. Ja przed pomiarami też byłam na diecie, ale dopiero pomiary pokazały mi że niektóre produkty lub łączenia produktów wyrzucają mi cukier w kosmos.
    Ja glukometr zakupiłam wcześniej sama, ale ogólnie tam gdzie chodzę dostaje się go od lekarza. Na NFZ na pewno dają też w poradniach diabetologicznych. Paski do glukometru oraz te do ketonów kupuje się w aptece- refundacja bodajże 30%. Lancety nie są refundowane.

Powodzenia 👍

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 7 września 2021, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Jaina, napisałam Ci cała długa odpowiedź ale oczywiście coś źle przycisnelam na telefonie i się skasowało 🙁

Tak w skrócie: wg mnie lepiej mierzyć i wiedzieć. Ja przed pomiarami też byłam na diecie, ale dopiero pomiary pokazały mi że niektóre produkty lub łączenia produktów wyrzucają mi cukier w kosmos.
    Ja glukometr zakupiłam wcześniej sama, ale ogólnie tam gdzie chodzę dostaje się go od lekarza. Na NFZ na pewno dają też w poradniach diabetologicznych. Paski do glukometru oraz te do ketonów kupuje się w aptece- refundacja bodajże 30%. Lancety nie są refundowane.

Powodzenia 👍

a jaki to jest koszt mniej więcej :)
    ile pasków jest w paczce itp? :)
    jeden pomiar to jeden pasek. a te magiczne igiełki? :)
    z góry dziękuje za odpowiedź :D

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, pokrecilam z tą refundacja. Ja mam te paski
    https://www.sluzbazdrowia.com.pl/leki_mobilna.php?g=1&sf=1&lek=Diagnostic+gold&submit=+SZUKAJ%21+
    I płace 30% ceny. Tam jest 50sztuk i 1 pasek to 1 pomiar. Choć mi się zdarza czasami zmarnować pasek przy pomiarze😉
    Paski do mierzenia ketonów mam te https://www.aptekagemini.pl/keto-diastix-testy-paskowe-do-badania-moczu-50-sztuk-0012348
    Obecnie mam zalecenie żeby mierzyć ketony 2-3 razy w tygodniu więc na dosyć długo starczają 🙂

Edit: https://allegro.pl/oferta/lancety-do-glukometru-optilets-diagnosis-50-szt-10136108937?utm_feed=23898f30-71d8-4ab6-bbf3-d790e3d8b891&utm_content=supercena&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_pla_zdrowie_hb_health_pla_ss_sc&ev_adgr=Health_super_cena&ev_campaign_id=14411821601&gclid=Cj0KCQjwm9yJBhDTARIsABKIcGZYgSoU05BPmhGISsBW10lDck1i3HgrheUgg9qirN1OrgyZIussFjsaAixpEALw_wcB

Takich lancetów używam. Teoretycznie jednorazowe- używam ich kilkukrotnie. Niektórzy zmieniają co tydzień, ja tak co ok 2 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2021, 12:02

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 7 września 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka86- dzięki za info :)

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Lolla ale niespodzianka 🙈 ❤

Morwa dobrze ze bóle już minęły i oby tak zostało, odpoczywaj ☺

Dobuska ja też już podświadomie robię porządki, a każdy bałagan doprowadza mnie do szału więc to chyba ten syndrom 😁

Pcosik będziemy trzymać mocno kciuki, powodzenia!😊

Stokrotko nie zazdroszczę takiej długiej podróży ale rzeczywiście lepiej takie sprawy załatwić najszybciej jak się da no i w ciąży będzie łatwiej i szybciej niż maluchem 😉

Jaina daj znać co powiedział diabetolog😉

Jeheria ja dziś też chodzę w skowronkach z powodu czasu dla siebie bo córcia poszła pierwszy raz do przedszkola (z małym poślizgiem bo miała katar) i nie dość że prawie biegła bo tak jej się spieszyło to jeszcze buziaka musiałam sobie sama ukraść bo oczywiście taka podekscytowana była 🙈
    No i oczywiście też mam milion myśli co tu w domu posprzątać😁
    Na pewno cos sie znajdzie- ja juz odkurzylam, zmylam podlogi, pranie ide rozwiesic na ogród i połowe buraków wyrwałam z ogródka i sie gotuja- beda buraczki tarte na zime :)

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam glukometr Contour Plus i paski Contour Plus kosztują bez refundacji ok 38 zł/opak=50 pasków - ale refundacji jest 30%, więc za 3 opakowania (150 pasków) zapłaciłam ostatnio ok 35 zł.
    Jeśli chodzi o igły, to z glukometrem dostałam ok 5, dr powiedział żeby wymienić jak będę czuła że się stępiła. Póki co używam od 2 m-cy jedną - i wciąż nie czuję żeby się stępiła. Co do samego ukłucia - to rzekłabym że niemal go nie czuć. ☺

6sutvkcboyyy654c.png

Wysłany: 7 września 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia Rumi wrote:
    Ja mam glukometr Contour Plus i paski Contour Plus kosztują bez refundacji ok 38 zł/opak=50 pasków - ale refundacji jest 30%, więc za 3 opakowania (150 pasków) zapłaciłam ostatnio ok 35 zł.
    Jeśli chodzi o igły, to z glukometrem dostałam ok 5, dr powiedział żeby wymienić jak będę czuła że się stępiła. Póki co używam od 2 m-cy jedną - i wciąż nie czuję żeby się stępiła. Co do samego ukłucia - to rzekłabym że niemal go nie czuć. ☺

oj, uwierzcie mi na słowo, że mam opory przed kłuciem się w palec. wiem, co mówię.

Jeheria - zadraszczam siły do pracy :D i zrobiłaś mi chęć na buraczki hehe ;)

zDmVp2.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Dziś chyba pobiłam rekord spania, do 11.40😂

Dobuska no tak,na takim etapie to jeszcze jest różnica,a później to będziemy pisać która w który bok dostała kopa 😁
    Chyba od wczoraj mnie na wicie gniazda wzięło, segreguję, sprzątam 😁
    W zeszłym tygodniu wywiozłam trochę swoich ciuchów do mamy, pewnie później będę wywalać,ale na razie muszą se poleżeć 😁

Jeheira co Ty z tym czasem zrobisz 😂 pewnie miejsca nie będziesz mogła sobie znaleźć

Lolla czyli przeczucia się sprawdziły ❤️

Morwa i mnie głowa boli od kilku dni,to chyba kwestia ciśnienia,w niedzielę zmierzyłam i miałam 101/56
    Na szczęście samo przechodzi i nie muszę brać tabletek
    Współczuję Ci,że tak cierpisz...trzymaj się 😚

Pcosik i ja mam 13 października połówkowe ❤️

Zaszalalam dziś w secondhandzie,takie śliczne ciuszki 😍 więcej dla dziewuszki, więc oby córeczka była w brzuszku,a jak nie to odsprzedam na vinted-takie piękne z newbie
    Poszłam też odebrać paczki z paczkomatu: książkę Mamy dla mamy, rajstopy z olx, biustonosz na allegro sobie kupiłam. Zapomniałam,że jedna paczka to były moje płatki owsiane bezglutenowe 3 kg, musiałam je przywlec do domu 😋
    Teraz chwila odpoczynku i później ogarniam dalej kuchnie

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aneta8 lubią tę wiadomość

Córeczka 03.2026
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23 cykl
    ja '88 + on '87
    age.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    oj, uwierzcie mi na słowo, że mam opory przed kłuciem się w palec. wiem, co mówię.

Jeheria - zadraszczam siły do pracy :D i zrobiłaś mi chęć na buraczki hehe ;)
    Tam na tym długopisie do kłucia ustawia się jak głęboko ta igla ma się wbić, także na spokojnie ustawisz to pod siebie, ważne żeby krew wyleciała w miarę sama bez większego uciskania palca bo wtedy wynik jest zafałszowany

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeżeli chodzi o ten syndrom wicia gniazda to mnie on też dopada. Jeżeli chodzi o porządki to muszę to jakoś przeorganizować i zaplanować żeby się nie zajechać. Bo niestety energii dalej brak ale chęci są 😁

Ogólnie to dzisiaj dopadł mnie dołek. W tym tygodniu mam strasznie dużo takich bardziej "biurowo-organizacyjnych" rzeczy do zrobienia. Nie mogę tego odkładać i dziś kolejne godziny spędziłam przy kompie. Niestety przy mojej koncentracji takie intensywne myślenie i załatwianie spraw okropnie mnie przybija. Dzisiaj jeszcze po obiedzie cukier mi skoczył... Zakładam że to przez to siedzenie na 4 literach. Chociaż te cukry najczęściej mam książkowe to jak zobaczyłam dzisiejszy pomiar to okropnie się zdolowalam. Poczułam się jak jakaś wyrodna matka która nie dba o dziecko 🙁 bo tak naprawdę każde moje potknięcie żywieniowe może wpłynąć na zdrowie malucha. Niby wiem że jakiś pojedynczy skok cukru mu nie zaszkodzi ale jakoś sama na siebie presję zaczęłam wywierać.

16-01-2022 - synek💙
‹‹ 216 217 218 219 220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ