Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Wczoraj napisałam Wam tutaj wiadomośc ale skasowało 🤦♀️
Gosia to masz roboty z ciuszkami ale to przyjemna praca ❤
Ja wczoraj liczyłam ile mam ciuszków to za głowę się złapałam, średnio po 10szt. Body z krótkim, 10 z długim i każdego rozmiaru, no jest tego sporo. Nic nie dokupuje oprócz 3 body kopertowych do szpitala. Chociaż jak zdecyduję się rodzić tam gdzie 1 ciąża to tam swoje ciuchy dają.
Ja dzisiaj o 11 mam szczepienie covid, boję się...Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jaina to miłe że dzieci za Tobą tęsknią ale ta koleżanka to brak taktu z jej strony...
My mamy fotelik kiddy Revolution pro po Maćku, waży ok 5 kg a i tak dla mnie ciężki, teraz dokupię adaptery do wózka bo musiałam nosić jak na sekundę np do galerii weszłamdobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Jeheria, trzymam kciuki żeby po szczepieniu było ok👍
Ja gdy piszę na telefonie też często coś skasuję. Najczęściej wtedy kiedy zamiast zwykłego postu napisze prawdziwy poemat jeśli chodzi o liczbę znaków 😁jaina_proudmoore, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Jeheria trzymam kciuki, żeby tylko bolała rączka! Dobra decyzja
Jezu, ja mam dość. Dzisiaj spałam w salonie, bo mamy wygodną, twardą kanapę i chciałam sprawdzić, czy będzie mi się lepiej spało. Było nawet okej, ale przed drugą obudziła mnie moja psinka, bo się zesikała (pisałam kiedyś, że starość jej nie oszczędza). Mąż wstał posprzątać i położyłam się dalej spać. No i się zaczęło... nie mogłam zasnąć. Zaczęło mi się w głowie kotłować. Na przykład zaczęłam się martwić, czy ZUS się nie przyczepi i nie sprawdzi mojego wyciągu bankowego, że na zwolnieniu kupowałam fotelik, albo czasami jeżdżę do sklepu...🤦♀️ Masakra, uwierzcie, że musiałam to w nocy sprawdzić! Także jakby któraś się kiedyś zastanawiała, to ZUS tak nie kontroluje.
W nocy jak się do człowieka przyczepi jakaś myśl, to najgłupsza bzdura rośnie do rangi problemu na skalę światową.
Ja z tym ZUSem to mam schizy ze względu na doświadczenie zawodowe. Nie przepadam za nimi, a zwłaszcza za ich kontrolami.
No i ostatecznie, po dwóch godzinach bezsenności wstałam, zrobiłam herbatę, chwyciłam czytnik i czytałam tak długo aż zasnęłam. Po półtorej godzinie snu przyszła moja psinka i mi piszczała przy łóżku. No więc się obudziłam i głośno kazałam jej wracać do siebie, a że ona ma też problemy ze słuchem to trzeba głośno do niej krzyczeć. No więc obudziłam męża niechcący i on wstał i poszedł z nią na dwór. Zasnęłam znowu na godzinkę i mąż wstał do pracy...
Także ja już dzisiaj miałam trening przygotowujący do przybycia naszej małej.
Za chwilę siadam ogarniać wyprawkę, bo u mnie duży sklep ma dzisiaj wyprzedaże i targi i mogę kupić sporo potrzebnych rzeczy taniej.
Mam do Was pytanie, czy Wy kupujecie coś takiego jak otulacz? Bo nie wiem czy warto.
Aaaa i jeszcze jedno, czy badacie sobie poziom witaminy B12? Położna nam wczoraj mówiła, że są badania, które udowodniły, że niedobór tej witaminy powoduje problemy z napięciem u niemowlaków. Wyszło na to, że większość dziewczyn na zajęciach to badały i poczułam się jak kosmita. Sprawdzę sobie na następnej wizycie.
Miłego dnia! U mnie słońce to i energia wraca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2021, 08:53
-
Jeheria wrote:Jaina to miłe że dzieci za Tobą tęsknią ale ta koleżanka to brak taktu z jej strony...
My mamy fotelik kiddy Revolution pro po Maćku, waży ok 5 kg a i tak dla mnie ciężki, teraz dokupię adaptery do wózka bo musiałam nosić jak na sekundę np do galerii weszłam
Taaak, adaptery to ważna sprawa. Ja też kupiłam.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Hej wszystkim, miłego piątku🍀🍀🍀mnie z wrażenia złapał nerwoból w lewym barku po 22… źle mi się spało. Musiałam leżeć na plechach i trochę na prawym boku. Jak pojadę do szkoły to powiem pare słów koleżankom, już nie SMS ale na żywo. W nocy jeszcze dwie pobudki na siku😂także trening jest. Prawie w drzwi weszłam do łazienki z rozpędu. / dziś przyjedzie do mnie ta duża paczka także będzie co robić 🥰. Mam tez pare spraw do załatwienia w sklepie. / Jeheria- oby pierwsza dawka weszła na luzie. 🙂💪trzymam kciuki 😘/ Dobuska- poprawie ci humor. Mówię wczoraj do męża, że kupiliście fotelik … i żeby zgadł co twój mąż zrobił. Pierwsze co powiedział to „ włożył psa pewnie do środka” 🤣🤣🤣🤣miałam ubaw nie powiem. 🙃🙃🙃🙃
dobuska, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Jeheria trzymam kciuki, żeby tylko bolała rączka! Dobra decyzja
Jezu, ja mam dość. Dzisiaj spałam w salonie, bo mamy wygodną, twardą kanapę i chciałam sprawdzić, czy będzie mi się lepiej spało. Było nawet okej, ale przed drugą obudziła mnie moja psinka, bo się zesikała (pisałam kiedyś, że starość jej nie oszczędza). Mąż wstał posprzątać i położyłam się dalej spać. No i się zaczęło... nie mogłam zasnąć. Zaczęło mi się w głowie kotłować. Na przykład zaczęłam się martwić, czy ZUS się nie przyczepi i nie sprawdzi mojego wyciągu bankowego, że na zwolnieniu kupowałam fotelik, albo czasami jeżdżę do sklepu...🤦♀️ Masakra, uwierzcie, że musiałam to w nocy sprawdzić! Także jakby któraś się kiedyś zastanawiała, to ZUS tak nie kontroluje.
W nocy jak się do człowieka przyczepi jakaś myśl, to najgłupsza bzdura rośnie do rangi problemu na skalę światową.
Ja z tym ZUSem to mam schizy ze względu na doświadczenie zawodowe. Nie przepadam za nimi, a zwłaszcza za ich kontrolami.
No i ostatecznie, po dwóch godzinach bezsenności wstałam, zrobiłam herbatę, chwyciłam czytnik i czytałam tak długo aż zasnęłam. Po półtorej godzinie snu przyszła moja psinka i mi piszczała przy łóżku. No więc się obudziłam i głośno kazałam jej wracać do siebie, a że ona ma też problemy ze słuchem to trzeba głośno do niej krzyczeć. No więc obudziłam męża niechcący i on wstał i poszedł z nią na dwór. Zasnęłam znowu na godzinkę i mąż wstał do pracy...
Także ja już dzisiaj miałam trening przygotowujący do przybycia naszej małej.
Za chwilę siadam ogarniać wyprawkę, bo u mnie duży sklep ma dzisiaj wyprzedaże i targi i mogę kupić sporo potrzebnych rzeczy taniej.
Mam do Was pytanie, czy Wy kupujecie coś takiego jak otulacz? Bo nie wiem czy warto.
Aaaa i jeszcze jedno, czy badacie sobie poziom witaminy B12? Położna nam wczoraj mówiła, że są badania, które udowodniły, że niedobór tej witaminy powoduje problemy z napięciem u niemowlaków. Wyszło na to, że większość dziewczyn na zajęciach to badały i poczułam się jak kosmita. Sprawdzę sobie na następnej wizycie.
Miłego dnia! U mnie słońce to i energia wraca.
Co miesiąc robię poziom B12,bo przyjmuję 2x1 tabletki Wit. B12. Na początku ciąży miałam 200 z kawałkiem i lekarz kazał brać.dobuska lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Dobuska, Jaina- to chyba dobrze że nie mam psa 😉
Dziewczyny, współczuję zarwanej nocy. Wychodzi na to że nie uda się tej energii nazbierać przed porodem 😉
Ja nie badałam poziomu wit B12. Staram się zdrowo odżywiać, biorę prenatal Duo i mg i staram się nie panikować. Po przebojach w 1 trymestrze obiecałam sobie nie studiować badan- jeśli lekarz mówi że ok to mu wierzę, oraz robić tylko te badania które powinnam a nie wszystkie dostępne na liście i możliwe do zrobienia 😁 u mnie to się sprawdza bo i tak w tej ciąży często mam jakieś paranoję🤦
jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Aga12345, oregano84, MyŚliwa, Nisia18 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Hej dziewczyny, miłego dnia 😀
Ja zaraz lecę na zakupy. Odnośnie wkładania zwierzaków do zakazanych miejsc. Jak wybieraliśmy wózek to nasz ma bardzo duży kosz. Mój mówi na cały sklep: oo to fajnie. Piesia się zmieści jak będziemy wracac że spacerów. 🙃 Dobrze, że sprzedawca powiedział, że kosz to max na 13kg, a nasza waży 19. Poza tym jest tak aktywnym psem, że nawet by tam nie weszła 🤣
Jeheria - trzymam kciuki za szczepienie. Daj znać później jak się czujesz. Ja oprócz bólu ramienia nie miałam żadnych niedogodności.
Jaina - pochwal się zakupami później. 😀
Ja wczoraj odebrałam paczkę z olx. 4 spiochy i dwa komplety śpiochy i sweterek. Jestem zakochana. Narazie też nic nie kupuje.
A wiecie, że prawdopodobnie do końca miesiąca na vinted jest darmowa dostawa albo dostawa za 1zl?
Jakby ktoś szukał kosmetkow dla Maluszka to Momme ma promocje - 15%.Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Stokrotka 86 wrote:Dobuska, Jaina- to chyba dobrze że nie mam psa 😉
Dziewczyny, współczuję zarwanej nocy. Wychodzi na to że nie uda się tej energii nazbierać przed porodem 😉
Ja nie badałam poziomu wit B12. Staram się zdrowo odżywiać, biorę prenatal Duo i mg i staram się nie panikować. Po przebojach w 1 trymestrze obiecałam sobie nie studiować badan- jeśli lekarz mówi że ok to mu wierzę, oraz robić tylko te badania które powinnam a nie wszystkie dostępne na liście i możliwe do zrobienia 😁 u mnie to się sprawdza bo i tak w tej ciąży często mam jakieś paranoję🤦
Z tą witaminą to jest tak, że to mi już druga osoba o tym powiedziała. I położna i fizjoterapeutka, która później z takimi dziećmi pracuje.
No zbadam, nie zaszkodzi, szczególnie, że to moja położna wbita w kartę ciąży, więc teoretycznie jej również powinnam słuchać.Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Jeheria powodzenia na szczepieniu! Ja miałam niż dwie dawki pfizera i prócz bólu ręki nic mi nie było! Mam nadzieję, że i Ciebie dolegliwości oszczędzą 😙
Też muszę kupić adaptery, tylko zastanawiam czy te standardowe maxi cosi będą pasowały do naszego britaxa, bo nie ma wymienionego go na liście tych kompatybilnych 🤔
Dobuska, współczuję ciężkiej nocy.. co do badania witaminy B12, to ja też nie sprawdzałam. Lekarka nie zalecała 🤷🏼♀️
Jaina, koniecznie pochwal się zakupami!
Mój szkrabek wczoraj był bardzo spokojny, az mi się niepokój włączył.. ale wieczorem mamuśka usiadła do zakupów i od razu się uaktywnił i zaczął szaleć 😁 będzie chyba lubił zakupy tak jak ja 😄
Zamówiłam otulacz do fotelika i śpiworek do spania z Jukki - mają chyba najniższe ceny. Już trochę ochłonęłam z szaleństwa i szukam tańszych opcji tych wszystkich pięknych rzeczy 🙈
Negra ja właśnie wczoraj skorzystałam z darmowej dostawy na Vinted i kupiłam
SOBIE sweterek 😁 jak już mówiłam jestem uzależniona od zakupów 🙉
Miłego dnia dziewczyny! My o 13:20 widzimy się na wideo z bąblem ❤️jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
o witaminie b12 nie słyszałam, ale podobnie jak Stokrotka też ufam swojemu lekarzowi i staram się czerpać z jedzenia, dopiero potem suplementy
może zbadam teraz przed wizytą.
w sumie za tydzień już na badania krwi idę,
potem 19.10 wizyta i nie wiadomo kiedy zaraz miesiąc zleci
po prostu szok.
nadal rwie mnie w ręce, wzięłam apap - zobaczymy. chętnie czymś to posmaruje, bo jest lekko uciążliwe.
efekt stresu niestety, ale już mam plan zemsty na koleżance od pudełek. 😂
Cukry poranne na razie są ok co mnie cieszy
w temacie ZUS- mnie w czerwcu już koleżanki straszyły, że ZUS kontroluje kobiety w ciąży. I że koniecznie mam uważać bo to, siamto czy owamto!
jak powiedziałam tacie, to się śmiał... przecież ze zwolnieniem z kodem 2 można chodzić, a my łazimy i na badania, na wizyty, itp.do apteki czy sklepu czy potem po wyprawkę.
W ogóle w temacie pracy to poznałam się na ludziach. koleżanki z którymi byłam blisko dość, cisza, zero kontaktu. natomiast odzywają się inne osobyi nasze kontakty się polepszyły. no ale to samo życie
@Aneta - mój też był spokojny, ale wieczorem kopał bo czekał na szklankę mleka pewnie, a od rana na śniadanie
ja śpiworek chciałabym z Natulino. Otulacz do fotelika wzięłam z mój świat dziecka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2021, 09:55
Aneta8, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Aneta, Jaina jak z jakoscią tych otulaczy do fotelikow? Chce kupic taki, bo na pewno sie przyda (bede starsza do pkola wozic wiec...). Upatrzylam sobie na Vinted z Babysteps ale cena za uzywke 150, nie jestem pewna czy warto tyle dawac jak mozna kupic taniej...
-
jaina_proudmoore wrote:Mężowie teraz żartują, ale potem będą bardziej przerażeni od nas zapewne. Chociaż mnie kąpał pierwszy raz tata bo mama się bała 🙃
Maciusia też mąż zawsze do dziś, ja tylko jak go nie ma, oni mają większe dłonie, im łatwiej i myślę że dobrze z góry określić że tata np zawsze kąpię wtedy już się nie wymiga 😜jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
-
Dobuska, dobrze, ze mi przypomniałaś o tej witaminie B12. Przed ciążą nie jadłam mięsa i niby zawsze miałam tą witaminę w normie, ale jednak przy dolnej granicy. Teraz właczyłam mięso plus jak tego mięsa mam mało w tygodniu to dorzucam tabletkę. Miałam zbadać tą witaminę już wczesniej, ale zapominałam..
Pogłaskaj psińcię za uszkiemWspółczuję ciężkiej nocy..
Negra - dzięki za info, chyba coś kupię z tych kosmetyków
Na vinted jest darmowa dostawa, to fakt. Akurat wczoraj założyłam konto i kupiłam swoją pierwszą paczkę ubranek
Jeheria - powodzenia na szczepieniu, oby było bez dodatkowych przygódCo samego zakażenia bostonką, to mam nadzieję, że mnie to nie dosięgnie. Kiedys mój partner przytachał to z pracy i rozłożyło go totalnie, a ja nawet kataru nie miałam, więc liczę na to, że teraz tez nic nie będzie
Dzisiaj mam jakiś totalny brak skupienia.. nic mi nie idzie, robota stoi.. a kolejny projekt czeka na swoją kolej! Ja nie wiem jak ja się z tym wszystkim ogarnę do 20 października..jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
wariancja wrote:Aneta, Jaina jak z jakoscią tych otulaczy do fotelikow? Chce kupic taki, bo na pewno sie przyda (bede starsza do pkola wozic wiec...). Upatrzylam sobie na Vinted z Babysteps ale cena za uzywke 150, nie jestem pewna czy warto tyle dawac jak mozna kupic taniej...
Na pewno dam znać jak tylko przyjdzie przesyłka ☺️jaina_proudmoore, wariancja lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:w temacie ZUS- mnie w czerwcu już koleżanki straszyły, że ZUS kontroluje kobiety w ciąży. I że koniecznie mam uważać bo to, siamto czy owamto!
jak powiedziałam tacie, to się śmiał... przecież ze zwolnieniem z kodem 2 można chodzić, a my łazimy i na badania, na wizyty, itp.do apteki czy sklepu czy potem po wyprawkę.
Niestety, ale nie do końca prawda. Zwolnienie chodzące pozwala Tobie wychodzić do lekarza czy na rehabilitację, ale takie rzeczy jak zakupy (które mógłby zrobić mąż) to już nie wchodzą w skład tego. Jeżeli przyjdzie kontrola, a Ciebie nie będzie - to w Twojej kwestii będzie udowodnić, czy wykorzystywałaś zwolnienie zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli powiesz, że byłaś u lekarza - poprosi o zaświadczenie. Jeżeli powiesz, że robiłaś zakupy wyprawkowe - może być lekkie spięcie, ale tu też uważam, że zależy od człowieka na jakiego się trafi.
Ja sobie zdaję sprawę z tego, że kontrole pracownic na zwolnieniu odbywają się rzadziej niż ciężarnych prowadzących DG, ale ja w swoim życiu widziałam dość sporo kontroli kobiet w ciąży (najczęściej prowadzących działalność) i po prostu jestem ostrożna. Teraz przy pandemii kontrolują mniej (chociaż od tego roku troszkę zaczęli szaleć) i skupiają się bardziej na donosach i na wykrytych innych nieprawidłowościach.
Mimo to, podkreślam zawsze, że oznaczenie "2" wcale nie pozwala nam tak normalnie funkcjonować.
"Taki zapis upoważnia go jedynie do wykonywania zwykłych czynności życia codziennego, np. poruszanie się po mieszkaniu, udanie się na zabieg czy kontrolę lekarską”.
Zgodnie z orzecznictwem sądów powszechnych oraz Sądu Najwyższego w żadnym przypadku zaświadczenie lekarskie nie może zostać udzielone osobie zdrowej i uzasadniać prowadzenia normalnego trybu życia .
Nawet w ciąży L4 nie jest udzielane celem podtrzymania istniejącego dobrostanu, a nawet osobie chorej, gdy jej choroba nie wpływa na zdolność do pracy. Samo bowiem „bycie w ciąży” nie jest przecież i nie może być chorobą, gdy brak jest jakichkolwiek naruszeń sprawności organizmu.
Za wykorzystanie zwolnienia lekarskiego niezgodnie z jego celem może zostać uznany wyjazd na wakacje, czy też zrobienie remontu w domu."
PS. Ten prawnik, który napisał "brak jest jakichkolwiek naruszeń sprawności organizmu" powinien dostać w papę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2021, 10:18
Aneta8, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jeheria wrote:Mnie i siostrę też tylko tata kąpał.
Maciusia też mąż zawsze do dziś, ja tylko jak go nie ma, oni mają większe dłonie, im łatwiej i myślę że dobrze z góry określić że tata np zawsze kąpię wtedy już się nie wymiga 😜Lolla lubi tę wiadomość