Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja siostra myła synka co drugi dzień, stosowała cała serię Emolium i sobie chwaliła.
Mieli wanienkę małą i myli synka w sypialni (więcej miejsca), później przekładali na łóżko gdzie był naszykowany ręcznik z kapturkiem. Warto kupić dwa ręczniki, jak jeden np. będzie wilgotny. np takie: https://colorstories.pl/reczniki-bawelniane/
Ona wzięła od ranu dwa większe rozmiary i o dziwo Adaś ma teraz 4 latka i nadal korzysta z tych ręczników.
U nas łazienka jest duża, więc pewnie zakupimy wanienkę na stojaku, chociaż myślę o 2w1 Chicco: wanienka i przewijak: https://www.chicco.pl/produkty/8058664137978.cuddlebubble-wanienka-z-przewijakiem.kosmetyki-do-kapieli-i-akcesoria-kapielowe.wanienki-kapielowe.html
Wiem, że kiedyś pojawił się temat, ale chciałabym go przywołać: pieluchy. Jaka jest różnica między tetrowymi, muślinowymi i innymi?Pogubiłam się w tym. Ile sztuk kupić, jaki rozmiar?
Czy któraś Mama zdecyduje się na wielopielo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2021, 14:22
Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Negra, też zastanawiam się nad tą wanienka z przewijakiem, ale to jeszcze kwestia otwarta.
Ja będę chciała wypróbować wielopielo, ale to tak kilka tyg po porodzie. Pierwsze 2, 3 tygodnie to na pewno jednorazowe.Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Jeśli dziecko nie ma żadnych problemów ze skórą, to śmiało można tylko np. olejem migdałowym lub innymi naturalnymi natluszczaczami😀 W szpitalu przynajmniej dwa lata temu smarowali dzieci zwykłą oliwka codziennie, bo teraz w szpitalu nie myją dzieci chyba,że rodzic wyraźnie sobie tego życzy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2021, 15:14
dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Matko i córko. Mąż mnie poprosił, żebym podjechała do galerii kupić coś w Empiku i nie wiem jak to się stało, ze zostawiłam 200 zł w SMYKU.
Nie mam pojęcia… 🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️
Aga12345, Gosia Rumi, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Selena lubią tę wiadomość
-
My planujemy kupić jakąś zwykłą wanienkę, byleby miała skos na pleckach. I do tego termometr. Jeszcze się nie wgłębiałam w temat kosmetyków.. Od znajomej dostaniemy dwa ręczniki z kapturkami.
Aga12345, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Ale słodka sukieneczka 🙂Ja planuje zwykłą wanienkę do łazienki plus jak coś naturalne kąpiele w olejku z migdałów. Ja już zrobiłam zapas 15 pieluch tetrowych - te są chyba najlepsze do wytarcia buzi jak się dziecku uleje itp, można je po domu rozłożyć hehe 🙂😂pozostałe to już pełnić chyba mogą podobne funkcje i jak do okrycia dziecka itp. Wzorów i kolorów nie brakuje - kupiłam kilka sztuk w koty 🙂i jakieś tam zwierzątka. Dziś mi przyszła do głowy myśl, czy się ze wszystkim wyrobie 😈🥵ale potem spojrzałam przytomnie na listę i podzieliłam zakupy na kolejne miesiące. Nadal mam dylemat co do łóżeczka - podoba mi mi się mini woodies, ale nie ma kółek. Znów dostawka MoMi jest dość duża do obecnego pokoju, a szukam rozwiązań minimum. Na razie nie zanosi się jednak na przeprowadzkę. Znów tweeto chyba ma kołeczka 🤔chyba trzeba wziąć miarkę do ręki i posprawdzać. 🙂
Aga12345, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Dobuska śliczne ciuszki. Dobrze, że u mnie nie ma Smyka. Jak byłam w Poznaniu to mąż mnie siła wyprowadzał 🤣
Jaina ja myślę właśnie o Tweeto. Ten rozmiar mini na kółkach sprawdzi się chyba super na pierwsze miesiące i fajnie będzie dziecko mieć pod ręką w każdym pomieszczeniu.jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
Btw a co z zapasem pieluch ? Do szpitala jedna paczka a ile potem mieć w domu, wiadomo, że można tez potem dostać itp 🙂które najlepsze? I jaki rozmiar 🙂i dodatkowo chusteczki - nawilżane czy z samą wodą wystarczą 🙂ile takich chusteczek średnio schodzi? 🤔wolałabym mieć jakiś zapas niż potem wysyłać męża do sklepu 😂bo na pewno początek będzie absorbujący zarówno dla niego jak i dla mnie.
-
Ja miałam zwykła wanienkę biało zieloną z Ikei. Kładłam ją na komodzie i kąpałam synka w sypialni. W pierwszym miesiącu życia synek miał bardzo suchą skórę, więc pediatra zaleciła emolium do kąpieli (wlewała pol nakrętki do wanienki i robiła się fajna, tłusta woda). Nie używałam żadnej gąbki tylko rękę albo małą tetrową pieluszkę. Po kąpieli nie smarowałam już żadnymi olejami ani balsamami. Emolium do kąpieli wystarczyło. Jak się unormowała sucha skóra to zaczęłam używać płynu do mycia z rossmana babydream i używam go do dzisiaj. Miałam próby z Nivea albo Mixa ale od razu robiła się sucha skóra, wiec jak coś się sprawdza to się tego trzymam. Na początku kąpalam synka co dwa dni, ale pupę myłam codziennie. Tak samo, po każdej pieluszce smarowałam pulę zielonym Linomagiem i nigdy nie było problemu z odparzeniami. Myśle, ze warto się skonsultować z pediatrą albo położna na wizycie patronażowe czy używać do smarowania noworodków emolientow, olejów czy balsamów. Każde dziecko będzie miało inną skórę i potrzeby.
Nie używałam termometru do wody, chociaż dostałam gratis do jakiś zakupów. Sprawdzałam temperaturę na łokciu.
Jak synek podrósł i zaczął bardzo chlapać przy kąpieli to wanienkę wsadzalam do naszej wanny. Jak miał prawie rok to kupiłam antypoślizgową matę do wanny i zaczęliśmy go już kąpać normalnie w naszej wannie, ale na początku się bal. Dopiero jak kupiliśmy mu fajne zabawki to się przekonał.
Od razu kupiłam ręczniki z kapturkiem w większym rozmiarze, używamy ich jeszcze dla dwulatka. Sprawdziły mi się takie, które mają jedną stronę tak jakby welurową a nie chropowatą jak np https://m.ceneo.pl/39918365
Niedawno Staś otrzymali swoj pierwszy szlafroczek 😍 ale ręcznik z kapturkiem i tak się przydaje. Mamy 3 i nie powiem, żeby ich było za dużo. Raczej na styk, bo często wymieniam, co 2-3 dni.
jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Btw a co z zapasem pieluch ? Do szpitala jedna paczka a ile potem mieć w domu, wiadomo, że można tez potem dostać itp 🙂które najlepsze? I jaki rozmiar 🙂i dodatkowo chusteczki - nawilżane czy z samą wodą wystarczą 🙂ile takich chusteczek średnio schodzi? 🤔wolałabym mieć jakiś zapas niż potem wysyłać męża do sklepu 😂bo na pewno początek będzie absorbujący zarówno dla niego jak i dla mnie.
Chusteczki Waterwipes albo Pampers Aqua Pure. Na Pampersy są fajne promo na Allegro na wielopaki.jaina_proudmoore, dobuska, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość
jaina_proudmoore wrote:Btw a co z zapasem pieluch ? Do szpitala jedna paczka a ile potem mieć w domu, wiadomo, że można tez potem dostać itp 🙂które najlepsze? I jaki rozmiar 🙂i dodatkowo chusteczki - nawilżane czy z samą wodą wystarczą 🙂ile takich chusteczek średnio schodzi? 🤔wolałabym mieć jakiś zapas niż potem wysyłać męża do sklepu 😂bo na pewno początek będzie absorbujący zarówno dla niego jak i dla mnie.
Policz sobie w pierwszych dwóch tygodniach 10-12 pieluszek dziennie na trudny początek. Z czasem będzie 8, a potem jeszcze mniej. Ja używam pampers ale te premium, nie zwykle. Myślę że są najdelikatniejsze. W szpitalu widziałam tak odparzoną pupę innego dziecka po jakiś dadach czy lidlach że skończyło się na maści z antybiotykiem. Jak dziedziaczek podrośnie to możecie szukać tańszych zamienników, ale dla noworodka nie warto ryzykować.
Chusteczki na początku najlepsze są na bazie wody. Do każdej zmiany pieluszki mozesz liczyć 3-4 zanim się osiągnie wprawę. Przy pierwszej smółce wyszło mi chyba z 8 sztukDo domu zamiast chusteczek polecam płatki bawełniane typu kindii i czystą wodę. Jak jest wielka niespodzianka to najlepiej umyć pupę pod kranem.
Na wyjscia na miasto gotowe chusteczki. Jak już malec będzie większy to można szukać tańszych chusteczek niż waterwipes, mi podpasowaly zielone z rossmana ale to tylko poza domem albo do wytarcia buzi/rączek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2021, 19:08
jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2021, 19:16
jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
-
Gosia Rumi jej przykre takie wysluchiwanie lekarki,ale z drugiej strony nie może słodzić,że będzie wszystko super, trzeba się przygotować,że poród może być wcześniej
Oczywiście wszystkie tutaj trzymamy za Was kciuki 😚🙏
Córcia Cię pociesza i daje znaki,że jeszcze trochę posiedzi w brzuszku mamy🥰
Stokrotka jedziemy do Jantaru 😍 pierwszy raz
Pojedziemy też do Gdańska do mojej koleżanki w odwiedziny
Taaak, będę się zaciągać jodem 😁
A Wy już po podróży do rodziców?
Dobuska trzymam kciuki za wizyty 🙂
Mam utrogestan co 24 h, ewentualnie gdyby dalej spinalo, ciągnęło to mam brać co 12h
Co kupiłaś w smyku?😁ooo jakie słodkości
Ha ha tak to jest,że teraz to więcej będziemy wydawać na Bobo niż na siebie 😂 łatwiej i przyjemniej na dziecko,jak poszłam do sklepu to sama przyjemność
Jaina to super,że wyniki dobre 🙂
My zdecydujemy się raczej na zwykłą wanienkę,a co do dodatków to jeszcze nie wiem... kosmetyki jak najbardziej naturalne
W domu chciałabym przemywać pupke wodą,na wyjście to waterwipes (?)
Negra ja bardzo poważnie biorę pod uwagę wielopielo,ale na początku chciałabym też się wspomóc pieluszkami np.bambiboo,bo nie wiem ile siły będę miała
Niutek tak,z tego co czytałam to teraz w szpitalach nie kąpią dzieci,tylko na żądanie mamyjaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Gosia, przykro mi z powodu skracającej się szyjki, szkoda że lekarka nie zostawiła Cię z jakimś dobrym słowem na koniec wizyty, wiadomo ze musi być rzeczowa ale empatia też powinna być ważna.
Na pocieszenie również napisze Ci o mojej Cioci która rodziła 3 razy i za każdym razem miała zakładany szew. Wszyscy chłopcy urodzili się w okolicy terminu i z słuszną waga około 4 kg. Bądź dobrej myśli i odpoczywaj, a na chwilę załamania my tu jakoś pomożemy i pocieszymy🥰
Stokrotko jak tam podróż?
Negra dużo zdrówka życzę! Domowe sposoby na pewno pomogą ☺
Dobuska śliczne ubranka 😍
Jaina super że wyniki w normie ☺
Kasiastaraczka udanego wyjazdu i zaciagaj się jodem do oporu😁
Jeśli chodzi o kąpiel to ja zamierzam kąpać codziennie tak jak córcie, lepiej wtedy spała i fajnie tak od początku stworzyć rytuały żeby dzieciątko wiedziało że nadchodzi noc i czas snu.
Również uważam że olej z migdałów będzie się suoer sprawdzał, chociaż poprzednio nie używałam bo nie miałam pojęcia że tak można. Używałam za to kosmetyków Hipp bo mają fajny skład, zresztą do tej pory ich używamy 🙂
Polecam również stronę srokao.pl, dziewczyna opisuje składy większości kosmetyków, chusteczek nawilżanych itd.
Pupę będę przecierać w domu wacikami z wodą a na wyjściach zielonym chusteczkami babydream.
Co do pampersów to naprawdę każda pupa będzie inna i jednej zaszkodzą nawet pampers premium a np w dadach będzie ok. Wszystko zależy od składu i użytych materiałów do produkcji pieluszek, dlatego nie warto robić dużego zapasu na początek bo może być różnie. Wystarczy zaopatrzyć się na kilkanaście dni według mnie🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2021, 11:46
jaina_proudmoore, Aneta8, Gosia Rumi, Aga12345, Kasiastaraczka, dobuska lubią tę wiadomość
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza