Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Nisia18 wrote:W ciąże zaszłaś mając TSH 0,5 😳 wow, a mi mówili cały czas ze powinno byc w okolicach 1,5 - 2,0 jeżeli dobrze pamietam ..
Od mojego pierwszego endokrynologa słyszałam takie zależności:
- TSH powyżej 1,5-2 może prowadzić do poronienia, więc utrzymywać poniżej (dla normalnej osoby norma chyba jest do 4);
- w ciąży "zapotrzebowanie" na TSH rośnie dwukrotnie (co by się zgadzało: z 0,5 na 1 przy tej samej dawce euth) dlatego często potrzebna jest modyfikacja dawki jak najszybciej po zajściu w ciążę. Płód nie ma własnej tarczycy długo, to korzysta z naszych hormonów.
Wiadomo, jak kilogramy przybędą, to trzeba będzie modyfikować, już to przerabiałam w drugą stronę.
Morwa - Dziękuję za wyjaśnienie. Mam niewiele wiedzy na ten temat (a w sumie zupełnie nie skojarzyłam, że już prawie zima!), chociaż wypadałoby - to przecież takie niesamowite stworzenia, ważne i potrzebne. A Ty wręcz magicznie o nich opowiadasz.
Zastanawiałam się czy Twoje czy męża - właśnie ze względu na kombinezon. Choć słyszałam o pszczelarzu ze wsi rodziców, który tylko w kombinezonie. (Ale on ma takie przygodne kilka uli i w zasadzie nie ma własnych pszczół, tylko jak mu się jakieś zalęgną/przylecą to korzysta - tak mi to tłumaczył).
Szkoda ich, mam nadzieję, że mimo wszystko strat będzie jak najmniej.
Wiadomo, pszczoły tak samo ważne jak inne zwierzęta, chociaż jakoś tak mi się myśli, że inne zwierzęta same by się chowały przed takim wiatrem. To może być tylko moje głupie wyobrażenie. Chociaż i zdarzają się przypadki, że obora/kurnik się otworzą albo dach im porwie, coś się przewali.
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Morwa - podziwiam Was, że macie w sobie tyle siły i energii, zeby zajmować się pszczołami! Zaraz wybieramy się do mojej babci na w 90 urodziny i w pudełku wieziemy jej słoiki z miodem
Stokrotka - powodzenia na badaniu! Daj znaka jak pięknie serduszko biło
Negra - śliczne zakupy!a czapeczka benni najpiękniejsza!
Aneta - kocyk pięęękny!!
Muszę się zabrać za zakupy już konkretnieStokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Morwa, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Jeśli masz tylko krzywa to wyniki są w ten sam dzień chyba, że masz jakieś laboratorium gdzie wyniki wysyłają bo nie robią na miejscu, nie wiem jakie jeszcze masz wyniki bo na niektóre jednak nie raz się czeka kilka dni a jeśli wizytę masz w sobotę i to z samego rana no to może być różnie.
Z jednej strony nie powinno się nic zmieniać w diecie przed wynikiem jednak jeśli rzeczywiście zamierzasz do nocy zjadać duże ilości niekoniecznie zdrowych rzeczy to może być różnie. A i zorientuj się czy na krzywą nie musisz się pojawić w laboratorium do jakiejś konkretnej godziny, u nas np. laboratorium jest do 11 i ostatnio była informacja, że na krzywą rejestrują tylko do 9.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 10:23
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Witam dziewczyny 🙂 w Warszawie kolejny dzień brzydkiej pogody. Niedługo będziemy się zbierać na echo. Niestety Agatowa jest na drugim końcu Warszawy więc czeka nas spora wyprawa. Stres oczywiście jest ale staram się myśleć pozytywnie.
Jeszcze wstałam z katarem i bólem pleców i wiezadla 🤦
Inkaa, a dużo masz tych ketonów? One się pojawiają w moczu gdy organizm jest niedożywiony. Może przerwa między kolacja a śniadaniem jest dla Ciebie za długa? Albo może powinnaś jeść coś innego na kolację? Trzeba popróbować niestety.
Myśliwa, myślę że takie dołki są dosyć częste. Tylko trzeba uważać żeby to się w jakaś depresję nie przerodziło. Ja jak myślę o wyprawce to czuję strach że nie zdążę i zmęczenie że tyle muszę ogarnąć. Oczywiście super mi się patrzy na te zdjęcia pięknych rzeczy które zamieszczają dziewczyny ( bo te wszystkie ciuszki i mebelki są po prostu śliczne 🥰) ale ja też jakiejś mega ekscytacji nie odczuwam jeśli chodzi o zakupy. Może dlatego że ja ogólnie nie lubię zakupów 😁 i chociaż z ciąży się cieszę i już jestem w swoim dziecku zakochana to gdzieś tam w tyle głowy cały czas siedzi ten okropny czas niepłodności. Zwłaszcza rok 2020 mnie i męża pod tym względem przeczołgał bo był moment gdy myśleliśmy że nie ma opcji nawet na in vitro...
Swoja droga to mój maluch reaguje na męża. Gdy on mówi, całuje brzuch to mały się rusza. Wczoraj mały spał. Mąż przystawił ucho do brzucha i coś do niego powiedział i mały podpłynął i zaczął go stukać centralnie w to ucho😁 mąż zachwycony🥰 cieszę się że taki kontakt już teraz załapali 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 09:49
Aneta8, Gosia Rumi, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Nisia18 wrote:Edit, bez editu😀 doczytałam ze dziewczyny czuja te drgania na dole brzucha albo po bokach a ja znowu na samej górze ..
Wiec może jelita .. ehh ja zawsze odmienna z problemami/ objawami 🥺😫jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Stokrotka powodzenia na echo serca, oby wszystkie pomiary wyszly wzorowo🍀🍀
Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Pochwale się pierwszy raz moimi zakupami dla Ignasia, cieszą bardzo bo dużo ich nie będzie(większość wyprawki mam po starszym synku)
https://naforum.zapodaj.net/b06ee69ecedd.jpg.html
Nawet załapała się na zdjęcie moja psinka Ryszarda🤣Jeheria, Stokrotka 86, Aneta8, Gosia Rumi, jaina_proudmoore, Selena, Aga12345, Kasiastaraczka, Morwa lubią tę wiadomość
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Pimka wrote:Pochwale się pierwszy raz moimi zakupami dla Ignasia, cieszą bardzo bo dużo ich nie będzie(większość wyprawki mam po starszym synku)
https://naforum.zapodaj.net/b06ee69ecedd.jpg.html
Nawet załapała się na zdjęcie moja psinka Ryszarda🤣
-
Jeheria wrote:Piękne kolory 😍 to koszulki? Te starszy młodszy brat? Skąd zamawianie?
Dla starszaka mam koszulkę a dla malucha bodziaka. Wszystko prócz Rogala do karmienia(z makaszki) było zamawiane na Fabryka bodziaków-mają piękne wzory i super jakość!Jeheria lubi tę wiadomość
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Stokrotko, trzymam mocno kciuki za echo! 😘
Pimka, śliczne zakupy i urocza psinka 🥰
Ja w przyszłym miesiącu (pensjo przybywaj!!!!) chce zrobić te zakupy kosmetyczne/higieniczne i meble plus dodatki do pokoiku Maksia ☺️ W zasadzie mam już wszystko wybrane, tapeta zamówiona, będzie już w przyszłym tygodniu 🙂
Jeheria, a mi się wydaje właśnie taki duży i jak sobie myślę, że on jeszcze tyle urośnie to się zastanawiam jak 🙈
Miłego dnia dziewczyny, mimo kiepskiej aury 😚Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Stokrotka, powiem Ci, że nam niepłodność, stres, oczekiwanie na wszystkie wyniki tez mocno dało w kość. Udało nam się za pierwszym razem, wiec wiem, ze jesteśmy mega farciarzami, ale przez pewien okropnie długi dla nas czas nie wiedzieliśmy czy w ogóle będziemy mogli mieć swoje dziecko. Dlatego ja na początku miałam okropne poczucie winy, że się na przykład nie wzruszyłam przy pierwszym odgłosie serduszka.. ale to minęło
teraz gadam jak najęta do Kai i ładnie nam się więź wzmacnia
u Ciebie zakładam, że przyjdzie czas na ekscytację wszystkimi okolociazowymi zakupami
a jeśli nie, to nie
bedzie odhaczone i też będzie dobrze
w końcu to ta mała istotka jest najważniejsza
jaina_proudmoore, Aneta8, Aga12345, Stokrotka 86, dobuska, Gosia Rumi, Morwa, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny
miłego weekendu Wam życzę.
Stokrotka- powodzenia na badaniu. czekamy na informacje.
Ja wstałam siku o 4, dzidzia się obudziła i zaczęła szaleć do 6. nie mogłam zasnąć, bo wystawiła głowę przy pępku, brzuch się jak balon zrobił, a potem robiła obrót. lekko to było niekomfortowe, przyznam. Mały chyba lubi leżeć jak rogal i ugniatać pęcherz. a jak jelita mi ściska, to głowa mała.
Po śniadaniu posprzątałam w sypialni.
W końcu schowaliśmy wanienkę bo karton stal na ogródku cały czas. 🤣
w szafie mamy taki schowek na deskę do prasowania, mopa itp - wanienka tam weszła na styk 🤣
Teraz testuje kapsułki Lovela - pachną ładnie i delikatnie.
Do prania poszedł rożek, pieluchy kolorowe, ręczniki kąpielowe itp.
Jeden rożek ma wypełnienie z kokosa, które się wyciąga. nie jestem zadowolona z tych dwóch kocyków, które mam- jeden z Sinsay - sztywny, drugi z Mój świat dziecka cienki ale taki nijaki jakiś - chyba skuszę się dodatkowo na ten z colorstories
Mam jeszcze otulacz z mój świat dziecka - taki do fotelika, ale wydaje mi się za cienki na zimę na wyjście ze szpitala. Także tu chyba kupię koc polarowy
Zaraz planuje kupić organizery online w IKEA. daruje sobie wycieczkę
ps. mąż założył ręcznik kąpielowy bo ma tą część na głowę przecież i udawał papieża 🤣🤣🤣🤣
ja miałam swój z Lemurem, on z Misiem. 🤣
ps2. @Morwa - praca z pszczołami to wspaniała sprawa. dzięki za twój wpis na jej tematczy miodek wysyłacie też może?
i druga sprawa, jak tam twoja córka. czekam na jej hitowe kolejne teksty
Aneta8, Aga12345, Stokrotka 86, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Witam dziewczyny 🙂 w Warszawie kolejny dzień brzydkiej pogody. Niedługo będziemy się zbierać na echo. Niestety Agatowa jest na drugim końcu Warszawy więc czeka nas spora wyprawa. Stres oczywiście jest ale staram się myśleć pozytywnie.
Jeszcze wstałam z katarem i bólem pleców i wiezadla 🤦
Inkaa, a dużo masz tych ketonów? One się pojawiają w moczu gdy organizm jest niedożywiony. Może przerwa między kolacja a śniadaniem jest dla Ciebie za długa? Albo może powinnaś jeść coś innego na kolację? Trzeba popróbować niestety.
Myśliwa, myślę że takie dołki są dosyć częste. Tylko trzeba uważać żeby to się w jakaś depresję nie przerodziło. Ja jak myślę o wyprawce to czuję strach że nie zdążę i zmęczenie że tyle muszę ogarnąć. Oczywiście super mi się patrzy na te zdjęcia pięknych rzeczy które zamieszczają dziewczyny ( bo te wszystkie ciuszki i mebelki są po prostu śliczne 🥰) ale ja też jakiejś mega ekscytacji nie odczuwam jeśli chodzi o zakupy. Może dlatego że ja ogólnie nie lubię zakupów 😁 i chociaż z ciąży się cieszę i już jestem w swoim dziecku zakochana to gdzieś tam w tyle głowy cały czas siedzi ten okropny czas niepłodności. Zwłaszcza rok 2020 mnie i męża pod tym względem przeczołgał bo był moment gdy myśleliśmy że nie ma opcji nawet na in vitro...
Swoja droga to mój maluch reaguje na męża. Gdy on mówi, całuje brzuch to mały się rusza. Wczoraj mały spał. Mąż przystawił ucho do brzucha i coś do niego powiedział i mały podpłynął i zaczął go stukać centralnie w to ucho😁 mąż zachwycony🥰 cieszę się że taki kontakt już teraz załapali 🙂
No ostatni posiłek jadłam ok 21 i dzisiaj pierwszy 9.30 to chyba duży odstęp...
-
Inkaa85 wrote:No ostatni posiłek jadłam ok 21 i dzisiaj pierwszy 9.30 to chyba duży odstęp...
to za duży odstęp.
Stokrotka dobrze napisała kiedy pojawiają się ketony
Spróbuj dziś zjeść coś nawet małego ok 22, zależy o której pójdziesz spać.
Ja testowałam co jeść wieczorem przez kilka dni - obecnie pije 3/4 szklanki ciepłego mleka, bez laktozy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 11:47
Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Ja teraz też mam lovelę,bo mąż kupował. Jest fajny delikatny zapach,ale u mnie bardzo twarda woda jest i po praniu prawie nie pachnie. Bardziej podchodzi mi do prania proszek Dzidziuś mimo twardej wody ubrania pachną po praniu 🙂
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
jaina_proudmoore wrote:to za duży odstęp.
Stokrotka dobrze napisała kiedy pojawiają się ketony
Spróbuj dziś zjeść coś nawet małego ok 22, zależy o której pójdziesz spać.
Ja testowałam co jeść wieczorem przez kilka dni - obecnie pije 3/4 szklanki ciepłego mleka, bez laktozy. -
Inkaa85 wrote:I tylko to mleko ? Rano na czczo wtedy cukier spoko ?
Ja na noc biorę insulinę.
Wczoraj zwiększyłam dawkę z 8j na 10 j, bo ostatnie dwa pomiary miałam wynik 91 rano.
Wcześniej jadłam kanapkę: chlebek probody plus serek, albo masło orzechowe. Ale to było megaaa na siłę zmuszać się do jedzenia tak późno.
teraz jem kolację o 20, a potem mleko ok 21.30, potem po 22 zastrzyk.
Na razie się sprawdza
Na każdego niestety co innego podziała, trzeba testowaćAga12345, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość