X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 22 października 2021, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    W ciąże zaszłaś mając TSH 0,5 😳 wow, a mi mówili cały czas ze powinno byc w okolicach 1,5 - 2,0 jeżeli dobrze pamietam ..
    Ja też się stresowałam, że mnie tak nisko prowadzą (bo to już o nadczynność polekową zawadzało) ale lekarz od IV mówił, że tak ma być.
    Od mojego pierwszego endokrynologa słyszałam takie zależności:
    - TSH powyżej 1,5-2 może prowadzić do poronienia, więc utrzymywać poniżej (dla normalnej osoby norma chyba jest do 4);
    - w ciąży "zapotrzebowanie" na TSH rośnie dwukrotnie (co by się zgadzało: z 0,5 na 1 przy tej samej dawce euth) dlatego często potrzebna jest modyfikacja dawki jak najszybciej po zajściu w ciążę. Płód nie ma własnej tarczycy długo, to korzysta z naszych hormonów.
    Wiadomo, jak kilogramy przybędą, to trzeba będzie modyfikować, już to przerabiałam w drugą stronę.
    Morwa - Dziękuję za wyjaśnienie. Mam niewiele wiedzy na ten temat (a w sumie zupełnie nie skojarzyłam, że już prawie zima!), chociaż wypadałoby - to przecież takie niesamowite stworzenia, ważne i potrzebne. A Ty wręcz magicznie o nich opowiadasz.

Zastanawiałam się czy Twoje czy męża - właśnie ze względu na kombinezon. Choć słyszałam o pszczelarzu ze wsi rodziców, który tylko w kombinezonie. (Ale on ma takie przygodne kilka uli i w zasadzie nie ma własnych pszczół, tylko jak mu się jakieś zalęgną/przylecą to korzysta - tak mi to tłumaczył).
    Szkoda ich, mam nadzieję, że mimo wszystko strat będzie jak najmniej.
    Wiadomo, pszczoły tak samo ważne jak inne zwierzęta, chociaż jakoś tak mi się myśli, że inne zwierzęta same by się chowały przed takim wiatrem. To może być tylko moje głupie wyobrażenie. Chociaż i zdarzają się przypadki, że obora/kurnik się otworzą albo dach im porwie, coś się przewali.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słodkie mamy czy sprawdzacie również ketony w moczu ? Od kilku dni zabarwia mi się pasek na ciemniejszy kolor :( nie wiem co robić?

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa - podziwiam Was, że macie w sobie tyle siły i energii, zeby zajmować się pszczołami! Zaraz wybieramy się do mojej babci na w 90 urodziny i w pudełku wieziemy jej słoiki z miodem :)

Stokrotka - powodzenia na badaniu! Daj znaka jak pięknie serduszko biło :)

Negra - śliczne zakupy! :) a czapeczka benni najpiękniejsza! :)

Aneta - kocyk pięęękny!!

Muszę się zabrać za zakupy już konkretnie ;)

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Morwa, MyŚliwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Jeśli masz tylko krzywa to wyniki są w ten sam dzień chyba, że masz jakieś laboratorium gdzie wyniki wysyłają bo nie robią na miejscu, nie wiem jakie jeszcze masz wyniki bo na niektóre jednak nie raz się czeka kilka dni a jeśli wizytę masz w sobotę i to z samego rana no to może być różnie.
    Z jednej strony nie powinno się nic zmieniać w diecie przed wynikiem jednak jeśli rzeczywiście zamierzasz do nocy zjadać duże ilości niekoniecznie zdrowych rzeczy to może być różnie. A i zorientuj się czy na krzywą nie musisz się pojawić w laboratorium do jakiejś konkretnej godziny, u nas np. laboratorium jest do 11 i ostatnio była informacja, że na krzywą rejestrują tylko do 9.
    U mnie na krzywą trzeba się umówić, w diagnostyce, dzień przed.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 10:23

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny 🙂 w Warszawie kolejny dzień brzydkiej pogody. Niedługo będziemy się zbierać na echo. Niestety Agatowa jest na drugim końcu Warszawy więc czeka nas spora wyprawa. Stres oczywiście jest ale staram się myśleć pozytywnie.
    Jeszcze wstałam z katarem i bólem pleców i wiezadla 🤦

Inkaa, a dużo masz tych ketonów? One się pojawiają w moczu gdy organizm jest niedożywiony. Może przerwa między kolacja a śniadaniem jest dla Ciebie za długa? Albo może powinnaś jeść coś innego na kolację? Trzeba popróbować niestety.

Myśliwa, myślę że takie dołki są dosyć częste. Tylko trzeba uważać żeby to się w jakaś depresję nie przerodziło. Ja jak myślę o wyprawce to czuję strach że nie zdążę i zmęczenie że tyle muszę ogarnąć. Oczywiście super mi się patrzy na te zdjęcia pięknych rzeczy które zamieszczają dziewczyny ( bo te wszystkie ciuszki i mebelki są po prostu śliczne 🥰) ale ja też jakiejś mega ekscytacji nie odczuwam jeśli chodzi o zakupy. Może dlatego że ja ogólnie nie lubię zakupów 😁 i chociaż z ciąży się cieszę i już jestem w swoim dziecku zakochana to gdzieś tam w tyle głowy cały czas siedzi ten okropny czas niepłodności. Zwłaszcza rok 2020 mnie i męża pod tym względem przeczołgał bo był moment gdy myśleliśmy że nie ma opcji nawet na in vitro...

Swoja droga to mój maluch reaguje na męża. Gdy on mówi, całuje brzuch to mały się rusza. Wczoraj mały spał. Mąż przystawił ucho do brzucha i coś do niego powiedział i mały podpłynął i zaczął go stukać centralnie w to ucho😁 mąż zachwycony🥰 cieszę się że taki kontakt już teraz załapali 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 09:49

Aneta8, Gosia Rumi, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Edit, bez editu😀 doczytałam ze dziewczyny czuja te drgania na dole brzucha albo po bokach a ja znowu na samej górze ..
    Wiec może jelita .. ehh ja zawsze odmienna z problemami/ objawami 🥺😫
    Drgania miałam w 1 ciąży ale na późniejszym etapie, wtedy to może drzeć np stopa dziecka w wyniku niedojrzałości układu nerwowego, po narodzinach też często drży noga/bródka

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka powodzenia na echo serca, oby wszystkie pomiary wyszly wzorowo🍀🍀

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwale się pierwszy raz moimi zakupami dla Ignasia, cieszą bardzo bo dużo ich nie będzie(większość wyprawki mam po starszym synku)

https://naforum.zapodaj.net/b06ee69ecedd.jpg.html
    Nawet załapała się na zdjęcie moja psinka Ryszarda🤣

Jeheria, Stokrotka 86, Aneta8, Gosia Rumi, jaina_proudmoore, Selena, Aga12345, Kasiastaraczka, Morwa lubią tę wiadomość

22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred

O Nas:
    ♀️Ja
    👍immunologia
    ♂️On-
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Pochwale się pierwszy raz moimi zakupami dla Ignasia, cieszą bardzo bo dużo ich nie będzie(większość wyprawki mam po starszym synku)

https://naforum.zapodaj.net/b06ee69ecedd.jpg.html
    Nawet załapała się na zdjęcie moja psinka Ryszarda🤣
    Piękne kolory 😍 to koszulki? Te starszy młodszy brat? Skąd zamawianie?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka powodzenia na badaniu!

Aneta ale malutki masz brzuszek 🙈

Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Piękne kolory 😍 to koszulki? Te starszy młodszy brat? Skąd zamawianie?

Dla starszaka mam koszulkę a dla malucha bodziaka. Wszystko prócz Rogala do karmienia(z makaszki) było zamawiane na Fabryka bodziaków-mają piękne wzory i super jakość!

Jeheria lubi tę wiadomość

22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

O Nas:
    ♀️Ja
    👍immunologia
    ♂️On-
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko, trzymam mocno kciuki za echo! 😘
    Pimka, śliczne zakupy i urocza psinka 🥰
    Ja w przyszłym miesiącu (pensjo przybywaj!!!!) chce zrobić te zakupy kosmetyczne/higieniczne i meble plus dodatki do pokoiku Maksia ☺️ W zasadzie mam już wszystko wybrane, tapeta zamówiona, będzie już w przyszłym tygodniu 🙂
    Jeheria, a mi się wydaje właśnie taki duży i jak sobie myślę, że on jeszcze tyle urośnie to się zastanawiam jak 🙈

Miłego dnia dziewczyny, mimo kiepskiej aury 😚

Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, powiem Ci, że nam niepłodność, stres, oczekiwanie na wszystkie wyniki tez mocno dało w kość. Udało nam się za pierwszym razem, wiec wiem, ze jesteśmy mega farciarzami, ale przez pewien okropnie długi dla nas czas nie wiedzieliśmy czy w ogóle będziemy mogli mieć swoje dziecko. Dlatego ja na początku miałam okropne poczucie winy, że się na przykład nie wzruszyłam przy pierwszym odgłosie serduszka.. ale to minęło :) teraz gadam jak najęta do Kai i ładnie nam się więź wzmacnia :) u Ciebie zakładam, że przyjdzie czas na ekscytację wszystkimi okolociazowymi zakupami :) a jeśli nie, to nie :D bedzie odhaczone i też będzie dobrze :) w końcu to ta mała istotka jest najważniejsza :)

jaina_proudmoore, Aneta8, Aga12345, Stokrotka 86, dobuska, Gosia Rumi, Morwa, MyŚliwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)
    miłego weekendu Wam życzę. <3

Stokrotka- powodzenia na badaniu. czekamy na informacje.

Ja wstałam siku o 4, dzidzia się obudziła i zaczęła szaleć do 6. nie mogłam zasnąć, bo wystawiła głowę przy pępku, brzuch się jak balon zrobił, a potem robiła obrót. lekko to było niekomfortowe, przyznam. Mały chyba lubi leżeć jak rogal i ugniatać pęcherz. a jak jelita mi ściska, to głowa mała.

Po śniadaniu posprzątałam w sypialni.
    W końcu schowaliśmy wanienkę bo karton stal na ogródku cały czas. 🤣
    w szafie mamy taki schowek na deskę do prasowania, mopa itp - wanienka tam weszła na styk 🤣

Teraz testuje kapsułki Lovela - pachną ładnie i delikatnie.
    Do prania poszedł rożek, pieluchy kolorowe, ręczniki kąpielowe itp.
    Jeden rożek ma wypełnienie z kokosa, które się wyciąga. nie jestem zadowolona z tych dwóch kocyków, które mam- jeden z Sinsay - sztywny, drugi z Mój świat dziecka cienki ale taki nijaki jakiś - chyba skuszę się dodatkowo na ten z colorstories :)
    Mam jeszcze otulacz z mój świat dziecka - taki do fotelika, ale wydaje mi się za cienki na zimę na wyjście ze szpitala. Także tu chyba kupię koc polarowy :)

Zaraz planuje kupić organizery online w IKEA. daruje sobie wycieczkę :)

ps. mąż założył ręcznik kąpielowy bo ma tą część na głowę przecież i udawał papieża 🤣🤣🤣🤣
    ja miałam swój z Lemurem, on z Misiem. 🤣

ps2. @Morwa - praca z pszczołami to wspaniała sprawa. dzięki za twój wpis na jej temat :) czy miodek wysyłacie też może? :) i druga sprawa, jak tam twoja córka. czekam na jej hitowe kolejne teksty :D

Aneta8, Aga12345, Stokrotka 86, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Witam dziewczyny 🙂 w Warszawie kolejny dzień brzydkiej pogody. Niedługo będziemy się zbierać na echo. Niestety Agatowa jest na drugim końcu Warszawy więc czeka nas spora wyprawa. Stres oczywiście jest ale staram się myśleć pozytywnie.
    Jeszcze wstałam z katarem i bólem pleców i wiezadla 🤦

Inkaa, a dużo masz tych ketonów? One się pojawiają w moczu gdy organizm jest niedożywiony. Może przerwa między kolacja a śniadaniem jest dla Ciebie za długa? Albo może powinnaś jeść coś innego na kolację? Trzeba popróbować niestety.

Myśliwa, myślę że takie dołki są dosyć częste. Tylko trzeba uważać żeby to się w jakaś depresję nie przerodziło. Ja jak myślę o wyprawce to czuję strach że nie zdążę i zmęczenie że tyle muszę ogarnąć. Oczywiście super mi się patrzy na te zdjęcia pięknych rzeczy które zamieszczają dziewczyny ( bo te wszystkie ciuszki i mebelki są po prostu śliczne 🥰) ale ja też jakiejś mega ekscytacji nie odczuwam jeśli chodzi o zakupy. Może dlatego że ja ogólnie nie lubię zakupów 😁 i chociaż z ciąży się cieszę i już jestem w swoim dziecku zakochana to gdzieś tam w tyle głowy cały czas siedzi ten okropny czas niepłodności. Zwłaszcza rok 2020 mnie i męża pod tym względem przeczołgał bo był moment gdy myśleliśmy że nie ma opcji nawet na in vitro...

Swoja droga to mój maluch reaguje na męża. Gdy on mówi, całuje brzuch to mały się rusza. Wczoraj mały spał. Mąż przystawił ucho do brzucha i coś do niego powiedział i mały podpłynął i zaczął go stukać centralnie w to ucho😁 mąż zachwycony🥰 cieszę się że taki kontakt już teraz załapali 🙂

No ostatni posiłek jadłam ok 21 i dzisiaj pierwszy 9.30 to chyba duży odstęp...

Wysłany: 23 października 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    No ostatni posiłek jadłam ok 21 i dzisiaj pierwszy 9.30 to chyba duży odstęp...

to za duży odstęp.

Stokrotka dobrze napisała kiedy pojawiają się ketony :)
    Spróbuj dziś zjeść coś nawet małego ok 22, zależy o której pójdziesz spać.
    Ja testowałam co jeść wieczorem przez kilka dni - obecnie pije 3/4 szklanki ciepłego mleka, bez laktozy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 11:47

Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz też mam lovelę,bo mąż kupował. Jest fajny delikatny zapach,ale u mnie bardzo twarda woda jest i po praniu prawie nie pachnie. Bardziej podchodzi mi do prania proszek Dzidziuś mimo twardej wody ubrania pachną po praniu 🙂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    to za duży odstęp.

Stokrotka dobrze napisała kiedy pojawiają się ketony :)
    Spróbuj dziś zjeść coś nawet małego ok 22, zależy o której pójdziesz spać.
    Ja testowałam co jeść wieczorem przez kilka dni - obecnie pije 3/4 szklanki ciepłego mleka, bez laktozy.
    I tylko to mleko ? Rano na czczo wtedy cukier spoko ?

• soprecious Ekspertka

Wysłany: 23 października 2021, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynynki. Jesteśmy z przełomu lutego i marca z cukrzycą ciążowa i chciałabym się dowiedzieć czy jest tu wśród Was ktoś z pomorskiego.

hchy9n73zvk25fns.png

Wysłany: 23 października 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    I tylko to mleko ? Rano na czczo wtedy cukier spoko ?

Ja na noc biorę insulinę.
    Wczoraj zwiększyłam dawkę z 8j na 10 j, bo ostatnie dwa pomiary miałam wynik 91 rano.

Wcześniej jadłam kanapkę: chlebek probody plus serek, albo masło orzechowe. Ale to było megaaa na siłę zmuszać się do jedzenia tak późno.

teraz jem kolację o 20, a potem mleko ok 21.30, potem po 22 zastrzyk.
    Na razie się sprawdza :)
    Na każdego niestety co innego podziała, trzeba testować :)

Aga12345, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 358 359 360 361 362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ