X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Dobuska -stawiam ci szampana 0 procent za ten piękny wpis o cukrzycy w ciąży. Brawo 👏idealnie opisuje mój stan ostatnio. Poranny pomiar - stres ile wyjdzie. Od początku ciąży prawie myślenie jak to wpłynie na przebieg. Nie wspomnę już o pilnowaniu cukrów i diecie. Jestem chwilami na wyczerpaniu. Makaron wieczorem jedzony na siłę już 🤦‍♀️Ostatnio popełniam małe grzeszki- zjem dwie kostki czekolady i nie mam wyrzutów sumienia. Po prostu dla dobra swojej głowy. W wigilie jakoś nie było mi ciężko z niejedzeniem, nawyki jednak robią swoje. Ale ogółem końcówka z cc mnie już wkurza 🤣Mój tata w sumie diety nie stosuje, jedyne co to je regularnie i już. 🤷‍♀️ // @Aga12345 - czyli w temacie krzywej trzeba się dowiedzieć jak ma się do tego karmienie itp. 🙂 // @MySliwa -a jak tam twoje cukry ostatnio wychodzą? Wiedźmin to dobra opcja. Ja dostałam dwa pierwsze tomy książki na święta, aczkolwiek czytałam całość w liceum. Gra tez jest extra. Zwłaszcza dialogi 😛// @Rosa - powodzenia na egzaminie i żeby się wszystko ułożyło ładnie 💪💕 //

Stokrotka 86, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska ja tez dzisiaj gofry robiłam tylko takie zwykłe z białej mąki i z cukrem 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2021, 16:22

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna z Was ostatnio pisała że bodajże po zmianie diety nie ma już ochoty na słodycze. A ja kurcze jak całe życie nie miałam tak w tej ciąży mam! I nie mogę. Może to i lepiej? Jeśli faktycznie byłabym w stanie zjeść tyle ile jem oczami to już bym miała 30 kg na plusie 😁
    Ja jem czekoladę- kilka razy w tygodniu po 2 kostki mlecznej że stewia. Boziu jak ona mi smakuje... A te gofry jak przeczytałam...

Zgadzam się z Wami dziewczyny, psychika jest tutaj bardzo ważna. Moja też już czasami siada. Od początku ciąży pełno wyrzutów sumienia czy jak zjem to i to to nie zaszkodzę dziecku. I pełno tego straszenia o powikłaniach jak tylko wejdziesz na jakiś artykuł o cukrzycy w ciąży. I wszędzie ta presją. A największa chyba w naszych głowach.

Ja że słodkim dziś nie poszaleje ale znowu planuje zgrzeszyć i zjeść nieco ulubionych chipsów. No i tego szampana free. Wiem że to nic zdrowego i nic pożywnego ale raz w roku jest Sylwester 😁 od jutra znowu dieta pustelnika 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2021, 16:31

jaina_proudmoore, Aga12345, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśliwa-zaproszenie przyjęte.
    Chętnie opowiem jak w szpitalu😊

Dziś w miarę spokojnie, żadnych nowych boli nie mam, jedynie na ktg mój mały lubi spac wiec mam je wydluzone-prawie do godziny co jest udręka bo cały czas trzeba leżeć na lewym boku a dodatkowo łóżka nie są na wygodne😔
    Z koleżankami z sali mamy pikolo ale się zastanawiamy zeby niedługo go rozpic bo nie wiemy czy wytrzymamy do północy🤣

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Jeheria, Joana23, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%

Wysłany: 31 grudnia 2021, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chęci na słodkie przed okresem/ w trakcie pozbyłam się dzięki zażywaniu probiotyków 🙂nie miałam takiej ogromnej chęci na zjedzenie czekolady bo inaczej oszaleje. Także tu probiotyki się przydały 🙂💪zreszta cała ciąże prawie stosuje 🙂 // Stokrotka86- odrobina chipsów plus szampan nie zaszkodzi. 😇a nawet lepiej podziała na psychikę i samopoczucie. Nie sadze, żeby każdy cukrzyk czy każda mama z CC się tak „mega” pilnowała na sto procent. Zgadzam się z tym co napisałaś o presji jak i o „ straszeniu” powikłaniami. Uważam, że dieta rodziców i ich styl życia przekłada się na dziecko. Mój mąż miał niestety złe wzorce od mamy co widać. U mnie równowaga, było jedzenie warzyw i owoców od dziecka, aktywność fizyczna itp 🙂a dziecko jednak wzoruje się na tym co widzi. // @Pimka - powodzenia dzisiaj, żebyście nie zasnęły do 12 hihi 🥰💚i smacznego Piccolo! Dobrze, że na razie nie boli nic i masz miłe towarzystwo na sali- to bardzo ważne.

Stokrotka 86, Aga12345, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska bardzo dziękuje za przepis, dzisiaj już nie zrobię bo dopiero wróciliśmy do domu i na noc już nie jem takich słodkości ale jutro na drugie śniadanie sobie nie odmowie 😀

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 31 grudnia 2021, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie forumowe koleżanki,
    z okazji Nowego 2022 Roku
    życzę Wam przede wszystkim zdrowia,
    spełnienia marzeń,
    pociechy z dzieci <3,
    które niebawem pojawią się na świecie,
    pogody ducha,
    optymizmu i wiary w siebie,
    porządku w głowie,
    czasu dla siebie,
    uśmiechu bliskiej osoby!
    Bądźcie szczęśliwe i spełniajcie się każdego dnia <3

Stokrotka 86, Aga12345, Joana23, Ada.. 31, Jeheria, Kasiastaraczka, Pimka, Nisia18, dobuska, Selena, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Szczęśliwego Nowego Roku😀🎉🎉 już wszystkie maluszki będą z 2022 ☺☺☺

Stokrotka 86, Aga12345, Jeheria, Pimka, Nisia18, jaina_proudmoore, Joana23, dobuska, Selena, Kasiastaraczka, mk_bambino lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysliwa ja mam to:
    https://m.ceneo.pl/25839310;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&gclid=CjwKCAiA8bqOBhANEiwA-sIlN0fgEsQVOAd6S0JEgyGZ7JntJZ7mbTPyTIHQjuCiUBYXlN83B5gS9hoCFUkQAvD_BwE

Od poniedziałku piję ten napar i wczoraj miałam skurcze aż się wystraszyłam, wzięłam no spe

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2021, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego Nowego Roku 🥳😘🥰

Ada.. 31, Stokrotka 86, Aga12345, Jeheria, Kasiastaraczka, Pimka, Nisia18, jaina_proudmoore, Joana23, dobuska, Selena, mk_bambino lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny! Cieszę się, że ta noc sylwestrowa już za nami. Bolał mnie brzuch, czułam się okropnie... Ach, nie narzekam z samego ranka!

W tym miesiącu mogę już urodzić i to jest piękna i przerażająca myśl!
    Umówiliśmy się na mycie auta i pranie tapicerki w przyszłym tygodniu, więc wtedy będziemy mogli już zapomontować fotelik. :)

Jeszcze raz, wszystkiego cudownego w tym 2022 roku! <3

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aga12345, Selena, Morwa, Jeheria, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Pimka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, by był jeszcze lepszy niż ten co minał🍾🍾🍾

Prawie wytrwałam do 24😉 o 18:30 we 3 z sali wypiłyśmy piccolo w razie gdyby nie dotrwały do 24 i z tego wszystkiego jedna o 21:30 trafiła na porodówkę a chwilę po 22 urodzila także poszło ekspresowo😉 tuż przed 24 się wybudzilysmy z koleżanką i opiłysmy nowy rok drugim piccolo przy pięknym pokazie fajerwerek😊No i z rana zabrali ją na próbę oksytocyny, więc jestem sama na razie.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, dobuska, Aga12345, Selena, Morwa, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred

O Nas:
    ♀️Ja
    👍immunologia
    ♂️On-
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka, ach ten bezalkoholowy alkohol. :D
    Ja wypiłam lampkę CinCinFree około 22 i zasnęłam. :D

A koleżanka przed samą północą urodziła, ale pech. Pewnie wolałaby wytrwać te dwie godziny. :D Przynajmniej ja bym wolała, ale w takiej chwili mi się przypomina to stwierdzenie, że jak chcemy rozśmieszyć Pana Boga, to możemy mu opowiedzieć o naszych planach. :D

Stokrotka 86, Pimka, jaina_proudmoore, Aga12345, Morwa, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Pimka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Pimka, ach ten bezalkoholowy alkohol. :D
    Ja wypiłam lampkę CinCinFree około 22 i zasnęłam. :D

A koleżanka przed samą północą urodziła, ale pech. Pewnie wolałaby wytrwać te dwie godziny. :D Przynajmniej ja bym wolała, ale w takiej chwili mi się przypomina to stwierdzenie, że jak chcemy rozśmieszyć Pana Boga, to możemy mu opowiedzieć o naszych planach. :D

No właśnie dziwne ale jej nie zależało urodzic po 24..miała tydzien przenoszona ciąże i chciała juz poprostu urodzić🤷‍♀️ja też wolałabym po 24 ale jak naturalnie idzie to już dziecko decyduje kiedy wyjdzie😉
    To widzę dobuska że i u ciebie bezalkoholowy zadziałał dobrze na sen🤣

Aga12345 lubi tę wiadomość

22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

O Nas:
    ♀️Ja
    👍immunologia
    ♂️On-
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, witajcie w nowym roku 🙂🎉
    Pimka, ależ się dziecko koleżanki z sali pospieszyło 😉 i jest szansa że druga dzisiaj urodzi? One jakoś terminy na teraz mają? W każdym razie fajnie że trafiłaś na spoko kobietki🙂

Edit: doczytałam o terminie tej pierwszej 🙂

Dobuska, ja też wczoraj obchodziłam urodziny- uwierz mi 31.12 to dobra pora żeby się rodzić 😁 wiem z doświadczenia 😉

Ja o dziwo odzylam wczoraj wieczorem bo cały dzień też średnio się czułam. Wcisnęłam się nawet w sukienkę przedciazowa i pończochy 😁 spać poszłam dobrze po 1 więc jak na mnie to naprawdę wyczyn. Cukry o dziwo miałam niezle. Max do 134, ale był cin cin free i nieco chipsów więc i tak było lepiej niż się spodziewałam 🙂 dzisiaj od 7 jestem na nogach- czyli tak standardowo. Rutyna niestety musi być nawet w Nowy Rok😉

Mam nadzieję że każda z nas dotrwa jak najbliżej wyznaczonego terminu porodu- grunt żeby wszystko odbyło się z korzyścią dla dziecka i mamy🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2022, 10:27

jaina_proudmoore, Aga12345, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    No właśnie dziwne ale jej nie zależało urodzic po 24..miała tydzien przenoszona ciąże i chciała juz poprostu urodzić🤷‍♀️ja też wolałabym po 24 ale jak naturalnie idzie to już dziecko decyduje kiedy wyjdzie😉
    To widzę dobuska że i u ciebie bezalkoholowy zadziałał dobrze na sen🤣
    Skoro była tydzień po terminie to to już inna para kaloszy. Takie kobiety zgodziłyby się już chyba na wszystko, byle tylko urodzić. :D Może teraz sobie myśli "aaaa mógł dzieciak poczekać dwie godziny, ale już dobrze jest. :D"

Ej, ja jak się obudziłam po tym szampanie to wstałam sprawdzić, czy on na pewno bezalkoholowy. :D Nie dość, że smakował jak zwykły to zasnęłam po tych bąbelkach jak dziecko. :D Zostawiłam sobie na północ jeszcze, ale mąż mi wypił jak spałam, także o północy obudził nas teść z życzeniami, potem nie mogłam zasnąć. Dopadł mnie jakiś stres i zasnęłam dopiero po 2.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, to ja nie wiedzialaaaam! Wszystkiego dla Ciebie najlepszego! Twoje marzenie właśnie się spełnia, ale na pewno masz też wiele innych i to ich spełnienia Ci teraz życzę! Dużo, dużo zdrówka kochana i żebyś zawsze była taka fajna, jak jesteś! :D
    Buziaki!

Ja dzisiaj wstałam o 8:30, bo zasnęłam po drugiej, więc nawet nie chciałam się budzić wcześniej. Cukry niby w normie, ale nie podoba mi się, że jednego ranka mam 79, a drugiego 87. Moja lekarka też na to zwróciła uwagę. Niby w normie, ale jakieś takie dziwne te skoki. No trudno, nic nie zrobię (tzn już dzisiaj nie będę robić gofrów :D), teraz już są częstsze wizyty, więc trzeba kontrolować.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, dziękuję 😘

A te cukry nie podobają się ginekolog czy diabetolog? Ja zazwyczaj mam na czczo od 79 do 88 i w sumie nic mi diabetolog nie mówiła że to źle... Może na insulinie jest inaczej?

Kurcze, muszę w końcu kupić gofrownice. Tak sobie jakiś czas temu wymyśliłam że gofry przecież nie muszą być na słodko i nawet przy rozszerzaniu diety bobasa można je robić. Np że szpinakiem. Plan na 2022- kupić gofrownice 😉

dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka przesyłam spóźnione życzenia! Niech będzie tak jakbyś chciała, żeby było 😘 Dużo zdrowia!

Pimka, to u Was na oddziale zamiast oksytocyny mogą podawać piccolo 😄

Wczoraj u mnie poszła pierwsza tura prania :) dzisiaj już siedzi kolejna w pralce :) śmiesznie te ciuszki wyglądają na suszarce - takie krótkie 😄 Mam plan ogarnąć wszystko (badanie krwi, pranie, torbę do szpitala) do 6 stycznia 💪🏻 Mój partner wyjeżdża jutro na parę dni na męski wypad, także będę miała jeszcze więcej czasu dla siebie :)

dobuska, Stokrotka 86, Pimka, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dobuska, dziękuję 😘

A te cukry nie podobają się ginekolog czy diabetolog? Ja zazwyczaj mam na czczo od 79 do 88 i w sumie nic mi diabetolog nie mówiła że to źle... Może na insulinie jest inaczej?

Kurcze, muszę w końcu kupić gofrownice. Tak sobie jakiś czas temu wymyśliłam że gofry przecież nie muszą być na słodko i nawet przy rozszerzaniu diety bobasa można je robić. Np że szpinakiem. Plan na 2022- kupić gofrownice 😉
    No właśnie ginekolog. Nie mówiła nic więcej, poza tym, że widziałam po jej twarzy, że jakaś żaróweczka jej się zaświeciła. Byłyśmy już jednak po badaniu i było wszystko dobrze, więc pewnie to nic takiego skoro tego nie rozwinęła. W sumie, skoro norma od mojej diabetolog to 75-89 to dopóki się tego trzymam, nie wbijam sobie niczego do głowy.

Co do gofrów, powiem Ci, że takie na zdrowej mące, na domowej śmietance z ksylitolem i owocach lub dżemie bez cukru, idealnie się sprawdzą dla dziecka nawet w słodkiej wersji. Skoro mój marudny mąż się nimi zajadał to to naprawdę znaczy, że smakują względnie normalnie, a umówmy się - dzieciaki uwielbiają gofry, ale te w tradycyjnym (najczęściej nadmorskim) wydaniu są po prostu niezdrowe i dobre tylko na wakacjach.
    Ja ogólnie mam ambitny plan, żeby dziecko uczyło się (oczywiście w odpowiednim czasie) jeść słodkości domowej roboty lub takie sklepowe z dobrym składem. U mnie w domu nie zwracało się uwagi na cukier, za co ja teraz płacę. Dlatego chcę, żeby mała chwytała po te zdrowe zamienniki, bo naprawdę w życiu można fajnie, zdrowo i słodko zjeść. To się nie wyklucza. :)

Dla mnie największym odkryciem jest mąka orkiszowa, która sprawdza się jako zastępczyni w wieeeeeelu momentach. Oczywiście, nie będę kłamać, pierogi najlepsze są ze zwykłej mąki, tu nie ma zastępstwa jeden do jednego.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

‹‹ 524 525 526 527 528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ