X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra z tymi babkami🤦 i potem ludzie się napatrza, nasłuchaja i do innych kobiet w ciąży mają od razu negatywne podejście.

Przyznam się Wam że ja swego czasu gdy dorabiałam w okresie studiów to często miałam kontakt z ciężarnymi/ matkami z dziećmi które były mega roszczeniowe. I do czasu gdy sama nie zaszłam w ciążę też miałam mieszane uczucia co do niektórych sytuacji np w sklepach.
    Zresztą nadal uważam że dochodzić swoich praw można stanowczo ale z kulturą ( tutaj już nie mam na myśli tych opisanych kobiet bo dla mnie takie zachowanie to patologia).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 16:03

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, dziękuję, mam nadzieję, że szybko się uwiną 🙂
    I właśnie w takich sytuacjach wychodzi brak wychowania, ja wiem, że każdy może mieć jakieś za i przeciw nie zmienia to faktu, że rozmawiamy z ludźmi, a nie ze zwierzętami
    Za poród się nie należy ale jeśli leżałaś z powodu jakichkolwiek komplikacji nie ważne czy to w ciąży czy nie to wydaje mi się, że powinno to być uwzględnione.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, są ludzie i ludzie,a później stereotyp idzie po prostu dalej. Ja tez miałam mieszane uczucia co do kobiet w ciąży wcześniej. Teraz na własnej skórze poczułam co znaczy głód przed pobraniem krwi, bóle w plecach, niechęć do stania w kolejce itp. Czasem lekcja na własnej osobie dużo daje 🙂 / Dziś wracałam ze sklepu autem, już byłam na osiedlu gdzie mamy 20km/ h plus progi. Nagle za mną jakiś wariat autem, podjechał pod zderzak, zaczął mrugać światłami plus trąbić, finalnie mnie wyprzedził … 😳No idiota 🤦‍♀️To ja klaskon plus wiązanka 🤣nie rozumiem takiego zapieprzania po osiedlu już, gdzie wiem, że łazi sporo ludzi, koty luzem biegają, a dojazd do domu minutę później mnie nie zbawi.

Aga12345, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra z tymi kobietami w szpitalu, można mieć różne zdanie,ale kultura obowiązuje wszystkich. Przyznam,że jestem szczególnie wyczulona na zachowanie kobiet zwłaszcza publiczne przeklinanie i chamstwo. Jakoś budzi to we mnie niesmak.

Odkopałam swoje książki z okresu poprzedniej ciąży. Mam pierwszą pomoc w nauce macierzyństwa. Sprawdzone rady położnej rodzinnej autorstwa Lucyny Mirzyńskiej i W oczekiwaniu na dziecko Heidi Murkoff. Ta pierwszą jest fajna i dobrze się ją czyta, ta druga taka średnia 🙂

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀

Wysłany: 15 listopada 2021, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam ta druga. Koleżanka mi poleciła i pożyczyła. Wg mnie również mocno średnia, a koleżanka znów zachwalała 🤣

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jakoś na dniach wyszła książka mamypediatry Dagmary Chmurzyńskiej tej z fb. Widziałam tylko spis treści i zastanawiam się nad kupnem.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka to naklejka dzielny pacjent się należy 😁

Dobuska super,że KTG ok 🙂 pierwsze koty za płoty
    Matko,co za akcja!! Chyba szukały zaczepki,echh

Jaina jakiś narwaniec za kierownicą się trafił...

jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, masz Ci los! Mam nadzieję, że już więcej akcji z samochodem nie będzie 🤞🏻
    Dobuska, bardzo się cieszę, że KTG wyszlo w porzadku :) co do kobiet w poczekalni to ja nawet nie wiem jak to skomentować.. wstyd..
    Ja nigdy nie miałam problemu jak kobieta w ciąży prosiła, żeby ją przepuścić, w autobusie też od razu ustępuję miejsca (mamom z małymi dziećmi też). U mnie w otoczeniu zawsze wszystkie kobietki w ciazy były miłe i teraz też mam ciągle u wszystkich wsparcie :)
    Moja przyjaciółka dzisiaj urodziła córeczkę :):)

jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi, Morwa, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

uS2wp2.png

Wysłany: 15 listopada 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś miałam stresująca sytuacje koło autobusu. Młoda mama poprosiła mnie o pomoc we wniesieniu wózka do środka, dwa stopnie były. W trakcie wnoszenia jeden zaczep się poluzował i mama nakrzyczała na mnie, że to moja wina… 🤯od tamtej pory miałam stracha jeśli chodzi o takie pomaganie. Całe szczęście teraz są autobusy niskopodłogowe 🙂 / Mam takie pytanie, jeśli chodzi o poród SN to rozmawiałam z mężem, że nie będziemy informować nikogo z rodziny, że jedziemy do szpitala. Chyba tak samo zrobimy w temacie gdyby było zaplanowane CC. Nie chciałabym aby rodzina ciagle wydzwaniała do męża bo po co mu tłumaczenie się co chwile i przede wszystkim dodatkowy stres przez nie wiadomo ile. Sam fakt porodu już go zestresuje. Chyba najlepiej powiadomić w obu przypadkach dopiero po fakcie jak emocje lekko opadną, co myślicie? 🧐

Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, ja mam takie samo zdanie- też nie chce wcześniej informować. Bo potem będzie dzwonienie, pisanie... A nie wiadomo ile to potrwa.

A co do drugiej kwestii... Jak widać to że ktoś staje się matka/ ojcem ogłady/ kultury/ inteligencji z automatu mu nie dodaje😁

Niutek, dzięki za tytuły i opinie o książkach 👍🙂

niutek87, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży tylko teściowie wiedzieli,że jedziemy do szpitala, bo mieszkamy w tym samym domu. Pozostali dowiedzieli się już po porodzie 🙂

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina człowiek ma dobre chęci i jeszcze dostanie po uszach..ech przecież nie chciałaś...

Ja też nie chciałabym nikogo informować kiedy będzie akcja sn czy CC,bo to tylko presja z zewnątrz

Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po wizycie, z małą w porządku, miedniczki nerkowe się nie powiększyły, mają podobny wymiar co ostatnio, szyjka też długa i zamknięta, mała waży 1073g, mąż wygrał zakład bo przewidywał 1100, a ja 1200 😁 następną wizytę mam za 4 tygodnie, później za 3 i ostatnią za 2, dzisiaj lekarz mnie poinformował, że w 38 tygodniu na pewno skieruje mnie już do szpitala na obserwacje tylko w sumie nie pamiętam czy to dlatego, że cukrzyca, czy, że cukrzyca z insuliną, w natłoku informacji nie zapamiętałam
    A i od ostatniej wizyty schudłam 1,2kg nie wiem jak to się stało ale lekarz tylko powiedział, że przy diecie tak będzie i nic złego w tym nie widzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 20:13

Stokrotka 86, Nisia18, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Ada.. 31, niutek87, Aneta8, Gosia Rumi, Morwa, MyŚliwa, dobuska, Selena, Jeheria lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, dobre wieści na koniec dnia🙂 super że z małą wszystko w porządku 🙂

Ciekawe czy mój maluch zostanie jutro zmierzony... W sumie 30.11 mam usg 3 trymestru to może dr dopiero wtedy będzie chciał...

jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga - to dobre wieści nam niesiesz 🧡🙂1.1 kg to już całkiem spora, a gdzie tu do 3 kg z hakiem jeszcze. 🙂na kiedy masz planowany termin porodu? ( kiedy wypadnie ten 38 tc?)

Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 15 listopada 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super,że wszystko dobrze 😁 i już kilogram przekroczony 🥰

Ja w czwartek mam ogtt

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka na szczęście, trochę mi ulżyło 🙂 u nas doktor mierzy na każdej wizycie.
    Jaina termin mam na 11.02, dzisiaj z usg 12.02 i lekarz powiedział, że poród nie może być później niż tego 11-go ale 38+0 mam już być na obserwacji w szpitalu, nie patrzyłam na kalendarz kiedy to dokładnie wypada. Z jednej strony już taka duża a z drugiej jeszcze tak dużo przybierze, lekarz powiedział, że gdyby coś się wydarzyło w sensie jakieś niepokojące bóle to do 32 tygodnia powinnam jeszcze jechać do szpitala z 3 stopniu referencyjności, a już po 32 on przyjmuje w swoim szpitalu, tam akurat jest 2-gi.
    Kasiastaraczka powodzenia na badaniach!

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 15 listopada 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Aga za opis 🙂🧡

Aga12345 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, widzę, że ładnie się zgrałyśmy z wizytami :) na którą jutro masz?
    Aga, ale duża dziewczynka u Ciebie tam siedzi! No i super, że miedniczki się nie powiększyły :):) świetna wiadomość na sam koniec dnia :)

Aga12345, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina nic na zatkane uszy nie brałam, po porodzie już nie było takich przypadków.

Kasia my planujemy sesję brzuszkowo świąteczna, ze starszym synkiem, z tymże szwagierka będzie mi robić zdjęcia. Pewnie jak ubiore choinkę je zrobimy, chce zrobić mi też na śniegu. Podkłady te podpaski mam dwie paczki, podkłady 60x90 tylko 5 szt. Reszta 60x60 do domu, ze mnie długo nie cieklo. Wkładki laktacyjne prawie nie używałam bo nie miałam wycieków, a więc jedne opakowanie. Co do ustępowania w kolejce to nasze społeczeństwo jest strasznie chamskie, mnie nawet nie przepuszczą jak jestem na zakupach sama z synkiem 1,5 rocznym plus w ciąży 🤦‍♀️

Pimka najważniejsze że będziesz pod opieką w szpitalu a wtedy będziecie bezpieczni.

Myśliwa u mnie już od tygodnia zakaz odwiwdzin i porodów rodzinnych 🤷‍♀️ tak jak w pierwszym porodzie 😢 najbardziej mi żal zakazu odwiedzin 😢 też używam ręcznika jednorazowego do wytarcia przed oddaniem moczu do badania, mocz zawsze czysty.

Negra myślę że waga Twojego bąbelka jest w porządku, mój ważył 750 g w 25+1. To w połowie siatki. Mi się wydaje że łatwiej jak dzidzia mniejsza, łatwiej wykarmić cycem :)

Dobuska mój mały też w nocy daje do wiwatu szczególnie jak brat płacze. Już sobie wyobrażam dwóch takich ryczących w nocy 🙈🙄

Na kaszel polecam syrop z cebuli z przepisu Pana tabletki, synek pije i działa. Plus inhalacje ale z soli izotonicznej.

Aneta ale cudny pokoik 😍😍😍 jest mega!

Idę spać jutro dokończę odpisywac :)

Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345, Kasiastaraczka, MyŚliwa, dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 409 410 411 412 413 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ