Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Miłego dnia dziewczyny, już połowa listopada za nami 🙉 / @Stokrotka - powodzenia na szczepieniu / @Dobuska - powodzenia na wizycie 💪 / @Aneta-daj nam znać jakie ciekawostki były odnośnie pielęgnacji noworodka 😊 / Ja dziś mam dzień placka, wstawałam w nocy, o dziwo koty ze mną 🤣do jedzenia poszły, potem nie mogłam zasnąć. 🤷♀️Martwię się, że jak dojdzie wstawanie+karmienie to ja długo nie pożyje hehe 🤪 w ogóle to mnie martwi jeszcze jedna rzecz. W ciągu miesiąca przybrałam 2kg a trzymam niski Ig 1800 kalorii ( kilka wpadek cukrowych było), od początku mam 4 kg na plusie; ostatni miesiąc to 2 kg na plus, a wcześniej 0.5 kg na miesiąc. Oczywiście już się martwię o wagę dziecka, ale nie poznam jej jutro bo mój lekarz nie podaje, dopiero 6.12, masakra jednym słowem. 🙁pocieszcie dobrym słowem mądre kobiety ☀️
Aneta8 lubi tę wiadomość
-
Jaina Ty się niczym nie martw, jeśli chodzi o wagę. Przytyłaś od początku 4 kg, to znaczy, że wcześniej dziecko brało z Ciebie, bo to naprawdę niewiele. Ja też zaobserwowałam w ostatnim miesiącu wzrost wagi o 2 kg, a wcześniej nie tyłam nic a nic. Ja nawet nie liczę kalorii, a i tak mi się wydaje, że Ty jakoś mało ich masz, ale to pewnie zależy od Twojej wagi. wyjściowej.
Pamiętajmy też, że w trzecim trymestrze powinnyśmy o te 300 kalorii jeść więcej (jak nie więcej, różne źródła różnie podają). Dopóki masz dobre cukry przez większość czasu, to nie masz się czym martwić, a malutki teraz zaczął intensywnie przyrastać i te 0,5 kg na miesiąc to już chyba nawet za mały przyrost.
(prawidłowy przyrost w tym czasie to 4-6 kg)
Także spokojnie, mamusia, spisujesz się na medal!Aneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Dobuska ma rację! W 3 trymestrze powinnysmy zjadać więcej kalorii no i dzieciaczki tez intensywniej rosną. Nie martw się, na pewno wszystko jest dobrze ☺️
Ja dziś oficjalnie wskoczyłam w trzeci trymestr! 🤩jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Dzięki Dobuska bo już głowa pracuje i myślenie się zaczęło - kalafior już ma kilka teorii kosmosu 🤣🥦Ja zarówno w październiku jak i teraz mam catering od koleżanki, z niskim Ig. Dodatkowo pije 3/4 szklanki mleka wieczorem. Wiem, że to intensywny okres wzrostu masy dziecka, ale świadomość cukrzycy ciążowej chwilami martwi. Dzięki za dobre słowo , Aneta Tobie również 🧡
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 09:56
Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry,
Dobuska jaki maluszek ❤️dobrze,że udało im się trochę przetrzymać koleżankę, każdy dzień w brzuchu ma znaczenie
Inka ja tez nie planuje kupować mm,w szpitalu są dostępne buteleczki,mam nadzieję,że laktacja się rozkręci
Aneta8 gdzie chodzicie do szkoły rodzenia,że stacjonarnie?
My zaczynamy 25 listopada,online Rodzi się rodzina
Stokrotka, Dobuska powodzenia na wizytach, szczepieniach 😚
Jaina mam to samo zmartwienie, wstawałam na siku i mąż kaszlał,a teraz jeszcze leżę plackiem w łóżku...jak to będzie z bobasem...
Nie martw się wagą,przyrosty są różne,ja na początku w 1 miesiąc przytyłam 3 kg,szok! W tym miesiącu nic,a brzuszek rośnie 🥰
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Kasiu, bo jak człowiek ma za dużo czasu to zaczyna za dużo myśleć. 😉Zobaczymy co lekarz powie na moje zapytanie o wagę jutro. Znów wrócił lekki stres przed Usg 🙉Dziś mam wrażenie, że mogłabym przespać albo przeleżeć pół dnia jak Burito 🤪 / Jeśli chodzi o mleko modyfikowane to myślałam o tym wczoraj. Przy szpitalu mamy aptekę na dole wiec jak coś to można nabyć jeśli będą problemy początkowo. / My szkole rodzenia mamy stacjonarnie w ostatni weekend listopada, w godzinach 9-14 🙂🍀
Stokrotka 86, Aga12345, Kasiastaraczka, Aneta8, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jaina, mi to się wydaje że trochę za mało tych kalorii u Ciebie 😉 nawet jeśli jesteś bardzo drobna to jednak już w tym 3 trymestrze przydałoby się tak 300-400 kalorii więcej 😉
Ja to np nie przybieram na wadze regularnie. Jeżeli miałabym patrzeć na wagę sprzed ciąży to przytyłam ok 0.5 kg. Ale w 1 trymestrze był okres że schudłam i od tamtego czasu ważę więcej o 4 kg. U mnie jest tak że nagle staje na wadze i jest 1 kg więcej, a potem przez 6 tygodni nic🤷
Zresztą tak jak piszą dziewczyny, pilnujesz cukru, odżywiasz się zdrowo i na pewno z dzieckiem wszystko ok🙂
Chociaż ja rozumiem obawy. Najpierw bałam się że dziecko będzie za duże, a teraz po wizycie u diabetolog że może przestać rosnąć i trzeba kontrolować i więcej jeść 🤦 chociaż z tego co kiedyś rozmawiałam z gin to tak naprawdę najważniejsze jest łożysko i to jak ono pracuje. Jeśli jest ok to dziecko pobiera z organizmu wszystko czego potrzeba.
I tak na koniec- moja siostra w obu ciążach przytyła ok 20 kg. Dzieci urodziły się poniżej 3 kg.jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dobuska, stokrotko, powodzenia!
Ja dziś mam kontrolę u swojego lekarza, jutro u diabetologa choć nie wiem czy na nią dojade, od rana wszystko się u mnie psuje aż się boję co będzie do końca dnia 🙁 życzę aby u Was było dziś lepiej niż u mnieKasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Dobuska, stokrotko, powodzenia!
Ja dziś mam kontrolę u swojego lekarza, jutro u diabetologa choć nie wiem czy na nią dojade, od rana wszystko się u mnie psuje aż się boję co będzie do końca dnia 🙁 życzę aby u Was było dziś lepiej niż u mnie -
jaina_proudmoore wrote:Oj niedobrze 🙁mam nadzieje, że wizyta u lekarza plus Usg wynagrodzi wcześniejsze psucie się🧡, obyś nie pisała o samochodzie 🙏
A w środę mam jeszcze pierwszą wizytę z synem u dentysty, która przekładałam już milion razy bo zawsze chorował jak mieliśmy jechać, oczywiście tam też muszę dojechać autem bo nie ma żadnego innego połączenia 😐Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 10:28
-
Oby Dzień dobry, w pochmurny i dżdżysty poniedziałek. Widziałam że pisałyście ostatnio o terrorze laktacyjnym w szpitalach i niestety muszę potwierdzić na swoim przykładzie że tak sie czasem dzieje w szpitalach, dla mnie to jedno z najgorszych wspomnień z początku macierzyństwa😔ale nie będę Wam szczegółowo pisać bo mam nadzieję że Was to nie będzie dotyczyło tylko jedna RADA nie dajcie sobie wmówić że karmiąc mlekiem modyfikowanym czy waszym ale z butelki jesteście gorszymi matkami! Sposób karmienia nie czyni nas lepszymi albo gorszymi matkami, czasem po prostu KP nie wychodzi z różnych względów... a najważniejsze żeby dziecko było najedzone!a spokojne dziecko to spokojna matka i na odwrót!
Ja po przykrym doświadczeniu kp teraz podchodzę do tego że będę próbować ale nie za wszelką cenę, nie kupuje na razie mleka na "zaś" ale jak w szpitalu będą mi ograniczać dostęp do mm to wtedy kupię nawet do szpitala i nie będę się prosić.
Obecnie jest bardzo duży wybór mleka na rynku, przy wyborze trzeba się kierować ewentualnymi alergenami oraz składem(w szczególności czy obecna jest maltodekstryna, czy jest dosładzane,zawartość oleju palmowego i lecytyny sojowej-najlepiej żeby mleko nie miało tych skladnikow) No I nie każde mleko będzie naszemu Bąbelkowi smakowało😉
A odnośnie ktg przy cukrzycy ciążowej to u mnie w pierwszej ciazy mialam skierowanie by je zrobić od 36tc co tydzień. Gdy poszłam na pierwsze od razu powiedziano mi by zjawić sie w 38tc na indukcję więc w sumie tylko w 36tc i później na patologii mi robiono 3x dziennie ktg)Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa, Morwa lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Jaina no ja dalej w łóżeczku, piżama day dziś chyba będzie 😁 nawet wstać mi się nie chce żeby coś zjeść... wstanę tylko dla Tadzia, żeby dziecka nie głodzić 😂
Wow to będzie intensywna szkoła rodzenia 😁
Aga powodzenia na wizycie, głowa do góry 😚mam nadzieję,że limit pecha wyczerpanyAga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Stokrotko mam nadzieję, choć obawiam się, że to jeszcze nie koniec, jeszcze tak złego roku nie mieliśmy, a teraz jak się zaczęło psuć od sierpnia tak nie ma końca 😐 ale dziękuję za dobre słowo, chyba pierwsze, które dziś usłyszałam
niestety, czasem tak bywa to złośliwość sprzętów martwych. jak coś się psuje, to potem jednym ciągiem.
nie na wszystko mamy wpływ, ale limit pecha i psucia się musi się wyczerpać!
będzie dobrze :*Aga12345 lubi tę wiadomość
-
Kasia, zdecydowaliśmy się ostatecznie uczestniczyć w szkole na Madalińskiego.
Aga, współczuję pechowego dnia! Oby samochód udało się szybko naprawić, a synek się nie pochorowal!Aga12345, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Jaina no ja dalej w łóżeczku, piżama day dziś chyba będzie 😁 nawet wstać mi się nie chce żeby coś zjeść... wstanę tylko dla Tadzia, żeby dziecka nie głodzić 😂
Wow to będzie intensywna szkoła rodzenia 😁
Aga powodzenia na wizycie, głowa do góry 😚mam nadzieję,że limit pecha wyczerpany
Kasiu, ja wstałam, siedzę przy laptopie przy stole, specjalnie nie w łóżku, bo by mnie chyba zassało na maksa
Tryb: poniedziałkowy zombie włączony.
Nie wiem czy to kwestia pogody czy innych rzeczy, ale normalnie... dawno nie byłam takim plackiem 😂
Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
napiszę jako oddzielny post
Sterylizator 5w1 dostępny w przedsprzedaży
https://www.al.to/p/1022221-podgrzewacz-do-butelki-neno-vita-5-w-1-sterylizator-i-podgrzewacz-do-butelek.html
wysyłka po 29.11
Aga12345, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość