Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaciekawił mnie ten temat GBS.
    przeczytałam dwa artykuły:

https://www.poloznamama.pl/gbs-czym-jest-i-jak-sie-go-leczy/
    https://mamaginekolog.pl/gbs-co-to-takiego/

:)

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja tez dużo przeczytałam w czasie paniki , i widzisz w tym artykule pisze ze podaje się antybiotyk żeby zwalczyć bakterie do dnia „zero” , a w całej reszcie arytkułów pisało ze się jej nie zwalcza bo ona i tak wróci , ze dużo osób może jaka mieć nawet bezobjawowo , dopiero robi się groźna w ciąży i w trakcie porodu . W nielicznych przypadkach nawet w trakcie trwania ciąży stwarza zagrożenie wczesnego porodu .. ehh strach pomyśleć .
    Myśle ze tak naprawdę dużo zależy od lekarza co postanowi .. No i oczywiście przed porodem trzeba przyjąć antybiotyk chyba nie później niż 4 godziny wcześniej żeby ustrzec dziecko przed zarażeniem się .
    W każdym razie , przy każdym badaniu moczu będę miała na uwadze żeby się dobrze dowiedzieć i dopilnować ..
    oby każda z nas to ominęło! 🍀✊🏻✊🏻

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Wysłany: 12 listopada 2021, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może doświadczone mamy napiszą nam więcej w tym temacie 🙂💪

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten wymaz gbs pobiera się po ukończonym 35 tc i jego wynik oprócz grupy krwi jest wymagany na porodówce. Poprzednio miałam ujemny,ale słyszałam,ze właśnie w przypadku pozytywnego podają przy porodzie kroplówkę z antybiotykiem.
    Pierwszy raz od dłuższego czasu byłam na zakupach w większym sklepie i już wiem,że to nie dla mnie już. Leżę i odpoczywam 🙂

Edit: oczywiście pisze o ciąży bez komplikacji 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 17:40

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, nisia, ja miałam wynik ujemny, więc nie mam pojęcia jak to wygląda gdy jest dodatni, wydaje mi się, że sprawdzali to u mnie na przyjęciu do szpitala czyli pod koniec 34 tygodnia.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Joana ja z racji na to, że nie za dużo mogę przy cukrzycy do kanapek dodawałam sobie czosnek a do nosa używałam spray hipertoniczny z zalecenia lekarza
    Te tabletki z prenalen na gardło nie zawierają cukru. W sensie mają jakiś inny naturalny słodzik, specjalnie pomyślane o GDM. Słyszałam, że najbardziej działają jako nawilżenie gardła, zamiast tego można po prostu pić dużo herbatek.
    Ja jeszcze piłam takiego pseudogrzańca: imbir, goździk, plasterki cytryny zalewałam wrzątkiem i słodziłam ksylitolem. Prawie jak herbata z cytryną :-). Od czasu do czasu można odrobinkę miodu.
    jaina_proudmoore wrote:
    Ciekawy temat. Wymazy robi się po 30 tc chyba.
    Robi się pod koniec ciąży (5 tyg przed terminem porodu) albo profilaktycznie, jeśli poród zacznie się wcześniej nagle - podaje się antybiotyk. Najczęściej penicylinę.
    Wcześniej się nie leczy, żeby nie spowodować nawrotu po odstawieniu.
    Ja kiedyś miałam w wymazie strp. agalactiae przy staraniach i podleczyli mnie globulkami (z nystatyną?).

Dzisiaj rano, po śniadaniu - siedzę, robię sobie prasówkę i czuję, że mi telefon miga. Patrzę w dół, a mała mnie w łokieć kopie (miałam oparty na brzuchu przy żebrze) :D. Tak wolę, wczoraj przez cały dzień urządzała dyskoteki w postaci czkawek (znów wróciły, biedactwo). Życie wewnętrzne się toczy. Zupełnie nie wyczuwam, gdzie siedzi głową (ale to pewnie moja anatomia), a gdzie ręką - ostatnio babcia ją macała to czuła kopnięcia powyżej pępka, a ja je czułam poniżej... Z resztą rozciągania więzadeł też nie czuję.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    MySliwa ja też polecam jednorazowe ręczniki to miejsc intymnych

Stokrotka przykro mi, że tak źle na Ciebie wpłynęły wiadomości...my nie mamy tv,ale czytam w necie i rzeczywiście jest nieciekawie...
    Wow to musiał być słodki widok takie stópki 🥰

Joana23 zdrowiej 😚
    Ja ze swojej strony polecam syrop z cebuli, inhalacje z soli fizjologicznej i solanki zablockiej, witaminę C, imbir,sok malinowy. Kupiłam też spray do nosa i tabletki na gardło Prenalen

Pimka dzięki za podesłanie :) akurat Marikę znam z Instagrama
    Super ma zdjęcia

Jaina u mnie też Tadzik tak się że mną bawi w berka
    Pod kołdrą jak szalony,a odkryję i nic
    Dziś to samo tylko pod bluzą było
    😂

Negra wow już III trymestr 🥰
    Kochana nie denerwuj sie , jeśli lekarz mówi że wszystko dobrze i waga Maluszka też to tak jest 💙
    Ja też uwielbiam Joannę Mróz 😁

Dobuska u mnie też Mały się uaktywnia po nocnych sikach i też dziś pomyślałam o tym,że będzie ciekawie 😁

Dzisiaj znowu wstałam przetrącona, mąż znowu kaszlał, wstałam z bólem głowy...
    Przyszło łóżeczko dostawne dla Tadzia 🥰https://zapodaj.net/480fc1166a26e.jpg.html
    https://zapodaj.net/d33f112ca7f07.jpg.html

Zamówiłam też już dużą część rzeczy z apteki, zostały jakieś pojedyncze

U mnie dziś studniówka ❤️

Czy kupowalyscie już jakąś szczotkę do włosów,żeby wyczesywac ciemieniucha? Tyle tego,że zgłupiałam

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8, Negra85, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png

Wysłany: 12 listopada 2021, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kasiastaraczka - moja koleżanka miała napisane na kartce od położnej, żeby 1- nie kupować żadnych specyfików na ciemieniuche bo nie wiadomo czy będą potrzebne, 2- zwykła szczotka delikatna dla niemowląt do czesania. Ja mam z Lemurem 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 18:02

Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, piękne łóżeczko 🙂
    Oj, to nie do końca tak że wiadomości tak mnie zdolowaly- ja po prostu miałam doła i już wszystko tak na mnie działało😁

Mam wyniki- w moczu nic nie ma. Hematokryt z 34 podniósł się na 36👍 erytrocyty mam natomiast pierwszy raz na granicy (są obniżone) i pojawiły się niedojrzałe granulocyty IG. Są nieznacznie podwyższone.
    Dopytam jeszcze dr we wtorek. Ale coś czytałam że w ciąży tak może być...

Byliśmy dzisiaj na większych zakupach z mężem. Koniecznie chciałam do biedry żeby kupić tą pyszna czekoladę bez cukru. I niestety jej nie było 🙁 w dodatku godzina 14 a pełno ludzi... I wracając jakis osioł prawie w nas wjechał bo zmieniał na pełnej pizdzie za przeproszeniem kilka pasów na raz.
    Serio, zwłaszcza teraz nie chciałabym żadnej stluczki.

Mój maluch to w ciągu dnia raz ma nóżki u góry, raz na dole. Zauważyłam że bardzo lubi ugniatać mi pęcherz🤦 i też w nocy jak wstaje do WC to się dzidzia uaktywnia. Ogólnie raczej życie wieczorowo nocne prowadzi. Zupełnie jak mój mąż 😄

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aga12345, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 12 listopada 2021, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro kupię sobie Urosept w aptece, taki mam plan. Potem powtórka badania moczu, nawet bez wskazań lekarza 🙂te leukocyty mnie gdzieś męczą 🤦‍♀️ Już trzeci dzień pije żurawinę- mały kieliszek, może tez wspomoże. / Mój kawaler reaguje na mecze w tv, jak mąż ogląda to młody się rusza opływowo jakoś. Na muzykę hiszpańska tez reaguje 🤣 Skakanie po pęcherzu nie jest fajne, serio. Długo leżał jak rogal z nogami w dole, tak mi się wydaje. A teraz odkąd ćwiczę to leży wzdłuż. Jakoś przeczuwam, że nie zrobi obrotu. Zobaczymy pozycje we wtorek do lekarza 😎dzieci tam naprawdę harcują; szkoda, że nie ma podglądu na te wszelakie ruchy, wypychanie itp. 🙂to byłby ciekawy program jak w tv. Edit: a najlepsze uczucie jak rezonans aż idzie w pośladki 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 18:43

Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aga12345, Aneta8 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 12 listopada 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 😚 dzięki
    Mam nadzieję,że dziś już lepszy humorek
    Dobrze, że wyniki ok 🙂
    Heh niestety jeżdżąc to często trzeba myśleć za innych i uważać bardzo...mnie często stresują podróże...

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jainna mi we wtorek wyszly w moczu leukocyty, bakterie, ślad białka, erytrocyty, a dziś powtórzyłam badanie stosując sie do wytycznych lekarza(tampon,podmycie się, wytarcie ręcznikiem papierowym) i wynik wyszedł idealny. Także pewnie i u ciebie to efekt złego pobrania i kolejne badanie na pewno będzie już dobre😊

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Jainna mi we wtorek wyszly w moczu leukocyty, bakterie, ślad białka, erytrocyty, a dziś powtórzyłam badanie stosując sie do wytycznych lekarza(tampon,podmycie się, wytarcie ręcznikiem papierowym) i wynik wyszedł idealny. Także pewnie i u ciebie to efekt złego pobrania i kolejne badanie na pewno będzie już dobre😊
    Ale numer 🙉cieszę się, że wynik wyszedł tak dobrze. Spróbuje z tym tamponem hehe 🤣

Pimka lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Negra85 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam zwykłą szczotkę z miękkiego włosia.

Zamówiłam sobie dzisiaj kalendarz adwentowy z herbatą i parę herbat roiboos, chciałam zakupić kalendarz z Body Shop, ale jakoś szkoda mi kasy :D Chyba tryb "oszczędna matka" mi się włączył.

Dzisiaj miałam okłady z Piesi. Zawsze jak się rozkładam z tabletem lub książką na sofie, to ona się przytula do braciaka i wsuwa pyszczek pod książkę, aby się nią zająć :D
    20211112-101032.jpg

20211112-152846.jpg

Kupiłam dzisiaj w Empiku bajki, mąż powiedział, że od dzisiaj będzie Małemu czytał, aby się oswoił z jego głosem :)
    https://www.empik.com/za-gorami-za-lasami-100-najpiekniejszych-bajek-swiata-opracowanie-zbiorowe,p1100411008,ksiazka-p
    Książka przepięknie wydana. Aż sama sobie dzisiaj poczytałam :D Zamówiłam jeszcze te:
    z Kubusiem: https://www.empik.com/12-opowiastek-ze-stumilowego-lasu-disney-opracowanie-zbiorowe,p1283398284,ksiazka-p
    365 opowiadań, widziałam na żywo, jest piękna, codziennie inna historia, zaczyna się od 1 stycznia - https://www.empik.com/365-basni-i-opowiastek-na-kazdy-dzien-opracowanie-zbiorowe,p1281462150,ksiazka-p

jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aga12345, Agawa85, Gosia Rumi, Jeheria lubią tę wiadomość

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Negra85 - ale słodki piesek 😘 super pomysł z bajkami 💪

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra cudowny psiak!🥰

Ja tez zamierzam kupić bajki z mojego dzieciństwa, do których mam słabość. Kubus Puchatek jest jest w czołówce 🥰

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

Wysłany: 12 listopada 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra super towarzyszka do leżakowania 🥰
    Ja na razie puszczam muzykę Tadziowi,ale też chcę zacząć czytać mu ❤️
    Piękne propozycje podeslalas

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png

Wysłany: 13 listopada 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😚
    Dziewczyny na stronie fizjomommy jest do pobrania teraz za darmo fajny ebook,Bobozegar
    Tylko przez tydzień,od wczoraj
    Polecam też profil tej fizjo 🥰

Miłej soboty 😚

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Nisia18, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joł, joł ! Mam już 1153g i zmieniłem termin ewentualnego porodu na urodziny taty , na 4 Lutego 😊 Poza tym wszystko u mnie ok. Jestem zdrowy. Po mamy szyjce nie wale aż tak mocno jak ona to opisuje bo się wcale nie zmniejszyła... także przedwcześnie się raczej nie urodzę 😉 Cały czas siedzę grzecznie głową w dół żeby nie było... i cały czas jestem wstydliwy i zasłaniam buzię rączkami 😉

20211113-101131.jpg

20211113-095447.jpg

niutek87, Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore, Nisia18, Kasiastaraczka, Pimka, Ada.. 31, dobuska, Selena, MyŚliwa, Gosia Rumi, Jeheria lubią tę wiadomość

Wysłany: 13 listopada 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🧡miłego weekendu 🍀 / @Morwa- dobre wieści od pana Wstydzioszka 🥰 super, bardzo się cieszę / Ja wstawałam trzy razy siku w nocy, w tym o piątej to ledwo mogłam oczy otworzyć 🤣taka byłam zaspana. Organizm chyba ćwiczy pobudki 🙉

dobuska lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 402 403 404 405 406 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ