Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Stokrotka 86 wrote:Kochane, dziękuję za kciuki 😘
Już jestem w domu. Powiem Wam że koszmarnie się czuję bo złapała mnie silna alergia i na Agatowa jechałam kichając i płacząc.
Ogólnie anatomia serca i układu krążenia ok. Z tym że muszę powtórzyć badanie w grudniu bo jeden parametr był za wysoki jak na ten wiek ciąży ( chyba przepływ do pnia płucnego). Dr przypuszcza że przyczyną były szybkie ruchy malucha. Bo niestety na tym badaniu nie chciał leżec spokojnie tylko uciekał po całym brzuchu przed głowicą. Przyznam wam że dobrze to czułam i ewidentnie bobas się zestresował bo zazwyczaj aż tak nie rzuca się po brzuchu.
Więc cóż... Mam mieszane uczucia. Z jednej strony nic złego dr nie znalazł a z drugiej to jednak nie jest w 100% ok. Oby faktycznie to była kwestia tylko tej gonitwy Wiktorka po brzuchu 😉
Na pewno lekarz ma racje. Nie stresuj się na zapas .nie źle jak mały tak sobie swawoli, mój dzisiaj w nocy tak się kręcił , kopnął mnie az jęknęłam w nocy i mąż się pytał czy coś się stało . Nie wiem co mu tak w nocy 😅
Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Stokrotko, to dobre wiadomości! Proszę się tu nie zamartwiać na zapas 😘
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Stokrotko to dobre wiadomości, na pewno gdyby było coś nie tak, lekarz by zareagował. To tylko kontrola.
Inka, u mnie ketony pojawiły się, gdy w ciągu całego dnia jadłam za mało węglowodanów, a już posiłek przed snem muszę mieć z węglami, wtedy ketony znikają od razu.
Druga sprawa, upewnij się, że wystarczająco dużo pijesz i je po prostu z siebie wypłukujesz.
No i przerwa pomiędzy posiłkami za duża, powinna być 8-10 godzin.Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Stokrotka, super, że wszystko w porządku, jeśli lekarz twierdzi, że może to wynikać z szybkich ruchów malucha to zapewne tak jest, nie martw się tylko ciesz zdrowym maluszkiem! 🙂
Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny, obyście miały rację 🙂 raczej jestem dobrej myśli ale przyznam że liczyłam że nie będę już musiała tam wracać. Mam nadzieję że przy kontroli dziecko będzie spokojniejsze. Nie wiem co mu się dzisiaj stało 🤷
Zrobiłam te ciasteczka co jakiś czas temu jedna z Was wrzuciła przepis ( przepraszam ale nie pamiętam która). Teraz tak pachną że aż mi ślinka cieknie, jeszcze mąż już spróbował i się zachwyca... A ja muszę czekać na porę kolacji to wszamie 2 z maślanka i liczę że cukier będzie ok😉jaina_proudmoore, Aneta8, Gosia Rumi, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka - super, że wszystko jest ok. Trzymam sztamę z dziewczynami, jeśli lekarz powiedział, że maluszek, za dużo się ruszał to pewnie tak było
Jak ciasteczka? Ja jutro sobie upiekę blachę 🤤
Jaina - jakiego koloru Tweeto zamówiłaś? Wiem, że gdzieś pisałaś 😉 Ja jeszcze zastanawiam się nad tym: https://woodies.pl/produkt/mini-lozeczko-bedside-crib-craft-biel/ Tylko te wymiary 90x40, wydaje się wąskie.
Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Inkaa85 wrote:Słodkie mamy czy sprawdzacie również ketony w moczu ? Od kilku dni zabarwia mi się pasek na ciemniejszy kolor
nie wiem co robić?
Spróbuj jeść troszkę więcej węglowodanów złożonych na noc. Nieśmiertelne kanapki - upierdliwe to, ale skuteczne. Ja na kolację często jem kromkę lub trochę więcej kanapki z nabiałem (twaróg, plaster sera, jakiś serek mazany, bo przecież na śniadanie nie mogę to sobie odbijam), czasem dorzucę do tego jakieś warzywko. Często do tego piję miętę, ale czasem właśnie mleko, jak mnie ciągnie. Jak mam jakiegoś doła i nic mi się nie chce to zalewam dwie łyżki płatków jęczmiennych wodą, dodaję mak albo wiórki kokosowe i wiosłuję.
Na słodkich mamach w jadłospisie jest 1/3 kajzerki + plaster sera lub pół szklanki mleka/maślanki. Tylko to też zależy ile wcześniej jesz. Jak jesz trochę mniej posiłków niż 7, to wiadomo, że na kolację możesz zjeść odrobinę więcej.
Mnie właśnie dziś lekarz poinformował, że trzeba dbać o regularny tryb życia, a jak nie można to chociaż, żeby te przerwy między posiłkami były odpowienie. W gruncie rzeczy lepiej zjeść tuż przed snem niż mieć potem przerwę 12 godzinną.Negra85 wrote:Przeglądałam ostatnio koszule to wszystkie są takie do połowy uda, których nie znoszę 😵 Doctornap ma ładne koszule do łydki, ale kosztują ponad 90zl za sztukę. Możecie jakieś polecić?
jaina_proudmoore mam dwie takie koszule, mniej więcej jak ta Twoja druga w kotki. Służą mi już kilka lat. Śmieszna historia, bo jak je kupiłam to nie wiedziałam, że są do karmienia - dopiero ktoś z rodziny jak mnie przyłapał na obszywaniu, to mi wytłumaczył. To se teraz rozpruję xD.
Gosia Rumi, Aga12345, Stokrotka 86, Aneta8, Jeheria, jaina_proudmoore, Inkaa85 lubią tę wiadomość
-
A i dziewczyny - wyjaśniło się dlaczego ostatnio taka zdołowana chodzę. Tak myślę. Wyniki krwi mi wyszły jeszcze gorsze niż miesiąc temu, głównie w obrębie żelaza (hemoglobina i hematokryt?), a były za niskie. Miesiąc temu miałam zalecenie brać wit. B12, żeby może lepiej się wchłaniało. Pani doktor dziś na wizycie stwierdziła, że to nie wygląda dobrze i przepisała mi dodatkowy suplement - Sorbifer Durules.
Mam też zacząć brać magnez, bo mam objawy niedoboru (oko mi klika). Muszę jakiś znaleźć, z tego co słyszałam to coś na kształt Magne b6 forte 3x1, ale muszę się rozejrzeć, czy to jest OK. (Zawsze mogę brać inny suplement)
Cały dzień chodzę jakaś smutna, zmęczona i przewrażliwiona (pierwszy raz mi się zdarza, żeby aż tak). Płaczę na zawołanie i nawet się z dwoma członkami rodziny poobrażałam. Trafili na zły dzień.
Ale z dobrych informacji: nasza kruszynka dzisiaj była oglądana. Zasłaniała się rękoma (jak była próba zrobienia zdjęcia), a potem bawiła pępowiną (jak była próba pomiarów przepływów). Przepływy idealne. Waży trochę ponad 700g.
Stokrotka_86 możliwe, że Twój dzieciak był jeszcze za mały. Słyszałam, że wolą jak są trochę bardziej podrośnięte, to więcej widać. Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie na prostą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2021, 00:42
Gosia Rumi, Aga12345, Stokrotka 86, Nisia18, Aneta8, dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Myśliwa, a mogę zapytać jaki masz hematokryt i hemoglobinę? Swoją drogą jeśli faktycznie masz te niedobory to by raczej wyjaśniało te doły. Plus jeszcze ta cudna pogoda😁 ja właśnie patrzę na ścianę mgły za balkonem...
Ja biorę Megane b6 forte. U mnie się sprawdza- i to lek a nie suplement😉
Wiesz, u mnie już skończony 24 tc. Ale pewnie w grudniu maly już nie będzie miał tyle miejsca do ucieczki przed głowicą usg więc się tak biedak nie zasapie na badaniu😉
Ja znowu wstałam z katarem i tym razem z podwyższonym cukrem- 93🤦 i znowu muszę obserwować bo kwestia tego czy to skutek alergii, tego czy za późno jak nam mnie wstałam czy jednak już hormony...
Jeśli chodzi o ketony to ja też nigdy jak narazie nie miałam. Ale mam zalecenie sikać na pasek 2-3 razy w tygodniu więc to robię 😉 tak samo jeśli chodzi o pomiary nocne cukru. Też jak narazie nie zaobserwowałam żeby mi w nocy wybijał, ale sprawdzam 2-3 razy w tygodniu. Tyle się w moim organizmie zmienia że jakoś nie mogę mieć pewności że jak teraz jest ok to będzie tak za tydzień. Ja już nawet kilka razy modyfikowalam dietę że względu na cukry bo coś zaczęło mi nagle szkodzić, a inna rzecz stała się ok. Jakiś taki dziwny i rozkapryszony mam ten organizm 🤷
Ale to racja z tą regularnością. Regularne odstępy bo niestety cukrzyca lubi rutynę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2021, 08:23
Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dzisiaj u mnie piękna pogoda! Szkoda, że mam dzisiaj ciężki dzień bólowy po wczorajszym aktywnym dniu i raczej nie będę miała siły na spacer (a taką sobie ładną czapkę i komin zimowe kupiłam
)
Dziewczyny, mam nadzieję, że dzisiaj będziecie miały lepszy dzień
Myśliwa gratuluję takiej sporawej córeczki! To w końcu udało się zrobić jakieś zdjęcie?
Ja już nie muszę mierzyć cukru w nocy, ale to odkąd na insulinie mi się wyregulowały cukry.Ketony mam za to sprawdzać codziennie (chociaż czasami mi się zapomni...)
Stokrotko, będziemy razem w grudniu kontrolować serduszka i zobaczysz, będziemy miały spokojne święta przez to.Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
A ja leżę i odpoczywam, mąż zabrał syna na spacer 🙂 u mnie już któryś dzień po kolei o tej samej porze leżę,bo mały upodobał sobie mój żołądek do kopania. Samego kopania nie czuję tylko mdłości. Myślałam na początku, że to zależy od tego co zjem, ale po każdym śniadaniu tak jest przechodzi dopiero około południa. Wieczorem jestem tak padnięta,że wczoraj poszłam spać po 19 razem z synkiem. We wtorek już wizyta zniosę wszystko tylko żeby było wszystko dobrze 🙂
Aga12345, Stokrotka 86, dobuska, jaina_proudmoore, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Miłej niedzieli.
I znów jutro poniedziałek, a za tydzień już czai się Listopad!
@Negra85- wzięliśmy kolor jasny buk. Tańszy od szaro-białego o ok 200 zł.
Ta opcja łóżeczka bedside crib to chyba nie ma opuszczanego szczebelka do wyjmowania dziecka, jak dobrze myślę. Znów tweeto można zacząć od połowy, jako dostawka. a od 3-6 miesięcy całe
Wczoraj zamówiłam śpiworek z Natulino:
https://natulino-sklep.pl/product-pol-8656-Spiworek-do-spania-dla-niemowlat-NATULINO-R-BABYCOMFORT-Navy-Animals-Grey-21-24-C-2-warstwowy-nieocieplony.html
święta to na pewno będzie ciekawy okres
tylko nie wszystko będzie można zjeśćAneta8, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Ja tam na święta na pewno zorganizuję sobie zdrowe, orkiszowe zamienniki i na pewno osiągnę spełnienie po jedzeniu.
Kupię też ciasto w cukierni fitcake i będzie cudnie.
Wczoraj przestałam się dopinać w kurtkę jesienną. Sprawa jest poważna
Powiem Wam też, że byłam w Ikei i są takie braki, że aż smutno... Na dziale dziecięcym połowy nie było. Kupiłam wanienkę, prześcieradła i pokrowce do przewijaka (są trochę za duże na mój przewijak, ale zawinę od spodu i nie będzie problemu). Wzięłam też dwie paczki organizerów do szuflad, zobaczę, jak będę potrzebowała więcej to może dokupię online, bo już na fizyczne zakupy się nie nadaję.
Dzisiaj też zamówiłam pare rzeczy ze strony dobreliski.pl i tak naprawdę zostanie mi do zamówienia apteka i kosz Mojżesza. Tak na szybko chyba to tyle.jaina_proudmoore, Aneta8, Nisia18, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Aaa i zastanawiam się nad zakupem mufki do wózka, ale sama nie wiem , czy warto. Jeśli się okaże, że zima sroga to chyba wtedy zamówię, a tak to zostanę przy zwykłych rękawiczkach.