Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
@Dobuska -stawiam ci szampana 0 procent za ten piękny wpis o cukrzycy w ciąży. Brawo 👏idealnie opisuje mój stan ostatnio. Poranny pomiar - stres ile wyjdzie. Od początku ciąży prawie myślenie jak to wpłynie na przebieg. Nie wspomnę już o pilnowaniu cukrów i diecie. Jestem chwilami na wyczerpaniu. Makaron wieczorem jedzony na siłę już 🤦♀️Ostatnio popełniam małe grzeszki- zjem dwie kostki czekolady i nie mam wyrzutów sumienia. Po prostu dla dobra swojej głowy. W wigilie jakoś nie było mi ciężko z niejedzeniem, nawyki jednak robią swoje. Ale ogółem końcówka z cc mnie już wkurza 🤣Mój tata w sumie diety nie stosuje, jedyne co to je regularnie i już. 🤷♀️ // @Aga12345 - czyli w temacie krzywej trzeba się dowiedzieć jak ma się do tego karmienie itp. 🙂 // @MySliwa -a jak tam twoje cukry ostatnio wychodzą? Wiedźmin to dobra opcja. Ja dostałam dwa pierwsze tomy książki na święta, aczkolwiek czytałam całość w liceum. Gra tez jest extra. Zwłaszcza dialogi 😛// @Rosa - powodzenia na egzaminie i żeby się wszystko ułożyło ładnie 💪💕 //
Stokrotka 86, Aga12345, dobuska lubią tę wiadomość
-
Dobuska ja tez dzisiaj gofry robiłam tylko takie zwykłe z białej mąki i z cukrem 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2021, 16:22
jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Jedna z Was ostatnio pisała że bodajże po zmianie diety nie ma już ochoty na słodycze. A ja kurcze jak całe życie nie miałam tak w tej ciąży mam! I nie mogę. Może to i lepiej? Jeśli faktycznie byłabym w stanie zjeść tyle ile jem oczami to już bym miała 30 kg na plusie 😁
Ja jem czekoladę- kilka razy w tygodniu po 2 kostki mlecznej że stewia. Boziu jak ona mi smakuje... A te gofry jak przeczytałam...
Zgadzam się z Wami dziewczyny, psychika jest tutaj bardzo ważna. Moja też już czasami siada. Od początku ciąży pełno wyrzutów sumienia czy jak zjem to i to to nie zaszkodzę dziecku. I pełno tego straszenia o powikłaniach jak tylko wejdziesz na jakiś artykuł o cukrzycy w ciąży. I wszędzie ta presją. A największa chyba w naszych głowach.
Ja że słodkim dziś nie poszaleje ale znowu planuje zgrzeszyć i zjeść nieco ulubionych chipsów. No i tego szampana free. Wiem że to nic zdrowego i nic pożywnego ale raz w roku jest Sylwester 😁 od jutra znowu dieta pustelnika 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2021, 16:31
jaina_proudmoore, Aga12345, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Myśliwa-zaproszenie przyjęte.
Chętnie opowiem jak w szpitalu😊
Dziś w miarę spokojnie, żadnych nowych boli nie mam, jedynie na ktg mój mały lubi spac wiec mam je wydluzone-prawie do godziny co jest udręka bo cały czas trzeba leżeć na lewym boku a dodatkowo łóżka nie są na wygodne😔
Z koleżankami z sali mamy pikolo ale się zastanawiamy zeby niedługo go rozpic bo nie wiemy czy wytrzymamy do północy🤣Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Jeheria, Joana23, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Ja chęci na słodkie przed okresem/ w trakcie pozbyłam się dzięki zażywaniu probiotyków 🙂nie miałam takiej ogromnej chęci na zjedzenie czekolady bo inaczej oszaleje. Także tu probiotyki się przydały 🙂💪zreszta cała ciąże prawie stosuje 🙂 // Stokrotka86- odrobina chipsów plus szampan nie zaszkodzi. 😇a nawet lepiej podziała na psychikę i samopoczucie. Nie sadze, żeby każdy cukrzyk czy każda mama z CC się tak „mega” pilnowała na sto procent. Zgadzam się z tym co napisałaś o presji jak i o „ straszeniu” powikłaniami. Uważam, że dieta rodziców i ich styl życia przekłada się na dziecko. Mój mąż miał niestety złe wzorce od mamy co widać. U mnie równowaga, było jedzenie warzyw i owoców od dziecka, aktywność fizyczna itp 🙂a dziecko jednak wzoruje się na tym co widzi. // @Pimka - powodzenia dzisiaj, żebyście nie zasnęły do 12 hihi 🥰💚i smacznego Piccolo! Dobrze, że na razie nie boli nic i masz miłe towarzystwo na sali- to bardzo ważne.
Stokrotka 86, Aga12345, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Drogie forumowe koleżanki,
z okazji Nowego 2022 Roku
życzę Wam przede wszystkim zdrowia,
spełnienia marzeń,
pociechy z dzieci,
które niebawem pojawią się na świecie,
pogody ducha,
optymizmu i wiary w siebie,
porządku w głowie,
czasu dla siebie,
uśmiechu bliskiej osoby!
Bądźcie szczęśliwe i spełniajcie się każdego dniaStokrotka 86, Aga12345, Joana23, Ada.. 31, Jeheria, Kasiastaraczka, Pimka, Nisia18, dobuska, Selena, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Mysliwa ja mam to:
https://m.ceneo.pl/25839310;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&gclid=CjwKCAiA8bqOBhANEiwA-sIlN0fgEsQVOAd6S0JEgyGZ7JntJZ7mbTPyTIHQjuCiUBYXlN83B5gS9hoCFUkQAvD_BwE
Od poniedziałku piję ten napar i wczoraj miałam skurcze aż się wystraszyłam, wzięłam no speStokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Hej, dziewczyny! Cieszę się, że ta noc sylwestrowa już za nami. Bolał mnie brzuch, czułam się okropnie... Ach, nie narzekam z samego ranka!
W tym miesiącu mogę już urodzić i to jest piękna i przerażająca myśl!
Umówiliśmy się na mycie auta i pranie tapicerki w przyszłym tygodniu, więc wtedy będziemy mogli już zapomontować fotelik.
Jeszcze raz, wszystkiego cudownego w tym 2022 roku!jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aga12345, Selena, Morwa, Jeheria, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, by był jeszcze lepszy niż ten co minał🍾🍾🍾
Prawie wytrwałam do 24😉 o 18:30 we 3 z sali wypiłyśmy piccolo w razie gdyby nie dotrwały do 24 i z tego wszystkiego jedna o 21:30 trafiła na porodówkę a chwilę po 22 urodzila także poszło ekspresowo😉 tuż przed 24 się wybudzilysmy z koleżanką i opiłysmy nowy rok drugim piccolo przy pięknym pokazie fajerwerek😊No i z rana zabrali ją na próbę oksytocyny, więc jestem sama na razie.jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, dobuska, Aga12345, Selena, Morwa, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Pimka, ach ten bezalkoholowy alkohol.
Ja wypiłam lampkę CinCinFree około 22 i zasnęłam.
A koleżanka przed samą północą urodziła, ale pech. Pewnie wolałaby wytrwać te dwie godziny.Przynajmniej ja bym wolała, ale w takiej chwili mi się przypomina to stwierdzenie, że jak chcemy rozśmieszyć Pana Boga, to możemy mu opowiedzieć o naszych planach.
Stokrotka 86, Pimka, jaina_proudmoore, Aga12345, Morwa, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Pimka, ach ten bezalkoholowy alkohol.
Ja wypiłam lampkę CinCinFree około 22 i zasnęłam.
A koleżanka przed samą północą urodziła, ale pech. Pewnie wolałaby wytrwać te dwie godziny.Przynajmniej ja bym wolała, ale w takiej chwili mi się przypomina to stwierdzenie, że jak chcemy rozśmieszyć Pana Boga, to możemy mu opowiedzieć o naszych planach.
No właśnie dziwne ale jej nie zależało urodzic po 24..miała tydzien przenoszona ciąże i chciała juz poprostu urodzić🤷♀️ja też wolałabym po 24 ale jak naturalnie idzie to już dziecko decyduje kiedy wyjdzie😉
To widzę dobuska że i u ciebie bezalkoholowy zadziałał dobrze na sen🤣Aga12345 lubi tę wiadomość
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Dziewczyny, witajcie w nowym roku 🙂🎉
Pimka, ależ się dziecko koleżanki z sali pospieszyło 😉 i jest szansa że druga dzisiaj urodzi? One jakoś terminy na teraz mają? W każdym razie fajnie że trafiłaś na spoko kobietki🙂
Edit: doczytałam o terminie tej pierwszej 🙂
Dobuska, ja też wczoraj obchodziłam urodziny- uwierz mi 31.12 to dobra pora żeby się rodzić 😁 wiem z doświadczenia 😉
Ja o dziwo odzylam wczoraj wieczorem bo cały dzień też średnio się czułam. Wcisnęłam się nawet w sukienkę przedciazowa i pończochy 😁 spać poszłam dobrze po 1 więc jak na mnie to naprawdę wyczyn. Cukry o dziwo miałam niezle. Max do 134, ale był cin cin free i nieco chipsów więc i tak było lepiej niż się spodziewałam 🙂 dzisiaj od 7 jestem na nogach- czyli tak standardowo. Rutyna niestety musi być nawet w Nowy Rok😉
Mam nadzieję że każda z nas dotrwa jak najbliżej wyznaczonego terminu porodu- grunt żeby wszystko odbyło się z korzyścią dla dziecka i mamy🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2022, 10:27
jaina_proudmoore, Aga12345, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Pimka wrote:No właśnie dziwne ale jej nie zależało urodzic po 24..miała tydzien przenoszona ciąże i chciała juz poprostu urodzić🤷♀️ja też wolałabym po 24 ale jak naturalnie idzie to już dziecko decyduje kiedy wyjdzie😉
To widzę dobuska że i u ciebie bezalkoholowy zadziałał dobrze na sen🤣Może teraz sobie myśli "aaaa mógł dzieciak poczekać dwie godziny, ale już dobrze jest.
"
Ej, ja jak się obudziłam po tym szampanie to wstałam sprawdzić, czy on na pewno bezalkoholowy.Nie dość, że smakował jak zwykły to zasnęłam po tych bąbelkach jak dziecko.
Zostawiłam sobie na północ jeszcze, ale mąż mi wypił jak spałam, także o północy obudził nas teść z życzeniami, potem nie mogłam zasnąć. Dopadł mnie jakiś stres i zasnęłam dopiero po 2.
-
Stokrotka, to ja nie wiedzialaaaam! Wszystkiego dla Ciebie najlepszego! Twoje marzenie właśnie się spełnia, ale na pewno masz też wiele innych i to ich spełnienia Ci teraz życzę! Dużo, dużo zdrówka kochana i żebyś zawsze była taka fajna, jak jesteś!
Buziaki!
Ja dzisiaj wstałam o 8:30, bo zasnęłam po drugiej, więc nawet nie chciałam się budzić wcześniej. Cukry niby w normie, ale nie podoba mi się, że jednego ranka mam 79, a drugiego 87. Moja lekarka też na to zwróciła uwagę. Niby w normie, ale jakieś takie dziwne te skoki. No trudno, nic nie zrobię (tzn już dzisiaj nie będę robić gofrów), teraz już są częstsze wizyty, więc trzeba kontrolować.
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Dobuska, dziękuję 😘
A te cukry nie podobają się ginekolog czy diabetolog? Ja zazwyczaj mam na czczo od 79 do 88 i w sumie nic mi diabetolog nie mówiła że to źle... Może na insulinie jest inaczej?
Kurcze, muszę w końcu kupić gofrownice. Tak sobie jakiś czas temu wymyśliłam że gofry przecież nie muszą być na słodko i nawet przy rozszerzaniu diety bobasa można je robić. Np że szpinakiem. Plan na 2022- kupić gofrownice 😉dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka przesyłam spóźnione życzenia! Niech będzie tak jakbyś chciała, żeby było 😘 Dużo zdrowia!
Pimka, to u Was na oddziale zamiast oksytocyny mogą podawać piccolo 😄
Wczoraj u mnie poszła pierwsza tura praniadzisiaj już siedzi kolejna w pralce
śmiesznie te ciuszki wyglądają na suszarce - takie krótkie 😄 Mam plan ogarnąć wszystko (badanie krwi, pranie, torbę do szpitala) do 6 stycznia 💪🏻 Mój partner wyjeżdża jutro na parę dni na męski wypad, także będę miała jeszcze więcej czasu dla siebie
dobuska, Stokrotka 86, Pimka, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Dobuska, dziękuję 😘
A te cukry nie podobają się ginekolog czy diabetolog? Ja zazwyczaj mam na czczo od 79 do 88 i w sumie nic mi diabetolog nie mówiła że to źle... Może na insulinie jest inaczej?
Kurcze, muszę w końcu kupić gofrownice. Tak sobie jakiś czas temu wymyśliłam że gofry przecież nie muszą być na słodko i nawet przy rozszerzaniu diety bobasa można je robić. Np że szpinakiem. Plan na 2022- kupić gofrownice 😉
Co do gofrów, powiem Ci, że takie na zdrowej mące, na domowej śmietance z ksylitolem i owocach lub dżemie bez cukru, idealnie się sprawdzą dla dziecka nawet w słodkiej wersji. Skoro mój marudny mąż się nimi zajadał to to naprawdę znaczy, że smakują względnie normalnie, a umówmy się - dzieciaki uwielbiają gofry, ale te w tradycyjnym (najczęściej nadmorskim) wydaniu są po prostu niezdrowe i dobre tylko na wakacjach.
Ja ogólnie mam ambitny plan, żeby dziecko uczyło się (oczywiście w odpowiednim czasie) jeść słodkości domowej roboty lub takie sklepowe z dobrym składem. U mnie w domu nie zwracało się uwagi na cukier, za co ja teraz płacę. Dlatego chcę, żeby mała chwytała po te zdrowe zamienniki, bo naprawdę w życiu można fajnie, zdrowo i słodko zjeść. To się nie wyklucza.
Dla mnie największym odkryciem jest mąka orkiszowa, która sprawdza się jako zastępczyni w wieeeeeelu momentach. Oczywiście, nie będę kłamać, pierogi najlepsze są ze zwykłej mąki, tu nie ma zastępstwa jeden do jednego.Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość