X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    powiem Ci, że podchodzę już bez nerwów, bo na hormony jednak nie mam wpływu...
    robię co mogę - dieta/ ruch/ insulina i dupa tak zwana z rana :P

@Dobuska- nie nastawiaj się tak na pobyt w szpitalu z racji na CC.
    każda z nas jest inna w tym aspekcie.
    na chwile obecną zakładasz poród SN czy CC - przepraszam, ale nie pamiętam.
    cieszę się też, że wyszłaś z tego mocnego bólu i mam nadzieje, że wizyta u uro fizjo jest aktualna? ;)
    To nie jest u mnie kwestia nastawiania, tylko po prostu do mojego szpitala przyjmują w 39 tygodniu ciężarne z insuliną. :) oczywiście będę się bardziej cieszyć, jak trafię szybciej i akcja zacznie się sama, ale u nas przy insulinie kładą na oddział przed terminem. Mamy bez insuliny w terminie biorą na oddział. :)
    Ja bym chciała rodzic naturalnie i tej wersji się trzymam, a co będzie - czas pokaże :)))

Stokrotko, ja tak będę wspominać w sylwestra, bo wtedy postanowiliśmy, że podchodzimy do in vitro, bo jeszcze kilka dni wcześniej byłam pogodzona, że będziemy tylko we dwoje :) ale mąż 1 stycznia poprosił mnie jeszcze o trochę siły i WUALA! 😂🤰🏻

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek, o rany🙁 a może przez tak wczesna kolację cukier Ci spadł? Bo jaka miałaś przerwę między kolacja a śniadaniem? Nawet przy braku cukrzycy to się może zadziac zwłaszcza w ciąży.
    Uważaj na siebie i jak coś to koniecznie zgłoś się do lekarza- mam nadzieję że to jednorazowy incydent.

Aga, wariactwo z tymi cukrami. Ja to od jakiegoś czasu zawsze przed pomiarem na czczo oddech wstrzymuje w napięciu- nie da się przewidzieć co wyskoczy.
    No ja właśnie wiem że hemoglobina to średnia🙂 więc wg mnie to jest tylko uzupełnienie pomiarów glukometrem. Ale akurat u mnie to co w tym badaniu pokrywa się z tym co widzę na codzien. Na początku ciąży brałam metformine i te cukry były ciut wyższe niż teraz. I hemoglobinę miałam o 0.2 wyższa.
    Pewnie ludzie są różni ale ja akurat nie mam interesu w tym żeby lekarza oszukiwać 😁
    Nie wiem czy kojarzycie ale taki program chyba na tlc- historie wielkiej wagi. I tam była taka mega otyła kobietka która zaszła w ciążę. Oczywiście ryzyko przy takiej otyłości bardzo duże i lekarz zalecił jej kontynuację diety. Pamiętam jak poszła na kontrolę i okazało się że przytyła ( a miała chudnąć). I nakłamała lekarzowi że trzyma dietę a na mieście je sałatki. Potem już po wyjściu z gabinetu do kamery przyznała że robi odstępstwa bo " dziecko lubi kwaśne żelki"😁 myślę jednak że w Polsce mimo wszystko jest większa świadomość niż w Stanach. Chociaż miałam dobra koleżankę która w ciąży bez opamiętania żarła właśnie pod hasłem że dziecko potrzebuje.

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, a co do Twoich cukrów, wiem, że robisz wszystko dobrze i pewnie dlatego dopada Cie to zrezygnowanie, bo jeszcze jakbyś wiedziała, że tu dałaś ciała, czy tu, to wtedy inaczej. Dlatego wizyta to dobry pomysł :)

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Witajcie 🙂 też mam wizytę 21.12. A dzisiaj jakiś kiepski dzień, wczoraj za wcześnie zjadłam kolację,bo ok.17. i za słabą chyba. Dzisiaj rano jak wstałam wszystko było ok potem zaczął mi się obraz rozmazywać w lewym oku i zaczęła mnie tak głowa boleć jakby kopnął mnie ktoś w twarz, dodatkowo zaczęły drętwieć mi usta i palce lewej ręki. Nieźle się wystraszyłam, zmierzyłam ciśnienie to pokazało 111/66 i puls 86, ruchy dziecka też normalnie czuję. Obudziłam męża żeby zajął się synem, położyłam się i chyba tak mocno zasnęłam, że nawet nie słyszałam jak poszli na spacer. Teraz po spaniu trochę lepiej się już czuję. Mam nadzieję,że już przeszło na dobre 🙄
    Dzisiaj w aplikacji wyskoczyła mi informacja, że na tym etapie możemy mieć problemy z widzeniem i ostrością. Mam nadzieję, że to właśnie coś takiego u Ciebie było. :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, jasne, kobiet, które kłamią jest mnóstwo, ale lekarz każdej pacjentce powinien udzielić kredyt zaufania, a nie z góry zakładać, że ona kłamie. Musiałabyś mieć założoną Librę i wysyłać faktycznie wyniki na telefon lekarza, może wtedy by uwierzył 😂

Jaina teraz doczytałam Twoje pytanie - tak fizjo aktualna :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2021, 11:22

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Dobuska - to już mi jasno wytłumaczyłaś czemu zakładasz ten szpital.
    u mnie lekarz o tym nie wspominał na chwile obecną.
    zobaczymy co dalej będzie, pewnie to będzie zależne od USG i innych badań.

@Niutek - odpoczywaj.
    kolacja o 17 jako ostatni posiłek to trochę jednak za mało.
    może to niedobór magnezu też tak zadziałał?
    w razie niepewności, kontakt z lekarzem wskazany dla swojego bezpieczeństwa i zdrowia też.
    mam nadzieje, że poczujesz się lepiej :*
    ==================

Do diabetologa pójdę bo już lekko zdurniałam jak ten organizm działa chwilami.
    Na pewno dam Wam znać co mi powie.
    Niestety tak to jest rano, wpada kropla krwi na pasek i chwila napięcia co wypadnie 🤣
    Dziś zjem kolacje - może kanapkę z jajkiem plus 20 j insuliny wezmę.
    A może jutro do badań wezmę glukozę też - zobaczymy jak się ma do pomiaru z glukometru.

Aga12345, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolację jadłam ok.17, a śniadanie przed 8 rano,więc za długa przerwa chyba. Poszłam wczoraj spać po 22, od dzisiaj będę pilnować się żeby zjeść coś jeszcze 2-3 godziny przed spaniem. Już się dużo lepiej czuję, zjadlam drugie śniadanie i jeszcze leżę🙂

jaina_proudmoore, Aga12345, Joana23 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀

Wysłany: 1 grudnia 2021, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Kolację jadłam ok.17, a śniadanie przed 8 rano,więc za długa przerwa chyba. Poszłam wczoraj spać po 22, od dzisiaj będę pilnować się żeby zjeść coś jeszcze 2-3 godziny przed spaniem. Już się dużo lepiej czuję, zjadlam drugie śniadanie i jeszcze leżę🙂

lepiej jeść częściej, a mniejsze porcje :)
    zdecydowanie za długa przerwa.
    to dobrze, że czujesz się dużo lepiej 💗

ja jem obiad zwykle po 16, potem ok 19 kolacja, a potem ok 21.30 znowu jem :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2021, 11:51

niutek87 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina z tą cukrzycą to zależy od lekarza i szpitala, w którym się rodzi. Ja będę o to pytać moją lekarkę, ale ona pracuje w tym szpitalu i tam są takie zasady na pewno, wiec myśle, że do terminu będę już rozwiązana.
    No a tak naprawdę czas pokaże, czy nic się nie wydarzy szybciej. U nas w tej cukrzycy może być różnie, ciśnienie, starzejące się łożysko i takie tam.
    Nie zmienia to wszystko jednak faktu, że to już naprawdę niedługo. Do świąt nam zleci jak na pstryknięcie, a potem w styczniu to już na pewno któraś z nas urodzi i otworzy worek. :)

Dziewczyny, mam pytanie, ile bierzecie majtek siateczkowych do szpitala? Ja mam 4 pary kupione, a na zaufaj położnej mówiły coś o 6 parach i nie wiem czy dokupować.

Mam tez pytanie o bepanthen i linomag. Generalnie nie trzeba niczym smarować po każdym przewijaniu, to wiem, ale do czego mam uzywac bepanthenu a do czego linomag? 🤣

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, ja w zakresie wyprawki do szpitala nieco sugeruje się tym co przydało się mojej koleżance która niedawno rodziła. Miała CC w związku z brakiem postępu porodu.
    Ona miała 6 par majtek wielorazowych i jeszcze je prała. Po CC w szpitalu była 3 dni.
    Linomag dokupowal jej mąż po okazało się że wbrew temu czego uczono mnie na szkole rodzenia dziecko miało bardzo sucha skore- zwłaszcza te fałdki. I ona początkowo pożyczyła nieco maści od innej kobietki z pokoju która rodziła sn. Jej ta maść mega się przydała w szpitalu i ponoć nie była wyjątkiem więc ja też biorę 😁

Stresuje mnie że ten poród już tuż tuż🤷😁

jaina_proudmoore, dobuska, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem bephanten jest lepszy niż linomag jeśli chodzi o konsystencję. Używam do tej pory, bo synek jeszcze nie odpueluchowany. Czytałam gdzieś w internecie artykuł, że ogólnie nadużywa się maści dla dzieci zawierające cynk.
    To też zależy od dziecka co podpasuje mu 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2021, 12:41

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska, Aga12345, Joana23 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda mama i położna poleca inne maści do pupy.
    Mi bepanten zupełnie nie podszedł. Użyłam go tylko raz z polecenia lekarki jak synek włożył rączkę do cieplej herbaty (już przestudzonej, ale zawsze).
    Do pupy po każdej zmianie pieluchy używałam przez pierwsze pol roku zielony Linomag, potem tylko po kupie.
    Sudocrem tylko przy ewentualnych podraznieniach i zaczerwienieniach.

Jesli chodzi o majtki siateczkowe to ja pakuję 2 szt na dzień do szpitala. Nie wyobrażam sobie prania w warunkach szpitalnych, za dużo w tym wszystkim jest bakterii.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc

Wysłany: 1 grudnia 2021, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe, która z nas rozpakuje worek z prezentami, znaczy z dziećmi 🥳 / @Dobuska - wiem wiem, to będzie sprawa mocno indywidualna: kwestia badań, pomiarów na Usg, plus inne czynniki nawet takie jak chęć zobaczenia świata wcześniej przez dziecko. Ja bym chciała doczekać do 1 lutego chociaż, czyli równe dwa miesiące- jak to brzmi 😛🤣już nie ma odwrotu teraz hehe / Co do kremów to mi koleżanka polecała niebieski Alantan po każdej zmianie pieluszki . Znów położna w weekend polecała Linomag albo Bepanthen do zmiany pieluszki. Jeśli będą odparzenia to najpierw wietrzenie, sprawdzenie czy nie ma podrażnienia od konkretnej pieluchy, maści z cynkiem na samym końcu, unikać też Sudocremu bo tworzy barierę bez oddychania na skórze - tak mówiła. / Co do majtek to ja mam jakiś nadmiar chyba także zabiorę co mam w domu ( dostałam paczkę od koleżanki dodatkowo). Mam i jednorazowe i wielorazowe. 🙂 / 📍kiedy planujecie pakować torbę do szpitala? Ja chciałam po świętach 🙃 bo tak samo planujemy zrobić kącik dla maluszka ( łóżeczko plus przewijak itp). Jeśli chodzi o torbę to położna wspominała, że dobra opcja to 1- pakowanie w woreczki strunowe, 2- podpisanie tych woreczków dla męża czy położnej, ułatwia sprawę np. Ubranka dla dziecka itp 🙂 wspominała też o wzięciu dużej walizki na kołach, dwóch ciemnych ręcznikach, trzy koszule na zmianę bo gorąco, pot, itp; dodatkowo bardzo ważny zapas jedzenia ( woda z dziubkiem , czekolada, owsianka do zrobienia, bakalie itp). Powiedziała, że można po prostu zostać X godzin bez zapasów, zależnie o której zacznie się poród itp, a szpital zapewnia 3 posiłki i … lipa. Głodówka do rana 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2021, 13:25

Stokrotka 86, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa czyli linomag i bepanthen to jakby to samo działanie. To w sumie dobrze, że nie kupiłam jeszcze linomagu. Bepanthen już mam, wiec będę sobie sprawdzać po prostu. :) Ja ogólnie wolę bepanthen w konsystencji, ale to nie mój tyłek będzie smarowany, więc nie mam nic do gadania. :D na pewno muszę spakować do szpitala.

Kiedyś ten sudocrem to było wybawienie, moje koleżanki mi mówią, że cudowny kosmetyk, a jak im mówię, że teraz się od niego odchodzi to robią wielkie oczy. :D

Dzięki za info o majtkach! Dokupię sobie, ja mam wielorazowe, ale tylko dlatego, że podobno są lepsze niż jednorazowe w użytkowaniu, ale i tak zamierzam się ich później pozbyć. :)

Torbę planuje spakować do świąt, to już będzie 35 tydzień, wiec zdecydowanie w czas. Mimo, że mój szpital zapewnia 5 posiłków to ja im nie ufam w żadnym stopniu 🤣 na pewno sobie wezmę dobre jedzenie i… przynajmniej jedną zakazaną słodkość, o której marze cała ciąże. Zjem po porodzie :D

Ja planuję 3-4 koszule i tak samo ze stanikami. Wszystko w woreczkach strunowych, ogólnie chce wziąć jak najwiecej jednorazowych rzeczy, lub kosmetyki na wykończeniu, żeby jak najmniej rzeczy zabrać do domu.
    Mężowi w domu spakuje dwa zestawy dla małej w rozmiarze 56 i 62, bo jak będzie to niewiadomo. :) odpadają mi na szczescie pampersy do szpitala (chociaż ja sobie kilka spakuję, bo się boję, że nie będę mogła pójść do położnej czy coś) i ubranka dla małej. Szpital zapewnia, wiec nie chce brać swoich.

Muszę tez spakować paczkę chusteczek nawilzanych. Mam pampers Aqua pure. Myślicie, że jedna paczka wystarczy na te 3-4 dni? W razie czego mąż może dowieźć, bo u mnie w szpitalu paczki dwa razy dziennie roznoszą.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze mam jedną schizę. Muszę wziąć do szpitala kapcie, które potem wywalę. Jak wyszłam ostatnio ze szpitala to od razu je wywalilam. 🤣🤣🤣🤣

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Wysłany: 1 grudnia 2021, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    I jeszcze mam jedną schizę. Muszę wziąć do szpitala kapcie, które potem wywalę. Jak wyszłam ostatnio ze szpitala to od razu je wywalilam. 🤣🤣🤣🤣
    Zrobiłabym to samo 🙂koncepcja ze szpitalem dobra- planuje podobnie 💪

dobuska lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane! Wreszcie mam jakieś wieści.
    Była lekarka, jutro rano powtórzą badanie krwi i moczu i zrobią ponowne usg i jeśli wszystko będzie dobrze, to jeszcze jutro lub w piątek mnie wypiszą. Choć niestety nastawiam się bardziej, że to będzie ten piątek. No ale może miło się zaskoczę 🙂 Bardzo fajna dr, będzie chciała osobiście kontrolować maluszka i będzie chciała mnie widywać na wizyty co 2 tygodnie. Podkreśla, że ciąża jest wysokiego ryzyka i chce kontrolować czy to, że jest taki malutki wynika z moich gabarytów czy dlatego, że łożysko nie funkcjonuje prawidłowo. Także ja torbę do szpitala pakuję jak najszybciej 🙈

dobuska, Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapcie warto wziąć takie żeby można było pod prysznic w nich iść też. Poza tym lepiej,żeby były luźniejsze lub regulowane,bo po porodzie stopy puchną i może być problem z włożeniem stopy do kapcia (przynajmniej mi tak popuchły jak baloniki)🙂

jaina_proudmoore, MyŚliwa, Joana23 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pod prysznic biorę osobno klapki, bo wiem, że po prysznicu mnie denerwowało, że one muszą wyschnąć i nie mogłam chodzić. A takie na co dzień miałam zwykle papciowate i one poszły od razu do śmieci. :)
    Tak, chyba wielu kobietom puchną stopy po porodzie, wiec warto to brać pod uwagę.

Aneta super!!! Czyli jest światełko w tunelu! Fajnie, że na weekend będziesz w domu, a tak naprawdę tak jak dzisiaj piszemy - do końca nie zostało dużo, wiec szybko zleci do porodu.

Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie przy synku tez miałam sudocrem, teraz jeszcze nie wiem, co do majtek miałam właśnie jednorazowe i nie polecam, co do sztuk nie za bardzo pamietam, kwestia tego jak obficie będziemy się oczyszczać po porodzie u mnie to nie trwało długo i po prostu szybko nosiłam zwykle. Tez mam kapcie a klapki pod prysznic, jakoś nie wyobrażam sobie tych z pod prysznica zakładać później.
    Nie wiem od czego zależy puchnięcie nóg ale u mnie nie wystąpiło ale lepiej przezornie mieć luźniejsze kapcie bo pamietam, ze wielu kobietom puchły.
    Torbę chciałabym spakować na początku stycznia, chyba, ze na którejś wizycie okaże się, ze coś jest nie tak to zrobię to wcześniej ale na razie mam wielka nadzieje, ze będzie ok, tak na prawdę jeszcze prawie nic nie kupiłam jeśli chodzi o torbę dla siebie.
    Aneta świetnie, życze aby jutrzejsze wyniki wyszły prawidłowo i żebyś mogła wyjść. Ciśnienie się uregulowało po lekach?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2021, 15:37

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
‹‹ 457 458 459 460 461 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ