Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ok, stary w pracy, to mam czas na pisanie
Gosia - super, że się trzymasz. Daj znać jak się czujesz, wyleżysz to 💪
Euthyrox - ja biorę z rana. Biorę tabsa, mierzę cukier, pójdę do łazienki się umyć, pościelę łóżko, przygotuję śniadanie i tak mi mija ok. 30 min. Zaraz po pomiarze cukru nie zjem nic, stoi mi w gardle, muszę napić się kilka łyków herbaty i wtedy wjeżdża śniadanie i kawka.
Ostatnio uczestniczyłam w webinarze nt. obsługi noworodka. Położna powiedziała kilka ciekawostek, dzielę się, może komuś się przyda
1 - w łóżeczku oprócz materaca, prześcieradła i dziecka nie powinno być nic. Ew. śpiworek lub rożek. Żadnych baldachimów, misiów, ochraniaczy na szczebelki itp. Mówiła, że dziecko najlepiej ubierać w bodziak, spodenki, a w zimie dodatkowo jak będzie chłodniej na to można założyć śpiochy
2 - podczas kąpieli nalewamy tyle wody, aby sięgało dziecku po szyjkę. Dała dobry przykład, że jak my, dorośli, mielibyśmy do dyspozycji wannę dwa razy większą od nas, to też byśmy lali wodę po szyję 😁 Olejek, emulsję do mycia nalewamy bezpośrednio do wody, mieszamy ręką i wtedy wkładamy dzidziutka. Myjemy ręką, bądź muślinem, bawełną. Nie trzeba skóry dziecka spłukiwać dodatkowo.
3 - położna była na nie jeśli chodzi o elektryczne nianie. Powiedziała, że wtedy spada u rodziców poziom uwagi, bo polegają na niani, a nie swoim przeczuciu
4 - lampka nocna ma być podczas snu wyłączona. Zapalamy ją do karmienia, przewinięcia dziecka i wyłączamy. Zapalona lampka nie da odpoczynku matce, nie wyśpi się, bo będzie cały czas w gotowości, a wiadomo matka zła to dziecko złe 😁 Pamiętam, że u mojej siostry lampka paliła się całą noc, mały miał w łóżku pluszaki od całej rodziny, ochraniacze, tetry, kołderki 😀 Ja nawet nie mając dzieci, to już wtedy wychodziłam z założenia, że im mniej tym lepiej.
A teraz wsadzę być może kij w mrowisko. Przeglądałam instagrama Zaufaj Położnej i tam dziewczyny mówiły na szybko o wyprawce. Zrobiłam screeny dla Was, bo dla mnie to był lekki szok:
Ja mam Bibsa, porównałam go ze smoczkiem Nuk i nie uważam, aby był on dużo większy. Dużo osób właśnie poleca te Bibsy. Nie zrobiłam już screena, ale dziewczyny polecały smoczki takie https://allegro.pl/oferta/chicco-physio-soft-0m-smoczek-do-uspokajania-kauc-10836391830?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dck_bc_pla_ss&ev_adgr=Grupa+reklam&ev_campaign_id=14644372751&gclid=CjwKCAjwqeWKBhBFEiwABo_XBkunfeLXhK6y-CZ-zYuZJCWg_B8MtpUbNivHnryEnI2b_oXJ2D4xGRoCgZQQAvD_BwE . Niekoniecznie ta firma, ale żeby były zrobione z jednego materiału.
Mój kocyk polarowy z Colorstories, który mam na liście do kupienia 😲 Wydaje mi się, że ubranie dziecka z kombinezonik bawełniany i na to kocyk jest dobrym pomysłem, zwłaszcza w zimie.
Kura, jedne z nas mają, inne planują kupić. Dziewczyny, które mają, co o tym myślicie? Ja mam kurę w koszyku.
Yyy, what? Co prawda będę wozić małego raczej po mieście, promenada, czasami na plażę, ale będziemy chodzić też po parku. To głowa dziecka ma latać na boki? Zwłaszcza w tych pierwszych miesiącach, gdzie każdy mówi, aby podtrzymywać i stabilizować kark i główkę?
Co o tym wszystkim myślicie dziewczyny?
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Alfa_Centauri, Aga12345, mk_bambino, Gosia Rumi, Fredka_, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Negra, ciekawe spostrzeżenia, dzięki za wklejenie
Nie do końca zgodzę się z tą nianią - jak ktoś mieszka w kawalerce i ma tylko jedno dziecko to faktycznie niania jest zbędna, ale jak ktoś ma dom ze schodami, więcej dzieci i do tego jakieś inne obowiązki np przy komputerze to taka niania już jest wg mnie bardzo potrzebna. To wszystko zależy od danej sytuacji.
Ja kiedyś próbowałam karmić na kurze mojej koleżanki i było mi osobiście niewygodnie. Wolałam normalna poduszkę do karmienia ponieważ jest dwustronna i na dłużej starczyła. W trakcie karmienia często zmieniłam sobie pierś i z kura bylibyśmy niewygodnie przekładać całą poduszkę na drugą stronę.
Mojemu noworodkowi nigdy nie latała główka na boki w gondoli, nie musicie się o to martwić. To raczej jakiś sztuczny problem wymyślony przez producentów poduszek do wózków. Jeśli dziecko jest zdrowe to wystarczy sprawny wózek z dobrą amortyzacją.
Stokrotka 86, Negra85, Joana23, jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny,
na stronie Momme można zamówić pakiet próbek kosmetyków dla Maluszka za 1 zł + 8 zł wysyłka.
https://mommecosmetics.com/product-pol-263-Pielegnacja-od-A-do-Z.html
UWAGA! Tylko do poniedziałku, więc dzisiaj ostatni dzień.
Rzuciły mi się w oczy te kosmetyki, bo szukałam kremu z filtrem dla Maluszka. Okazało się, że to marka Alkmie, którą bardzo lubię, mają super składy, więc to będzie chyba mój wybór. Próbki zamówiłam, sprawdzę na sobieWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2021, 10:34
jaina_proudmoore, Aga12345, Joana23, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Negra,super, że dzielisz się taki rzeczami. Sama już miałam parę razy tę kurę do karmienia w koszyku, ale coś mnie powstrzymywało. Chyb to już matczyna intulicja się odzywała.
ja wczoraj online zakupiłam kocyk - https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0869151001.html. co o nim myślicie?
w ogóle, zaczynam się pomału denerwować, we wtorek mam USG 3D/4D z anatomią płodu. mam nadzieję, że dowiem się coś więcej o swojej pępowinie i czy z małą jest OK, bo jakoś od 2 dni ją czuje mniej.
jaina_proudmoore, Negra85, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Negra - dzięki wielkie za podzielenie się radami
Zgodzę się, że te wszystkie duperele w łóżeczku są całkowicie zbędne. Przeraża mnie to, że instagram aż kipi od takich zdjęć..
o poduszeczce do wózka nie słyszałam, żadna koleżanka mi o tym nie wspominała, wiec nawet nie wiedziałam, ze takie sąprzy zakupie wózka ważna jest dla nas amortyzacja, wiec mam nadzieję, że to wystarczy i (tak jak Alfą napisała) nie bedzie wskazań od fizjoterapeuty.
Kurka - wygląda uroczo, ale mam dwie koleżanki, które z niej korzystały i było im niewygodnie. Jedna polecała mi poduszkę ze z tej strony:
https://motherhood.pl/sklep/fasolka-motherhood-1/
Dostałam też info, że położne w moim szpitalu polecają smoczki z firmy MAM, ale jeszcze im się nie przyglądałam
Nie wiem też czy będę kupować kocyki z polaru. Na pewno będzie bawełna i bambus oraz myślałam nad wełną merino.
Lampka - chyba jedna z dziewczyn wrzucała tutaj lampkę z czujnikiem ruchu i w taką też chyba będę celować (pod warunkiem, że będzie wyłączona jak tego ruchu nie wykryje). Na pewno nie zamierzam palić światła całą noc (nawet takiej malej lampeczki w kącie), bo to zaburza wydzielanie melatoniny, więc się nie wysypiamy na 100%. Jakość snu przez takie zanieczyszczenie światłem zdecydowanie spada.Aneta8, Negra85, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a jak planujecie ubiór maluszka do gondoli?
kombinezon + ciepły kocyk czy śpiworek?jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
hej wszystkim
miłego dnia, w Łodzi słoneczna pogoda, chyba trzeba iść na spacer, ale Chyłka się sama nie przeczyta
@Negra85- dzięki za rady plus polecajkę do kosmetyków. skłaniam się chyba do kupienia małych próbnych zestawów i testowania. jakoś na razie nie przekonuje mnie nic. koleżanka kąpie dziecko od urodzenia w wodzie z dodatkiem oleju z migdałów. zero oliwekdo przewijania jej położna polecała Alantan plus chusteczki nawilżane.
nawet stary jak świat Linomag ma swoje serie kosmetykówJa się skłaniam do wacików z wodą plus kremik. na wyjście jakieś chusteczki. a co będzie, czas pokaże
co do informacji od położnej
1- to już wiadoma sprawa, aczkolwiek foto z netu mówią co innego. dzieciaki są owinięte plus stos rzeczy dookoła
2- kurę mam, jeśli nie sprawdzi się to będzie albo jako ozdoba pokoju albo poduszka pod plecy
3 - elektryczna niania w dużym piętrowym domu/ mieszkaniu - wydaje mi się, że się przyda...
4- też nie zasnęłabym z włączona małą lampką
5- w temacie smoczków moja wiedza jest zerowa. zdaje się na Was i wasze wybory
6- ubiór do gondoli - mój wózek Muuvo ma w pakiecie śpiworek
kombinezon też mam nabyty, także przydałoby się go używać
* przy okazji jak to jest ze spacerami, od kiedy można i na ile wyjść?
Ja wczoraj wieczorem miałam małe spotkanie integracyjne naszej grupy biegowej. była okazja powiedzieć o dzidzi
były brawa, toast, gratulacje, a potem z 15 osób mnie " głaskało" grrrrrrrrr. zaczęłam żartować, że dobrze, że męża nie ma, bo by go też łapali za klejnoty
w piątek mąż w poradni POZ pytał o położna środowiskową. przyjeżdża do dziecka do domu po porodzie, wcześniej służy poradą telefoniczna,dzidzie trzeba oczywiście zapisać do poradni. znów moja koleżanka w innym rejonie miasta miała 2 spotkania plus dostała rozpiskę odnośnie wyprawki.
btw. położnej w szpitalu nie ma chyba sensu wybierać, bo to zależy kto będzie na dyżurze pewnie?
Stokrotka 86, Gosia Rumi, Negra85, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Położna środowiskowa jest zazwyczaj w przychodni przypisana, przy porodzie będzie ta która akurat będzie miała dyżur. Chociaż można w niektórych szpitalach dodatkowo wykupić obecność położnej. Moja akurat pracuje w mojej przychodni i w szpitalu tam gdzie chce rodzić, a to tego fajna babeczka 😀
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Dziękuję za rady odnośnie poduszki motylka. Czyli póki co odpuszczam temat.
Ja jestem uczulona na obłożone pierdołami łóżeczko. Niepotrzebne kuszenie losu…
Ja myśle, że niania w dużym domu/mieszkaniu to must have, ja mam dwa pokoje wiec sobie odpuszczam.
Poduszkę kurę mam, więc już po ptakach. Może się sprawdzi, może nie. Widziałam też dobre opinie. Jeśli się nie sprawdzi to będzie dekoracja lub poduszka dla starszego dziecka. 🤷🏻♀️
Kąpać małą planuje jedynie w olejku migdałowym, chyba ze będą wskazania do czegoś więcej. W domu chyba zostanę przy wacikach i wodzie, ale będę miała też chusteczki na bazie wody (w razie gdybym na pół śpiąca miała ją szybko przebrać). Do pupy chyba polecają też bepanthen baby i chyba na to się zdecyduje.
Monitora oddechu nie planuję, chyba, że będą jakieś wskazania od lekarza.
Ja mam ciepły kombinezon do wózka, do tego planuje ciepłe okrycie. Mam śpiworek do wózka ale nie wiem czy on nie jest dopiero do spacerówki. Muszę sprawdzić.
Kocyk polarowy do domu jest kiepskim pomysłem, bo dziecko może się nim przykryć i będzie problem. Do domu mam takie ażurowe bawełniane i bambusowe. Natomiast na spacer te polarowe są moim zdaniem znacznie cieplejsze.
Smoczek bibs wydawał mi się właśnie jakiś duży jak byłam w sklepie. Ja wzięłam firmy SAUVINEX. Butelkę mam MAM, ale tez nie wiem czy potrzebnie kupowałam, bo w sumie mam do laktatora dwie butelki.
Niestety, ile położnych tyle opinii. Tak samo z mamami. Każdemu sprawdziło się coś innego, każdy zwraca uwagę na inne rzeczy. Na pewno każda z nad znajdzie swoje hity i stwierdzi, że utopiła w czymś pieniądze.
Ja w grudniu na szkole rodzenia na pewno się dowiem, że cześć mojej wyprawki nie ma sensu. No trudno. 🤷🏻♀️ Staram się jak mogę.
Z jednej strony cieszy mnie różnorodność tego co jest teraz i to, że wiedza na temat dzieci jest tak obszerna. Z drugiej strony trochę zazdroszczę naszym mamom, że nie miały takiego wyboru.🤣
jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Ja igły kupuje na Allegro. Wychodzi duzo taniej niż kupione pojedynczo. Np https://allegro.pl/oferta/igly-do-penow-31g-0-25x5mm-100szt-wszystkie-peny-10183828726
jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
dobuska wrote:Taaak! Tylko na Allegro! Wychodzi taniej i możesz zamówić dużo! Ja tez właśnie muszę zamówić!
Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość
-
Dokładnie dziewczyny, każdej przyda się co innego i na pewno później będzie parę rzeczy, których nie będziemy używać albo odwrotnie - dokupimy.
Ja kocyk polarowy kupię. Może to będzie pomyłka, może nie, nie sprawdzę to się nie dowiem. W domu kocyk bawełniany ażurowy, na spacery polarek.
Byłam na polecanej przez Was stronie na Allegro Świat dziecka - bossszz, ile tam dobroci. Zrobiłam moją listę wyprawkową na podstawie wątku z maju 2020 + dodałam parę rzeczy i 70% z nich można kupić u tego sprzedawcy. Dodałam do koszyka głównie pieluchy, rzeczy do szpitala typu podkłady, wkładki laktacyjne, rzeczy higieniczne dla dziecka.
Jako, że mamy dość dużą łazienkę, będę chciała wanienkę na stelażu i chyba zdecyduję się na tą: https://allegro.pl/oferta/wanienka-wanna-86cm-podstawa-i-fotelik-zestaw-10529704022
Podobają mi się produkty firmy Baeba - bujaczek i później krzesełko do karmienia. Mają też wanienkę na stojaku. Nie skąpię na dziecko, no ale, bez przesady z ceną: https://allegro.pl/oferta/beaba-zestaw-wanienka-stojak-lezaczek-camele-10465958614?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dck_bg_pla_ss&ev_adgr=baby+gear&ev_campaign_id=14636103287&gclid=CjwKCAjwqeWKBhBFEiwABo_XBiDyivGDmUrU9M1zjvwcS329g2XpchuI2DE8lc5MS7BRWYQ11AFnOhoC5JQQAvD_BwE
Co do spacerów to czytałam, żeby pierwszy nie trwał dłużej niż 30 min, później można wydłużać. Ale od kiedy? Ile stron w necie, tyle opinii. Położna na tym webinarze mówiła, że nie widzi przeszkód, aby np. w -10 stopni wyjść ze szpitala z noworodkiem w gondoli do domu i że odchodzi się od werandowania. Na innych stronach jest napisane, żeby odczekać 1-2 tygodnie i robić werandowanie wcześniej. Jeszcze gdzie indziej, że to zależy od kondycji dzieciaczka i mamy.
Ja, jako fanka Makaszki, ale niestety juz nie ich cen, polecam stronę: https://www.facebook.com/LilAna-1818310961809483 Pani robi śpiworki, mufki, rękawiczki, torby do wózka. Ja zamówię organizer i rękawiczki. Nad śpiworkiem się zastanowię, ale chyba zostanę przy wersji kombinezon + ciepły kocyk.
Co do sprzedaży rzeczy, ja już wiem komu odsprzedam poduchę ciążową
jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, dobuska, Joana23, Kasiastaraczka, Jeheria, oregano84 lubią tę wiadomość
Zgadzam się z Wami, u każdej z nas sprawdzi się co innego i to wcale nie znaczy, że inne rzeczy, gazety, metody będą gorsze 🙂
Ja mam ten ciepły śpiwór do wózka co Wam wysyłałam, wiec na te zimowe i mroźne spacery będę go używać, a pod spod synka ubierać w długie body i jakiś sweterek. Teraz szukam na vinted jakiegoś cieplejszego, ale bawełnianego kombinezonu na wyjście ze szpitala, bo planuje mieć ten otulacz do fotelika 🙂
Jeśli chodzi o monitor oddechu, to planuję mieć, ale używać wtedy gdy mały będzie spał w swoim pokoju, albo sam, czytałam, że w dostawce przy łóżku, nie ma co montować, bo często wyłapuje oddech mamy.
Z elektrycznej niani chyba zrezygnuję.
Też mi się podobają te wanienki beaba, ale cena trochę odstarasza. My mamy małą łazienkę, będziemy pewnie kąpać w salonie na stole, albo w sypialni na szafce nocnej. Niby mamy wannę i można by włożyć wanienkę do niej, ale jakoś tak chylać się nad nią przy kąpieli, to niewygodnie.
Negra, cudny piesek! 😍
Chyba i u mnie przyszedł czas na poduszkę do spania, brzuszek coraz większy, a z podłożoną pod zwykła poduszka mi niewygodnie.
Dziś się ważyłam, już prawie 4kg na plusie 😄jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość
-
To prawda 🙂każdej z nas przyda się co innego, reszta wyjdzie w praniu. Każdy kupuje bo zna siebie, swój gust, wymagania. Nie znamy tylko wymagań tego małego człowieczka, który przyjdzie na świat. Najważniejsze jednak jest, żeby był bezpieczny i kochany, niezależnie od tego czy pod kocykiem z polaru czy bambusu, czy w śpiworku czy kombinezonie 🙂/ Negra85- jak widać poduszka się przyda hehe 😂🙂tez muszę sobie kupić bo mi czasem niewygodnie w nocy. I tak się budzę i przekrecam. / niedawno kawaler zapodał mi kopa w pęcherz bo mi się siku zachciało od razu 😜/ my mamy średnią łazienkę ale duża szafkę z dużą umywalką także tam planujemy kąpiel. 🙂na chwile obecną/ dziś oglądałam znów stronę Neno i dwóch laktatorów nie było na stanie, także mam nadzieje, że to chwilowe i że ten sterylizator będzie w listopadzie 🙏
Aneta8, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość