X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaciekawił mnie ten temat GBS.
    przeczytałam dwa artykuły:

https://www.poloznamama.pl/gbs-czym-jest-i-jak-sie-go-leczy/
    https://mamaginekolog.pl/gbs-co-to-takiego/

:)

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja tez dużo przeczytałam w czasie paniki , i widzisz w tym artykule pisze ze podaje się antybiotyk żeby zwalczyć bakterie do dnia „zero” , a w całej reszcie arytkułów pisało ze się jej nie zwalcza bo ona i tak wróci , ze dużo osób może jaka mieć nawet bezobjawowo , dopiero robi się groźna w ciąży i w trakcie porodu . W nielicznych przypadkach nawet w trakcie trwania ciąży stwarza zagrożenie wczesnego porodu .. ehh strach pomyśleć .
    Myśle ze tak naprawdę dużo zależy od lekarza co postanowi .. No i oczywiście przed porodem trzeba przyjąć antybiotyk chyba nie później niż 4 godziny wcześniej żeby ustrzec dziecko przed zarażeniem się .
    W każdym razie , przy każdym badaniu moczu będę miała na uwadze żeby się dobrze dowiedzieć i dopilnować ..
    oby każda z nas to ominęło! 🍀✊🏻✊🏻

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Wysłany: 12 listopada 2021, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może doświadczone mamy napiszą nam więcej w tym temacie 🙂💪

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten wymaz gbs pobiera się po ukończonym 35 tc i jego wynik oprócz grupy krwi jest wymagany na porodówce. Poprzednio miałam ujemny,ale słyszałam,ze właśnie w przypadku pozytywnego podają przy porodzie kroplówkę z antybiotykiem.
    Pierwszy raz od dłuższego czasu byłam na zakupach w większym sklepie i już wiem,że to nie dla mnie już. Leżę i odpoczywam 🙂

Edit: oczywiście pisze o ciąży bez komplikacji 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 17:40

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, nisia, ja miałam wynik ujemny, więc nie mam pojęcia jak to wygląda gdy jest dodatni, wydaje mi się, że sprawdzali to u mnie na przyjęciu do szpitala czyli pod koniec 34 tygodnia.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Joana ja z racji na to, że nie za dużo mogę przy cukrzycy do kanapek dodawałam sobie czosnek a do nosa używałam spray hipertoniczny z zalecenia lekarza
    Te tabletki z prenalen na gardło nie zawierają cukru. W sensie mają jakiś inny naturalny słodzik, specjalnie pomyślane o GDM. Słyszałam, że najbardziej działają jako nawilżenie gardła, zamiast tego można po prostu pić dużo herbatek.
    Ja jeszcze piłam takiego pseudogrzańca: imbir, goździk, plasterki cytryny zalewałam wrzątkiem i słodziłam ksylitolem. Prawie jak herbata z cytryną :-). Od czasu do czasu można odrobinkę miodu.
    jaina_proudmoore wrote:
    Ciekawy temat. Wymazy robi się po 30 tc chyba.
    Robi się pod koniec ciąży (5 tyg przed terminem porodu) albo profilaktycznie, jeśli poród zacznie się wcześniej nagle - podaje się antybiotyk. Najczęściej penicylinę.
    Wcześniej się nie leczy, żeby nie spowodować nawrotu po odstawieniu.
    Ja kiedyś miałam w wymazie strp. agalactiae przy staraniach i podleczyli mnie globulkami (z nystatyną?).

Dzisiaj rano, po śniadaniu - siedzę, robię sobie prasówkę i czuję, że mi telefon miga. Patrzę w dół, a mała mnie w łokieć kopie (miałam oparty na brzuchu przy żebrze) :D. Tak wolę, wczoraj przez cały dzień urządzała dyskoteki w postaci czkawek (znów wróciły, biedactwo). Życie wewnętrzne się toczy. Zupełnie nie wyczuwam, gdzie siedzi głową (ale to pewnie moja anatomia), a gdzie ręką - ostatnio babcia ją macała to czuła kopnięcia powyżej pępka, a ja je czułam poniżej... Z resztą rozciągania więzadeł też nie czuję.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    MySliwa ja też polecam jednorazowe ręczniki to miejsc intymnych

Stokrotka przykro mi, że tak źle na Ciebie wpłynęły wiadomości...my nie mamy tv,ale czytam w necie i rzeczywiście jest nieciekawie...
    Wow to musiał być słodki widok takie stópki 🥰

Joana23 zdrowiej 😚
    Ja ze swojej strony polecam syrop z cebuli, inhalacje z soli fizjologicznej i solanki zablockiej, witaminę C, imbir,sok malinowy. Kupiłam też spray do nosa i tabletki na gardło Prenalen

Pimka dzięki za podesłanie :) akurat Marikę znam z Instagrama
    Super ma zdjęcia

Jaina u mnie też Tadzik tak się że mną bawi w berka
    Pod kołdrą jak szalony,a odkryję i nic
    Dziś to samo tylko pod bluzą było
    😂

Negra wow już III trymestr 🥰
    Kochana nie denerwuj sie , jeśli lekarz mówi że wszystko dobrze i waga Maluszka też to tak jest 💙
    Ja też uwielbiam Joannę Mróz 😁

Dobuska u mnie też Mały się uaktywnia po nocnych sikach i też dziś pomyślałam o tym,że będzie ciekawie 😁

Dzisiaj znowu wstałam przetrącona, mąż znowu kaszlał, wstałam z bólem głowy...
    Przyszło łóżeczko dostawne dla Tadzia 🥰https://zapodaj.net/480fc1166a26e.jpg.html
    https://zapodaj.net/d33f112ca7f07.jpg.html

Zamówiłam też już dużą część rzeczy z apteki, zostały jakieś pojedyncze

U mnie dziś studniówka ❤️

Czy kupowalyscie już jakąś szczotkę do włosów,żeby wyczesywac ciemieniucha? Tyle tego,że zgłupiałam

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8, Negra85, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 12 listopada 2021, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kasiastaraczka - moja koleżanka miała napisane na kartce od położnej, żeby 1- nie kupować żadnych specyfików na ciemieniuche bo nie wiadomo czy będą potrzebne, 2- zwykła szczotka delikatna dla niemowląt do czesania. Ja mam z Lemurem 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 18:02

Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, piękne łóżeczko 🙂
    Oj, to nie do końca tak że wiadomości tak mnie zdolowaly- ja po prostu miałam doła i już wszystko tak na mnie działało😁

Mam wyniki- w moczu nic nie ma. Hematokryt z 34 podniósł się na 36👍 erytrocyty mam natomiast pierwszy raz na granicy (są obniżone) i pojawiły się niedojrzałe granulocyty IG. Są nieznacznie podwyższone.
    Dopytam jeszcze dr we wtorek. Ale coś czytałam że w ciąży tak może być...

Byliśmy dzisiaj na większych zakupach z mężem. Koniecznie chciałam do biedry żeby kupić tą pyszna czekoladę bez cukru. I niestety jej nie było 🙁 w dodatku godzina 14 a pełno ludzi... I wracając jakis osioł prawie w nas wjechał bo zmieniał na pełnej pizdzie za przeproszeniem kilka pasów na raz.
    Serio, zwłaszcza teraz nie chciałabym żadnej stluczki.

Mój maluch to w ciągu dnia raz ma nóżki u góry, raz na dole. Zauważyłam że bardzo lubi ugniatać mi pęcherz🤦 i też w nocy jak wstaje do WC to się dzidzia uaktywnia. Ogólnie raczej życie wieczorowo nocne prowadzi. Zupełnie jak mój mąż 😄

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aga12345, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 12 listopada 2021, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro kupię sobie Urosept w aptece, taki mam plan. Potem powtórka badania moczu, nawet bez wskazań lekarza 🙂te leukocyty mnie gdzieś męczą 🤦‍♀️ Już trzeci dzień pije żurawinę- mały kieliszek, może tez wspomoże. / Mój kawaler reaguje na mecze w tv, jak mąż ogląda to młody się rusza opływowo jakoś. Na muzykę hiszpańska tez reaguje 🤣 Skakanie po pęcherzu nie jest fajne, serio. Długo leżał jak rogal z nogami w dole, tak mi się wydaje. A teraz odkąd ćwiczę to leży wzdłuż. Jakoś przeczuwam, że nie zrobi obrotu. Zobaczymy pozycje we wtorek do lekarza 😎dzieci tam naprawdę harcują; szkoda, że nie ma podglądu na te wszelakie ruchy, wypychanie itp. 🙂to byłby ciekawy program jak w tv. Edit: a najlepsze uczucie jak rezonans aż idzie w pośladki 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 18:43

Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aga12345, Aneta8 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 12 listopada 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 😚 dzięki
    Mam nadzieję,że dziś już lepszy humorek
    Dobrze, że wyniki ok 🙂
    Heh niestety jeżdżąc to często trzeba myśleć za innych i uważać bardzo...mnie często stresują podróże...

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jainna mi we wtorek wyszly w moczu leukocyty, bakterie, ślad białka, erytrocyty, a dziś powtórzyłam badanie stosując sie do wytycznych lekarza(tampon,podmycie się, wytarcie ręcznikiem papierowym) i wynik wyszedł idealny. Także pewnie i u ciebie to efekt złego pobrania i kolejne badanie na pewno będzie już dobre😊

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Jainna mi we wtorek wyszly w moczu leukocyty, bakterie, ślad białka, erytrocyty, a dziś powtórzyłam badanie stosując sie do wytycznych lekarza(tampon,podmycie się, wytarcie ręcznikiem papierowym) i wynik wyszedł idealny. Także pewnie i u ciebie to efekt złego pobrania i kolejne badanie na pewno będzie już dobre😊
    Ale numer 🙉cieszę się, że wynik wyszedł tak dobrze. Spróbuje z tym tamponem hehe 🤣

Pimka lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Negra85 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam zwykłą szczotkę z miękkiego włosia.

Zamówiłam sobie dzisiaj kalendarz adwentowy z herbatą i parę herbat roiboos, chciałam zakupić kalendarz z Body Shop, ale jakoś szkoda mi kasy :D Chyba tryb "oszczędna matka" mi się włączył.

Dzisiaj miałam okłady z Piesi. Zawsze jak się rozkładam z tabletem lub książką na sofie, to ona się przytula do braciaka i wsuwa pyszczek pod książkę, aby się nią zająć :D
    20211112-101032.jpg

20211112-152846.jpg

Kupiłam dzisiaj w Empiku bajki, mąż powiedział, że od dzisiaj będzie Małemu czytał, aby się oswoił z jego głosem :)
    https://www.empik.com/za-gorami-za-lasami-100-najpiekniejszych-bajek-swiata-opracowanie-zbiorowe,p1100411008,ksiazka-p
    Książka przepięknie wydana. Aż sama sobie dzisiaj poczytałam :D Zamówiłam jeszcze te:
    z Kubusiem: https://www.empik.com/12-opowiastek-ze-stumilowego-lasu-disney-opracowanie-zbiorowe,p1283398284,ksiazka-p
    365 opowiadań, widziałam na żywo, jest piękna, codziennie inna historia, zaczyna się od 1 stycznia - https://www.empik.com/365-basni-i-opowiastek-na-kazdy-dzien-opracowanie-zbiorowe,p1281462150,ksiazka-p

jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aga12345, Agawa85, Gosia Rumi, Jeheria lubią tę wiadomość

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Negra85 - ale słodki piesek 😘 super pomysł z bajkami 💪

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra cudowny psiak!🥰

Ja tez zamierzam kupić bajki z mojego dzieciństwa, do których mam słabość. Kubus Puchatek jest jest w czołówce 🥰

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra super towarzyszka do leżakowania 🥰
    Ja na razie puszczam muzykę Tadziowi,ale też chcę zacząć czytać mu ❤️
    Piękne propozycje podeslalas

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 13 listopada 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😚
    Dziewczyny na stronie fizjomommy jest do pobrania teraz za darmo fajny ebook,Bobozegar
    Tylko przez tydzień,od wczoraj
    Polecam też profil tej fizjo 🥰

Miłej soboty 😚

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Nisia18, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joł, joł ! Mam już 1153g i zmieniłem termin ewentualnego porodu na urodziny taty , na 4 Lutego 😊 Poza tym wszystko u mnie ok. Jestem zdrowy. Po mamy szyjce nie wale aż tak mocno jak ona to opisuje bo się wcale nie zmniejszyła... także przedwcześnie się raczej nie urodzę 😉 Cały czas siedzę grzecznie głową w dół żeby nie było... i cały czas jestem wstydliwy i zasłaniam buzię rączkami 😉

20211113-101131.jpg

20211113-095447.jpg

niutek87, Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore, Nisia18, Kasiastaraczka, Pimka, Ada.. 31, dobuska, Selena, MyŚliwa, Gosia Rumi, Jeheria lubią tę wiadomość

Wysłany: 13 listopada 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🧡miłego weekendu 🍀 / @Morwa- dobre wieści od pana Wstydzioszka 🥰 super, bardzo się cieszę / Ja wstawałam trzy razy siku w nocy, w tym o piątej to ledwo mogłam oczy otworzyć 🤣taka byłam zaspana. Organizm chyba ćwiczy pobudki 🙉

dobuska lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 402 403 404 405 406 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ