X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra z tymi babkami🤦 i potem ludzie się napatrza, nasłuchaja i do innych kobiet w ciąży mają od razu negatywne podejście.

Przyznam się Wam że ja swego czasu gdy dorabiałam w okresie studiów to często miałam kontakt z ciężarnymi/ matkami z dziećmi które były mega roszczeniowe. I do czasu gdy sama nie zaszłam w ciążę też miałam mieszane uczucia co do niektórych sytuacji np w sklepach.
    Zresztą nadal uważam że dochodzić swoich praw można stanowczo ale z kulturą ( tutaj już nie mam na myśli tych opisanych kobiet bo dla mnie takie zachowanie to patologia).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 16:03

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, dziękuję, mam nadzieję, że szybko się uwiną 🙂
    I właśnie w takich sytuacjach wychodzi brak wychowania, ja wiem, że każdy może mieć jakieś za i przeciw nie zmienia to faktu, że rozmawiamy z ludźmi, a nie ze zwierzętami
    Za poród się nie należy ale jeśli leżałaś z powodu jakichkolwiek komplikacji nie ważne czy to w ciąży czy nie to wydaje mi się, że powinno to być uwzględnione.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, są ludzie i ludzie,a później stereotyp idzie po prostu dalej. Ja tez miałam mieszane uczucia co do kobiet w ciąży wcześniej. Teraz na własnej skórze poczułam co znaczy głód przed pobraniem krwi, bóle w plecach, niechęć do stania w kolejce itp. Czasem lekcja na własnej osobie dużo daje 🙂 / Dziś wracałam ze sklepu autem, już byłam na osiedlu gdzie mamy 20km/ h plus progi. Nagle za mną jakiś wariat autem, podjechał pod zderzak, zaczął mrugać światłami plus trąbić, finalnie mnie wyprzedził … 😳No idiota 🤦‍♀️To ja klaskon plus wiązanka 🤣nie rozumiem takiego zapieprzania po osiedlu już, gdzie wiem, że łazi sporo ludzi, koty luzem biegają, a dojazd do domu minutę później mnie nie zbawi.

Aga12345, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra z tymi kobietami w szpitalu, można mieć różne zdanie,ale kultura obowiązuje wszystkich. Przyznam,że jestem szczególnie wyczulona na zachowanie kobiet zwłaszcza publiczne przeklinanie i chamstwo. Jakoś budzi to we mnie niesmak.

Odkopałam swoje książki z okresu poprzedniej ciąży. Mam pierwszą pomoc w nauce macierzyństwa. Sprawdzone rady położnej rodzinnej autorstwa Lucyny Mirzyńskiej i W oczekiwaniu na dziecko Heidi Murkoff. Ta pierwszą jest fajna i dobrze się ją czyta, ta druga taka średnia 🙂

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀

Wysłany: 15 listopada 2021, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam ta druga. Koleżanka mi poleciła i pożyczyła. Wg mnie również mocno średnia, a koleżanka znów zachwalała 🤣

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jakoś na dniach wyszła książka mamypediatry Dagmary Chmurzyńskiej tej z fb. Widziałam tylko spis treści i zastanawiam się nad kupnem.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka to naklejka dzielny pacjent się należy 😁

Dobuska super,że KTG ok 🙂 pierwsze koty za płoty
    Matko,co za akcja!! Chyba szukały zaczepki,echh

Jaina jakiś narwaniec za kierownicą się trafił...

jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, masz Ci los! Mam nadzieję, że już więcej akcji z samochodem nie będzie 🤞🏻
    Dobuska, bardzo się cieszę, że KTG wyszlo w porzadku :) co do kobiet w poczekalni to ja nawet nie wiem jak to skomentować.. wstyd..
    Ja nigdy nie miałam problemu jak kobieta w ciąży prosiła, żeby ją przepuścić, w autobusie też od razu ustępuję miejsca (mamom z małymi dziećmi też). U mnie w otoczeniu zawsze wszystkie kobietki w ciazy były miłe i teraz też mam ciągle u wszystkich wsparcie :)
    Moja przyjaciółka dzisiaj urodziła córeczkę :):)

jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi, Morwa, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

uS2wp2.png

Wysłany: 15 listopada 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś miałam stresująca sytuacje koło autobusu. Młoda mama poprosiła mnie o pomoc we wniesieniu wózka do środka, dwa stopnie były. W trakcie wnoszenia jeden zaczep się poluzował i mama nakrzyczała na mnie, że to moja wina… 🤯od tamtej pory miałam stracha jeśli chodzi o takie pomaganie. Całe szczęście teraz są autobusy niskopodłogowe 🙂 / Mam takie pytanie, jeśli chodzi o poród SN to rozmawiałam z mężem, że nie będziemy informować nikogo z rodziny, że jedziemy do szpitala. Chyba tak samo zrobimy w temacie gdyby było zaplanowane CC. Nie chciałabym aby rodzina ciagle wydzwaniała do męża bo po co mu tłumaczenie się co chwile i przede wszystkim dodatkowy stres przez nie wiadomo ile. Sam fakt porodu już go zestresuje. Chyba najlepiej powiadomić w obu przypadkach dopiero po fakcie jak emocje lekko opadną, co myślicie? 🧐

Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, ja mam takie samo zdanie- też nie chce wcześniej informować. Bo potem będzie dzwonienie, pisanie... A nie wiadomo ile to potrwa.

A co do drugiej kwestii... Jak widać to że ktoś staje się matka/ ojcem ogłady/ kultury/ inteligencji z automatu mu nie dodaje😁

Niutek, dzięki za tytuły i opinie o książkach 👍🙂

niutek87, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży tylko teściowie wiedzieli,że jedziemy do szpitala, bo mieszkamy w tym samym domu. Pozostali dowiedzieli się już po porodzie 🙂

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina człowiek ma dobre chęci i jeszcze dostanie po uszach..ech przecież nie chciałaś...

Ja też nie chciałabym nikogo informować kiedy będzie akcja sn czy CC,bo to tylko presja z zewnątrz

Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po wizycie, z małą w porządku, miedniczki nerkowe się nie powiększyły, mają podobny wymiar co ostatnio, szyjka też długa i zamknięta, mała waży 1073g, mąż wygrał zakład bo przewidywał 1100, a ja 1200 😁 następną wizytę mam za 4 tygodnie, później za 3 i ostatnią za 2, dzisiaj lekarz mnie poinformował, że w 38 tygodniu na pewno skieruje mnie już do szpitala na obserwacje tylko w sumie nie pamiętam czy to dlatego, że cukrzyca, czy, że cukrzyca z insuliną, w natłoku informacji nie zapamiętałam
    A i od ostatniej wizyty schudłam 1,2kg nie wiem jak to się stało ale lekarz tylko powiedział, że przy diecie tak będzie i nic złego w tym nie widzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 20:13

Stokrotka 86, Nisia18, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Ada.. 31, niutek87, Aneta8, Gosia Rumi, Morwa, MyŚliwa, dobuska, Selena, Jeheria lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, dobre wieści na koniec dnia🙂 super że z małą wszystko w porządku 🙂

Ciekawe czy mój maluch zostanie jutro zmierzony... W sumie 30.11 mam usg 3 trymestru to może dr dopiero wtedy będzie chciał...

jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga - to dobre wieści nam niesiesz 🧡🙂1.1 kg to już całkiem spora, a gdzie tu do 3 kg z hakiem jeszcze. 🙂na kiedy masz planowany termin porodu? ( kiedy wypadnie ten 38 tc?)

Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super,że wszystko dobrze 😁 i już kilogram przekroczony 🥰

Ja w czwartek mam ogtt

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka na szczęście, trochę mi ulżyło 🙂 u nas doktor mierzy na każdej wizycie.
    Jaina termin mam na 11.02, dzisiaj z usg 12.02 i lekarz powiedział, że poród nie może być później niż tego 11-go ale 38+0 mam już być na obserwacji w szpitalu, nie patrzyłam na kalendarz kiedy to dokładnie wypada. Z jednej strony już taka duża a z drugiej jeszcze tak dużo przybierze, lekarz powiedział, że gdyby coś się wydarzyło w sensie jakieś niepokojące bóle to do 32 tygodnia powinnam jeszcze jechać do szpitala z 3 stopniu referencyjności, a już po 32 on przyjmuje w swoim szpitalu, tam akurat jest 2-gi.
    Kasiastaraczka powodzenia na badaniach!

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 15 listopada 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Aga za opis 🙂🧡

Aga12345 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, widzę, że ładnie się zgrałyśmy z wizytami :) na którą jutro masz?
    Aga, ale duża dziewczynka u Ciebie tam siedzi! No i super, że miedniczki się nie powiększyły :):) świetna wiadomość na sam koniec dnia :)

Aga12345, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina nic na zatkane uszy nie brałam, po porodzie już nie było takich przypadków.

Kasia my planujemy sesję brzuszkowo świąteczna, ze starszym synkiem, z tymże szwagierka będzie mi robić zdjęcia. Pewnie jak ubiore choinkę je zrobimy, chce zrobić mi też na śniegu. Podkłady te podpaski mam dwie paczki, podkłady 60x90 tylko 5 szt. Reszta 60x60 do domu, ze mnie długo nie cieklo. Wkładki laktacyjne prawie nie używałam bo nie miałam wycieków, a więc jedne opakowanie. Co do ustępowania w kolejce to nasze społeczeństwo jest strasznie chamskie, mnie nawet nie przepuszczą jak jestem na zakupach sama z synkiem 1,5 rocznym plus w ciąży 🤦‍♀️

Pimka najważniejsze że będziesz pod opieką w szpitalu a wtedy będziecie bezpieczni.

Myśliwa u mnie już od tygodnia zakaz odwiwdzin i porodów rodzinnych 🤷‍♀️ tak jak w pierwszym porodzie 😢 najbardziej mi żal zakazu odwiedzin 😢 też używam ręcznika jednorazowego do wytarcia przed oddaniem moczu do badania, mocz zawsze czysty.

Negra myślę że waga Twojego bąbelka jest w porządku, mój ważył 750 g w 25+1. To w połowie siatki. Mi się wydaje że łatwiej jak dzidzia mniejsza, łatwiej wykarmić cycem :)

Dobuska mój mały też w nocy daje do wiwatu szczególnie jak brat płacze. Już sobie wyobrażam dwóch takich ryczących w nocy 🙈🙄

Na kaszel polecam syrop z cebuli z przepisu Pana tabletki, synek pije i działa. Plus inhalacje ale z soli izotonicznej.

Aneta ale cudny pokoik 😍😍😍 jest mega!

Idę spać jutro dokończę odpisywac :)

Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345, Kasiastaraczka, MyŚliwa, dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 409 410 411 412 413 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ