X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zaczynam 38 tydzień, suwaczek tez chyba próbuje mnie nastraszyć uświadamiając, ze „poród może się odbyć w każdej chwili” 😂

Villemo87, Nisia18, AnSan89, Morwa, jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aneta8, Aga12345, mk_bambino lubią tę wiadomość

3i499vvjq8tpbt16.png
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2022, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawa85 wrote:
    Kciuki za dziś dziewczyny. Stokrotka współczuje stresu z ciśnieniem, ciekawe co lekarze powie.
    Dziewczyny, polecacie jakieś butle antykolkowe? Planuje spróbować z kp, ale chciałabym mieć jakąś w razie czego. Może któraś z mam już stosowała i coś się sprawdziło albo polecił Wam ktoś coś sprawdzonego bo opinie w necie są różne i mam mętlik.
    Ja polecam te butelki z Avent Natural 2 ale koniecznie ze smoczkiem 0 na początek. Nie te 0+ bo to są już większe smoczki z których leci jak z kranu. Zwłaszcza jak ktoś chce podawać swoje mleko które jest dużo rzadsze od mm to w tym smoczku 0 dziecko faktycznie się nie dławi a jedzenie trwa 15-20 minut czyli tyle co na piersi. Smoczki te chyba niestety trzeba kupić osobno albo ja nie widziałam ich razem ze standardowymi butlami. Nie polecam też od razu kupować butli z dużą pojemnością bo moje pierwsze dziecko gdzieś do 1,5 roku nie piło więcej na raz niż 120 ml. Choć to w sumie może być bardzo indywidualna sprawa...Słyszałam że te z MAM butelki też są bardzo dobre ale nie próbowałam... Jak już dziecko jest starsze to chyba wszystko jedno jaka butla. U nas były lovi i się dobrze sprawdzały.
    Co do jedzenia na porodówce to chyba każdy szpital ma swoje zasady... Mi dali dużą zupę a pół godziny potem było nagle cc. Anestezjolog przewracał oczami jak się o tym dowiedział ale nic strasznego w związku z tym się nie stało także luz 😃
    @Morwa -ale akcja!
    @Dobuska - jak w moczu są też leukocyty podwyższone to infekcja. Jak nie ma to powtórzylabym badanie albo ewentualnie jeszcze posiew można by zrobić.

AnSan89, jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345, Agawa85 lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/c80b1100c785.png.html
    Dziewczyny które pytały o przechowywanie mleka itp . Zrobiłam sobie screen wiec się dziele 😉

Villemo87, jaina_proudmoore, po_prostu_ja, Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powodzenia na wizytach!

U mnie noc względna, fakt - non stop ostatnio chce mi się siku i zauważyłam śluz taki jak w płodne dni. Ale Maciek miał na szczęście 37,7 tylko i samo spadło więc luz.

My używaliśmy butelki avent natural i tak jak pisze Falk one mają duże dziurki w smoczkach, więc nie sugerowalam się wiekiem przypisanym do danego smoczka.
    Mój Maciek akurat pił już po 170ml w wieku 3mcy na porcję więc pojemność to indywidualna sprawa.

Mi świecące smoczki ratują życie, ale to fakt przy starszym dziecku. Jak wyrzuci, zgubi w nocy to widać gdzie leży. Sam też często go znajduje i ja nie muszę podawać.

Stokrotko bardzo jestem ciekawa Twojej wizyty, mam nadzieję że uda się dotrwać jeszcze dwa tygodnie. Współczuję stresu.

Dobuska może stąd ten żółty śluz, od bakterii.

A mi gdzieś posiali jedną próbkę krwi na Kiłe i jeszcze raz muszę jechać do lab 🤦‍♀️

Hehe Morwa Ci mężowie to bardziej zestresowani niż My :)

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Morwa, Aneta8, Aga12345 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, jestem po wizycie...
    Z Wiktorkiem na szczęście wszystko dobrze. Zwolnił trochę jeśli chodzi o przyrost wagi i obecnie jest w 82 percentylu. Brzuszek idealnie mniejszy niż główka.
    Co do moich wyników z krwi i moczu to dr powiedział że są dobre. To białko w moczu z dobowej zbiórki też może być, bardziej niż tymi procentami które Wam podałam sugerował się ilością mg/dl. Narazie nie muszę się tym przejmować.
    Szyjka zupełnie nie gotowa do porodu.

Co jest nie tak? No niestety to ciśnienie nie jest najlepsze... Jak sam przyznał dopegyt jest słabo działającym lekiem. Zwiększenie jego ilości mi nie pomoże bo przy tej dawce przy której jestem powinien być optymalny efekt terapeutyczny. Opuchlizna też nie za dobrze że jest... To wszystko mam obserwować.
    Doszło jeszcze wielowodzie 🙁 dziewczyny, co wizyta to coś nowego... Płakać mi się już chce. To mamy obserwować. Następna wizytę mam za tydzień.plus oczywiście dodatkowe badania. Zapytałam dr czy skoro jest to wielowodzie to przy usg raz w tygodniu jest szansa że coś przegapimy. Powiedział że nie, że w ciągu tygodnia ten stan z wodami nie może się na tyle pogorszyć, ale mam to zgłosić jutro w szpitalu na ktg.
    Więc teraz obserwujemy i czekamy. Powiedział że w razie czego Wiktorek ma już bezpieczna wagę- prawie 3200.
    Najbardziej z tego wszystkiego martwi mnie to ciśnienie. Nad nim zupełnie nie mam kontroli. Ciągle muszę trzymać rękę na pulsie i powiem Wam że mnie to wykańcza. Trzęsę się przed każdym pomiarem. Wiem że i tak to już końcówka ciąży ale to nie zmienia faktu że oprócz stresu przed porodem doszedł mi stres związany ze zdrowiem moim i małego. Serio mam już dość...

Nisia18, jaina_proudmoore, niutek87, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martw się stokrotka 🤗
    Mimo wszystko jesteś jeszcze w nie najgorszej sytuacji , tak myśle, chłopiec zdrowy , duży , teraz pozostaje Ci kontrolować ciśnienie i obrzęki i w razie czego działać..
    z tym wielowodziem to nie wiem co to oznacza szczerze mówiąc..
    mam pytanie a co chodzi z tym większym brzuchem niż główka ?
    Mi ostatnio powiedzieli ze brzuszek troszkę większy , ale nie wiem czy od główki czy o co chodziło, zapytałam tylko czy to coś złego - usłyszałam ze nie i żeby sie nie martwić .

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, AnSan89, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Nie martw się stokrotka 🤗
    Mimo wszystko jesteś jeszcze w nie najgorszej sytuacji , tak myśle, chłopiec zdrowy , duży , teraz pozostaje Ci kontrolować ciśnienie i obrzęki i w razie czego działać..
    z tym wielowodziem to nie wiem co to oznacza szczerze mówiąc..
    mam pytanie a co chodzi z tym większym brzuchem niż główka ?
    Mi ostatnio powiedzieli ze brzuszek troszkę większy , ale nie wiem czy od główki czy o co chodziło, zapytałam tylko czy to coś złego - usłyszałam ze nie i żeby sie nie martwić .

Nisia, ja mam cukrzycę i w przypadku ciąż cukrzycowych mogą być takie zmiany że brzuch jest większy niż główka jeśli chodzi o obwód. Wtedy to nie jest dobrze bo poród może być utrudniony. Bodajże gdy różnica wynosi 4 cm. Dlatego ja tak na to zwracam uwagę 😉

Ja wiem że sytuacja jeszcze nie najgorsza. Po prostu jakiś spadek formy mam. Chyba mi psychika siada.

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu ja, nie martw się brakiem tych skurczy. Wiele dziewczyn nie ma i normalnie rodzą :D gratuluję donoszonej ciąży!!!🥰🥰🥰

Falk, nie ma leukocytów, tylko bakterie. Moja lekarka na pewno będzie kazała mi zrobić posiew, ale mnie aż krew zalewa, że znowu mam jechać do laboratorium 🤣

Jeheria, ja żółty śluz mam w sumie całą ciąże, wiec tutaj to raczej odpada. Po prostu raz było go więcej :) współczuje, że znowu musisz jechać do labu. Jak można zgubić próbkę krwi? :D

Stokrotko, najważniejsze, że mały jest już duży i silny i z nim jest wszystko okej. W najgorszym przypadku spotkacie się szybciej i tyle. Jesteś pod super kontrolą. Musisz za wszelką cenę to sobie jakoś wytłumaczyć i dla niego się uspokoić, chociaż zdaje sobie sprawę z tego, że Ci ciężko. Natomiast jesteście już bezpieczni i teraz tylko kontrola, kontrola i jeszcze raz kontrola ❤️❤️❤️

Nisia, u mam cukrzycowych kontroluje się ten stosunek brzuszka do głowy, żeby wiedzieć, czy nie dochodzi do makrosomii płodu.:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2022, 13:11

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka , rozumiem Cię doskonale . Martwisz się i jesteś już zmęczona ciagle czymś nowym ..
    Daj głowie odpocząć , wierze ze nabierzesz nowych sił 🤗 dasz radę z wszystkim ! :)

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, No tak rozumiem ze u mam cukrzycowych się bardziej kontroluje ten rozmiar , główka - brzuszek . Ale w takim razie o co chodziło w moim przypadku ?
    Ja cukier zawsze miałam niski, nawet zdażyło mi się zjeść kilka czekoladek i potem ideach krew , jak się później okazało również na badanie cukru a poziom był niski/dobry .
    Chyba nie mam się czym martwić co ?
    Jako tako tego badania (kurde wyleciało mi teraz z głowy ) z picia glukozy nie miałam robione bo wielokrotnie miałam cukier niski i nic nie dawało powodu żeby bardziej kontrolować .
    Jutro zobacze jak tam mój syn , myśle ze wszystko dobrze . Omg oby! ✊🏻✊🏻🍀

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Dobuska, No tak rozumiem ze u mam cukrzycowych się bardziej kontroluje ten rozmiar , główka - brzuszek . Ale w takim razie o co chodziło w moim przypadku ?
    Ja cukier zawsze miałam niski, nawet zdażyło mi się zjeść kilka czekoladek i potem ideach krew , jak się później okazało również na badanie cukru a poziom był niski/dobry .
    Jako tako tego badania (kurde wyleciało mi teraz z głowy ) z picia glukozy nie miałam robione bo wielokrotnie miałam cukier niski i nic nie dawało powodu żeby bardziej kontrolować .
    Makrosomie chyba się ocenia u wszystkich mam, może dlatego. :)
    Ale skoro lekarz powiedział, że w porządku, to ja bym się nie stresowała :)
    Ja też jutro wizytuje ❤️

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka86- jesteś już na końcówce ciąży. Musisz głowę wyluzować - nie możesz być ciagle w takim stresie. Tak jak Dobuska napisała, teraz tylko kontrola i kontrola i kontrola i bezpieczne rozwiązanie ciąży, nawet wcześniej. Lekarz pewnie zdecyduje. Wiem, że ci ciężko 💚rozumiem to, ale nie masz wpływu na pewne rzeczy obecnie. Musisz brać leki, słuchać zaleceń, mierzyć ciśnienie i doczekać bezpiecznie ( to najważniejsze) do terminu rozwiązania! Przytulam Cię mocno! 💚💚💚

Stokrotka 86, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko, podsyłam Ci ogrooomne dawki spokoju i pozytywnego nastawienia 😘 Wiktorek ma się dobrze, Ty jesteś pod dobrą opieką. Super, że wizyty teraz co tydzień będziesz miała, może to jakoś obniży poziom stresu 🤞🏻 To już końcóweczka, dasz radę!

Morwa, dobra historia! :D zrobiłaś mi dzień :)

Wiecie co, ja mam dzisiaj jakiegis gorszy humor od samego rana 😒 poryczalam się nawet, bo nasz otulacz nie pasuje do fotelika (nie było o tym informacji na stronie), potem byłam w centrum handlowym i właściwie niewiele co kupiłam do torby (suchy szampon za to jest! :D), nie mam siły na zrobienie obiadu, w domu syf - a ja nie mam póki co siły poodkurzać. Pies ma jazdy.. Dobrze, że za 1,5 godziny mamy spotkanie z Kają, może córcia odczaruje mi dzień :)

Stokrotka 86, dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ☺☺
    Stokrotko spróbuj się nie stresować, tak naprawdę została ostatnia prosta, jesteś cały czas pod opieką lekarza więc musi być dobrze😉
    Dobuska też trochę nerwowo miałaś, dobrze ze wszystko się wyciszyło . Powiem Wam ze razem z Wami czekam na kolejnego maluszka, kto pierwszy pojawi się na świecie 😅😅
    U nas leniwie płynie czas, karmienie, przewijanie , ściąganie mleka. Na razie produkuje ponad normę🤣🤣, mleko przechowuje w lodówce można od 3-5 dni. Codziennnie przystawiam do piersi, są już małe postępy 😅😅
    Zaraz karmienie a potem robimy werandowanie na weekend jak będzie na plusie to idziemy na pierwszy spacer 😅😅
    W piątek mamy znów wizytę położnej, zobaczę ile przybrała i umawiam termin sesji noworodkowej 😊😊

Stokrotka 86, dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8 lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka mi w szpitalu mówili że jestem.na granicy wielowodzia i że ono jest typowe dla cukrzycy ciążowej i żeby w ogóle wie tym nie martwic

Stokrotka 86, dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, to dobrze, że u Was leniwie! Ważne, że powoli do przodu! <3

Pimka, jak Ty się masz?

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore co ten Twoj suwaczek tak polecial do przodu ? 🧐

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Może to było pozytywne stwierdzenie od lekarza, że maluszek jest dobrze odżywiony? Gdzieś mi się obiło o uszy że jak brzuszek jest dużo mniejszy od głowy to może oznaczać że jest problem z przepływami i trzeba obserwować w kierunku hipotrofii. Jak maluszek ma za mało jedzonka to inwestuje najpierw w głowę (ważniejsza) niż brzuszek.

Nisia18, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falk , No właśnie jak zapytałam o ten fakt troszkę większego brzuszka to mi powiedziano, ze świadczy o tym ze jest zdrowe , dosłownie usłyszałam - Healthy .
    Wiec nie drazylam tematu :)

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    jaina_proudmoore co ten Twoj suwaczek tak polecial do przodu ? 🧐
    Bo ja jej napisałam, że coś zwariował, bo ma termin dzień po mnie, a według suwaczka była tydzień młodsza. :D

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

‹‹ 551 552 553 554 555 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ