X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Dziewczyny na powiedzmy 4 kilowe dziecko to rozmiar 56 jest ok czy za mały ??
    Bo następny np w H&M jest 62 i to już za duże raczej ..

Ja dzisiaj z problem , może poradzicie .. przyjmuje od początku ciąży neoparin to samo co clexane 40 mg i to było zalecenie z kliniki , tutaj jak się dowiedzieli to kazali mi odstawić bo mogę krwawić podczas porodu .. napisałam do lekarki z kliniki a ona brać , nawet w połogu . I co ja mam robić ?
    Ja brałam nawet w dniu porodu clexane 0,6 o 8:30 a urodziłam o 17:30 i biorę cały połog. Krwawienie nie większe chyba nuż normalnie, nikt mi nic nie mówił.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Przecież narazie uczymy się siebie na nowo i też dziecka, to nawet samodzielna istota której potrzeby trzeba poznać. Na pewno robisz wszystko co w twojej mocy. Będzie dobrze
    Dziękuje ❤️❤️❤️

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada.. 31 wrote:
    Myślę że to nie tak, tylko rzadko ktoś mówi o tym ciemniejszych stronach macierzyństwa, bo np mój Kubuś to już od pół roku przesypia całe noce, moja Karolinka to tylko na piersi itd itd
    A dzieci mogą mieć gorsze dni, to że dziecko jest szukające piersi to nie zawsze oznacza że jest głodne, może boli brzuszek, może ma mokro tylko dziecko ma bardzo silny odruch ssania i stąd tak się zachowuję.
    Co do pełnej pieluchy maluch jak mu przeszkadza to na pewno da znać, nam w szpitalu pielęgniarki mówiły że jak śpi to nie przeszkadzać 😜😜
    Za dużą jest presja, po cc mamy boją się oddać dziecko do pielęgniarek bo pewno płacze a rzeczywistość jest taka że tam śpią jak
    aniołki a u mamy lubią po wrzeszczeć 😅😅
    Przybieranie na wadze też jest kontrowersyjne bo ciągłe ważenie i sprawdzanie czy aby na pewno przybrał 😜 dawniej to się patrzyło jadło, pieluchy moczylo tzn że jest dobrze, a tak to wieczny stres czy się najada, czy moje mleko na pewno jest dobre bo przecież mm to zło 😅😅 moje starsze karmiłam tylko piersią i jak dopadł nas rotawirus to młodsze sobie super poradziło a starsze bylo w szpitalu.
    Podsumowując nie zawszę będzie idealnie ale każda z nas stara się być najlepsza mama ☺☺

Mądrze prawisz.
    Chyba po prostu muszę sobie odpuścić. Mój mąż mi mówi, że chce być zbyt idealna, nawet kosztem siebie. I niestety ma rację, a dziecko jest zadowolone i zdrowe - to powinno być najważniejsze

Dzięki!❤️

Ada.. 31, jaina_proudmoore, AnSan89, Aneta8, Aga12345 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia, ja brałam jeszcze dwa tygodnie po porodzie

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, a Ty jaka dawkę brałaś heparyny? Pisałaś coś o krwawieniu po cc ? Powiesz coś więcej 🙏🏻
    Jeheria, dziękuje ze napisałaś , dałaś mi do myślenia.

Wiecie co , ja chyba będę brała ale się nie przyznam. Ufam klinice , dzięki nim jestem w ciąży , a Ci tutaj tacy wrażliwi na jakiekolwiek leki ze się nie dziwie tej ich reakcji ..

Czytałam jeszcze ze żeby dostać znieczulenie chyba to w kręgosłup trzeba odstawić heparynę na 12 godzin , gdzieś na forum wyczytałam.
    Jeheria dostałaś jakieś znieczulenie w trakcie porodu ? Przepraszam nie pamietam czy u Ciebie było SN czy CC ..
    Piszesz ze cały połóg jeszcze przyjmujesz tzn 6 tyg tak ?

Mój lekarz tez mówiła czy połóg , ale zamiast określić dokładnie co i jak szczególnie od początku to mi tak dawkuje informacje i potem problemy . Bo dużo rzeczy dowoaduje się w trakcie..

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, zjadłam właśnie naleśniki i delektuje się herbatką 🙂 mąż gra na ps i dogląda małego 😉 pogoda taka że nie ma nawet opcji żeby wyjść na spacer- chybaby nam gondole zdmuchnęło 🤷
    U nas noc mega spokojna- wyspałam się jak nigdy. Aż się boję zapeszac ale może mój miesięczny już bobas sprawi nam częściej takie niespodzianki?🙂 Swoją drogą mąż go przyłapał ( i sfotografował) w nocy, jak nakarmiony bobas wyciągnął sobie mojego cycka ( leżałam na boku), rozplaszczyl jak naleśnika i położył główkę niczym na poduszce😁 zdjęć z wiadomych przyczyn nie zamieszcze ale ten uśmiech na twarzy Wiktorka radośnie śpiącego na mojej zgniecionej piersi był bezcenny 😉

Dobuska, my też spimy z małym. Mamy dostawke i szczerze liczyłam że to wystarczy. Ale jednak że względu na MOJĄ wygodę Wiktor większość nocy spędza w łóżku. On je, ja śpię.
    Co do smoczka to też ma- to nawet była sugestia pediatry żeby go uspokoić smoczkiem. Niestety jakoś szalenie za nim nie przepada i używamy rzadko.
    Naprawdę odkąd on jest to wiele swoich poglądów zmieniłam 😁 już mi chyba nie zależy żeby być idealną matka. Wystarczy jak będę dobra i przy okazji wyspana 😉
    I swoją drogą to jecz ile potrzebujesz 😉 mi to zupełnie nie przeszkadza i jak pewnie widzisz ja jecze często 😁 i w ciąży i teraz😉 pozwala mi to na zachowanie zdrowych zmysłów 😉

Niutek- trzymam kciuki 👍
    Pimka, super że żółtaczka sobie poszła 🙂 kurcze, daj znać co powie fizjo. Ja podobnie jak Jeheria słyszałam ( i czytałam) że asymetrię można stwierdzić dopiero po 3 m-cu. Tzn że wcześniej ona występuje ale jest to normalne. I bądź tu mądry... A znacie jakieś dobre ćw dla takich bobasów?

Jaina, super że na taką dr trafiliście 🙂 ja swojego już też w nocy nie wybudzam. Przestałam gdy sam zaczął się regularnie domagać. I jak narazie jest tak że jednej nocy budzi się co 2 h, a innej i 4 prześpi.
    Z mężem pogadałam. Okazało się że podobne wrażenie on miał, w sensie że on mnie drażni i irytuje. I faktycznie czasami tak jest że się wkurzamy na siebie ale jednak rzadziej niż podejrzewaliśmy 😁 niestety zmęczenie i nowa sytuacja robią swoje...

Ada..31 ja to podziwiam Twoj spokój. I podczas ciąży i teraz. Mam nadzieję że przy kolejnym dziecku uda mi się też mieć bardziej racjonalne podejście do wielu kwestii. Teraz też się staram i czasami powoli udaje mi się odpuścić. W końcu takie małe dziecko jest detektorem emocji matki, nie chce wprowadzać niepotrzebnych nerwów...
    Święte słowa! Też mam wrażenie że teraz to jest większa presja na wszystko i tylko kobiety same się i inne nakręcają. Ja sama po sobie widzę że czasami zamiast odpuścić i przeczekac to za mocno coś rozkminiam i powstaje problem tam gdzie go nie było. Jakoś wciąż za mało sobie ufam.

Ja właśnie piorę tetry do wielopielo 😁 zamierzam ruszyć jakoś jutro/ pojutrze. Ciekawe co mój Wiktor na to😁 zacznie się łapanie musztardy w tetre😉

mk_bambino, Ada.. 31, jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • prosiulek Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po ktg . Wszystko jest ok m skurczy brak .
    Kolejne ktg w sobotę.
    Małej jest chyba dobrze w brzuchu.

Jeheria, Ada.. 31, AnSan89, Joana23, jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa, Kasiastaraczka, dobuska, mk_bambino, Aga12345 lubią tę wiadomość

👩- 30lat 👦-32lat
    🔹IUI-:( 3X
    💉25.03.21- stymulacja
    🔹18 ocytów, 10 komórek
    ❄️4BA❄️3AB❄️3AB❄️ 3BB❄️4BC
    🔹29.05.21 - 4BA 🙏🏼
    ❄️➡️7dpt ⏸🥰 Beta- 43,7 Prog- 27,01 Estr- 1625 ➡️9dpt Beta- 120,8 Prog- 23,5 ➡️11dpt -Beta-275,5➡️ 13dpt -Beta-684,3 ➡️18dpt -Beta- 3373➡️ 26dpt 💓➡️22.02.2022- 👶🏻

🔹11.04.23 - 3AB 🙏🏼
    ❄️➡️7dpt- Beta- 47,26/ Prog- 25,2 Estr- 556,4 ➡️9dpt - Beta- 121,39 Prog- 15 Estr- 134,7➡️13dpt - Beta 695,7
    👼8tc-krwiak/łyżeczkowanie💔

🔹05.10.23 - 3BB 🙏🏼
    ❄️4dpt- Beta <2,30 Prog-25,2 Estr- 1483,5 ➡️ 5dpt- Beta- <2,30➡️ 8dpt- Beta 49,66 ➡️11dpt- Beta 253,57 Prog-27➡️13dpt-Beta 547,17➡️18dpt-Beta 1870,28➡️20dpt-Beta 2108,78➡️22dpt-Beta 2931➡️29dpt-Beta 8223 krwiak ❤️
    preg.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Dobuska, a Ty jaka dawkę brałaś heparyny? Pisałaś coś o krwawieniu po cc ? Powiesz coś więcej 🙏🏻
    Jeheria, dziękuje ze napisałaś , dałaś mi do myślenia.

Wiecie co , ja chyba będę brała ale się nie przyznam. Ufam klinice , dzięki nim jestem w ciąży , a Ci tutaj tacy wrażliwi na jakiekolwiek leki ze się nie dziwie tej ich reakcji ..

Czytałam jeszcze ze żeby dostać znieczulenie chyba to w kręgosłup trzeba odstawić heparynę na 12 godzin , gdzieś na forum wyczytałam.
    Jeheria dostałaś jakieś znieczulenie w trakcie porodu ? Przepraszam nie pamietam czy u Ciebie było SN czy CC ..
    Piszesz ze cały połóg jeszcze przyjmujesz tzn 6 tyg tak ?

Mój lekarz tez mówiła czy połóg , ale zamiast określić dokładnie co i jak szczególnie od początku to mi tak dawkuje informacje i potem problemy . Bo dużo rzeczy dowoaduje się w trakcie..
    Rodziłam SN bez znieczulenia. Przy trombofili takie jest zalecenie aby rodzic naturalnie. Tak 6 tygodni będę brać zastrzyki. Taka sama dawka. Tak też czytałam i lekarz mówił że przy dawce 0,4 trzeba odczekać 12h

MyŚliwa lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Agawa85 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, rzadko ostatnio się udzielam ale nie miałam jakoś weny do pisania. Ale ja też dołączam do mam, które dają smoczek, dokarmiają mm i pozwalają spać w łóżku.🙈😁 także nie ma raczej mam idealnych, nie ma co się aż tak stresować, ważne żeby dziecko było zdrowe i zadowolone. Pozatym naprawdę jesteśmy najlepszymi mamami dla naszych dzieciaczków.😍 Ostatnio to gdzieś przeczytałam i zapadło mi w pamięć.
    My już zaliczyliśmy pierwsze spacery i wizyty u dziadków. Emi ma już 3 tyg więc stwierdziliśmy że już na spokojnie będziemy powoli ją zapoznawać z rodziną.
    Gratuluje wszystkim mamom, które urodzły w ostatnim czasie i trzymam kciuki za te, które jeszcze nie mogą się doczekać swoich maluchów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 17:12

Stokrotka 86, Ada.. 31, AnSan89, Jeheria, jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna

10dpt beta 33,12
    12 dpt beta 65,14
    14 dpt beta 132
    16 dpt beta 271
    22 dpt beta 1353
    29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
    36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
    8tc💔

12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
    6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
    8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
    10dp beta 640 mIU/ml
    13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
    29.05 pierwsze usg🙏
    Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
    11.06 mamy ❤ i 11 mm
    28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
    24.01.2022 córeczka
    4❄️

IVF
    KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
    NK 25%😔
    PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a propos smoczkow, to jakie macie? My mieliśmy z MAM, ale zachodził na nosek. Mieliśmy, bo psu się bardziej spodobał :D

Dobuska, comotomo dalej polecasz? Przymierzam się do zakupu. Położna mówiła jeszcze o doctor brown 🤔

Ada, święte słowa.. naprawdę bardzo ładnie to wszystko ujęłaś :)

Stokrotka - oby jak najwiecej takich nocnych niespodzianek! :)

Jaina - baaardzo faaajny pediatra :)

My zaczynamy od jutra dietę pudelkową :) bedzie ciut więcej czasu dla nas :)

Stokrotka 86, Jeheria, jaina_proudmoore, Ada.. 31, Aneta8, Aga12345 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrzej 17.02.2022 g. 17.00, 3490 g i 53 cm, poród SN. Później napisze więcej 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 19:13

Nisia18, Stokrotka 86, Pcosik_2, jaina_proudmoore, Ada.. 31, Pimka, AnSan89, Agawa85, Joana23, Aneta8, Villemo87, Morwa, MyŚliwa, Kasiastaraczka, Rosa89, mk_bambino, Jeheria, Aga12345 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek , gratulacje ! Super wiadomość ☺️😉

niutek87 lubi tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:

Super🙂 gratuluję 🙂 dużo zdrowia dla Was 😘

16-01-2022 - synek💙
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Gratulacje! 💝💝💝💝cudowne wieści - zdrówka dla Was!

zDmVp2.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Gratulacje🎉🎊

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek gratulacje🙂🙂

Wysłany: 17 lutego 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaraz padnę / popłacze się/ będzie załamka/ zaznacz właściwe 🤦‍♀️Od 15! Nierówna walka - karmienie piersią, butla, krótka drzemka, potem od nowa, w między czasie kupa i siku i krótkie drzemki. Zero spokoju, ledwo obiad zjadłam.. niedawno drzemka po drugiej butli ok 30 min; potem znów płacz- kupa- siku- siku - sutki mi płoną jak po papryczkach chili 🤯już raz brałam nakładki, ale i tak lekko bolało. Posmarowałam maścią Maltan niedawno. Mały na razie leży spokojniej. Bez drzemki to zejdę nocą chyba 🥶jak nie zaśnie nawet na jakiś czas. Mąż się nawet już zirytował 😐

zDmVp2.png

Wysłany: 17 lutego 2022, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Dziewczyny, a propos smoczkow, to jakie macie? My mieliśmy z MAM, ale zachodził na nosek. Mieliśmy, bo psu się bardziej spodobał :D

Dobuska, comotomo dalej polecasz? Przymierzam się do zakupu. Położna mówiła jeszcze o doctor brown 🤔

Ada, święte słowa.. naprawdę bardzo ładnie to wszystko ujęłaś :)

Stokrotka - oby jak najwiecej takich nocnych niespodzianek! :)

Jaina - baaardzo faaajny pediatra :)

My zaczynamy od jutra dietę pudelkową :) bedzie ciut więcej czasu dla nas :)
    Ja mam Canpol easy start - w jednej zapchał się nam smoczek dwa dni temu i mały się wściekł w trakcie jedzenia. 🤦‍♀️Mieliśmy tez Philips Avent ale coś ten zaworek szwankował i po pierwsze butla schodziła bardzo szybko, potem była czkawka często i dodatkowo smoczek w trakcie picia się wyginał.😳poszła już ta butelka do kosza bo to bez sensu, że człowiek karmi a smoczek i butla się wygina od powietrza nie wiadomo skąd. Szukam jakiejś innej alternatywy też.

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Gratuluję!!! W końcu! <3

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek gratuluję!! Odpoczywajcie i cieszcie się sobą ❤️

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
‹‹ 642 643 644 645 646 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ