X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Aneta8 - też jakis czas temu mignęła mi ta stronka i myślę, że też sie u nich zaopatrzę w koszulę do spania/karmienia.

Ja się cały czas mocno miotam jeśli chodzi o szczepienie przeciwko covid. Mój lekarz mówił, że jest zalecane, ale jakiś lęk przed nieznanym w sobie mam, a czas ucieka..

Piwa bezalkoholowe Twój mąż też warzy?;)

Ja od początku byłam zdecydowana, że się zaszczepię jak tylko minie ten 16 tydzień. Moja lekarka też jest bardzo za, a ja się jej słucham 😉 napiszę jak moje samopoczucie po. Po 1 dawce tylko bolało mnie ramię 3 dni.

Jeśli chodzi o piwo, to niestety w warunkach domowych nie da rady zrobić takiego bezalkoholowego 🙃 ale ja nie lubię piwa, więc tylko zawsze wącham aromaty 😆 za to wina mi się chce!!! 😂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,

mam pytanie odnośnie tego co @Negra85 napisała odnośnie ułożenia.
    na chwile obecną mój sobie leży bokiem przodem, albo tyłem.

zaskoczyło mnie to co Twój lekarz powiedział, że ułoży się prawidłowo do porodu.
    myślałam, że to pod sam koniec następuje prawie :) a teraz leży sobie dowolnie bo ma miejsce.

@Stokrotka86- nie martwmy się na zapas cukrami, może będzie ok :) pilnujesz diety, jest aktywność, plus pomiary, będzie dobrze.

@Dobuska - ciekawe po kim mała taka wstydliwa. może jutro zacznie szaleć na USG :P

@Aneta- goferki mniam, zazdrosny :D <3
    Dopytam jeszcze o to szczepienie na krztusiec, bo nie słyszałam o tym. to obowiązkowe czy jak to jest?

Ja pomidory jeszcze mogę jeść, bo już mi się ogórki przejadły, także korzystam. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 11:21

Stokrotka 86, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Aneta, na krztusiec szczepią po 27 tc wiec masz jeszcze dużo czasu 🙂 zresztą najlepiej dopytaj lekarza😉

Mi narazie biust w ogóle nie urósł... Przed ciążą d i teraz nadal d. Ja kupiłam 2 staniki do karmienia, ogólnie można je nosić też w ciąży ale mają miękkie miseczki i sutki przez nie widać a ja tego wręcz nie cierpię 😁

Odnośnie tematu wagi to u mnie nadal na minusie. Niby od 1 trymestru przytyłam ale to tylko dlatego że na początku sporo schudłam. Nawet diabetolog zwróciła na ten niski przyrost uwagę, ale ogólnie wyniki są dobre. Pewnie w najbliższych tygodniach i tak sporo przytyję 😁

Ja jeszcze szlafroka nie mam ale możliwe że wezmę domowy. I tak go nie noszę a jest cienki i długi więc chyba będzie ok 🙂

O to dobrze, że piszesz, że ten ksztusiec po 27 tyg, bo się martwiłam jak się z tym wszystkim wyrobię 😃 w piątek mam wizytę, wiec o wszystko na pewno wypytam 🙂

Ja biust mam w rozmiarze A 🙈 a tak na poważnie to SS (Same Suty) 🤣 teraz się delikatnie zaokrągliły więc i tak cieszę się jak głupia 😆

Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina mi dr mówiła, że ten ksztusiec wraca, więc jest zalecany w ciąży.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png

Wysłany: 4 października 2021, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Jaina mi dr mówiła, że ten ksztusiec wraca, więc jest zalecany w ciąży.

ok, dobrze wiedzieć, bo nie słyszałam o tym wcześniej :)
    a jak ktoś miał szczepienie jako dziecko?

ps. dzięki za namiary na koszule, bardzo fajne bo na napy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 11:26

Aneta8 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    ok, dobrze wiedzieć, bo nie słyszałam o tym wcześniej :)
    a jak ktoś miał szczepienie jako dziecko?

ps. dzięki za namiary na koszule, bardzo fajne bo na napy :)

Ja byłam szczepiona jako dziecko i zalecenie jest aby powtórzyć :)

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Korzystaliśmy z mężem z ostatnich dni jego urlopu, byliśmy u mojej mamy, trochę spacerowaliśmy, piękna pogoda była.
    Dziś idę na sesję rehabilitacyjną na ból kręgosłupa jeszcze sprzed ciąży, grunt to się zgrać z terminami 😂 pierwsza wizyta u ortopedy była na wiosnę...
    Jutro zaczynam ćwiczenia w grupie Izy Dembinskiej,a w środę mam wizytę u fizjoterapeutki urogin.
    Tak, szkołę Joanny Mróz na YT polecam,już obejrzałam cała,ale sobie jeszcze przypomnę,bo wtedy byłam na początku ciąży i mega śpiąca
    MySliwa dzięki 😁 na razie mało co wiem,ale z chęcią się coś dowiem od Ciebie

Mi wczoraj stuknela połóweczka ciąży 🥰😯

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Aga12345, Joana23, mk_bambino, MyŚliwa, Gosia Rumi, Morwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, odnośnie szczepienia na krztusiec ono jest zalecane, nie obowiązkowe.
    Tutaj podaje linka, myślę że warto wiedzieć 😉
    https://www.szpitalzelazna.pl/jakie-szczepienia-sa-rekomendowane-w-ciazy-i-dlaczego-to-takie-wazne-cz-i/

Jeżeli chodzi o ułożenie dziecka to ja czytałam że tak do ok 30 tc dziecko leży jak mu wygodnie, a potem większość dzieci układa się główka w dół 🙂

jaina_proudmoore, Aneta8, Aga12345, Kasiastaraczka, Morwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    hej dziewczyny,

mam pytanie odnośnie tego co @Negra85 napisała odnośnie ułożenia.
    na chwile obecną mój sobie leży bokiem przodem, albo tyłem.

zaskoczyło mnie to co Twój lekarz powiedział, że ułoży się prawidłowo do porodu.
    myślałam, że to pod sam koniec następuje prawie :) a teraz leży sobie dowolnie bo ma miejsce.

@Stokrotka86- nie martwmy się na zapas cukrami, może będzie ok :) pilnujesz diety, jest aktywność, plus pomiary, będzie dobrze.

@Dobuska - ciekawe po kim mała taka wstydliwa. może jutro zacznie szaleć na USG :P

@Aneta- goferki mniam, zazdrosny :D <3
    Dopytam jeszcze o to szczepienie na krztusiec, bo nie słyszałam o tym. to obowiązkowe czy jak to jest?

Ja pomidory jeszcze mogę jeść, bo już mi się ogórki przejadły, także korzystam. ;)
    Tak teraz maluszki mają jeszcze dużo miejsca i tak naprawdę cały czas się obracają, nie pamiętam w którym tygodniu ulozenie może świadczyć o tym czy jest prawidłowe ale to jakoś na kilka tygodni przed terminem porodu.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Megg Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Aneta8 - też jakis czas temu mignęła mi ta stronka i myślę, że też sie u nich zaopatrzę w koszulę do spania/karmienia.

Ja się cały czas mocno miotam jeśli chodzi o szczepienie przeciwko covid. Mój lekarz mówił, że jest zalecane, ale jakiś lęk przed nieznanym w sobie mam, a czas ucieka..

Piwa bezalkoholowe Twój mąż też warzy?;)
    Co do szczepienia tez miałam wątpliwości czy się szczepić w ciąży ale gdy mój lekarz powiedział ze bezwzględnie powinnam się zaczepić ostatecznie mnie przekonał i w zeszły piątek wzięłam pierwsza dawkę :) póki co wszystko jest ok . Od razu czuje się bezpieczniej wchodząc do sklepu :)

Joana23, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

3jgxs65gfbhupcu9.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg wrote:
    Co do szczepienia tez miałam wątpliwości czy się szczepić w ciąży ale gdy mój lekarz powiedział ze bezwzględnie powinnam się zaczepić ostatecznie mnie przekonał i w zeszły piątek wzięłam pierwsza dawkę :) póki co wszystko jest ok . Od razu czuje się bezpieczniej wchodząc do sklepu :)

Tego bezpieczeństwa jakoś najbardziej mi brakuje. Zwłaszcza, ze w biurze znowu wszyscy kichają, prychają..

uS2wp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Tego bezpieczeństwa jakoś najbardziej mi brakuje. Zwłaszcza, ze w biurze znowu wszyscy kichają, prychają..
    Joana, a u Ciebie nie ma opcji pracy zdalnej?
    Kurcze, strasznie słabo że ludzie przychodzą do pracy chorzy... Jak widać niektórych to nawet pandemia niczego nie nauczyła 🤦

Niestety szczepienie czy na covid, czy na grypę nie daje gwarancji że się nie zachoruje. Ale to zawsze większa szansa że uniknie się ciężkiego przebiegu i powikłań po chorobie.

Gosia Rumi lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 4 października 2021, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły wyniki mojej cytologii- rozmaz w normie, ale wykryto mocny stan zapalny 🤦‍♀️Także pewnie lekarz zapisze jakieś globulki czy coś. / Przyszła tez paczka z Sinsay. Kocyk średni, ładny kolor ale szorstki. A pudełko do przechowania wzielam za duże do kosza do prania 😂🥦mąż pytał się co to i po co, to się wkurzylam i nakrzyczałam na niego bo mnie jakaś złość ogarnęła 🤡także kosz gdzieś do szafy schowam, nie wiem jeszcze z czym. 😖w ogóle dziś mnie wszystko drażni 😈

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie wracamy z mężem z bobowózki, zamówiliśmy fotelik z bazą 360 Britax Roemer 🙂
    Niestety Avionaut nie pasował do naszego auta, kanapa jest zbyt pochylona i dzieciątko miałoby złą pozycję w czasie jazdy.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Przyszły wyniki mojej cytologii- rozmaz w normie, ale wykryto mocny stan zapalny 🤦‍♀️Także pewnie lekarz zapisze jakieś globulki czy coś. / Przyszła tez paczka z Sinsay. Kocyk średni, ładny kolor ale szorstki. A pudełko do przechowania wzielam za duże do kosza do prania 😂🥦mąż pytał się co to i po co, to się wkurzylam i nakrzyczałam na niego bo mnie jakaś złość ogarnęła 🤡także kosz gdzieś do szafy schowam, nie wiem jeszcze z czym. 😖w ogóle dziś mnie wszystko drażni 😈
    Jejku to przykra wiadomość ale dobrze, że wiesz, że ten stan zapalny jest i dostaniesz leki, a kiedy masz wizytę u lekarza?

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina przykro mi, że ten stan zapalny wyszedł. Ja nadal nie odebrałam wyniku, a już minął miesiąc 😏 trochę to niemądre z mojej strony, bo w sumie nie wiem co tam wyszło 🤦🏼‍♀️

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Joana, a u Ciebie nie ma opcji pracy zdalnej?
    Kurcze, strasznie słabo że ludzie przychodzą do pracy chorzy... Jak widać niektórych to nawet pandemia niczego nie nauczyła 🤦

Niestety szczepienie czy na covid, czy na grypę nie daje gwarancji że się nie zachoruje. Ale to zawsze większa szansa że uniknie się ciężkiego przebiegu i powikłań po chorobie.

Jest opcja pracy zdalnej, ale mocno chcę tego uniknąć. Musiałabym zabrać ze sobą jednostkę centralną i dwa monitory, a nie mam na taki ekwipunek miejsca w domu :)
    Właściwie nie boję się o siebie, ale bardziej o to, ze szczepienie w jakiś sposób negatywnie wpłynie na tą małą istotkę..

uS2wp2.png
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dzisiaj sprzątałam zabawki w pokoju synka i tak mnie natknęło. Mam kilka mebli ze szparą nad podłogą, przez co dzisiaj spod szafki wyjęłam chyba kilkadziesiąt zdekompletowanych klocków, puzzli, piłeczek, elementów układanek, płaskich książeczek, kredek, autek i nie wiem czego jeszcze 🙈
    Gdybym miała od początku urządzać pokój to dzisiaj byłabym mądrzejsza i wszystkie mebelki byłyby do samej podłogi. Zawsze mnie irytowały wybrakowane zabawki a tu się okazało, że większość ląduje pod meblami.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, super, że fotelik wybrany! Kolejna pozycja z wyprawki odhaczona :) my chyba też ostatecznie bedziemy celować w Britaxa, jeśli samochód i wózek nam na to pozwolą :) a po wyniki dzwoń raz, dwa :)

Jaina, dobrze, ze stan zapalny został wykryty, więc szybciuto dostaniesz coś na to cholerstwo..

uS2wp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, kurcze przykro mi że znowu jakaś infekcja... A masz jakieś objawy czy tak jak ostatnio zero?

Aneta, gratuluję udanych zakupów 🙂

Joana , no to faktycznie całe biuro musiałabyś zabrać. Nie zazdroszczę.
    Co do tematu szczepień to temat rzeka i od jakiegoś czasu bardzo kontrowersyjny. Ja podeszłam do szczepienia na covid jakiś tydzień przed transferem. Też miałam obawy. Ale ja to jestem typem analityka. Przeczytałam każdy naukowy artykuł jaki dorwałam, przejrzałam wykresy i dostępne wtedy statystki i uznałam że w moim przypadku ryzyko ewentualnych skutków ubocznych jest znacznie mniejsze niż ryzyko skutków braku szczepienia w przypadku zachorowania. Zarówno dla mnie i dla dziecka. Ja tak większość rzeczy analizuję bo gdy wiem na czym stoję to jestem spokojniejsza. Niewiedza i zamęt informacyjny znacznie bardziej mnie irytują.

jaina_proudmoore, Aneta8, Megg, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
‹‹ 292 293 294 295 296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ