Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Stokrotka i to jest właśnie najgorsze. Z takimi rodzicami nie idzie rozmawiać. Oni wychodzą z założenia, że jeśli coś im odpowiada, to znaczy, że jest dobre. No i okej, w wielu kwestiach może się to sprawdza, ale jeśli chodzi o foteliki to te restrykcyjne wymagania wynikają z tego, że mamy coraz szybsze samochody, coraz więcej dobrych dróg i niestety coraz więcej wypadków. Ja za dziecka jeździłam autem na leżąco, bo nikt nawet nie wiedział, co to za fanaberia ten fotelik. Nic mi się nie stało, chociaż nie raz było awaryjne hamowanie. I co? Mam z tego powodu kupić używany najtańszy fotelik, byleby tylko nie dostać mandatu?
No nie, tu nie o to chodzi w tej całej zabawie.
Uważam też, że podchodzicie do tematu bardzo rozsądnie. Najpierw samochód, potem fotelik. Wózek tak naprawdę na końcu, bo jeśli bagażnik ma odpowiednią pojemność, to i wózek wejdzie. W przypadku fotelika to naprawdę składowa wielu rzeczy.
To tak samo jak te cholerne ochraniacze na łóżeczko. Rodzice obkładają łóżeczko wszystkim, co się da, byleby było ładnie, przytulnie i kolorowo, a później nocami nasłuchują, czy się monitor oddechu się nie włącza.
Że to jest niebezpieczne? Jak niebezpieczne? Przecież milioooony dzieci mają i jest okej...
I tak sobie możesz gadać jak do ściany... Ja wczoraj miałam nerwy na siostrę męża, bo napisała, że co ja taka niecierpliwa, że już sypialnia praktycznie przygotowana dla małej. Kurde, leżałam w szpitalu z podejrzeniem porodu przedwczesnego, mam bardzo silne bóle więzadeł i mam problem z funkcjonowaniem, a przede wszystkim nie mam gdzie trzymać wszystkich rzeczy dla małej. Co to komu przeszkadza, że łóżeczko stoi złożone? Prać i układać i tak będę dopiero w grudniu, który uwaga, uwaga, już niedługo!
To, że oni robią wszystko na ostatnią chwilę to ich sprawa. Ja sie kurde nigdy nie mieszam w wychowywanie innych dzieci, nikomu nie komentuję, nie doradzam. Jeśli ja nie proszę o rady, to fajnie jakby to uszanowali.
Boże, co ja taka dzisiaj nerwowa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 09:38
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Jaina to chyba hormony ciążowe. Ja mam TSH bardzo niskie, bo 0,3, a nerwy mam takie, że bym chętnie zaczęła strzelać do wszystkich. hahahaha
no coś w tym jest
Ja strzelać nie chce, raczej schować się w bunkrze z daleka od gadania 🤣
Powiem tak, super, że macie miejsce.
Jakbym miała oddzielny pokój dla dziecka, też bym już chętnie rozłożyła ten majdan.
Ja znalazłam 2 szafki w kuchni, 2 w łazience, 2 w sypialni, ale ubranka mnie przerosły. Nie wiem gdzie to schowam 🤣
w temacie kosmetyków.
kupiłam Oilatum Baby.
tu jest tanio, https://www.apteka-melissa.pl/produkt/oilatum-baby-emulsja-do-kapieli-500-ml,2411.html
bo cena z Rossman to https://www.rossmann.pl/Produkt/Produkty-do-kapieli/Oilatum-Baby-emulsja-do-kapieli-dla-dzieci-500-ml,135474,8480 - 68.99 zł
w temacie oglądanych przez nas inwestycji, jedna to dom na granicy miasta, ładna działka, a druga to dom w zabudowie szeregowej z mniejszą działką. Mąż mnie ciągle pyta, które mi się podoba itp bo czas podejmować kroki ja nie wiem, bo mam w głowie 🥦 kalafiora. nie jestem w stanie sensownie się zastanowić i wskazać plusów/ minusówWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 10:00
-
niutek87 wrote:Jeheria też kupiliśmy synkowi łóżeczko,ale nie chce na nim spać. Śpi na zwykłym dużym łóżku. Noce zaczął w miarę przesypiać jak całkowicie odstawiliśmy mm jakieś pół roku temu. Tyle,że on nie bardzo chciał od początku spać w łóżeczku.
Myślę że u nas powodem pobudek jest smoczek. Bo jak mu wypadnie po zaśnięciu to się budzi i zamkniętymi oczami płacze, chce aby mu podać. Mimo że on świeci się w nocy to jednak mama szybciej poda 🤦♀️ może gdyby nie miał tego nałogu to po przebudzeniu po prostu by dalej zasypial a tak szuka smoka.
W łóżeczku śpi od urodzenia i dopiero właśnie po odstawieniu butli ląduje u nas w łożu 🤷♀️ wstaje i wyciąga ręce do nas. Ale to głównie właśnie jak jest chory i coś go boli bo tak to w łóżeczku.
Chyba trzeba zabrać ten smoczek ale jakoś serca nie mam 🥺MyŚliwa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, też mam takie dni że najchętniej bym albo wszystkich pogryzła albo schowała się jak kret do nory z dala od ludzi 🙂 to chyba hormony plus sporo stresów i obaw związanych z ciążą i przygotowaniami. Ja to się ciągle boję że się nie wyrobie i naprawdę zazdroszczę tym z was które wyprawkę mają już ogarnięta. I wcale nie uważam że to za wcześnie. Ja w zasadzie planowałam też się z tym uporać w listopadzie ale widzę że będzie poslizg.
Prawdę mówiąc często fizycznie brakuje mi siły na te porządki które muszę zrobić. W ostatnich dniach wręcz w oczach urósł mi brzuszek 😁
W ogóle to stwierdziłam że jednak nie czekam na styczniowe usg i kupuje kilka ubranek na 56. No niby bobas może być spory ale jak narazie nie jest jakimś mega gigantem. A 56 to nie takie aż znowu małe ciuszki. Poza tym dziecko po porodzie traci lekko na wadze więc uznałam że najprawdopodobniej i tak z tego rozmiaru skorzystam. Jedyne co to kupuje mniej rzeczy w tym rozmiarze i same używane. Nie zbankrutuje od tego a będę spokojniejsza🙂jaina_proudmoore, Aneta8, Aga12345, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Jaina, ja zdecydowałam się na dom na granicy miasta, chce się odciąć od sąsiadów.
Tylko, że na razie na działce mamy dwa drzewa 🤣🤣🤣
My w sypialni mamy kącik dla małej, a rzeczy leżały w torbach.
Ja tez planuje takie rzeczy jak kąpielowe trzymać w łazience (ręczniczek, szlafroczek), a zapasowe prześcieradła do wózka czy łóżeczka w bieliźniarce, gdzie mam pozostałe pozosciele. Myśle, że to nie problem.
Ubranka tez mnie trochę przerażają, ale myśle, że w dwóch szufladach mi się zmieszcząjaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Stokrotka powiem Ci, że chyba dobra decyzja. Generalnie, statystycznie więcej dzieci się rodzi do 60 cm niż ponad, wiec nawet jeśli ubranek się nie wykorzysta to mniejsza strata niż gdybys musiała na szybko kupować w sklepach jako nowe (bo wtedy nie będziesz miała czasu na zakupy olx czy vinted)
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Jaina, ja zdecydowałam się na dom na granicy miasta, chce się odciąć od sąsiadów.
Tylko, że na razie na działce mamy dwa drzewa 🤣🤣🤣
My w sypialni mamy kącik dla małej, a rzeczy leżały w torbach.
Ja tez planuje takie rzeczy jak kąpielowe trzymać w łazience (ręczniczek, szlafroczek), a zapasowe prześcieradła do wózka czy łóżeczka w bieliźniarce, gdzie mam pozostałe pozosciele. Myśle, że to nie problem.
Ubranka tez mnie trochę przerażają, ale myśle, że w dwóch szufladach mi się zmieszczą
no ja właśnie nie mam tych dwóch szuflad 🤣
planowałam ubranka 56 dać na przewijak na dolną półkę, a 62 do szafy, ale tam leżą ręczniki plus inne rzeczy 🤣
jeszcze w kanapie upchane jest co nieco - rożki, kokon, itp
ps. a w ogóle jakie ja mam głupie sny. i realistyczne, że hej
dodatkowo jak już wstaję siku, to potem dodatkowo mam problemy z zasypianiem. 🤦♀️ myślę o 50 różnych rzeczach na raz.. masakra.
ps2. @Stokrotka - to dobry pomysł z zakupem tych ubranek.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 10:29
Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Negra najważniejsze że mąż się nie poddaje. Na pewno zda, znam wielu kierowców którzy zdali np za 6 razem a są bardzo dobrymi kierowcami. To często zależy od szczęścia niestety. Bo co innego zdawać w dużym mieście niż np ja w Suwałkach. Bałabym się jeździć po Warszawie, mimo że dobrze sobie radzę.
Joana ja miałam avent natural ale moje koleżanki polecaly też lovi. Te smoczki z avent były dla Maćka o dosyć dużym wypływie,zawsze miał rozmiar mniejszy niż jego wiek bo się krztusil. Plus karmilam tak aby butelka była w miarę poziomo i trzeba było odbijać czasami kilka razy podczas karmienia bo się denerwował powietrzem które połknął. Wyprobowalam też butelkę antykolkowa dr Brown z taką rurką w butelce ale też miał problemSmoczek też taki do buźki avent ultra air ale podobno lovi też pasuje często dzieciom. Bibs jest ładny ale on niezdrowy, ta kauczukowa końcówka powiększa się w miarę upływu czasu.
Teraz "spróbuje" nie dawać dziecku smoczka do 3 mcy bo chce spróbować KP. Maciek zaczął chętnie ssać do spania dopiero ok 4-5 mca. Wcześniej cały czas proponowałam różne, nawet bibs. Ale jak z procy mu wypadały.
Nożyczki, szczotka i cązki mam akuku. Są ok.
Do mycia kupiłam olejek z babydream, tam w składzie jest olejek migdalowy.
Ten probiotyk też zalecają na kolki dla dzieci.
Jaina co do inwestycji tooja siostra ma dom w zabudowie bliźniaczej z malutką działka i jej to pasuje, bo nie uprawia warzyw, mąż nie lubi kosić trawy itd
My mamy dom jednorodzinny z działka 13a, mamy ogródek warzywny, foliak, dużo krzewów,drzewka, rabaty kwiatowe, mąż wedzarnie. Zależy kto co lubi. I czy ma czas.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 10:35
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jej rozumiem Cię z tymi snami, ja się czasami budzę taka zmęczona po nich, że szok.
Aaaaa to nie masz miejsca na komodę, tak? To ja zle zrozumiałam. Na przewijaku dobrze wykombinowałaś, musisz tam mieć same najważniejsze rzeczy, a reszta gdzie bądź. Powiem Ci, że mnie i tak to przeraża. Jak to wszystko ułożyć, żeby to miało sens. Oglądałam filmiki na youtubie, ale dziewczyny często miały dużo niepotrzebnych rzeczy i nie znalazłam żadnego ułożenia idealnego.
To Ty nasz kochany kalafiorku szybko decyduj co z tym domemja osobiście nie chciałabym mieszkać w szeregówce, ale wiem, że dużo ludzi się na to decyduje i są zadowoleni. My wybraliśmy opcje budowy domu na granicy miasta, bo jest dobry dojazd do centrum, a my obydwoje jesteśmy zmotoryzowani.
jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jeheria wrote:Niutek u nas mm odstawione koniec sierpnia i bez zmian, może też przez stres związany ze zlobkiem. Z butelką było prościej szczerze, szybko zasypiał, w nocy też parę razy pociągnął i szedł spać.
Myślę że u nas powodem pobudek jest smoczek. Bo jak mu wypadnie po zaśnięciu to się budzi i zamkniętymi oczami płacze, chce aby mu podać. Mimo że on świeci się w nocy to jednak mama szybciej poda 🤦♀️ może gdyby nie miał tego nałogu to po przebudzeniu po prostu by dalej zasypial a tak szuka smoka.
W łóżeczku śpi od urodzenia i dopiero właśnie po odstawieniu butli ląduje u nas w łożu 🤷♀️ wstaje i wyciąga ręce do nas. Ale to głównie właśnie jak jest chory i coś go boli bo tak to w łóżeczku.
Chyba trzeba zabrać ten smoczek ale jakoś serca nie mam 🥺
Jak idą mu kły to może smoczek pomaga mu jak sobie naciska dziąsła. Podobno trójki przy wychodzeniu są najbolesniejsze. Też nie miałam serca odstawiać mojemu smoczka,ale krótko po 2 urodzinach zaczął je przegryzać i już takich nie chciał, a ja nowych nie kupowałam.Jeheria lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
dobuska wrote:Jej rozumiem Cię z tymi snami, ja się czasami budzę taka zmęczona po nich, że szok.
Aaaaa to nie masz miejsca na komodę, tak? To ja zle zrozumiałam. Na przewijaku dobrze wykombinowałaś, musisz tam mieć same najważniejsze rzeczy, a reszta gdzie bądź. Powiem Ci, że mnie i tak to przeraża. Jak to wszystko ułożyć, żeby to miało sens. Oglądałam filmiki na youtubie, ale dziewczyny często miały dużo niepotrzebnych rzeczy i nie znalazłam żadnego ułożenia idealnego.
To Ty nasz kochany kalafiorku szybko decyduj co z tym domemja osobiście nie chciałabym mieszkać w szeregówce, ale wiem, że dużo ludzi się na to decyduje i są zadowoleni. My wybraliśmy opcje budowy domu na granicy miasta, bo jest dobry dojazd do centrum, a my obydwoje jesteśmy zmotoryzowani.
Jedyna komoda jaka wejdzie to w wersji dla kotów albo krasnoludków 🤣
mój genialny plan zakłada 3 koszyki na 1 półce przewijaka - kosmetyki do pielęgnacji / leki / zapas pieluch, a niżej ubranka w rozmiarze 56wszystko co przydatne pod ręką. Na ścianie marzy mi się taka lampka z imieniem dziecka, ze strony sklej- ka.pl - Negra chyba wrzucała
plus drobne naklejki w okolicy łóżeczka i naszego. tyle na razie.
Niestety ogranicza nas brak miejsca.
Co do szczotki / nożyczek - to ja wzięłam z Akuku chyba ze strony mój świat dziecka.
Jeheria lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Jedyna komoda jaka wejdzie to w wersji dla kotów albo krasnoludków 🤣
mój genialny plan zakłada 3 koszyki na 1 półce przewijaka - kosmetyki do pielęgnacji / leki / zapas pieluch, a niżej ubranka w rozmiarze 56wszystko co przydatne pod ręką. Na ścianie marzy mi się taka lampka z imieniem dziecka, ze strony sklej- ka.pl - Negra chyba wrzucała
plus drobne naklejki w okolicy łóżeczka i naszego. tyle na razie.
Niestety ogranicza nas brak miejsca.
Co do szczotki / nożyczek - to ja wzięłam z Akuku chyba ze strony mój świat dziecka.
Ja z kolei nie mam miejsca na przewijak. Mam przewijak nakładany na lozeczko, które stoi przy samej komodzie, wiec na komodzie będę miała organizery, które kupiłam na colorstories, a w nich wszystko do przewijania plus lampka nocna. Planowałam tez jakieś małe półeczki na dodatkowe rzeczy, ale wczoraj mąż nakleił naklejki z leśnymi zwierzętami i drzewkami i w sumie nie bardzo mi takie rozwiązanie pasuje. W pierwszej szufladzie planuje pieluchy tetrowe itp, a także ubranka pierwszego rzutu typu body, pajace, a w kolejnej szufladzie resztę. Akcesoria plus kocyki zostawiam na sam dół.
Zastanawiam się tylko, czy poukładać body 56-62 razem, czy to tez dzielić. Szczególnie, że te ubranka są często takie podobne rozmiarowo…jeszcze muszę z łóżka wyjąc te na 68 i sprawdzić czy też jakieś nieoszukane.
jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Bo te rozmiary, zależnie od firmy, czasem są bardzo do siebie podobne 🤷♀️Ja bym chyba podzieliła na 56-62-68 oddzielnie. Potem w praktyce wyjdzie w co dziecko będzie ubrane 🙃jak patrzę na te małe kaftaniki czy body, to mnie strach ogarnia jak to założyć takiej małej istotce. Pajac wydaje się łatwiejszy hehe 🤣na koniec listopada będziemy z mężem ćwiczyć na lalkach. 🙂 Przeglądałam niedawno listę wyprawkową- czekam jeszcze na odbiór wózka/ fotelika ( dopasowanie do auta było bo jak inaczej to zrobić. Bezpieczeństwo najważniejsze 🙂). Muszę jeszcze dokupić ten sterylizator 5w1- dostawa niby w listopadzie, ale na razie nie ma. Rozważam tez kocyk z color stories 🙂ten z Sinsay po praniu jest już mniej sztywny, ale dodatkowy się przyda. 🙂i … staniki do karmienia. To totalnie nie wiem jakie, widziałam na stronie bobaskowo.pl dość tanie, znów kwestia rozmiaru itp. 🧐
Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Kupiłam sobie koszule kopertowe do szpitala z dolce sono, przy okazji wzięłam jeden kaftanik na 56. Strasznie maleńki przyszedł, albo ja już zapomniałam jak malutkie są noworodki 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 12:55
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, MyŚliwa, Kasiastaraczka, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Jaina, ja rozmiar 68 mam w ogóle schowany. Pranie i składanie będzie na bieżąco, jak mała nam wyrośnie. A tak naprawdę 56-62 są do siebie tak podobne, że chyba ułożę po prostu w szufladzie wszystko razem, ale od najmniejszego do największego i będę wyciągać od przodu po prostu i po praniu wkładać znowu. Te największe automatycznie będą czekać i będą sukcesywnie zajmować te mniejsze, a jak zobaczę, że w szufladzie robi się miejsce, to będę dokladac 68.
Tak to sobie właśnie wymyśliłam 🤣🤣🤣🤣
Ja narazie sterylizator sobie odpuściłam. Nawet nie wiem, czy i kiedy będzie mi potrzebny, ale jeśli ten Neno się pojawi, to nie ukrywam, że może się skuszę
Koleżanka ostatnio wychodziła ze szpitala i pisała mi, że się boi tych body nakładanych przez głowę 🤣🤣🤣🤣jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Dzięki za odzew, już wiem co i jak i znacznie łatwiej robi mi się zakupy
Wczoraj kupiłam używany otulacz z Makaszki, podobno użyty tylko parę razy 😉 i kremy do buzi z momme.
Też mam jakiegoś nerwa ostatnio. W sobotę się wkurzylam, bo zasnelam na filmie 😁 a potem się wkurzylam po raz drugi, bo w ogóle mi się ten film nie podobał 🤦🏼♀️😄
Jaina, dzisiaj akurat przymierzałam miękkie staniki w HMie, myślę, ze na noc i tak do chodzenia po domu bedą okej. Planuję też kupić jeden albo dwa bardziej wyjściowe, ale to raczej jak już urodzę, bo nie mam pojęcia jakiego rozmiaru bedą moje piersi
Jeśli chodzi o fotelik to dla nas tez bezpieczeństwo i odpowiednie ułożenie na kręgosłupa były najważniejsze. Już nawet nie musieliśmy mieć pasującego fotelika do wózka, ale się udałojaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Każda z nas ma swój plan i na pewno damy radę 🙂💪byle tylko był czas na ploteczki na forum 😇 Po 15.11 mamy oglądać ten dom na skraju Łodzi. Pani obecnie się wyprowadza i nie można, szkoda, że ogłoszenie tyle wisi bo nie wiadomo jak z ilością chętnych itd 🙉dom jest do wprowadzenia się w sumie, idealnie na 3 trymestr 🤣🤣🤣
dobuska, Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Ja tez mam kilka staników z HM. Już teraz w nich chodzę i czasami śpię. Wszystkie biustonosze z fiszbinami bardzo mi przeszkadzają i drażnią.
Po porodzie kupię sobie na pewno jakieś bardziej wowdobuska, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość