Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Stokrotka....
nie smutaj :* to po pierwsze.
po drugie, pilnujesz diety i pomiarów - przecież to niemożliwe, żeby pomimo tych dwóch faktów, dzidzia szła w stronę większej wagi.
Te byłabym zdania, że brak pilnowania cukrów, diety = makrosomia dziecka.
Nie robisz nic złego obecnie przecież. Dbasz o siebie i małego.
Poza tym teraz dziecko intensywnie rośnie, więc.. już też nic z tego nie rozumiem.
Czy usg 3 trymestru będzie robił ten sam lekarz?
Maluch ma jeszcze czas na przekręcenie się. Mój leży tak samo na chwile obecną.
Nie myśl jeszcze, że czeka cię cesarka, za wcześnie na takie decyzje.
Zalecam odpoczynek dziś plus zrobienie czegoś dla siebie
Zaraz wpadnie reszta ekipy naszej z dobrym słowem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2021, 11:58
Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość
-
Jaina, dziękuję 😉
Tak, wszystkie usg robi mój dr prowadzący na tym samym sprzęcie. Ma dobry sprzęt i jest naprawdę dokładny wiec raczej ryzyko błędów w pomiarach jest małe.
Już nawet potencjalną cesarka mnie tak nie przeraża jak to że może coś przegapiłam i jednak te cukry gdzieś szaleją a ja tego nie wyłapuje... Ok, miałam przez te 3 tyg kilka przekroczeń ale nie jakoś bardzo często i nie bardzo dużo. Diabetolog o wszystkim wie i jak narazie nie ma podstaw do insuliny. Już sama nie wiem...jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotko nasze dzieci przybierają w swoim tempie, jeden raz będzie więcej przybierało raz mniej. Ważne,że jesteś pod opieką lekarza,a dziecko jeszcze ma czas żeby się obrócić tak jak pisze jaina. Bądź dobrej myśli 🙂
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Pimka lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Stokrotka, nie znam się na cukrzycy ciążowej, ale po wszystkich wpisach dziewczyn wiem, że każda jedna z Was robi wszystko co w Waszej mocy, żeby trzymać cukry w ryzach. Zawsze zwalamy winę na delikatny błąd pomiaru i może tak też było dzisiaj u Ciebie? Dobrze, że sobie poplakalaś - łzy oczyszczają emocje
Wiktorek ma jeszcze czas na obrócenie się 😘 tym się tak mocno nie przejmuj na zaś, bo jest jeszcze kupa czasu na obroty
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Stokrotka - głowa do góry. Maluchy rosną każde w swoim tempie. Mnie też pocieszałyście, jak mój synek dwa tygodnie temu ważył 850g. Tak modliłam się, aby przez cukrzycę nie ważył za dużo, że na moje oko ważył za mało, mimo, że mieścił się w granicach.
Może być tak, że Twój maluszek teraz wystrzelił, a później waga się uspokoi.
Nie miej do siebie absolutnie żadnych pretensji o przekroczenia cukrów. Każdej z nas zdarzy się przekroczenie, robimy już wszystko co w naszej mocy, aby te cukry mieć w ryzach.
Mój synek też położony miednicowo, lekarz mówił, że dzieci szybko zmieniają pozycje i w ciągu nawet jednego dnia potrafią się parę razy przekręcić.
Niutek - ja mam te staniki z Bon prix. Polecam bardzo. Ja kupiłam rozmiar 95C, a przed ciążą nosiłam ok. 80C. Kupiłam je parę miesięcy temu i wzięłam ciut większe, tak, aby na teraz były ok. Na pewno przed porodem kupię jeszcze jeden 3pak, bo pewnie też podczas okresu karmienia piersią będą zdarzać się wypadki z mlekiemA jak będzie mm to i tak będę je nosić, bo są bardzo wygodne.
Dziewczyny - jak u Was będą spały maluszki? Materac + śpiworek? Czy jeszcze dodatkowo kokon?
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, niutek87, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Dziewczyny, dziękuję za słowa otuchy😘 mam nadzieję że faktycznie albo to lekki błąd pomiaru albo maluch miał skok wzrostu. Pewnie przez te 2 tygodnie do USG będę siedziała jak na szpilkach 😁
Negra, ja w nocy chce żeby maluch spał w przystawce w rożku, a jeśli rożek nie będzie mu odpowiadał to mam też regulowany śpiworek.
W ciągu dnia w koszu Mojżesza. Kokonu nie planuje kupować.
Ogólnie nie polecam raczej kocyków na dłuższe spanie bez kontroli. Koleżanka rodziła miesiąc temu i na szybko kupowała śpiworek bo maluch jej się kocem ciągle przykrywał po czubek główki 😉jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dzień dobry,
Gosiu to dobrze, że nic złego się nie dzieje,oby tylko samo dobro się działo 🥰
Mocno Cię wzięło przeziębienie?
Mojego męża trzyma drugi tydzień, dziś się umówił na teleporade,bo ma męczący kaszel
MyŚliwa ojej,bidula,trzymaj się 😚
A ten sen 😂
Stokrotka, Joana23 trzymam kciuki za wizyty 😚
Dobuska to prawda,jedyny plus obostrzeń to to,że na oddziałach jest spokojniej, kobiety mogą się wietrzyćO ile ten pobyt trwa standardowo to jest do wytrzymania,gorzej jak się przedłuża...
Stokrotka kochana nie stresuj się,może dziś ten pomiar tak wyszedł? Na obrócenie też jest jeszcze czas 😚nie obwiniaj się o nic
Negra na razie planuje materac plus śpiworek do spania 🙂
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ja mam naklejki dla syna na ścianę z allegro, bardzo dobra jakość, sprzedający EOBRAZ_com_pl
Mi szpital sam potwierdzał grupę krwi podczas porodu, mimo że miałam wynik potwierdzony z peselem ale starym nazwiskiem
Odnośnie KP to miałam takie same odczucia jak w natuli, wszędzie na forach jest straszny nacisk na kp, laktoterror, można się załamać jak nie wyjdzie kp. Ja miałam przez to straszne wyrzuty sumienia 😢 że tylko miesiąc wyłącznie karmiłam piersią. Nie rozumiem czemu kobieta kobiecie potrafi pod tym kątem dokuczać. Każdy z nas stara się jak może aby być najlepszą mama dla swojego dziecka.
Ja to samo niutek, boje sie tego kp jakby to było nie wiadomo co 🤦♀️
U mnie też Jaina przy porodzie położna anioł ale z kolei jak leżałam w 16tc ze skurczami to taka sucz była, zwracała się do mnie jakbym wymyslala że boli. Niestety to loteria na kogo trafimy 🤷♀️ może poród będzie trwał dobę to różne zmiany będą się nami opiekować. A najgorsze ze każda położna ma swoje zdanie i Ty potem nie wiesz kogo słuchać.
Lolla zgadzam się z tobą. Mi też wciskano mm aby nie spadł dużo na wadze i żeby mogły mnie wypisać, pozbyć się, laktatora nie pozwalały używać 🤦♀️ stymulowałam w tajemnicy 🤦♀️
Morwa może trofast? On jest w kolorze dąb sonoma. Ja go mam u Maćka w pokoju, kalax zresztą też.
Aga po burzy zawsze musi wyjść słońce, trzeba sobie tak to tłumaczyć, życzę Ci teraz samego szczęścia! I zdrówka dla synka! Cieszę się że z córeczką wszystko ok!
Megg ja w poprzedniej ciąży miałam pogorszenie przepływów w łożysku. Dziecko zaczęło mniej przybierać. Może u Ciebie trzeba zwiększyć dawkę heparyny. Zbadaj anty xa 4h po iniekcji.
U mnie nieinformowanie o porodzie nie wchodzi w grę, mąż tak się stresuje takimi sytuacjami że musi do kogoś jechać, nie chce być sam, tak było podczas 1 porodu.
Mysliwa współczuję złego samopoczucia po szczepieniu, oby szybko przeszło a najważniejsze aby nie było gorączki
Stokrotko myślę że wszystko robisz prawidłowo, skoro cukry są ok dzięki diecie to może dzidziuś ma być duży. Jedne dzieci spowalniają na koniec, inne przyspieszają. Nie ma co się sugerować że zostanie na tym centylu do końca. A na obrót jest czas. Mojej znajomej synek był ułożony glowkowo a 2 tygodnie przed porodem obrócił się pupa
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Dobuska, oczywiście wiem i też miałam kilka luk w zeszłym tygodniu w książeczce po posiłkach i tym się za bardzo nie przejęłam bo jednak te cukry mam w normie ale te rano mogą być różne dlatego je chciałabym mieć jak najbardziej spisane, no ale cóż dziś mi nie wyszło 🙂
jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny,
jestem w domu już po wizycie u lekarza.
Niestety, zatkało mi się ucho, a to w efekcie plus maska = konwersacja z doktorem była zabawna, bo mnie nie rozumiał. przy zatkanym uchu mówię jak przez nos.
Na sam początek dziwna sytuacja w rejestracji, dziewczynie obok, też w ciąży, na pytanie czy nie mamy pierwszeństwa, pani w rejestracji pow, że " tu są same kobiety w ciąży" co jest wierutnym kłamstwem, bo to rej do badań oraz części lekarzy.
masakra, jednym słowem.
USG wyszło ok - serduszko, przepływy, łożysko - wszystko w porządku. Obdwód brzuszka w sam raz do wieku ciąży. Szyjka - 41 mm - chyba tyle usłyszałam, przez to durne ucho.
Następna wizyta za 3 tygodnie - mam przynieść wyniki morfo/moczu/ plus grupę krwi.
To wypadnie 7.12 jak pisałam wcześniej, a kolejna 21.12.
Na chwile obecną nie ma przeciwskazań do SN, ale dr pow. że czasem się to zmienia, dlatego w 3 trymestrze są wizyty co 2 tygodnie.
Maly leżał miednicowo swobodnie i nawet kopa zapodał w głowice, ale on Duży już na tym USG się wydaje, aż nie dowierzam, gdzie się mieści
Aneta8, Stokrotka 86, niutek87, Aga12345, Joana23, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, Jeheria, MyŚliwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
-
Myśliwa, kurczę przykro mi, że tak Cię poskładało po tej szczepionce.. mam nadzieję, że nie cierpisz za bardzo i szybko dojdziesz do siebie!
Co do pokoju, to właśnie staraliśmy się, aby nie był „zbyt dziecinny”, tylko bardziej uniwersalny ☺️ Mój projekt, męża wykonanie i naprawdę jesteśmy mega zadowoleni z efektu, z przyjemnością tam wchodzimy 😁
Jaina, koty mają się świetnie, młoda przez chwile chcą myślała, że to wszystko dla niej, kilka razy wyciągałam z łóżeczka 😆 starszą znowu zastałam leżącą na przewijaku 😆 staram się od razu reagować i się wyciągać, może załapią, że nie wolno. Jak mały się urodzi i mąż przywiezie pieluszki z jego zapachem, to na pewno poskładamy właśnie w jego miejscówki, może się zorientują, że zajęte 😉 wczoraj na zajęciach w szkole rodzenia mówiła dziewczyna, żeby na pewno nie wkładać tych pieluszek w legowiska zwierząt, tylko rozłożyć w innych częściach domu, aby zapoznały się z zapachem.
Stokrotko, postaraj się nie martwić! Na pewno nie masz sobie nic do zarzucenia, te nasze maluchy rosną w swoim tępie. U nas na ostatniej wizycie dr wychodziła 3 razy inna waga, także naprawdę to zależy od pomiaru. Zauważyłam, że jak mierzy główkę, brzuszek i kość udową, to na każdej części ciała wychodzi inny tydzień ciąży, ale wcale o tym nie myśle! Skoro mówi, że jest ok, to znaczy że tak jest.
Negra my mamy do spania śpiworek i rożek. Zobaczymy co będzie małemu pasowało. Spał będzie w dostawce przy łóżku 🙂
Joana, czekam na wieści po Twojej wizycie! ☺️jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jaina, super, że z maluchem wszystko dobrze 😘 oby ucho szybko się odetkało!
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Stokrotko myślę, że to nie jest tak, że przez nieregulowaną cukrzycę dziecko jest takie duże, ja też miewam wyższe cukry i tak się nie dzieje, a jeśli dobrze pamiętam to oboje z mężem jesteście wysocy i to może mieć też wpływ na to, że synek jest duży, z resztą teraz to jest czas tego największego wzrostu, później to też trochę zwolni, sama dobrze wiesz, że trzymasz dietę a jeśli cukry pójdą w górę częściej to po prostu dostaniesz insulinę i to nie będzie koniec świata a maluszkowi na pewno pomoże 🙂 super, że z synkiem w porządku
Co do ułożenia to jeszcze na prawdę kilka dobrych tygodni żeby mały mógł się obrócić także w ogóle nie sugeruj się tym, że teraz jest ułożony miednicowo
Negra właśnie zastanawiałam się nad kokonem ale po kilku opiniach osób, które ostatnio rodziły zrezygnowałam bo maluszki nie chciały w nich spać
Jaina świetnie, ze u Was też wszystko w porządku 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2021, 14:44
jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
@Aneta8 - w tak pięknym pokoju aż chce się przebywać.
ps. przeczytałam, żeby mi się "ucho odkleiło" i myślę whaaat 🤣🤣
W temacie spania, ja mam dwa beciki - dwie rożne firmy, duża różnica - jeden becik cienki, drugi cieplejszy i sztywniejszy. Mam też śpiworek od Natulino, ale wg informacji to od 1 miesiąca życia. A co dzidzia wybierze do spania kto to wie
Mam też kokon dla małego do salonu, ale jeśli nim pogardzi, to koty wezmą go we władanie, więc nie ma tego złegoWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2021, 14:22
Aga12345, Aneta8, Gosia Rumi, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
No i ja już po wizycie
Moja mała kruszynka już nie taka mała i nie taka kruszynka! 1343gram! W miesiąc urosła dwukrotnie! Za to ja od początku ciazy mam jakieś 11kg na plusie 😱 Szyjka długa 3,7cm, ogólnie jesteśmy w 53centylu:) nóżka znowu ciutkę odstaje, ale już staram się tym nie martwić.
Kuzynka, która niedawno rodziła mówiła, ze dla nich kokon okazał się wybawieniem i po około miesiącu różnych problemow ich synek przesypia prawie całe noce. Ja mam na ten moment rożek i śpiworek, zobaczymy co się sprawdzi.jaina_proudmoore, Aga12345, niutek87, Aneta8, Gosia Rumi, Stokrotka 86, Jeheria, MyŚliwa, dobuska, Pimka, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
-
Joana23 wrote:No i ja już po wizycie
Moja mała kruszynka już nie taka mała i nie taka kruszynka! 1343gram! W miesiąc urosła dwukrotnie! Za to ja od początku ciazy mam jakieś 11kg na plusie 😱 Szyjka długa 3,7cm, ogólnie jesteśmy w 53centylu:) nóżka znowu ciutkę odstaje, ale już staram się tym nie martwić.
Kuzynka, która niedawno rodziła mówiła, ze dla nich kokon okazał się wybawieniem i po około miesiącu różnych problemow ich synek przesypia prawie całe noce. Ja mam na ten moment rożek i śpiworek, zobaczymy co się sprawdzi.
wow, to już kawał słodkiej babeczki
Cieszę się, że wizyta udana
Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Jaina super,że na wizycie wszystko dobrze 😁
Ojej,ale Ci się z tym uchem trafiło na wizytę..oby szybko się odetkało
Joana23 wow, ale duża dzidzia już, cieszę się, że wszystko w porządku 😍
Joana23, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kokon jest chyba dobry raczej na spanie w ciągu dnia, na noc nie jest zbyt bezpieczny że względu na ryzyko SIDS.
jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
niutek87 wrote:Kokon jest chyba dobry raczej na spanie w ciągu dnia, na noc nie jest zbyt bezpieczny że względu na ryzyko SIDS.
Aga12345, Aneta8, Jeheria, Gosia Rumi, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość