X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysliwa, a dawno temu ta osoba rodziła? Pytam, bo moje siostry maja już nastoletnich synów i za ich czasów normy cukru na czczo były inne. (Co oczywiście nie zmienia faktu, że cukrzyca była, ale lekarze mieli inne wytyczne). Niestety nie wiem kiedy te normy się zmieniły.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj czuje się nieco lepiej, rano oddałam krew w laboratorium i zostawiłam mnóstwo kasy.

Natomiast to co przeżyłam wczoraj to jakiś horror. Bardzo bolała mnie wczoraj miednica, jakby się rozchodziła. Nagle wieczorem mała się ruszyła i ja poczułam taki palący ból w miednicy, jakby mi ją ktoś złamał. Przyrzekam, nic mnie nigdy tak nie zabolało. Ja zaczęłam wrzeszczeć z bólu i wcale tu nie koloryzuje. W końcu przyjęłam pozycje łokciowo-kolankową i ból zaczął ustępować, a ja dostałam drgawki. Mąż mnie okrył kocem, bo zaczęłam się tak trząść.
    Nie mam pojęcia co to było, podejrzewam, że coś się przesunęło w miednicy i jest to efekt rośnięcia małej. Jutro opowiem lekarce, ale to był matriks!

No i dzisiaj na czczo cukier 95 :D ale zobaczę jak wyjdzie z krwi, bo tez robiłam.

Tak czy inaczej, dzisiaj czuje się lepiej i ból jest minimalny w porównywaniu do ostatnich dni, także łapie oddech i się tym cieszę :)

Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska straszne jest to co opisujesz już nie mówiąc o tym jak musiałaś to przeżyć. Mam nadzieję, że dzisiejszy dobry dzień jest pierwszym zapowiadającym same dobre dni 🙂
    U mnie po wczorajszej insulinie cukier rano 85 choć w nocy budziłam się 3 razy i nie mogłam zasnąć bo zastanawiałam się jak ta insulina na nas zadziała i czy rano w ogóle będzie jakiś jej efekt w pomiarach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2021, 08:24

dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Dobuska straszne jest to co opisujesz już nie mówiąc o tym jak musiałaś to przeżyć. Mam nadzieję, że dzisiejszy dobry dzień jest pierwszym zapowiadającym same dobre dni 🙂
    U mnie po wczorajszej insulinie cukier rano 85 choć w nocy budziłam się 3 razy i nie mogłam zasnąć bo zastanawiałam się jak ta insulina na nas zadziała i czy rano w ogóle będzie jakiś jej efekt w pomiarach
    Dziękuję! Cieszę się lepszym samopoczuciem. Szybko się zapomina, ale oby nie wróciło :)

Aga12345 lubi tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

MyŚliwa zdradzisz między jakimi imionami się zastanawiacie? Czy dopiero jak wybierzecie?
    Ja wczoraj przed deszczem też byłam w sklepie,a później wegetowałam w łóżku

Nisia dzięki za cynk 😚 zapisałam się

Stokrotka to w takim razie staraj się dziś nie przeforsować 🙂

Dobuska o mamooooo, współczuję wczorajszego bólu

😚

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej drogie panie,
    miłego dnia Wam życzę.

@Dobuska - bardzo mi przykro, że tak cię boli. to co opisujesz to naprawdę dolegliwości typowe dla wzrostu macicy, rozszerzenia się miednicy i więzadeł. Wiem, że moja uro-fizjo nie obejrzy Cię itp, ale może miała podobny przypadek albo coś zasugeruje.
    Cieszę się, że idę do niej, bo od poniedziałku mam jakieś dziwne dolegliwości, tu pieczenie pod żebrem, a wczoraj wieczorem miałam problem, aby się podnieść. Jakoś nagle "brzuch" zaczął mi ciążyć bardziej. A po wstaniu bolało mnie w dole pleców :/

A jak to u Was jest? Czujecie już jakieś ograniczenia względem wcześniejszych czynności?

@Stokrotka - odpoczywaj dzisiaj <3

Wczoraj wieczorem tak mi się napiął brzuch, bo dzidzia napierała z prawej strony od pępka, podnoszę kołdrę a tam górka na 4-5 cm do góry. Wołam męża, dotknął i mówi - " to chyba głowa",
    Kawaler cały czas tańczy mi po pęcherzu, chyba leży na rogala najczęściej.
    Mam nadzieje, że finalnie zrobi obrót głową do dołu.

W nocy wstawałam 5x siku i czuje się jak plackowy placek.

Nie wiem skąd, ale nagle mam 1 kg więcej na wadze w ciągu 2 tygodni od ostatniej wizyty, czyli w sumie 3 kg na plus od czerwca. Od poniedziałku znów bd mieć catering na 14 dni, także zobaczymy efekty. Mam wrażenie, że mój organizm lekko już wariuje - strasznie kusi mnie słodkie....:/

dobuska, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, Morwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina mi dwie aplikacje pokazują, że jutro zaczynam 3 trymestr, więc wchodzę w niego oficjalnie ociężała. :D Powiem tak, lepiej nam nie będzie z tymi brzuchami. Cieszę się, ze jeszcze nie puchnę, bo normalnie mogę nosić obrączkę.
    Dzisiaj w laboratorium to mnie wszyscy przepuścili, nawet nie musiałam prosić, czyli widać chyba moją werwę. :D haha

A co do Twojej wagi, no cóż, taki mamy etap, dzieciaczki mocno rosną, nie przejmuj sie tym, bo 3 kg na plusie to naprawdę niewiele. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2021, 09:51

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info o miejscu badań! Ja, tak jak MyŚliwa skłaniam się do BoraMedu, mają tam naprawdę dobrych specjalistów, no i na plus ta obecność męża. I właśnie mi podpowiedziały moje dziewczyny, że mogę wykonać te badania na pakiet medyczny z pracy 🙂
    Też jestem ciekawa jakie imiona rozważacie 🙂

Stokrotko, nie przeforsuj się dziś!

Dobuska, cieszę się, że dziś jest ciut lepiej. Ale ten wczorajszy ból.. o rany 😖 ale może to był jakiś przełom i już będzie lżej..

Jaina, dobrze, że idziesz do tego uro-fizjo, lepiej od razu przeleczyć pojawiające się dolegliwości. Mi też ten brzuszek coraz mocnej ciąży, ciężko czasem się podnieść, ale najgorsze jest chyba golenie nóg i bikini 🙈 ja już od początku przytyłam 5,7 kg, waga rośnie naprawdę szybko! Ostatnie 2 tygodnie to 1,4 kg na plusie 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2021, 09:54

jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, Gosia Rumi, Aga12345, Morwa lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, golenie? Ja mam jutro lekarza i nie mam pojęcia jak to ogarnę. Jak leżałam w szpitalu i widziałam jak dziewczyny golą się pod prysznicem z jeszcze większymi brzuchami, to ja naprawdę je podziwiałam. Ale może nie goliły bikini, ja nie pytałam... hahahaha

Aneta8, Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Aneta, golenie? Ja mam jutro lekarza i nie mam pojęcia jak to ogarnę. Jak leżałam w szpitalu i widziałam jak dziewczyny golą się pod prysznicem z jeszcze większymi brzuchami, to ja naprawdę je podziwiałam. Ale może nie goliły bikini, ja nie pytałam... hahahaha

Siostra korzysta z time for wax i ponoć mają jakieś pakiety bikini dla kobiet w ciąży 😅 chyba skorzystam przed porodem 😆 ostatnio jeszcze dawałam rade, choć ciężko się zgiąć i jednak trochę na czuja. Ja mam wizytę za tydzień, więc będzie gimnastyka 🤸🏼‍♀️

Gosia Rumi, Aga12345 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Siostra korzysta z time for wax i ponoć mają jakieś pakiety bikini dla kobiet w ciąży 😅 chyba skorzystam przed porodem 😆 ostatnio jeszcze dawałam rade, choć ciężko się zgiąć i jednak trochę na czuja. Ja mam wizytę za tydzień, więc będzie gimnastyka 🤸🏼‍♀️
    Też bym chciała, ale nigdy nie miałam depilacji woskiem i podobno nie warto zaczynać tych zabiegów w ciąży. Trochę się boje. :D

Ja też daje radę, ale i tak później znajduje jakieś niedoróbki :D

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Też bym chciała, ale nigdy nie miałam depilacji woskiem i podobno nie warto zaczynać tych zabiegów w ciąży. Trochę się boje. :D

Ja też daje radę, ale i tak później znajduje jakieś niedoróbki :D

Ja byłam z raz czy dwa przed ciążą 🙈 ale z plusów, to mam wrażenie, że przez ciążę jest tych włosków jakby mniej i jakby wolniej rosły.. 🙃

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Ja byłam z raz czy dwa przed ciążą 🙈 ale z plusów, to mam wrażenie, że przez ciążę jest tych włosków jakby mniej i jakby wolniej rosły.. 🙃
    A ja to mam raczej więcej 😭😭😭 ale przed ciąża robiłam sobie domowym laserem i dzięki temu na nogach nie jest tak zle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2021, 10:46

Gosia Rumi lubi tę wiadomość

• Negra85 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂

Dobuska - trzymaj się. Już tak niewiele zostało. Ostatnia prosta. Jutro razem mamy wizyty 🙂

Odnośnie golenia - jutro wizyta, a ja zarośnięta 🤣 trzeba będzie to dzisiaj ogarnąć. Mimo, że pewnie lekarz widział niejedno to dla mojego komfortu się gole. Ja kiedyś chodziłam na wosk i dobrze wspominam, ale teraz mam dużo żyłek na nogach z powodu ciąży i bałabym się iść na depilację woskiem. Może w Time for wax mają jakiś specjalny wosk lub inne wytyczne co do zabiegu.

Mi też robi się coraz ciężej. Co się pokręcę w kuchni, to muszę przysiąść i odsapnąć. Wczoraj zrobiliśmy spacer na 7 km i jak przyszłam do domu, tak padłam na łóżko, mąż tylko mnie przykrył i spałam 2 godziny 🙂

W piątek mąż zdaje egzamin na prawo jazdy. Teorie ma już za sobą, jeszcze jazdy. Nie powiem, stresuje się trochę, on jeszcze bardziej, bo wie, że dziecko w drodze, a mi prowadzenie samochodu sprawia coraz więcej trudności i ja jestem choleryk na drodze. U mnie w mieście połowa samochodów na ulicach to Niemcy, którzy jadą 20km/h, stają przed każdymi pasami, na skrzyżowaniach hamują i szukają ulicy. Wkurza mnie to niesamowicie i ciśnienie skacze 🤣

Dzisiaj ma przyjść moja torba do wózka i rękawiczki. Zamawiam też dzisiaj prześcieradła do łóżeczka. Widziałam piękne na allegro. 😍

jaina_proudmoore, Aneta8, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska oby nie wróciło 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 A jeszcze lepiej jakby znaleźli jakiegoś chochlika, który to sprawił, a którego łatwo byłoby wyleczyć. Cieszę się że szukają...

Negra - powodzenia dla męża ✊✊✊ Na pewno sobie poradzi 😊

Myśliwa - ja też jestem ciekawa jakie imiona rozważacie 😋 Zawsze ciekawią mnie imiona ❤

Laleczki, wiem że jestem ewenementem/farciarzem (przepraszam Was za to...) - moje cukry są chyba aż za niskie 😐 Na czczo cały zeszły tydzien: 80, 81, 82, a ostatnie: 78, 77, 78, 75... Jem już solidne kolacje przed samym snem, co mogę jeszcze zrobić? 🤔 Wstawać wcześniej i jeść jeszcze? Śpię ok 7 godzin. W dzień też mam niskie, nie odbija się wysoko. Już pozwalam sobie na znacznie więcej, doktor tak zaleciła. A te na czczo codziennie coraz niższe. Boję się żeby za niskimi też nie zaszkodzić 😟 (nie biorę insuliny)

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

6sutvkcboyyy654c.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina tak,ja czuję,że kładzenie się do łóżka to inny sport,a później przekręcanie
    Ja dzisiejszej nocy 2x sik

Aneta8 jeśli masz możliwość i to na pakiet i z mężem to umawiaj się
    My w Instytucie rodziny zawsze na wizytach razem z mężem,na usg też no problem 🙂
    Ja się cieszę,że teraz chłodniej to nóg nie trzeba golić 😂
    U mnie już 8 kg na plusie, pierwszy raz w życiu widzę wagę zbliżającą się do 70😯

Negra trzymam kciuki za męża, żeby zdał egzamin😙
    Ja będę używać torbę, która jest dołączona do wózka,na zimę chcę kupić mufki do wózeczka

Gosia Rumi, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra powodzenia na egzaminie dla męża! ✊🏻
    Pokaz jak przyjdą zakupy 😁 ja torbę też miałam w zestawie z wózkiem, o mufkach jeszcze nie myślałam, zobaczę jaka będzie zima i czy zwykle rękawiczki nie wystarczą 🙂

Kasia na szczęście w naszej klinice gdzie prowadzę ciąże mąż tez może być na wszystkich wizytach, także od początku ciąży chodzimy razem ☺️ Jedynego usg którego nie miał możliwości widzieć to pierwsze prenatalne, ale to w ogóle była porażka, o której zapominamy 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2021, 12:02

Gosia Rumi, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, oby to była stała zmiana na lepsze👍

Jeżeli chodzi o golenie to nadal robię to regularnie, ale okolice bikini to wyzwanie. Brzuch nie taki duży a i tak nic prawie tam nie widzę 😁

Negra, kciuki za zdane prawko 👍 żeby Ciebie i malucha miał kto wozić 😉

Gosia, ale te cukry są w normie. Mi co prawda diabetolog zaleciła żebym jednak nie schodziła poniżej 80. Wtedy jadłam na ostatnią kolację masło orzechowe albo orzechy. Kilka tygodni to działało ale potem cukry poszły w górę i wróciłam do starego zestawu.
    Myślę że dopóki inne wyniki masz ok, nie masz w moczu ketonów i nie jesteś niedożywiona to nie ma co martwić się na zapas😉 ja też miałam okresy że cukry miałam niższe. Tylko u mnie to tak co kilka tygodni się zmienia i muszę za każdym razem modyfikować dietę 😁

Kasiu, 8 kg na tym etapie to chyba zupełnie normalny przyrost 🙂 w końcu i dziecko i ta cała reszta też maja swoją wagę 😉

Aga, super że insulina tak szybko przyniosła efekty 🙂

Jaina, ja też sikam jak opętana.mam wrażenie że mój maluch też lubi pozycję na rogalika i mój pęcherz często traktuje jako wygodna poduszkę 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2021, 12:37

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę dobre? Aaaaa, to dziękuję Ci ❤ Właśnie myślałam że nie powinny spadać poniżej 80. Ale jak mówisz że to jest ok - to luzuję porty 😊 Dziękuję 😘

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

6sutvkcboyyy654c.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2021, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Negra85 - kciuki za egzamin na baby drivera 🙂💪mam do Ciebie prośbę, bo już listopad i trzeba śledzić stronę neno czy maja dostępny sterylizator 🤣jakby co to daj znać. 🙂szybciej na forum wejdę niż na maila / W temacie włosów - u mnie pod pachami rosną znacznie szybciej 🤣ostatnio po goleniu, nabawiłam się bardzo dużego podrażnienia. Musiałam aż brać balsam od męża bo miałam takie czerwone szramy 😳 ale golenie nóg to lekka gimnastyka 🤣 / @GosiaRumi - doczytałam dziś niedawno Łaskuna. Po południu zacznę chyba Dom Czwarty bo jednak tomów jest 13, a chce do końca zdążyć 🙃przeczuwam co się mogło z Emilka stać… ☹️ / Ja dziś mam dzień lenia. Czekam na zakupy z marketu właśnie bo zamówiłam wodę itp i cięższe rzeczy. Muszę podjechać tak czy siak do piekarni, a nawet na to brak mi chęci 🤷‍♀️Pomimo słońca za oknem. Mam nadzieje, że jak się ruszę to będzie lepiej 🤓

Gosia Rumi, Aga12345, Aneta8, MyŚliwa, Morwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 380 381 382 383 384 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ