Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, niestety co do cukrzycy jest tak, że nawet jak jest przekroczenie o jedną jednostkę, to cukrzyca jest. I jak się jakiś lekarz z tym nie zgadza - to niestety źle to świadczy o lekarzu.
Moje bóle tak się nasiliły, że od soboty wieczór jestem na wyczerpaniu. Dzisiaj odwołałam wizytę u endokrynologa i nie poszłam zrobić badań. Moja lekarka do mnie zadzwoniła i kazała mi powtórzyć krew i mocz, bo w szpitalu crp mi wyszło 8 i pilnie na USG jamy brzusznej, bo te bóle nie są takie znowu normalne i trzeba poszukać dalej. Teraz nawet jak nie boli, to boli, bo wszystko mam tak obolałe, że aż ćmi.
Co jakiś czas wstaję i siadam na piłce, żeby popracować miednicą, ale nie za wiele mogę.
Najbardziej się boję wieczoru, bo wtedy mała zaczyna najwięcej się ruszać i zaczyna się horror. Chce mi się płakać, bo jak nie czuję ruchów to zaczynam się martwić, a jak ona się rusza to sie modle w myślach, żeby troszkę odpoczęła.
Jaina, dziękuję, ale wątpię, że Twój fizjo powie coś sensownego nie znając mnie i nie mogąc mnie zbadać. Jeżeli wykluczę jakiekolwiek inne objawy tych bóli, to będę próbować się szybciej dostać do swojej fizjo.
Myśliwa, miałam normalne sny, żadnych tam orgazmów, bo wiem, że po nich macica twardnieje. Tutaj jakby nie rozchodzi się o samo twardnienie, ale po prostu o silne bóle.
Znowu się do Was nie odniosę i zostawię samolubny wpis. Po prostu brak sił.
Miłego popołudnia!jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dobuska, kurcze przykro mi że nie ma poprawy🙁 przyznam że po cichu na to liczyłam...
Czyli rozumiem że w związku z crp dr podejrzewa że może być jakiś stan zapalny? Dobuska, umówiłas się już na usg? Mam nadzieję że trop jest dobry i wyjdzie coś co będzie można teraz wyleczyć zęby tak nie bolało.
Trzymam niezmiennie kciuki 👍Gosia Rumi, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka 86 wrote:Dobuska, kurcze przykro mi że nie ma poprawy🙁 przyznam że po cichu na to liczyłam...
Czyli rozumiem że w związku z crp dr podejrzewa że może być jakiś stan zapalny? Dobuska, umówiłas się już na usg? Mam nadzieję że trop jest dobry i wyjdzie coś co będzie można teraz wyleczyć zęby tak nie bolało.
Trzymam niezmiennie kciuki 👍(( taaak, mam usg jamy brzusznej w piątek u najlepszego radiologa, a w czwartek mam wizytę u swojej lekarki też.
Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Kurczę Dobuska, biedactwo 😔 to okropne, że tak cierpisz i nic nie można z tym zrobić.. oby to usg dało jakaś odpowiedź! Cały czas trzymam kciuki za poprawę! ✊🏻
-
Od dzisiaj dołączam do mam z insuliną nocną, powiedzcie mi jakie macie oznaczenia na swoich igłach do insuliny? Lekarka powiedziała mi, że ta igła ma 4mm długości a Pani w aptece twierdzi, że takich nie mają i dała mi 8mm i 5mm ale te były, że tak powiem dodatkowo i nie mają ich w sprzedaży. Lekarka jednak stwierdziła, że takie krótkie wystarczą bo chodzi o to żeby tą insulinę dać podskórnie a nie wbić się w mięsień i przyznam, że sama nie wiem.
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Dobuska niestety mozemy się tylko z Tobą łączyć w bólu, szkoda, że w szpitalu nie szukali dalej jeśli wyniki nie były prawidłowe, mam jednak nadzieję, że w końcu znajdą przyczynę tego bólu, bo jeśli po kilku dniach nie masz już na nic siły to przecież do końca ciąży nie ma opcji żeby ten ból trwał. Trzymam kciuki żeby udało się z tym szybko uporać.
jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Od dzisiaj dołączam do mam z insuliną nocną, powiedzcie mi jakie macie oznaczenia na swoich igłach do insuliny? Lekarka powiedziała mi, że ta igła ma 4mm długości a Pani w aptece twierdzi, że takich nie mają i dała mi 8mm i 5mm ale te były, że tak powiem dodatkowo i nie mają ich w sprzedaży. Lekarka jednak stwierdziła, że takie krótkie wystarczą bo chodzi o to żeby tą insulinę dać podskórnie a nie wbić się w mięsień i przyznam, że sama nie wiem.
Aga, a dużo tych przekroczen na czczo miałaś że dostałaś insulinę? Bo rozumiem że po posiłkach jest ok? Ja nadal walczę dieta. Po tych kilku dniach zawirowań na razie jest ok ale nie wiem na jak długo.
Wiem że cukrzyca i dieta to nie jest dramat i koniec świata. Nie chcę tutaj wyjść na królowa dram ale przyznam że coraz trudniej mi że świadomością że dodatkowa kanapka czy większe jabłko wywala mi cukier...serio, u mnie jakoś to wszystko musi być mega restrykcyjne żeby działało i przyznam że jest to upierdliwe.
Za oknem ciemno i pada. Wieczorem idę na zakupy do biedry. Zostało nam kilka naklejek do zebrania i będziemy mieli pierwsza biedronkowa maskotkę dla naszego Bombelka😉😁Gosia Rumi, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dobuska przytulam mocno 😚trzymaj się
Wow niektóre z nas mają już w tym miesiącu USG III trymestru 🥰
Moje w połowie grudnia
Zamówiłam dla Tadzia kombinezon i czapeczkę z merino 🥰 cudny ten komplecik
Największy zakup tego roku za nami-samochod, będzie za miesiącAga12345, Aneta8, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Joana23, jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Stokrotka 86 wrote:Aga, a dużo tych przekroczen na czczo miałaś że dostałaś insulinę? Bo rozumiem że po posiłkach jest ok? Ja nadal walczę dieta. Po tych kilku dniach zawirowań na razie jest ok ale nie wiem na jak długo.
Wiem że cukrzyca i dieta to nie jest dramat i koniec świata. Nie chcę tutaj wyjść na królowa dram ale przyznam że coraz trudniej mi że świadomością że dodatkowa kanapka czy większe jabłko wywala mi cukier...serio, u mnie jakoś to wszystko musi być mega restrykcyjne żeby działało i przyznam że jest to upierdliwe.
Za oknem ciemno i pada. Wieczorem idę na zakupy do biedry. Zostało nam kilka naklejek do zebrania i będziemy mieli pierwsza biedronkowa maskotkę dla naszego Bombelka😉😁
A i dzisiaj zmierzyłam o 2:30 bo tak się przebudziłam i miałam 100Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2021, 17:05
Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Dobuska przytulam mocno 😚trzymaj się
Wow niektóre z nas mają już w tym miesiącu USG III trymestru 🥰
Moje w połowie grudnia
Zamówiłam dla Tadzia kombinezon i czapeczkę z merino 🥰 cudny ten komplecik
Największy zakup tego roku za nami-samochod, będzie za miesiąc
Właśnie przed chwilą umówiłam się na prenatalne30.11 będziemy się mierzyć z każdej strony
Jaki samochód dla Was się składa?Aneta8, Kasiastaraczka, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny z Warszawy, gdzie robicie usg III trymestru? 🙂
-
Joana23 wrote:Właśnie przed chwilą umówiłam się na prenatalne
30.11 będziemy się mierzyć z każdej strony
Jaki samochód dla Was się składa?
Mój brat mieszka w Niemczech, kupiliśmy 5 letniego VW Touran
Aneta8 ja zrobię USG w enelmedzie na pakiet u dr Wacinskiego,a prywatnie w instytucie rodziny u dr Suszczewicz-tak samo miałam robione II trymestru i mega różnica była. Enelmed po łebkach,10 min może,w IR ok.25 min,bez pośpiechu, jeszcze można porozmawiaćAneta8, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Aneta, ja robię w Babca medica u swojego lekarza. Dwa pierwsze prenatalne tam miałam i nie narzekam. Wszystko dobrze pomierzone, samo usg ok 20 min. Mój lekarz jest raczej dokładny więc nie mam poczucia że czegoś nie dopatrzy.
Aneta8, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka 86 wrote:Ostatnio czytałam że w UK kobieta urodziła prawie 7 kg noworodka🤷 i ona i lekarze zdziwieni. Kobieta miała późno zdiagnozowana cukrzycę ciążową... Oczywiście to są skrajne przypadki i na szczęście w Polsce o takich rekordach nie słyszałam, ale trzeba się pilnować.
U nas w domu burza mózgów, wybieramy imię. Na razie lista ograniczona do 3 imion, żadne się nie wybija, żadne nie jest zdyskwalifikowane (w jednym nam się znaczenie nie podoba, w jednym - data imienin wypada w lutym, w dwóch średnio są ładne zdrobnienia) + jedno na drugie, o ile w ogóle nadamy.
Dzień jakiś nieprzyjemny. Tuż przed deszczem w Warszawie byłam w piekarni - pierwszy raz po przejściu kilometra byłam zasapana. W powrocie do domu zaczął kropić deszcz. Resztę dnia spędzam z bólem nóg. Ciągnie mnie strasznie, aż używałam termoforu i wygrzewania w łóżku. Pogoda, ciśnienie.Aga12345 wrote:Od dzisiaj dołączam do mam z insuliną nocną, powiedzcie mi jakie macie oznaczenia na swoich igłach do insuliny?
Mam taki zapas:
https://allegro.pl/oferta/novofine-6-31g-0-25x6mm-100szt-igly-do-penow-10244083029
W aptekach nie mają takich opakowań zbiorczych, często w ogóle tak jak i z lancetami do glukometru - jak mają to jedno opakowanie 6szt. Kupiłam tej samej firmy co pen, choć w gruncie rzeczy większość tych igieł pasuje do wszystkich penów, ale warto na aukcji sprawdzić.
Kiedyś czytałam taką poradę, jak dobrać długość:
https://apteline.pl/artykuly/jakiej-dlugosci-igly-do-podawania-insuliny-wybrac
Aneta8 wrote:Dziewczyny z Warszawy, gdzie robicie usg III trymestru? 🙂
My planujemy znów wbić do BoraMedu (bo tam wpuszczają ojców na samo badanie, pewnie wylosujemy Krajewską albo Brawurę). Pierwsze robiliśmy w Premium Medica (u prof. Wielgosia), ale tam ojców nie wpuszczają.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2021, 03:22
Aga12345, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Megg wrote:Dziewczyny te które farbują włosy informowałyście fryzjera o ciąży i używałyście jakiś specjalnych farb? Czy takich jak wcześniej?
Teraz już sama kupiłam farbę i poproszę mamę o pofarbowanie.
-
Dobry dzień w środę ☺️
Ale ciągnie mi się ten tydzień , właściwie odliczam do świąt.. 😅
Nie wiem czy widzialyscie ale na stronie „zaufaj położnej „ jest możliwość zapisać się na bezpłatne zajęcia z hipnoporodu. Zajęcia w każdy wtorek o 20:30 .
Może któraś chciałaby skorzystać ☺️☺️☺️Joana23, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny 🙂
Myśliwa, właśnie pamiętam ten przypadek który opisywałas jeśli chodzi o tą młoda dziewczynę z Twojej rodziny. Przykre to strasznie skoro lekarze pomimo przekroczenia wyniku na krzywej nie byli w stanie stwierdzić że chorowała na cukrzycę. Po coś są chyba te normy ciążowe i wytyczne? A później inni lekarze ogłaszają szerokie apele do kobiet żeby w ciąży nie tyły jak " wieloryby" 🤦
Ja farbuje nadal ta sama farba. Tylko ja używam farb bez amoniaku, parabenu, rezorcyny, silikonu, niklu i chemicznych substancji zapachowych. poprostu te zwykłe często powodowały pieczenie mojej skóry głowy . Ale nic w trakcie ciąży nie zmieniałam.poxa tym że zrobiłam test uczuleniowy który w zasadzie zawsze omijałam. Ale to też wynik tego że miałam taki epizod w ciąży że zaczęły mnie nagle uczulać moje kosmetyki, wiec farbę też wolałam sprawdzić przed użyciem.
Dzisiaj czeka mnie aktywny dzień. Wczoraj po zbyt szybkim spacerze zaczęła mnie boleć pachwina. Dobrze że odpoczynek pomógł. Inna sprawa że po spacerze była już pora kolacji po której teoretycznie w związku z cukrzyca nie powinnam siedzieć jak manekin😁 ciężko czasami pogodzić te dolegliwości z zaleceniami co do ruchu przy cukrzycy 🤷jaina_proudmoore, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙