Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeheria wrote:Jaina współczuję stresujacej sytuacji, ale to zupełnie nie twoja wina, nie zadreczaj się kochana.
Pimka powiedz mi czy robili Wam jeszcze inne wyniki z krwi oprócz bilurbiny? Jakie były wyniki?
My dziś mieliśmy wizytę i pobrali krew - 3 wkłucia aż, 2 z głowy i z ręki 😢
Wizyta teraz w pon ale są wyniki. Może wiesz co to ggtp? Bo mamy 242 a norma 55. Tak samo aspat za wysoki a bilurbina nadal 13, nic nie spadła 😢
Nam robili bilirubine, morfologie i crp. Tzn to zleciła pediatra a w szpitalu tylko bilirubine robili.
U nas ostatnie pobieranie tez tak wyglądało tzn próbowali 3x z ręki ale krew nie leciała i udało się z główki pobrac-ja nie mogłam na to patrzec😥jutro mamy wizyte u pediatry, myślę że zoraczke mamy za sobą tzn na twarzy jest troszkę żółty ale reszta ciała jest ok No i jest już "żywym" dzieckiem.
Niestety nie wiem co to za badania😔
Dobrze ze wam nie rośnie ta żółtaczka a poziom 13 jest jeszcze spoko.
Wczoraj jak byłam na sesji to fotografka mówiła że miała kiedyś klientów którzy nie zauważyli rosnącej bilirubiny u dziecka, niestety skończyło się przeszczepwm wątroby😥Jeheria lubi tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
AnSan89 wrote:Hej🙂 ja już po cc. Poszło sprawnie i bezproblemowo.synka dostałam do karmienia i kangurowania 3,5h po narodzinach🙂 Na szczęście mam pokarm, bo trafił mi się żarłok😁😁
Trzymam kciuki za mamy w dwupaku i kibicuję reszcie mam w ich codziennych zmaganiach.👍🙂AnSan89 lubi tę wiadomość
-
Z dobrych informacji to taka, że 90 procent Alex jest na KP i tylko 2x MM idzie na dobę jak jest głodny a pierś nie wystarcza, zwykle na noc. Dziś jadł 10 min i spał potem 1.5 godziny i tak dwa razy 💝💪także powoli się chłopak ogarnia i rozkręca fabrykę mleka jednocześnie. Za nami też drugi spacer - tym razem sama się wybrałam bo mąż był w pracy. Na razie mi pasuje, że nikogo nie ma w domu w godzinach 8-16. Mam spokój i ciszę, potrzebuje jeszcze tego. Lubię sobie popatrzeć na małego jak śpi albo je. Chociaż czasem idę tez spać jak czuje większe zmęczenie. Powoli tez ogarniam coś w domu, rozpakuje zakupy, zmywarkę itp, złożę albo zrobię pranie. Na razie nie biorę się za większe rzeczy. 🙃 Euthyrox zaczęłam brać o 3 albo 5 jak wstaje karmić bo już kilka razy zapomniałam 🤦♀️ Jutro na 9 mamy wizytę u pediatry, mąż ze mną pojedzie. Mam nadzieję, że uda się rano sprawnie to ogarnąć 🙉
Stokrotka 86, AnSan89, Nisia18, niutek87, Ada.. 31, Aga12345, MyŚliwa, Jeheria, dobuska lubią tę wiadomość
-
Jaheria mam nadzieję, że te przekroczone wyniki to nic poważnego 😘 ale rozumiem, że mocno się martwisz. Daj znać jak skonsultujesz z lekarzem.
AnSan gratulacje! Witamy po drogiej stronie brzuszka 💛
Niutek trzymam kciuki za szybki i bezproblemowy poród 😚
Pimka powodzenia na wizycie u pediatry! Mam nadzieję, że już żółtaczka odpuściła na dobre 😌
Jaina super, że brak męża w trakcie dnia mocno Ci nie doskwiera. Z czasem wszystko się poukłada i unormuje. Na razie korzystaj jak mały na drzemkę i tez odpoczywaj 🙂 Kciuki za wizytę u pediatry 🤞🏻niutek87, AnSan89, Ada.. 31, jaina_proudmoore, Aga12345, Jeheria, Pimka lubią tę wiadomość
-
Miałam drugie ktg,bo młody słabo się znowu ruszał. Zaczynam powoli czuć skurcze, ale jeszcze nie są regularne. Także chyba jutro urodzę 🙂
Aneta8, Ada.. 31, jaina_proudmoore, AnSan89, Morwa, Aga12345, Kasiastaraczka, Jeheria, Pimka lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Dziewczyny, u mnie dzisiaj głośny dzień. Krzyki mega mnie dobijają zwłaszcza wieczorem i w nocy. Przed chwilą była kąpiel a teraz mały wisi mi na cycu. Przed kąpielą go zwazylismy i potwierdziło się że zaczął ładnie przybierać 🙂 ale dzisiaj znowu woła o jedzenie co godzinę. I cieszę się i jestem wykończona jednocześnie. Cycki mam wielkie od mleka jak dwie cysterny.
Dobuska, cieszę się że spotkanie z doradczynią było owocne🙂
Jaina, współczuję stresów przy małym. Niestety nie jesteśmy w stanie zapobiec wszystkim wypadkom. Dobrze że nic więcej się nie stało. I absolutnie nie jest to Twoja wina!
Aga, dużo zdrówka dla Ciebie i Natalki.
Aneta, współczuję problemów brzuszkowych☹️ mojego czasami też coś męczy. Jak narazie nie jest to taka częstotliwość jak u Maksa ale myślę że Cię rozumiem. Daj znać czy pediatra coś doradzi. Oszaleć przecież można gdy dziecko całą noc się męczy. A jeszcze do tego dochodzi Twoje niewyspanie i stres😐
Jeheria, oby i u Was się unormowało. Tak jak pisze Pimka dobrze że bilirubina nie rośnie. Ale może byłaby opcja żeby jednak załatwić naświetlanie np w domu? Może można wypożyczyć lampę?
AnSan- gratuluję 🙂
Niutek, kciuki za Was!👍 Oby poszło sprawnie 🙂
jaina_proudmoore, niutek87, AnSan89, Aga12345 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
AnSan89 - gratulacje! Żarłok to dobry znak. Mniej straci wagi, szybciej wyjdziecie do domu, będzie bardziej żywiołowy
. Zdrówka dla Was obojga.
niutek87 - o, to trzymam kciuki, żeby teraz szybko się rozkręciła akcja. Może jakiś prysznic czy spacer uskutecznij.
jaina_proudmoore - ja też zapominam brać euthyroxu, ale tłumaczę to sobie, że przecież od czasu do czasu jak zapomnę to świat się nie zawali. I tak pewnie będę miała niezłe wyniki tarczycy, skoro udało mi się zrzucić sporo wagi, a już nie mam widełek ciążowych poniżej 1,5.
Najgorsze, że dostałam w szpitalu zalecenie kontroli glikemii (dalej 4x dziennie)😣 i zwyczajnie o tym zapominam. Cukry na czczo, jak nie zapomnę zjeść czegoś przed snem - mam urocze (85-90), ale raz jak się przegłodziłam z 12 godzin to mi wywaliło 106. 2 godziny po posiłkach, o ile pamiętam i mam okazję zrobić - wychodzą mi tak 91-110. W pierwszej dobie miałam przekroczenie (100 na czczo i 148 po kolacji), ale już dali mi spokój.
Stokrotka 86 - a próbowaliście może masować brzuch? Wam pewnie łatwiej, bo już Wiktorek kikuta nie ma... U nas pomaga, to co zaproponowała JM https://www.youtube.com/watch?v=HF8qsOO3Lug. Co prawda na chwilę, ale zawsze coś.
Wspomina też o jakichś kropelkach (probiotyki?) - może to jest ciekawy sposób na wsparcie naturalnego działania i rozwoju jelit?
Niestety nie znam więcej sposobów, życzę, żebyście jakoś to przetrwali.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 23:03
AnSan89, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Stokrotka 86 wrote:Aneta, współczuję problemów brzuszkowych☹️ mojego czasami też coś męczy. Jak narazie nie jest to taka częstotliwość jak u Maksa ale myślę że Cię rozumiem. Daj znać czy pediatra coś doradzi. Oszaleć przecież można gdy dziecko całą noc się męczy. A jeszcze do tego dochodzi Twoje niewyspanie i stres😐
No w sumie to nic nie poradził 😫 polecił jakiś lek, ale sprawdziliśmy i o ile dobrze zapamiętałam nazwę, to on jest dla dużo starszych dzieci i w ogóle na receptę, a takowej nie dostałam 🤷🏼♀️
Mały dziś cały dzień jest taki niespokojny. Jeszcze dziś doszło szczepienie więc ta noc raczej też będzie nie przespana.. do tego od wczoraj nie było kupy 😟 -
AnSan89 wrote:Hej🙂 ja już po cc. Poszło sprawnie i bezproblemowo.synka dostałam do karmienia i kangurowania 3,5h po narodzinach🙂 Na szczęście mam pokarm, bo trafił mi się żarłok😁😁
Trzymam kciuki za mamy w dwupaku i kibicuję reszcie mam w ich codziennych zmaganiach.👍🙂AnSan89 lubi tę wiadomość
-
U mnie z rana cisza, od 22 do 1 były skurcze, ale jakieś takie nieregularne, potem się wyciszyły. Zobaczymy po wizycie czy jakiś postęp jest. Myślę,że i tak długo nie będą czekać, bo jestem już tydzień po terminie.
jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
niutek87 wrote:U mnie z rana cisza, od 22 do 1 były skurcze, ale jakieś takie nieregularne, potem się wyciszyły. Zobaczymy po wizycie czy jakiś postęp jest. Myślę,że i tak długo nie będą czekać, bo jestem już tydzień po terminie.
niutek87 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, podpowiedzcie mi, jak podajecie odciągnięte mleko lub MM, to ile mililitrów? Skąd ja mam wiedzieć, ile mleka jej dać? Moja jest taka, że ile będzie lecieć z butelki to ona będzie pić, a później będzie zwracać, co za dużo. Promotorka karmienia piersią powiedziała, żeby karmić ją w pozycji półpionowej i pilnować, żeby smoczek nie był pełen mleka.
Jaina, to, jak dobrą mamę ma Aleks, nie ulega najmniejszej wątpliwości. Poświęciłaś dla niego ostatnie lata życia, chociaż jeszcze go z Wami nie było. Nie mogłaś nic zrobić, żeby go uchronić, bo nie na wszystko masz wpływ. Niestety takie sytuacje będą się również zdarzały w przyszłości u każdej z nas. Zareagowałaś bardzo szybko i to jest tutaj najważniejsze!Ucaluj go w nosek od ciotki.
Ja teoretycznie mam nakładki i chyba je spróbuję użyć, jak znowu będzie boleć. I tak to moje dziecko dostaje butelkę, smoczek i wszystko co złe na tym świecie...
Aga, początki są trudne, obyście jak najszybciej wyszli do domu, bo ten szpital to chyba najgorszy etap. Co do karmienia, to na początku ten ból brodawek jest normalny. Tylko on powinien po kilku dniach minąć, a u mnie pierwsi wyglądają pięknie i wzorowo, sutki wyglądają super, a boli jak... nie będę przeklinać.
Aneta, pewnie gdybyśmy mieli jedną parafię w mieście, to byłoby inaczej. To znaczy powiem tak, ja pewnie bym nie powiedziała tego w ten sposób, ale mój mąż jest taki, że nie będzie się cackać. Ja chcę ją ochrzcić, ale ten moment tych wszystkich formalności w kościele u księdza, który jest hipokrytą mnie przeraża (i nie mówię tu o ogóle, ale po prostu o tym konkretnym proboszczu, które ma sporo za uszami).
AnSan, gratuluję!!!
Niutek, trzymam kciuki!!! Myślę, że sami coś za moment przyspieszą, bo już u Ciebie długo to trwa
Myśliwa, dzięki za ten filmik o kolkach! Muszę go obejrzeć z mężem. Co prawda nie wiem, czy u nas to już są kolki, czy nie, ale dolegliwości brzuszków na pewno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 14:55
niutek87, AnSan89, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jestem na porodówce, odezwę się jak będę po wszystkim 🙂
jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, AnSan89, Kasiastaraczka, dobuska, Rosa89, Ada.. 31, Jeheria, Nisia18, Morwa, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Dobuska ilość ml do podania liczy się według wzoru 10mlxdoba życia+10ml chyba żejuz skończyła 14dni to wtedy powinna jeszcze max 110-120ml(info od położnej Cdl) ja małemu daje 100-110 bo po większej ilości ulewa.
Najważniejsze Kochana, że nic się małej nie stało, wyciągniesz wnioski na przyszłość i będzie dobrze a zamartwianie się po fakcie już w niczym nie pomoże.
My też malego bierzemy do lozka(starszaka tez bralismy) tylko my mamy 2koldry więc u nas nie zdarzyło się tak ze maluchy były naszymi przykryte. Ale wiem że maluch w łóżku rodziców to meeega wygoda!
Spróbuj dzis z tą nową, prawdziwa cdl a jak się nie uda to kp to wiedz że zrobiłaś wszystko co mogłaś a po prostu ono się czasem nie udaje-mowi ci to mama 2 chłopców karmionych przez butelke(obaj na początku jedli moje mleko z butli a później mm)
My dzis bylismy u pediatry-żółtaczke już na dobre pożegnaliśmy, maly już waży 4330g(przez lekko ponad 3tyg przytył 1kg💪) niestety wyszła asymetria i mamy zlecenie do neurologa i na rehabilitację😔dodatkowo mamy zrobić usg przezciemiączkowe i jak będzie miał 2miesiace powtórkę morfologii plus żelazo.dobuska, jaina_proudmoore, Jeheria, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Niutek! Trzymaj się mocno!!
Pimka, dziękuje Ci bardzo! Czyli wychodzi na to, że dawałam jej trochę za mało, bo Ok 90-100 ml. Tylko tyle ściągałam 🤷🏻♀️
Jakoś się ogarniam… sorry, ze Wam tak marudzę!
Pięknie, ze żółtaczka odchodzi w niepamięć! Widzę, ze Twój mały rośnie tempem mojej córci! 🥰Pimka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Dobuska proszę nie samobiczuj się tak.. nie jesteś złą matką, a już na pewno nie dlatego, że podajesz mleko z butelki. Ja powinnam czuć się milion razy gorzej, bo nie dość, że podaję butelką, to jeszcze nie mam tego mleka wystarczająco, żeby wykarmić własne dziecko i muszę dawać też mm. Smoczek też podaję częściej niż zakładałam, że będę, ale czasem ratuje sytuację, gdy mały jest niespokojny lub już bardzo głodny i płacze, a ja muszę mieć chwilę na przygotowanie butelki.
Karmimy się w pozycji, że ja siedzę i opieram się plecami, a nogi mam ugięte w kolanach i małego sadzam, ze opiera się pleckami o moje uda, a nóżki ma na moim brzuchu.
Jeśli chodzi o wyliczenie ilości mleka to my mamy wzór waga dziecka x 160 / 8 (ilość karmień w ciągu doby).
My też czasem bierzemy Maksia do łóżka, co prawda jeszcze nie wydarzyło się nic złego, ale też tego nie wiem. A czasem człowiek chwyta się różnych pomysłów, że po prostu sobie i dziecku pomóc. Najważniejsze, że w porę się obudziłaś i zareagowałaś.
Pimka super, że żółtaczka już pokonana i mały pięknie przybiera na wadze. Mam nadzieję, że tą asymetrię uda się szybko wyprowadzić rehabilitacją. A u jakiego lekarza została stwierdzona ta asymetria?jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aga12345 lubią tę wiadomość