Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też dziś placek. Oglądałam dziś webinar o aktywności w ciąży. Rozsiadlam się w łóżku z laptopem i myślałam ze znowu jakaś pogadanka będzie, a tu prawdziwy trening i ćwiczenia na macie 😅 no cóż, ponagrywałam sobie sekwencje ćwiczeń na telefon i dalej leżę 🙈
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Stokrotko mam nadzieję, choć obawiam się, że to jeszcze nie koniec, jeszcze tak złego roku nie mieliśmy, a teraz jak się zaczęło psuć od sierpnia tak nie ma końca 😐 ale dziękuję za dobre słowo, chyba pierwsze, które dziś usłyszałam
Aga, dla mnie takim rokiem był 2020. Jak od stycznia zaczęło się j...c to z grubej rury do końca grudnia ciągle coś wpadało. A to niepłodność, choroba, problemy w pracy, po drodze pandemia😁, problemy rodzinne, i na dobitkę jeszcze zaginięcie mojego ojca i opcja że nawet in vitro nam nie pomoże z takimi wynikami męża. Serio, modliłam się już żeby rok się zakończył. Obecny jest dla nas lepszy chociaż wiele rzeczy jeszcze musimy wyprostować a na inne nie mamy wpływu.
Aga, jest już połowa listopada- być może tak jak w moim przypadku zła passa skończy się wraz z grudniem.
Pimka, a mogę dopytać czy poza samym faktem że miałaś cukrzycę to były też inne wskazania do indukcji w 38 tc?
Aneta, czyli szykujesz się na poród na Madalińskiego?🙂
Kasia, Jaina- pogoda nie ułatwia😁 ja to często planuje dzień placka ale zazwyczaj mam za dużo drobnych spraw do zrobienia i tak cały dzień mi schodzi.moze po szczepieniu się legne i będzie chociaż pół dnia plackowania 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 11:37
jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dla mnie takim rokiem był 2012.. śmierć wujka, potem za kilka miesięcy babci, problemy ze zdrowiem, problemy prywatne... eh... w skrócie co miesiąc jakaś grubsza akcja.
@Stokrotka86 - dobrze, że zapytałaś o powody indukcji w 38 tc, też właśnie miałam pisać o tym. Przy cukrzycy ciążowej to chyba sprawa mocno ind. - kwestia postępowania jeśli chodzi o poród oraz w którym tc ma się odbyć.
Może dlatego mam mieć dwie wizyty w grudniu oraz dwie planowane na styczeń.
Tak siedzę przy tym laptopie i siedzę, to zamówiłam kocyk z ColorStories ( taki polarowy cieplejszy- będzie do wózka i na wyście ze szpitala).
Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Stokrotka u mnie powodem do indukcji była cukrzyca plus nadciśnienie ciążowe, które zaczelo się jakoś około 30tc, nie były to wartości bardzo wysokie ale ponad norme...
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Pimka wrote:Stokrotka u mnie powodem do indukcji była cukrzyca plus nadciśnienie ciążowe, które zaczelo się jakoś około 30tc, nie były to wartości bardzo wysokie ale ponad norme...
Dlatego warto badać to ciśnienie nawet x1 raz dziennie.
ja sprawdzam od czerwca bo tak lekarz zalecił.
dodatkowo prosi o zeszycik z zapiskami co miesiąc
Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Pimka, dziękuję za odpowiedź.
Ja też mierzę, staram się codziennie, chociaż nie mam szczególnych zaleceń.
Może któraś z Was drogie koleżanki mi podpowie kiedy je mierzyć żeby było najlepiej. Czy jest możliwe że przy codziennym mierzeniu nie wyłapie nadciśnienia bo będzie np o innej godzinie? Zielona w tym jestem a nie chce nic przegapić...16-01-2022 - synek💙 -
Witam Was dziewczyny w nowym tygodniu
Czy któraś z Was spotkała się ze stanem przedrzucawkowym ? Lekarz ma podejrzenia ze może się u mnie rozwinąć bo nie podobają mu sie przepływy przy łożysku 🥺 byłam trochę w szoku i prawie o nic nie zapytałam… na szczęście teraz wizyty będą co tydzień… lekarz kazał mierzyć ciśnienie rano i wieczorem. Wiecie w jakim momencie najlepiej mierzyć? Czy spoczynkowe czy po jakiejś aktywności?
-
według mnie najlepiej mierzyć o stałej porze każdego dnia.
ja mierzę godzinę po śniadaniu razem z pomiarem cukru.
@Megg - niedobrzeszkoda, że nie dopytałaś o więcej detali, ale domyślam się, że byłaś w szoku. plusem jest to, że kolejna wizyta będzie za tydzień, to może wtedy lekarz rozwinie temat.
Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Ja od początku ciąży mierze 3xdziennie, rano, po południu i wieczorem głównie przez to że w gabinecie mam wysokie, w domu jest ok. I chyba najlepiej zbadać spoczynkowe.
Megg a bierzesz już może acard albo heparyne?
Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Pimka wrote:Ja od początku ciąży mierze 3xdziennie, rano, po południu i wieczorem głównie przez to że w gabinecie mam wysokie, w domu jest ok. I chyba najlepiej zbadać spoczynkowe.
Megg a bierzesz już może acard albo heparyne?
Może i ja dorzucę jeszcze popołudniowy pomiar ba wszelki wypadekjaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Ja mierzę dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Nie mam jakoś stałych godzin, pilnuję jedynie, żeby było spoczynkowe, jak dłużej posiedzę. Wyniki mam w normie, na ostatniej wizycie dr sprawdzała, ale ostatnio skacze mi tętno rano, czuję wtedy takie lekkie kołatanie i ciężkość na klatce i przy oddychaniu. Ale to mija.
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Ja mierzę dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Nie mam jakoś stałych godzin, pilnuję jedynie, żeby było spoczynkowe, jak dłużej posiedzę. Wyniki mam w normie, na ostatniej wizycie dr sprawdzała, ale ostatnio skacze mi tętno rano, czuję wtedy takie lekkie kołatanie i ciężkość na klatce i przy oddychaniu. Ale to mija.
też mi skacze tętno ostatnio, zwykle rano albo wieczorem.
objawy takie same jak u Ciebie, potem przechodzi.
ciśnienie mam niskie- max to 107 itp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 12:49
Aneta8 lubi tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Aneta, czyli szykujesz się na poród na Madalińskiego?🙂
Tak 🙂 chętnie CPN, ale zobaczymy.
Mam tylko nadzieję, że nie przyjdzie mi rodzić w godzinach szczytu 😅 ostatnio na szkole rodzenia na 18 jechaliśmy ponad pół godziny.jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Megg wrote:Tak od początku ciaży biore acard 150 i heparyna 0,6 .
Może i ja dorzucę jeszcze popołudniowy pomiar ba wszelki wypadek
Dodatkowy pomiar na pewno nie zaszkodzi.😉jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Aga strasznie mi przykro, że macie teraz taki ciężki czas. Trzymam kciuki, żeby się poukładało!❤️
Megg koleżanka z innego wątku leży ze stanem przedrzucawkowym w szpitalu i raczej do porodu nie wyjdzie (a podobny czas ciąży jak u nas). U niej już ciśnienie jest bardzo wysokie i pogarszają się przepływy.
Ja już po zastrzyku z immunoglobuliną i pierwszym KTG mojej kruszynki. Leżała bardzo grzecznie, chyba lekko zdezorientowana. Za to teraz sprzedała mi takiego kopa pod żebrami, ze aż zabolało.
Po szpitalu zajechalam kupić sobie pierogi ruskie z maki orkiszowej (cukier po nich piękny) i oczywiście nie było 😭😭😭Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 13:49
jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aga12345, Aneta8, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dobuska dziękuję auto prawdopodobnie będę miała dopiero za 2 tygodnie bo mechanik ma tak zajęty czas, już nie mówię o kosztach, które ostatnio mnie kładą na łopatki.
Super, że już po wszystkim, a malutka jak była grzeczna to w końcu musiała dać o sobie znać, u mnie ostatnio tak kopała w pęcherz, że dobrą chwilę siedziałam na toalecie 🙂 właśnie zastanawiałam się nad takimi pierogami z mąki odpowiedniej dla nas, muszę poszukać jakiegoś przepisu 🙂Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
-
Dobuska, właśnie sobie wyobraziłam takiego malucha w brzuszku co zdziwiony patrzy co mu za kabelki podłączają 😁 rozumiem że ktg ok?
U mnie niestety te potrawy mączne ( nawet z tych mak niby dla diabetyków) się nie sprawdzają. No chyba że zjadłabym max 2 małe pierogi... Oby ta cukrzyca nie została ze mną na dłużej 🙁
Aga, to co w takim razie z Twoją wizyta? Jakoś uda się to wszystko zorganizować bez auta?
Ja już jestem po szczepieniu 🙂 dzielna byłam😉 normalnie ostatnio zbieram te szczepionki jak naklejki do albumu w markecie 😁jaina_proudmoore, Aneta8, dobuska, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotko do swojego lekarza mam jakieś 2km, więc nawet gdybym nie miała auta to spokojnie bym poszła na nogach ale już rozmawiałam z bratanicą i na dziś pożyczy mi auto i prawdopodobnie na te 2 kolejne dni kiedy mam wizyty też, więc mam nadzieję, że uda mi się dojechać. Przed chwilą auto sprawdzał mi tak na szybko mechanik i jest prawdopodobieństwo, że kuna mi przegryzła jakieś przewody i trzeba będzie to polutować choć dokładnie nie wiem co bo mąż nie miał czasu za dużo mówić, akurat u tego mechanika mąż też naprawia auta po pracy, więc może uda się to zrobić chyba, że wyjdzie coś jeszcze bo jakoś po objawach, które były bardziej skłaniam się do uszkodzenia kolektora niż tylko do pogryzienia przewodów.
Niestety na wizytę prawdopodobnie pojadę sama bo mąż chce jak najszybciej znaleźć przyczynę i jeśli uda mu się to zrobić na miejscu to zrobi
Świetnie, że już po szczepieniu i wszystko w porządku 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 14:56
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość
-
Tak, Stokrotko, KTG wyszło okej.
Super, że szczepienie poszło gładko!
Aga, oby udało się szybko naprawić to auto. W tych czasach to jak bez ręki...
W ogóle dzisiaj w szpitalu byłam świadkiem, jak kobieta w ciąży przyszła na badanie z jakąś dziewczyną. Ta kobieta w ciąży nie miała maseczki, bo ona ma zwolnienie. No i okej, położne pytały i to im wystarczyło, ale ta dziewczyna towarzysząca siedziała obok i położna jej pyta czemu ona tu siedzi i czy jest szczepiona. Ona mówi, że nie jest szczepiona, a położna ją prosi, żeby w takim razie wyszła i poczekała na poczekalni. I wiecie co się stało? Te kobiety się zaczęły zachowywać jak prostaczki, serio. Od razu z ryjem do tej położnej, że sama ma sobie mózg zaszczepić, że ją wkurwili, że debile! I to wiecie, na pół szpitala bluzgała... SZOK! Taki niesmak, że aż nie wiem co powiedzieć...
I złożyłam dzisiaj wniosek o wypłatę kasy z ubezpieczalni za pobyt w szpitalu. Ciekawe co zrobią, bo za pobyt związany z porodem się nie należy, ale za pobyt związany z poronieniem zagrażającym już tak. A co jeśli pobyt był związany z porodem przedwczesnym? Zobaczymy, co wymyślą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2021, 15:45
Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość