Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Nisia18 wrote:Oj ja tez dużo przeczytałam w czasie paniki , i widzisz w tym artykule pisze ze podaje się antybiotyk żeby zwalczyć bakterie do dnia „zero” , a w całej reszcie arytkułów pisało ze się jej nie zwalcza bo ona i tak wróci , ze dużo osób może jaka mieć nawet bezobjawowo , dopiero robi się groźna w ciąży i w trakcie porodu . W nielicznych przypadkach nawet w trakcie trwania ciąży stwarza zagrożenie wczesnego porodu .. ehh strach pomyśleć .
Myśle ze tak naprawdę dużo zależy od lekarza co postanowi .. No i oczywiście przed porodem trzeba przyjąć antybiotyk chyba nie później niż 4 godziny wcześniej żeby ustrzec dziecko przed zarażeniem się .
W każdym razie , przy każdym badaniu moczu będę miała na uwadze żeby się dobrze dowiedzieć i dopilnować ..
oby każda z nas to ominęło! 🍀✊🏻✊🏻
Ja miałam dodatni GBS w pierwszej ciąży. Mój lekarz prowadzący nie kazał nic robić w związku z tym, nie ostrzegał, że może skończyć się przedwczesnym porodem, był oazą spokoju i mówił, że to nie jest powód do zmartwień, więc i ja starałam się nie czytać za wiele w internecie (oczywiście najpierw się zestresowałam i rzuciłam się na Google, ale później odpuściłam). Młody urodził się dzień po terminie. To prawda, jest jakaś granica 4 godzin... To było chyba tak, że jak trafiłam na porodówkę, to podano mi antybiotyk i jak młody urodziłby się przynajmniej 4 godziny później, to już nic nie trzeba byłoby robić, ale poród trwał około 3,5h, podano więc antybiotyk także młodemu. Zostaliśmy w szpitalu jeden dzień dłużej niż standardowo, bo nieznacznie, ale to naprawdę nieznacznie, podwyższyło mu się CRP (tak naprawdę nie wiadomo czy od GBS czy od czegoś innego), tak zapobiegawczo nas zostawiono, bo było miejsce w szpitalu i to było jeszcze przed pandemią... To CRP szybko spadło do normalnego poziomu i wróciliśmy do domu, już nigdy o tym nawet za bardzo nie myślałam, młody zdrowy jak ryba. Teraz pytałam lekarza czy znów będę musiała mieć podany antybiotyk, ale powiedział, że to niekoniecznie jest tak, że teraz też będę miała dodatni GBS.jaina_proudmoore, Aga12345, Nisia18, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
A no i jeszcze dopiszę, że miałam wtedy zawsze idealne wyniki morfologii i moczu, żadnych infekcji całą ciążę, cukrzycy, no nic naprawdę, czułam się świetnie, żadnych objawów tego GBS, nie wiem co to za dziadostwo 😆
Nisia18, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Rosa , dzięki da odpowiedz , lepiej usłyszeć wiedzę z praktyki niż sucha teoria , często nawet różniąca się z Google
Cieszę się ze to tak strasznie nie wyglada w rzeczywistości jak piszejaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Może akurat u mnie przebiegło to tak bezproblemowo i faktycznie inne dziewczyny mają jakieś gorsze doświadczenia z tym związane, ale mój lekarz zawsze mówił, że wszystkie szpitale mają z tym ciągle do czynienia, doskonale wiedzą co robić i żebym tylko po przyjechaniu do szpitala od razu zgłosiła to położnym, wpisał mi taką informację do karty ciąży. Uspokoił mnie wtedy i faktycznie wszystko było w porządku.
jaina_proudmoore, Nisia18, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Wiecie co, chyba przestanę być miłą kobietą w ciąży, która czeka na swoją kolej w sklepie. Byłam w Biedronce do której mamy najbliżej i tam jest jedną kolejka,więc przede mną było ze 20 osób,ale że zawsze idzie sprawnie to czekam. Akurat była wolna kasa samoobsługowa,więc podeszłam, kasuję się i traf-bulka,nieprawidlowa waga...no i czekam na kogoś aż mi ją zaakceptuje. Obok mnie kobieta też coś miała do akceptacji, więc se czekamy we dwie... minęło z 10 minut. Aż z kolejki jedna dziewczyna dopatrzyła się,że w ciąży jestem. Pod kurtką to słabo widać,ale na torebce mam przypinkę. Zwróciła uwagę kasjerce,że przy kasach samoobsługowych czeka kobieta w ciąży,a ta jakby nic, skasowała jeszcze może że dwóch klientów z taśmy... przyrzekam,że kolejne zakupy bez kolejki będą...
jaina_proudmoore, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasia ręce opadają…
Ale dobrze, że mi przypomniałaś o przypince, bo pod kurtką już łatwiej ukryć brzuszek, chociaż już wyglądam jak pojazd ciężarowy.
Dziewczyny, pytanie, kiedy planujecie prac i układać ubranka? Ja jak sobie myśle ile tego jest, to mi aż słabo. A chciałabym na bieżąco układać typami, prac, prasować i od razu do szuflady, żeby ogarnąć temat od razu.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
@Kasiu , niestety z empatią ostatnio słabo u ludzi. Dlatego trzeba czasem zawalczyć lekko o swoje. 💪 / @Dobuska - ja uprałam ubranka w 3-4 seriach, potem naszykowalam sobie organizery i zaczęłam pakować rozmiarami i rodzajami: Body krótkie, długie, śpiochy, pajace, itp zależnie od pojemnika. Chyba 3-4 dni walało się to po biurku, stole, itp, a dziś finalnie trafiło do kanapy częściowo i szafy. W szafie mam rozmiar 56, który potem trafi na przewijak. W kanapie 62 plus rożki, kocyki itp. 🙂trochę było roboty i zamieszania z tym, ale to miłe zajęcie. Przypomniałam sobie co kupiłam i powiem Wam, że teraz nie kupiłabym niektórych ubranek, tylko inne bo wydają się niepraktyczne, ciężkie do założenia itp 🤣 / @MyŚliwa- raz jeszcze dziękuje za pomysł z workami; udało się wygospodarować miejsce dzięki „ spakowaniu” pościeli itd. 🙂🍀🧡
Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Witajcie kochane! Nie odzywałam się, bo trochę aktywne ostatnie dni, ale udało się skończyć remont pokoju małego M ☺️ Zostały na później dekoracje. Jestem zachwycona efektem! Niestety nie udało się dostać jednego frontu szafy w ikei, więc na razie jest dziura. Nie pamiętam, czy Wam pisałam, ale wystarczyło, że zmieniłam projekt na głębokość 60 cm (początkowo chcieliśmy 35 cm) i okazało się, że można dostać wszystkie elementy. No poza właśnie tymi frontami. Więc ostatecznie jestem zadowolona, że tak wyszło, bo więcej się zmieści 🙂
Przesyłam kilka fotek ☺️
Jeśli chodzi o pranie, prasowanie i układanie, to planuję na grudzień. Siostra ma mi we wszystkim pomóc więc na pewno będzie mi lżej 🙂
Stokrotka 86, Joana23, niutek87, jaina_proudmoore, Pimka, Aga12345, Kasiastaraczka, Lolla, Ada.. 31, Nisia18, Morwa, Gosia Rumi, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Ja właśnie też bym chciała już to ogarniać, bo już sobie obmyśliłam jak będę to robić. Tylko nie wiem czy to nie za wczesnie. Chyba poczekam jeszcze do grudnia, bo mam wrażenie, że moja nowa komoda jeszcze nowością zajeżdża trochę. 🤔
Nawet prasowanie mnie cieszy 🤣🤣🤣Aneta8, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Aneta jaki cudowny pokoik!!! Coś pięknego!!!🥰
Ja też mam na ścianie naklejki w podobnym stylu, chociaż nieco bardziej bajkowe.
Super Wam wyszło, baaaardzo mi się podoba!❤️
Ale i tak najbardziej Wam zazdroszczę miejsca do przechowywania 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2021, 14:24
Aneta8, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Dobuska - ja już jestem po dwóch praniach. Prałam pieluchy i dzisiaj kocyki, rożek i ręczniki. W tygodniu włączę cykl na pranie białego i pewnie kolorowego będzie na dwie pralki. Piorę 56 i 62. Pieluchy już wyprasowane i czekają w szufladzie.
Aneta - totalnie moje klimaty 😍😍😍
Dziewczyny a skąd zamawialyscie te naklejki? My w tym mieszkaniu pomieszkamy jeszcze z rok - półtora i nie chciałam w sumie nic kleić, bo się bałam, że przy ściąganiu tych naklejek odejdą razem z tynkiem 😀 Ale jestem ciekawa na przyszłość jak Krzyś będzie miał swój pokój 🙂dobuska, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Negra85 wrote:Dobuska - ja już jestem po dwóch praniach. Prałam pieluchy i dzisiaj kocyki, rożek i ręczniki. W tygodniu włączę cykl na pranie białego i pewnie kolorowego będzie na dwie pralki. Piorę 56 i 62. Pieluchy już wyprasowane i czekają w szufladzie.
Aneta - totalnie moje klimaty 😍😍😍
Dziewczyny a skąd zamawialyscie te naklejki? My w tym mieszkaniu pomieszkamy jeszcze z rok - półtora i nie chciałam w sumie nic kleić, bo się bałam, że przy ściąganiu tych naklejek odejdą razem z tynkiem 😀 Ale jestem ciekawa na przyszłość jak Krzyś będzie miał swój pokój 🙂nałożenie, jak się wie jak, to chwila moment, w efekt rewelacja 🥰
jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Aneta8, pięknie 😍 powiedz skąd ta sztukateria/boazeria angielska? Jak to się w ogóle robi?
Co do gbs+ miałam przy ostatnim porodzie. Dostałam antybiotyk po przyjeździe do szpitala. Urodziłam 40 min później, a mimo to już córce nie podawali antybiotyku. Podobno czasem przy gbs+ dziecko może mieć wrodzone zapalenie płuc.
A ogólnie samo gbs+ to częsta przypadłość.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość