X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Aga12345 - dzięki za opinie. Trochę poczytałam w internecie, w tym właśnie o hormonach plus informacje z innego forum. Ja w nocy nie mierzyłam, dopiero dziś i wczoraj, będę obserwować i kombinować. Patrzyłam już na terminy do mojego lekarza diabetologa jak coś. 🧐Waham się jeszcze czy zrobić dziś trzecie podejście do dawki 18j czy dodać coś do kolacji, czy jedno i drugie. Czytałam też o efekcie brzasku i wzroście kortyzolu. Niestety, tak jak @Stokrotka86 napisała, czasem insulina nie załatwia problemu, nie ma lekko, a cukrzyca ciążowa daje popalić. Jeszcze dwa miesiące jak coś tej nierównej walki 💪potem z tym wynikiem mieszczę się w normach elegancko 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2021, 15:41

Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, ja myślę że po ciąży to i tak będziesz miała jeszcze lepsze wyniki🙂

Ja przez dłuższy czas też mierzyłam cukry w nocy. Miałam zalecenie żeby robić to między 2 a 4. Mierzyłam o 3:30. I zazwyczaj te cukry to były między 90 a 95 i moja diabetolog mówiła że są ok. Ale do tej 7 rano raczej mocno nie spadały.
    Ogólnie to miałam te pomiary robić żeby sprawdzić czy nad ranem one nie wzrastają jakoś diametralnie. Teraz już nie mierze bo na ostatniej wizycie diabetolog stwierdziła że nie ma to już sensu skoro nie biorę insuliny a cukry mam ok.

Joana, Alfa- ja Wasze usg?🙂

jaina_proudmoore, MyŚliwa, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja też dzis mialam wizyte, miało być usg 3trym a lekarka zrobila 3d co prawda zmierzyła malego i szyjkę ale nie mam tego dokladnie na kartce rozpisane tylko na wydruku usg, więc chyba zapisze się jeszcze na usg z opisem z pakietu medycznego.
    Ogólnie łożysko jest nadal centralnie przodujące, w związku z tym że szyjkę mam mega długa(6,28cm) żadnych plamien to raczej święta spędze w domu🥰wiadomo dalej czeka mnie tryb oszczędny ale przynajmniej święta z moimi chlopakami w domu.
    Ignaś to maly serdelek, ważył dzis 1744g(dzis 28t6d) a z pomiarów wszystko wyszło na 31tc🤩ale w związku z tym że rośnie proporcjonalnie to nie ma się czym martwic-po prostu jest z tych większych dzieci🙂

Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345, Ada.. 31, MyŚliwa, jaina_proudmoore, niutek87, Alfa_Centauri, dobuska, Jeheria lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka, gratuluję dużego słodziaka🙂 super że pięknie rośnie 🙂

Szyjkę to faktycznie masz mega długą- ale skoro to łożysko nadal przoduje to przynajmniej coś Ci to rekompensuje 🙂

Aga12345, Pimka lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka, świetnie, że z maluszkiem wszystko w porządku, już mega wielki człowiek, a szyjka rzeczywiście długa ale przy łożysku przodującym to dodatkowo bardzo dobra informacja 🙂

Stokrotka 86, Pimka lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, to my też już jesteśmy po :) przepływy, nerki, serduszko, wszystko pięknie :) Biorąc za wyznacznik termin z pierwszego usg prenatalnego, to Kaja jest trochę do tylu w wymiarach, ale jeśli weźmiemy termin OM to jest wszystko ładnie i miarowo :) pan powiedział, że wszystko jest w porządku, pozostajemy w trendzie calineczki :) Zasugerował badanie za 3 tygodnie, żeby sprawdzić jak tam rośniemy. Jutro mam wizytę u swojego ginekologa, zobaczymy co powie. Na ten moment mamy 1523gramy :) główka skierowana do dołu :)

Pimka, Ignaś zapowiada się jak dąb! Super! :):) dobrze, że wszystko w porzadku :)
    Stokrotka, u Ciebie też bardzo się cieszę, że brzuszek się wciągnął :D Ten spokój jest nieoceniony..

Pimka, MyŚliwa, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, niutek87, Aga12345, Alfa_Centauri, Aneta8, Ada.. 31, dobuska lubią tę wiadomość

uS2wp2.png

Wysłany: 30 listopada 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Joana i @Pimka - to dobrze, że u Was wszystko w porządku 🙂💪💚🍀bardzo mnie cieszą dobre informacje po wizytach. I już się lekko niecierpliwie i czekam na 6.12 na swoje badanie 🤣ciekawa jestem ile mój troll waży bo na pewno nie leży do dołu głową bo nawala z prawej i lewej strony kończynami. Ten spokój po Usg to naprawdę dużo dla każdej kobiety 🙂

Stokrotka 86, MyŚliwa, Aga12345, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, super informacje 🙂 gratuluję 🙂 ponoć dziewczynki są często mniejsze niż chłopcy 🙂 a jutro też masz usg? Czy tylko wizytę?
    Ja za 3 tygodnie też mam kontrolę 🙂

Jaina, na pewno będzie dobrze- akurat wizyta w mikołajki. Swoją drogą mój maluch też wczoraj stukał mnie w poziomie i nogi oraz głową wystawały mi po bokach. Więc wychodzi na to że obrócił się w nocy... Oby już tak został 😁

jaina_proudmoore, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wczoraj przeczytałam, że powodem makrosomii może być... płeć męska płodu. Już nie zdążyłam Ci napisać, Stokrotka_86, hehe.

Kasiastaraczka mogłabyś się do mnie odezwać na priv? Z tego, co kojarzę będziesz badała temat pieluch (też) na fb. Może masz jakieś przemyślenia? Może polecają jakieś marki? Zależy mi na aktualnych informacjach nt. otulaczy i tetr...

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana świetne wiadomości, jak te dzieciaczki szybko rosną. My mamy wizytę dopiero 13 grudnia i niestety będę musiała iść sama bo lekarz będzie przyjmował rano, a mąż wtedy w pracy.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśliwa, też właśnie o tym czytałam że jednym z czynników makrosomii może być płeć😁 i gdzie tu równouprawnienie?😉

Jaina, tak mi się jeszcze przypomniało odnośnie nocnego obrotu mojego malucha. Wczoraj z mężem rozmawiałam o obrocie zewnętrznym i tłumaczyłam mu że takie coś istnieje. I on sobie jakoś wkręcił że ja dzisiaj na usg to będę miała🤦 i komentował wczoraj wieczorem. Wiem że to wydaje się dziwne ale może mój mały podsłuchał i stwierdził że dla spokoju już sam ta głowę na dół da😁 może z Aleksandrem też spróbuj 😉

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 30 listopada 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah ci faceci, słuchają jednym uchem 🤣 Ja rozmawiam z Alexem, ale on wtedy chyba bierze palce na nos i udaje, że gra i robi „ tiruriru” 🤣skubany wyczuł, że pisze o nim bo daje znaki. 😛Też czytałam, że chłopcy są po prostu więksi od dziewczyn. Cieszę się @Stokrotka, że już spokojna jesteś o zdrowie maluszka 💪ja też miałam rozkminy ostre na temat wagi dziecka. Pozostaje mi czekać cierpliwie na Usg w poniedziałek ( oby bez opóźnień bo miałam przecież przeboje od pierwszego badania 🤦‍♀️, przy drugim godzinę czekania 😖wizytę mamy na 12 i mąż ma jechać ze mną)

Stokrotka 86, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, a 13 grudnia to będzie usg 3 trymestru? Swoją drogą to urodziny mojej siostry chociaż ona rodziła się w piątek 😁

Jaina, a mały będzie miał w imieniu "x" czy " KS" po polskiemu?😉

Jestem pewna że z jego waga też będzie ok. Lekarz na bank by powiedział gdyby zauważył że coś nie gra. Zresztą ty z tego co kojarzę zawsze miałaś bardzo ładne cukry. Nawet lepsze niż moje. A te kilka wahnięć rano to wiele nie zmieni.

Moje drogie forumowe koleżanki, oby ten trzeci trymestr był spokojny dla każdej z nas. A przynajmniej już bez większych przebojów niż do tej pory 😉

MyŚliwa, Aga12345, Ada.. 31, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, u mnie synek już waży 2 kg (ponad 2 tygodnie do przodu). Trochę mnie martwi ta waga, lekarz tez zwrócił uwagę na mój duży brzuch. W czwartek mam konsultacje u mojej gin to się naradzimy co robić. Może mi odstawi heprynę albo wyślę jeszcze raz na krzywą cukrową.

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa, spory chłopak 🙂 ale czytałam że i takie wagi w tym okresie się zdarzają? A proporcje są zachowane czy brzuszek mu bardziej urósł?

Co do Twojego brzucha to chyba nie ma znaczenia... Każdy brzuch jest inny. Moja siostra nosząc olbrzymie brzuchy rodziła dzieci do 3 kg...

Alfa, co by nie było to dobrze że ta waga ( o ile nie ma błędu) została teraz wyłapana. Jest jeszcze czas żeby działać. Trzymam kciuki żeby w czwartek dr ogarnęła sytuację bo sama wiem po sobie że takie stresy to nic fajnego 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2021, 21:19

MyŚliwa, jaina_proudmoore, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka, Joana cudowne wieści! 🥰🥰 cieszę się, że maluchy dobrze rosną i wszytko jest dobrze ☺️ Oby tak dalej 🤞🏻
    Alfa duży już ten Twoj chłopaczek! Ale może rzeczywiście pojawił się jakiś minimalny błąd w pomiarach. Nie martw się na zapas! Kciuki za czwartkową wizytę 😘

Aga12345, Stokrotka 86, Ada.. 31, jaina_proudmoore, Alfa_Centauri, Pimka lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko u mnie to po prostu wizyta kontrolna u ginekologa, nie mam jako takiego Usg 3 trymestru

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2021, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa, wow to spory chłopczyk, nie pamietam tylko czy ty masz stwierdzoną cukrzycę? Czemu jeszcze raz masz zrobić krzywą? U mnie synek w 28 tygodniu wychodził nawet 3 tygodnie większy a dopiero w 34/35 tygodniu stwierdzili u mnie wielowodzie gdzie cukry miałam w normie, bardzo rzadko przekroczenia po posiłkach, wtedy tez miałam olbrzymi brzuch tylko ja miałam stwierdzona cukrzyce od pierwszych tygodni ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2021, 23:16

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 - super wieści. Raz, że masz już ostatnie badania za sobą, dwa, że wszystko w porządku, trzy, że problem nagle znikł.
    Pimka - łojej to duży chłopak. Szyjka też długa, prawie jak autostrada. I dobrze, że Święta możesz już zacząć planować!
    Joana23 - już się poprawiam, będę zapisywać odpowiedzi w notatniku i wrzucać wieczorami. Dziś (we wtorek) wstałam o 8 i zabieram się za forum o 11, dopiero bym Was do zawału doprowadziła :-/.
    Aneta8 wrote:
    Mysliwa, obawiam się, że mnie nie puszczą, zajęcia trwają 3h i sporo osob chodzi, a w ogóle to już będą przechodzić w tryb on-line z powodu ilości zakażeń.
    Ach, to spora różnica. Na Bielańskim ćwiczenia trwają 45 minut, wykłady po 1,5h (to jest w inne dni, czasem się troszkę przedłuża o pytania) i przychodzi 5 par.
    Mam nadzieję, że pozwolą jakoś odrobić albo na przykład na oddziale Ci zrobią szybciutkie przeszkolenie.
    Dobrze, że Cię obserwują. Skoro orzekli ciążę wysokiego ryzyka, to muszą o Ciebie specjalnie dbać i będą kontrolować. Pytanie tylko, czy i za ile wypuszczą. Trzymaj się ciepło i staraj sobie myśli czymś zajmować, żeby nie dopuścić do nadmiaru nudy. Wszystkie tu o Tobie myślimy :-*.
    jaina_proudmoore wrote:
    Ciężko jeść „ większą” porcje na wieczór. Poranny cukier to mój główny „problem” bo rzadko kiedy wynik w ciągu dnia jest przekroczony. Już nawet nie byłam zła rano, to naprawdę nierówna walka chwilami 🤯
    Ja miałam zalecenie: przy trzech przekroczonych - zwiększać o 2 j. Myślę, że tak łatwiej zapamiętać dawkę.
    Powiem tak: teraz biorę dawkę 25 j (łatwiej mi było zapamiętać niż 24 i 26) - co wydaje się dość dużo, ale dopiero taka dawka wyrównała mi cukry na czczo. I w związku z tym, poranne cukry są OK, ale po śniadaniu coraz niższe (tak jak pisałam: 100, 94). Coś się obawiam, że jak zwiększę glikemię po śniadaniu (nie wiem, zacznę więcej jeść czy więcej warzyw dodawać), to znowu mi się cukry rozhulają i znowu będę musiała zwiększyć dawkę insuliny.
    Taka ciekawostka: wczoraj jadłam bardzo zły posiłek. Zrobiliśmy burgery wołowe (w domu) z jakąś superhiper bułką fit. Po godzinie miałam cukier 170 :-/. No, tak się płaci za eksperymenty.
    Po dwóch godzinach, ścięło mnie do snu, więc nie czekałam na więcej oznak - mąż mi zrobił zastrzyki i tuż po północy leżałam w łóżku. Se myślę, cukry i tak wyjdą na czczo słabe, więc se dziś daruję i się wyśpię do 9. A, dupa tam - o 8 rano mała mnie obudziła dzikimi kopnięciami w brzuch. Patrzę - cukier 87, znaczy się śniadania jej się zachciało.
    Jeśli chodzi o wstawanie w nocy, to wstaję kilka razy na siku. Tylko staram się nie rozbudzać (nie zapalam światła w łazience, szybko wracam i opatulam sie kołdrą). A jak się już obudzę i nie mogę zasnąć - to trudno - wstaję, mierzę cukier i jem śniadanie.
    W kwestii porady od Dobuśki, żeby do 7 leżeć w łóżku i wcześniej nie wstawać, przypomniał mi się kawał:
    - Panie doktorze, mam problem, codziennie o 5 rano się wypróźniam.
    - No wie pan, to wcale nie jest takie złe. Regularna praca jelit, brak zaburzeń odżywiania, rytmy dobowe, zdrowy organizm. Nie rozumiem, w czym problem.
    - Panie doktorze, bo ja wstaję o 7...

Dobra, dalsza część przecieków ze szkoły rodzenia, może komuś się przyda. Nie opisuję ćwiczeń, które mieliśmy, bo większość można pewnie w internecie znaleźć, jakieś takie ćwiczenia na kręgosłup i zachowanie równowagi. Z ważniejszych ćwiczeń, które mamy powtarzać to ćwiczenia Kegla, ćwiczenia na obręcz barkową (zestaw ćwiczeń, żeby ujedrnić piersi), przysiady i ćwiczenia oddechowe. O tych dwóch ostatnich mieliśmy dłuższą pogadankę.
    Generalnie w pewnym momencie porodu podobno naturalnie schodzimy w dół i próbujemy robić przysiad. Wszystko dobrze, jeśli go robimy z piętami dotykającymi podłogi, bo miednica skierowana jest do tyłu (generalnie, pozycja bardziej wydalnicza i to dobrze). Przysiady z piętami u góry potrafią spowolnić akcję porodową o kilka serii skurczy. (No i ważne, żeby kolana kierować na zewnątrz, to chyba związane z równowagą)
    Z ćwiczeniami oddechowymi, to najpierw przez tydzień mieliśmy w ogóle ćwiczyć oddychanie przeponą, a teraz taki zestaw aż do porodu - oddychanie przeponą w różnych rytmach od najwolniejszego do najszybszego i na koniec wolne.
    Jeszcze z poprzednich zajęć dowiedzieliśmy się, że rozluźnianie gardła podczas porodu powoduje rozluźnianie tych dolnych mięśni, więc wskazane jest krzyczenie i jęczenie. W sumie, mogę polecić, przy histeroskopii mi bardzo pomogło :-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2021, 01:01

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, dobuska, Aga12345, Pimka lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2021, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny 🙂

Aga, a ten brzuch to od początku miałaś duży w tamtej ciąży czy dopiero potem urósł? Słyszałam że przy dużych dzieciach może być właśnie więcej płynu ale zastanawiam czemu tak się u Ciebie stało skoro cukry miałaś ok. Jakoś Ci to wyjaśnili? I czy to przyspieszyło poród?

Myśliwa, nam położna nawet mówiła że warto śpiewać podczas porodu🙂 i właśnie że rozluźnione mięśnie ust/ gardła rozluźniają te które mamy na dole.
    No już widzę jak ja śpiewam 🤦

Swoją drogą mój maluch całą noc i poranek się kręcił. Nie mam pojęcia czy dalej leży poprawnie. Cóż...zapozował do USG i wygląda na to że odhaczyl😁 oby tylko finalnie dobrze się ułożył🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2021, 08:04

jaina_proudmoore, Alfa_Centauri, Aneta8, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
‹‹ 455 456 457 458 459 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ