X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska jeśli zdecydujesz się na mate kontrastowa materiałową to polecam ta https://babysenses.pl/kontrastowa-mata-edukacyjna?gclid=Cj0KCQiAy4eNBhCaARIsAFDVtI2FQrobz4wO7d04Brm3fOrwd0mUWrIiyUEJMWwD0depD4EgAf3qzOEaAmWqEALw_wcB

Moj maly trochę z niej korzystał, często właśnie w kuchni jak coś musiałam zrobić, a później przeniósł się na mate piankowa, która długo nam służyła a nawet jeszcze czasem ja wyciagamy(jest jak puzzle)

dobuska, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Dobuska jeśli zdecydujesz się na mate kontrastowa materiałową to polecam ta https://babysenses.pl/kontrastowa-mata-edukacyjna?gclid=Cj0KCQiAy4eNBhCaARIsAFDVtI2FQrobz4wO7d04Brm3fOrwd0mUWrIiyUEJMWwD0depD4EgAf3qzOEaAmWqEALw_wcB

Moj maly trochę z niej korzystał, często właśnie w kuchni jak coś musiałam zrobić, a później przeniósł się na mate piankowa, która długo nam służyła a nawet jeszcze czasem ja wyciagamy(jest jak puzzle)
    O! Dziękuję bardzo! Zapisałam link i będę myśleć, od której zacząć :)

Pimka lubi tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, trochę mózg mi się zlasował na tych zajęciach dzisiaj. Muszę odpocząć bo chciałabym się odnieść do kilku postów… w tym w temacie Covid. Zgadzam się z tym co napisała Ada31 wcześniej. // Zajęcia były 9-14.30, pani położna zrobiła tylko jedną przerwę. Tak z 75% już wiedziałam, ale dowiedziałam się też kilku nowości. Najbardziej nie podobało mi się hasło na początku, gdy dowiedziała się gdzie planuje rodzić. Komentarz był taki, że mój szpital odsyła często pacjentki…. Ja na to, że znam lekarza, jestem długo pacjentką i zakładam raczej optymistyczny scenariusz… a ona nadal swoje, że muszę mieć plan B. 🤷‍♀️u nas zawsze jest tak, że najpierw dzwoni się na izbę przyjęć z objawami i oni decydują czy to już pora czy zostać w domu( skurcze, odejście wód itp). Po prostu nie lubię czarnowidztwa na dzień dobry. Mąż zadowolony, aktywnie brał udział nawet i zadawał pytania 😎powiedział, że mamy już laktator 🤣ocenie całość po dniu jutrzejszym, gdzie ma być opieka nad maluchem, kąpiel, przewijanie itd. // @Aneta8- to musi być twoja decyzja czy warto/ trzeba/ czujesz potrzebę jechać na IP. Porozmawiaj z mężem. Napisz do lekarza też. Mam nadzieję, że znajdzie się powód tego wysokiego ciśnienia. Przesyłam uściski 💕

dobuska, Ada.. 31, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, to jasne, że gdzieś tam musi być w głowie plan B, ale jeśli u Ciebie w szpitalu jest tak, że się wcześniej dzwoni, to nie rozumiem po co się tak upierać. Jakbyś miała mało obaw co do porodu.
    Fajnie, że mąż się angażował! :)

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Cenne informacje, bardzo za nie dziękuję. A co myślisz o tym, żebym w ogóle zrezygnowała z takiej z pałąkiem (mam w sumie kokon i będę miała kosz Mojżesza, więc byleby znaleźć miejsce, by małą "przechować" to się sprawdzą spokojnie do pół roku) i żebym od razu poprosiła o piankową? Czy na niej też dziecko może ćwiczyć w sumie od tych trzech miesięcy? :)
    Można jak najbardziej kłaść od razu na matę piankową, ale w pierwszych tygodniach będzie wolało leżeć w koszyku i być „opatulone” kocykiem, wiec możesz się teraz wstrzymać z zakupem.

jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Można jak najbardziej kłaść od razu na matę piankową, ale w pierwszych tygodniach będzie wolało leżeć w koszyku i być „opatulone” kocykiem, wiec możesz się teraz wstrzymać z zakupem.
    Dzięki! Przegadałam temat z mężem i z racji tego, że mata ma być prezentem, a my mamy małe mieszkanie (i kosz
    Mojżesza, do którego można przypiąć zabawki na krótkie zajęcie) to chyba od razu wybierzemy matę piankową. :) chciałoby się wszystko, ale te ceny…😁🙃

jaina_proudmoore, Alfa_Centauri, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Jaina, to jasne, że gdzieś tam musi być w głowie plan B, ale jeśli u Ciebie w szpitalu jest tak, że się wcześniej dzwoni, to nie rozumiem po co się tak upierać. Jakbyś miała mało obaw co do porodu.
    Fajnie, że mąż się angażował! :)
    Zmęczona jestem i ciężko mi myśli zebrać. Po prostu to zabrzmiało jak: zadzwonisz i na pewno ci odmówią, tak to odebrałam…. Plan B mam oczywiście, ale wole optymistycznie podejść do tematu 💪Zapytam lekarza na wizycie 7.12 też. / Jeśli chodzi o maty to jest duży wybór tych sensorycznych. Mam taką dostać od koleżanki. 🙂niedawno też kupowałam dla koleżanki mata piankowa puzzle na Allegro- wrzucę potem linka. 🙂kosztowała ok 100 zł. Te sensoryczne są fajne bo maja dużo bodźców do stymulacji, zabawki, są zabudowane i maluch może się sobą zając i „ ćwiczyć” sam rozglądanie się czy poznawanie faktur itd. 🙂

dobuska, Ada.. 31, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Zmęczona jestem i ciężko mi myśli zebrać. Po prostu to zabrzmiało jak: zadzwonisz i na pewno ci odmówią, tak to odebrałam…. Plan B mam oczywiście, ale wole optymistycznie podejść do tematu 💪Zapytam lekarza na wizycie 7.12 też. / Jeśli chodzi o maty to jest duży wybór tych sensorycznych. Mam taką dostać od koleżanki. 🙂niedawno też kupowałam dla koleżanki mata piankowa puzzle na Allegro- wrzucę potem linka. 🙂kosztowała ok 100 zł. Te sensoryczne są fajne bo maja dużo bodźców do stymulacji, zabawki, są zabudowane i maluch może się sobą zając i „ ćwiczyć” sam rozglądanie się czy poznawanie faktur itd. 🙂
    Wychodzę z podobnego założenia, w końcu w tym szpitalu odbywają się porody, tak? To dlaczego akurat Ty miałabyś zostać odesłana? Jeśli zadzwonisz i okaże się, że miejsc nie będzie to wtedy będziesz się martwić. Ja tez na ten moment biorę pod uwagę jeden szpital. Nawet nie zakładam innej opcji 🙈 może zle, w sumie sprawdzę w razie czego jakiś alternatywny…😅

jaina_proudmoore, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idąc tym torem myślenia to w ogóle mogę tam nie dzwonić, tylko jechać do innego 🤣w ciemno/ Z ciekawostek dzisiaj. Pani położna polecała do higieny intymnej płyn Mucovagin - zwłaszcza do higieny po porodzie i w okresie połogu 🙂ja ogółem płynów nie używam do mycia, tylko woda, często miałam uczulenie X lat wstecz od takich kosmetyków / Z innych ciekawostek to zachowanie świadomości decyzji w trakcie porodu, czyli zapytanie się dlaczego chcą podać np kroplówkę z oksytocyną i czy są wskazania do tego. Położna powiedziała, że podają ją, żeby było szybciej, a szybciej nie znaczy lepiej dla organizmu.

dobuska, Ada.. 31, Stokrotka 86, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Idąc tym torem myślenia to w ogóle mogę tam nie dzwonić, tylko jechać do innego 🤣w ciemno/ Z ciekawostek dzisiaj. Pani położna polecała do higieny intymnej płyn Mucovagin - zwłaszcza do higieny po porodzie i w okresie połogu 🙂ja ogółem płynów nie używam do mycia, tylko woda, często miałam uczulenie X lat wstecz od takich kosmetyków / Z innych ciekawostek to zachowanie świadomości decyzji w trakcie porodu, czyli zapytanie się dlaczego chcą podać np kroplówkę z oksytocyną i czy są wskazania do tego. Położna powiedziała, że podają ją, żeby było szybciej, a szybciej nie znaczy lepiej dla organizmu.
    Ja używam baaaardzo niewielką ilość płynu, bardziej dla swojej psychiki, bo po samej wodzie mam wrażenie, że mnie wszystko swędzi 🤣
    Co do tej świadomości, bardzo chciałabym ją utrzymać, ale ja w stresie kiepsko działam. Podejrzewam, że będę jak ta marionetka i o ile mój mąż nie zareaguje, to zrobię co będą chcieli.
    Wiem, to słabe, ale w takich momentach kończy się koje cwaniakowanie 🤷🏻‍♀️

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane napisałam do mojej dr i również poleciła zgłosić się na IP, więc jestem. Zrobili mi KTG i mierzyli ciśnienie. Jakaś miła pani, chyba położna biegała w miedzy czasie do lekarza z moimi wynikami i dostałam w miedzy czasie jakaś tabletkę na zbicie. Teraz czekam chyba na wizytę u lekarza. Ale siedzę już trochę i nikt nie zwraca na mnie uwagi 😬 mam nadzieję, że zaraz będę mogła iść do domku.

jaina_proudmoore, dobuska, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Kochane napisałam do mojej dr i również poleciła zgłosić się na IP, więc jestem. Zrobili mi KTG i mierzyli ciśnienie. Jakaś miła pani, chyba położna biegała w miedzy czasie do lekarza z moimi wynikami i dostałam w miedzy czasie jakaś tabletkę na zbicie. Teraz czekam chyba na wizytę u lekarza. Ale siedzę już trochę i nikt nie zwraca na mnie uwagi 😬 mam nadzieję, że zaraz będę mogła iść do domku.
    Czekamy na dalsze informacje 💕i trzymamy kciuki za lepsze samopoczucie.

Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Ooooo, super! I jak to wyglądało wszystko? Daj znać, jak wyniki!
    Trzymam kciuki za szybki powrót do domu!

Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, trzymam kciuki 👍 dobrze że zdecydowałaś się podjechać. Napisz proszę co i jak jak już będziesz wiedzieć. Dobrze że dostałaś coś na zbicie. jak widać teraz taki zwariowany okres ciąży że i cukry szaleją i ciśnienie 🙁
    Aneta, a ty jesteś z Warszawy tak? Możesz napisać w jakim szpitalu byłaś/ jesteś? Tak w razie czego chociaż mam nadzieję że ja przed 38 tc do żadnego nie będę musiała jechać ...

Podoba mi się temat mat👍 teraz nie będę kupowała ale na pewno jak już maluszek będzie to się tym bardziej zainteresuję 🙂

Jaina, domyślam się że przy takim nawale wiedzy i 1 przerwie można paść... Odnośnie oksytocyny to u nas na szkole rodzenia położna mówiła to samo. Ale podobnie jak Dobuska nie wiem czy będę miała głowę do takich pytań i dyskusji w trakcie porodu...

Zakupy u nas były udane chociaż wymęczona jestem wybitnie. Już jak wychodziłam do auta to poczułam że wczorajsze wielogodzinne siedzenie przy kompie odbiło się na moich lędźwiach i więzadłach. Więc było ciężko. Korki niesamowite, ślisko i jeszcze na jednokierunkowej jechał przed nami traktor którego nie szło wyminąć. Zamiast jechać ta ulicą 5 minut jechaliśmy 15... jeśli chodzi o sam sklep to jestem bardzo zadowolona z obsługi. Bardzo ogarnięci pracownicy i wszystko poszło sprawnie. Przymierzaliśmy kilka fotelików i baz i okazało się że np cybexy nie pasują do naszej kanapy😁 to znaczy na oko pasują ale kat nachylenia fotelika jest niewłaściwy. Dobrze że nie słuchaliśmy rodziny i niektórych znajomych i tutaj w tej kwestii zdaliśmy się na profesjonalistów. W życiu sami byśmy tego nie ogarnęli. Kupiliśmy maxi Cosi peble pro niebieski i do tego bazę familyfix3. We wtorek jeszcze kurier powinien przywieźć wózek cybexa to sprawdzimy dokładnie czy wszystko idealnie do siebie pasuje 😁 cały pokój małego mamy już zastawiony- koszmar😁

Po zakupach pojechaliśmy jeszcze na obiad do takiej małej restauracji u nas na dzielnicy. I zdecydowanie obsługa chyba się nudziła bo plotkowali jak dla mnie zbyt głośno. Wiecie, ja się ogólnie nie czepiam, ale wg mnie gadanie jak znajoma jakiegoś kelnera poroniła ciążę bliźniacza w sytuacji gdy przy stoliku siedzi baba w ciąży nie jest zbyt na miejscu.

Teraz moje drogie mamy już tylko odpoczywam. I jutro też będę. Te więzadła dają mi niestety w kość ale przynajmniej mam tą satysfakcję że już prawie całą wyprawka kupiona🙂

dobuska, jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa, Aga12345, Jeheria lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka No to odpoczywamy razem! Chociaż mnie już nosi, żeby coś porobić. Dzisiaj dostałam jeszcze trochę ubranek od koleżanki i już bym chciała zacząć segregować praćz 🥰

Dobrze zrobiłaś z tym sklepem. Nam na przykład fotelik cybex pasował właśnie pod kątem. Czuje się spokojniejsza, że specjalista to sprawdził. :)

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta trzymam kciuki 😚
    W którym szpitalu jesteś?

Mój mąż odebrał dziś wynik,ma pozytywny...w tym tygodniu chodził na rehabilitację kręgosłupa do enelmedu...
    On ma kwarantanne do 5 grudnia,a ja do 13,super...

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz wybije 4 godzina mojego pobytu tutaj. Nadal siedzę i czekam na lekarza po tym ktg.. boli mnie już tyłek i jestem mega głodna ☹️ Mąż siedzi w aucie na zewnątrz.. miał w plecaku dwa wafle ryżowe, to mi tylko podał przez drzwi..
    zszedł niedawno jakiś lekarz z oddziału i powiedział ze nie mają lekarzy na dyżurze i musimy czekać (są ze mną jeszcze 3 babeczki)..
    Stokrotko jestem na Madalińskiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2021, 19:19

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko super ze zakupy udane! Teraz odpoczywaj 😚
    Kasia cholerka przykro mi, że mąż złapał covida! Zdrowia dla niego i dla Ciebie 💛
    Ja już kupiłam mate edukacyjna. Zakochałam się w Tiny Love Boho Chic i nie mogłam się powstrzymać 🙂

dobuska, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie! Kasia, współczuje! Trzymaj się zdrowo i przede wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia dla męża!❤️

Aneta serio?! Byłam pewna, ze Ty już dawno w domu. Masakra 😱

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, kurcze... Może mąż podskoczy i coś kupi żebyś zjadła? Porażka jakaś.
    No tak, kojarzę że chyba ten szpital rozważasz do porodu ( chyba że coś pokrecilam ). Koszmar z tym oczekiwaniem na IP. A tamte kobietki też w ciąży? Jest jakaś kolejność?

Kasiu, współczuję. A jak się czujecie? No niestety najciemniej pod latarnia i wszelkiego rodzaju przychodnie to prawdziwe zbiorowiska bakterii i wirusów. No ale z drugiej strony przecież gdy coś dolega trzeba się leczyć. Nie wszystko załatwi teleporada.

dobuska lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
‹‹ 449 450 451 452 453 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ