Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
dobuska wrote:Niutek! Trzymaj się mocno!!
Pimka, dziękuje Ci bardzo! Czyli wychodzi na to, że dawałam jej trochę za mało, bo Ok 90-100 ml. Tylko tyle ściągałam 🤷🏻♀️
Jakoś się ogarniam… sorry, ze Wam tak marudzę!
Pięknie, ze żółtaczka odchodzi w niepamięć! Widzę, ze Twój mały rośnie tempem mojej córci! 🥰
Moj tez tyle jje i widac ładnie tyje, jak mu dawałam więcej to ulewa albo po jedzeniu bardzo się prężył jakby go brzuszek bolał więc zostaliśmy na porcji 100ml. Moje jje co 2,5-3h a jak wspomagam się mm to na nim wytrzymuje nawet 4h(w nocy dostaje). I spokojnie ja też tylko tyle ściągam albo ostatnio nawet mniej😑tylko ze ja już planuje docelowo przejść na mm. Meczy mnie to ściąganie a dodatkowo nie mogę poświęcić przez to wystarczająco czasu dla małego i starszaka...starszakowi tez tylko miesiąc sciagalam😔jaina_proudmoore, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Aneta8 wrote:Dobuska proszę nie samobiczuj się tak.. nie jesteś złą matką, a już na pewno nie dlatego, że podajesz mleko z butelki. Ja powinnam czuć się milion razy gorzej, bo nie dość, że podaję butelką, to jeszcze nie mam tego mleka wystarczająco, żeby wykarmić własne dziecko i muszę dawać też mm. Smoczek też podaję częściej niż zakładałam, że będę, ale czasem ratuje sytuację, gdy mały jest niespokojny lub już bardzo głodny i płacze, a ja muszę mieć chwilę na przygotowanie butelki.
Karmimy się w pozycji, że ja siedzę i opieram się plecami, a nogi mam ugięte w kolanach i małego sadzam, ze opiera się pleckami o moje uda, a nóżki ma na moim brzuchu.
Jeśli chodzi o wyliczenie ilości mleka to my mamy wzór waga dziecka x 160 / 8 (ilość karmień w ciągu doby).
My też czasem bierzemy Maksia do łóżka, co prawda jeszcze nie wydarzyło się nic złego, ale też tego nie wiem. A czasem człowiek chwyta się różnych pomysłów, że po prostu sobie i dziecku pomóc. Najważniejsze, że w porę się obudziłaś i zareagowałaś.
Pimka super, że żółtaczka już pokonana i mały pięknie przybiera na wadze. Mam nadzieję, że tą asymetrię uda się szybko wyprowadzić rehabilitacją. A u jakiego lekarza została stwierdzona ta asymetria?
U nas tez smoczek jest grany, teraz niech korzysta, przyjdzie czas to go odstawimy. Smoczki są też po to by nam pomóc, dziecku tez pozwalają się uspokoić także to nic złego...
Nam asymetrie rozpoznała pediatra ale też dlatego że maly u niej przekręcił się z pleców na bok plus ja jej zwróciłam uwagę że trzyma nierówno główkę. Generalnie jak pamiętam z rehabilitacji straszaka to często dzieci po cc, wczesniaki i bliźniaki potrzebuja rehabilitacji przez wzmozone albo osłabione napiecieAneta8, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
U nas noc nie najgorzej. Mały nie stękał, aż tak bardzo i o 4 wreszcie się załatwił, potem rano poprawił i od razu inne dziecko! Jedynie w nocy troszkę musielismy zbijać lekką gorączkę, która pojawiła się po szczepieniu.
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
hej, napisze w pierwszej wiadomości o wizycie u pediatry.
Misja zakończona sukcesem
jak z bombą dosłownie od rana - saperskie podejście
Dotarliśmy, ale z płaczem od wyjścia.
Ja chciałam jechać pomimo to, bo do poradni mamy 5 min autem a już była 8.30- a kto wie ile by jadł potem dostawiony do piersi... Mąż w panice, że mały płacze
Mąż stwierdził, że za "raptownie" ubierałam małego i to dlatego, ale do tematu męża wrócę potem
Wizyta udana- młody rośnie, widać po ubraniu, natomiast wagowo mniej przybrał od zeszłego tygodnia.
Położna ważyła go w domu w pieluszce, tu na golasa na podkładzie był ważony - stąd pewnie nie wiadomo ile ważył tydzień temu, bo pełna Pielucha bywa ciężka.
Został zbadany od góry do dołu z dokładnym opisem w trakcie badania
24.03 mamy się zgłosić na szczepienia plus wizyta.
W poradni dokarmiłam go przed wizytą, w trakcie i po i na spokojnie wróciliśmy do domu.
* pani pediatra zaleciła spacery już teraz maks do 1.5 godziny bo w gondoli mu ciepło pod kocykiem.
* poleciła nie budzić go w nocy na karmienie jeśli śpi dłużej niż 3 godziny. będzie głodny = obudzi się.
ja mam zaufanie do niej, bo się dzikie tłumy ustawiają do niej jako lekarza i jako pediatry.
* poleciła też czopki na gorączkę jak coś chyba Ibum itp.
* poleciła leżenie na brzuszku każdego dnia
* podała swój prywatny numer tel do kontaktu nawet w weekend.
* a na koniec pogratulowała mi i spytała taty czy pępkowe było. tata na to, że było. a ona, ale czy pan kupił żonie prezent hehemiło mi się zrobiło. powiedziałam, że poproszę talon na spanie
Aneta8, Stokrotka 86, Ada.. 31, Jeheria, Pimka, Kasiastaraczka, AnSan89, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Anetka, nieee to o nie o samą butelkę mi chodzi. Jak będzie trzeba to przejdę, ale po prostu ona tak się meczyla i chciała po prostu possać piers i to mnie gdzieś ubodło. Oprócz tego chyba rosła we mnie irytacja taka spowodowana niewyspaniem i po prostu bólem. Jak człowieka coś boli ciagle to i sie robi bardziej przewrażliwiony…
Mała na szczescie pod tą kołdra miała dużo miejsca, ale było jej po prostu gorąco. No nic, trzeba pamiętać, ze jak będziemy ja brać do łóżka to musimy mieć dwie kołdry.
Pimka, aaa to dobrze, czyli nie głodziłam jej.
Dziękuje Wam, dziewczyny! To nie tak, że sie cieszę, że Wasze dzieci używają smoczka, ale cieszę sie, że nie tylko ja przechodze przez ten połóg podręcznikowo.
Najważniejsze chyba, ze mała jest zdrowa, pięknie rośnie i uwielbia sie do nas tulić.
Dziękuje Wam i przepraszam za to jęczenie.
Doradczyni przyjedzie w poniedziałek. Znalazła dla mnie i tak szybko termin, bo jak sama stwierdziła, to już dość pilna sprawa skoro odstawiam dziecko od piersi.
Powiem Wam, że jeśli uda sie uratować KP to super, ale dla mnie priorytetem jest likwidacja bólu.
Jaina super, że wizyta sie udała! Wydaje sie, że macie super pediatrę!
Co do budzenia na jedzenie, ja mam w ogóle nie budzić już, wiec coś w tym jest. W nocy mala spała prawie 5 godzin i dopiero był krzyk.jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
AnSan - gratulaaaaacje!!!!
Niutek - czekamy na cudne wieści od Ciebie
Myśliwa - uratowałaś mnie tym filmikiem! Siadamy z partnerem i obczajamy co i jak
Jaina - nie przewidzimy wszystkiego.. no nie da się! Gratuluję zimnej krwi! 💪🏻To będzie też przestroga dla nas wszystkich i jednocześnie mam nadzieję, że w żadnym pokoiku juz takie historie nie bedą miały miejsca 🤞🏻
Dobuska - powiem Ci, że ja za moje historie dostałabym tytul najgorszej matki tygodniaale staram się tego nie rozpamiętywać; trzeba wyciągnąć wnioski i jechać z tym dalej
powiem Ci, że ja w szpitalu chodziłam co chwila do doradczyń laktacyjnych. Jedną obudziłam nawet o 2 w nocy
dlatego mocno życzę Tobie, zeby Twoja wizyta przebiegła pomyślnie i żebyś dostała dobre wskazówki 😘
Ada.. 31, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Jaina super, że wizyta taka udana! Cieszę się, że macie dobrego i godnego zaufania pediatrę 🙂
Dobuska, mam nadzieję, że ta CDL Ci pomoże. Biedna jesteś bardzo, bo na każdym etapie musisz mierzyć się z jakimś bólem.. oby znalazł się sposób, aby dalej budować tę Waszą bliskość 😘jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
I w oddzielnym poście słów kilka na pozostałe tematy
trzymam kciuki za wszystkie mamy, które są w dwupaku jeszcze. życzę Wam powodzenia, szybkich sprawnych porodów i radości ze spotkania z maluszkiem
@Pimka - cieszę się, że u Was ok.
przeczytałam za pierwszym razem o przybraniu w tydzień 1 kg i myśle - wtf, ale potem doczytałam raz jeszcze
@Aneta8 - pisałam Ci kiedyś o wizycie u masażysty/ fizjo małych brzuszków, ale odpisałaś, że nie ma terminów do tego wybranego dobrego specjalisty.
Położna na szkole rodzenia pow. że nie ma sensu męczyć SIEBIE i dziecka. nie wiadomo kto bardziej cierpi, może postawimy znak równości. Na pewno zgłębiacie co możecie w tym temacie i staracie się pomóc Maksiowi.
Czytałam też o masażu Shantala na regulacje trawienia i rozwój dziecka.
A może to efekt niedojrzałego układu trawienia i jakoś to minie z czasem, tak sobie głośno myślę.
Na pewno robicie wszystko co możecie, aby pomóc małemu, ale musicie też dbać o siebie i swoje siły.
@Stokrotka86- wrócę tu do tematu tego jak odbierałaś to co mówił twój mąż.
też gadanie mojego mnie drażni, zwłaszcza jak już jestem zmęczona, najczęściej wieczorem. wtedy te teksty traktuje jako przytyki, które mnie wkurzają dość mocno, a nawet powodują chęć płakania.
Dla mnie ostatnie trzy noce były łaskawe, jakoś wstaje 2-3 albo 4-5 czy później.
Powiem Ci, ze gorzej znoszę okres 20-24. Jak przy karmieniu po 23 głowa mi się kiwa na boki, boje się zaśnięcia, mały je 2x piersi a potem maż daje mu butle, ale nie zasypia u niego, dopiero u mnie po sesji na cycku.
Wczoraj miałam już chęć popłakać się, bo to tyle trwało.. a nie spał.
A ja po prostu jakby mi bateria do zera procent spadła, ledwo widziałam na oczy.
Niestety, mąż pomaga, ale nie zastąpi ciepła i bliskości mamy.
@Dobuska - sprzedaje ci wirtualnego kopa w dupę, za to co napisałaś na swój temat. NIE MOŻESZ tak myśleć.
Każda z nas czasem coś odwali, albo z niewiedzy albo z dobrej chęci/ troski.
Mój tez kiedyś spał 4.5 godziny, pielucha pełna - a ja w panice bardziej niż on chyba.
Niektóre schizy biorą się w głowie z tego pieprzonego obrazu macierzyństwa z gazet/ internetów plus przeróbki w foto szopie jak to jest cudnie i wspaniale. gówno prawda. są blaski i cienie. uśmiech dziecka po jedzeniu wynagrodzi rudy nocnego wstawania, ale o całym spektrum i ciemniejszej stronie macierzyństwa nikt nie mówi, a polem kobiety zastanawiają się co ŹLE robią. Według mnie my robimy co możemy, ale to świat stworzył taki nieskalany obraz tego okresu. OLEJ to, słuchaj siebie, serca, intuicji. sama wiesz najlepiej co dla twojego maleństwa jest dobre.
Co do karmienia piersią - po pierwsze ma NIE boleć, po drugie wygodna pozycja ( czasem dziecko wybiera sobie jakąś). Według mnie przyda się wizyta sensownego CDL, który pomoże.
Ja też czasem mam palące sutki, jak mały sporo je albo gryzie - biorę wtedy nakładki i pomaga.
Trzeba też dbać o siebie i swój komfort, bo naprawdę takie złapanie sutka boli, a małe jeszcze bez zębów robi takie szkodymam nadzieje, że uda się dojść do wypracowania metody i sposobu karmienia.
trzymam za to kciuki :*uściski dla Was.
Ada.. 31, Aneta8, Stokrotka 86, AnSan89, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Hej☺☺
AnSan gratulacje🎉🎊
Niutek trzymam kciuki za Was 😉
Ja dzwoniłam do poradni i mam pokazać ta kuleczki lekarzowi za tydzień jak będziemy na szczepieniu.
Dobuska to ja daje smoczek od dawna, Kaja więcej nocy przesypia z nami niż w łóżeczku, klade jej rozek pomiędzy nami i przykrywam kocykiem, mam wrażenie że śpi lepiej niż w łóżeczku 😅😅 do tego karmię z butelki i raz lub dwa na dobę podaje mm😉
U nas noce dużo lepsze podaje delicol do kazdego karmienia.
Anetka u nas już od jakiegoś czasu nie ma kupki co dzienne, zdarza się nawet 2 dniowa przerwa tak może być przy karmieniu mieszanym.
Co do porcji ja podaje Kaji od 60-100ml , to nie jest tak że są sztywne wzory, dziecko ma być najedzone, jak się poda za dużo to uleje a jak zje mniej to częściej się upomni.
Ja jestem z tych matek nie panikujących 😜😜
Rano Kaja zwymiotowała wszystko co zjadła, ale była zbyt łapczywa szkoda że to było moje mleko 😅😅 dorobiłam mm i poszła spać dalej 😉jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, Jeheria, AnSan89, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Stokrotko neonatolog powiedział że bez sensu przy bilurbinie 13 naswietlac bo też o to pytałam. Uwaza że sama spadnie.
Dobuska ja podaje moje mleko flow cupem aby właśnie nie zaburzać odruchu ssania i aby źle potem piersi nie chwytał. Mój też ulewa.
Niutek trzymamy kciuki!
Pimka a to nie jest tak że asymetria ma być prawo do 3 mca życia? Dziecko przyjmuje pozycję z brzuszka dlatego jest "wygiete". Pamiętam że bardzo dużo czytałam nt motoryki z pierwszym synem, on miał asymetrię ale stwierdzoną w 3 mz
Też mam ogniste sutki jak Młody wisi cały dzień. Ale najgorzej to laktator na nie działa. Brrr. W życiu nie dałabym rady być kpi. To mnie męczy.
Jaina u mnie identycznie młody nie zasypia po dokarmianiu 🤦♀️ wczoraj od 19-22 ciągnął cyca, moje sutki wołały o pomoc
Mi mąż w nocy nie pomoże bo śpi z Maćkiem a i on często słyszę że mu się budzi i płacze.
A masaż shantala poleciła mi moja neurologopeda.
Współczuję Wam problemów z Brzuszkiem.
Mój też zaczął dobrze przybierać, przez ostatnie 2 dni po 35g/d.
Ja narazie cały czas budzę Mateusza w nocy bo ma tą żółtaczkę. Pewnie póki nie zejdzie będę budzić bo zależy mi aby szybko ją wyplukac i stymulowac KP. Codziennie śpię ok 5h na dobę niestety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 13:27
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Ja po wizycie z położna , według niej duży chłopiec , a ja nie pokaźnych rozmiarów wiec wizyte mam za tydzień żeby sprawdzić na usg czy faktycznie jest taki duży
Jeżeli tak to w nast tyg się dowiem co dalej jeśli chodzi o rozwiązanie a jeżeli wagowo nie jest za duży to będziemy się nosić jeszcze tydzień , do max 41+5 😬 mam nadzieje ze samo ruszy i nie będę musiała tyle czekać
Jeheria, Aneta8, jaina_proudmoore, Ada.. 31, Stokrotka 86, AnSan89, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Jaheria nie wiem czy to jest normalne do 3mż🤷♀️nam już pediatra zleciła regabilitecje, zobaczymy co powie fizjo/neurolog w poniedzilek mam podjechać do kliniki, może uda się załatwić rehabilitację na medicover👍
jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
Dziewczyny, może któraś z Was ma do sprzedania jakiś cienki kombinezon pod kocyk/ do fotelika - rozmiar 56.
Ten co mam, używany od koleżanki, fatalnie się zapina i nogi trzeba wkładać jakoś dziwniej jak mały się wygnie w rogal to już w ogóle kosmos. -
My mieliśmy mieć dzisiaj wizytę w przychodni (bilans). Pojechaliśmy pod przychodnie i odbieramy telefon, że nic z tego nie wyjdzie bo prądu nie ma przez ten wiatr 🤦♀️
Mały też śpi z nami. Bo ja matka roku połamałam mu ostatnio łóżeczko, które mieliśmy jako dostawkę dostawione do naszego łóżka 🤦♀️ Za każdym razem po skończonym karmieniu przekładam go wyżej na wysokości mojej głowy, wtedy mam pewność, że go nikt z nas nie nakryje kołdrą. Kołdry mamy osobne. Poduszki dostosowane tak by pośrodku nas była spora luka dla niego. Niki śpi w beciku. A gdy w nocy karmię na leżąco to ściągam z siebie całkowicie kołdrę w razie wu gdybym przysnęła. Zdazylo mi się raz, ale wtedy czuwa mąż bo ma płytki sen i wybudzi go każdy bączek a, że nasz bączek po każdym karmieniu wali kupę i robi to mega głośno... Mąż w takim wypadku wstaje przebiera go i odkłada na miejsce a mnie przykrywa kołdrą 😉 Przestaliśmy Nikodema też wybudzać na karmienie co 3h. Jak jest głodny to sam daje znać 😉jaina_proudmoore, Ada.. 31, Stokrotka 86, Aneta8, Jeheria, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny za wirtualnego kopa, a Tobie Ada szczególnie, bo wychodzi na to, że w porównaniu do mnie jesteś po prostu normalna, a ja zachowuje się jak jakiś krejzol.
Ale tak jak napisała Jaina, do tej ciemniejszej strony nikt nie przygotowuje.
Ehh… dałam popisjaina_proudmoore, Aneta8, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny na powiedzmy 4 kilowe dziecko to rozmiar 56 jest ok czy za mały ??
Bo następny np w H&M jest 62 i to już za duże raczej ..
Ja dzisiaj z problem , może poradzicie .. przyjmuje od początku ciąży neoparin to samo co clexane 40 mg i to było zalecenie z kliniki , tutaj jak się dowiedzieli to kazali mi odstawić bo mogę krwawić podczas porodu .. napisałam do lekarki z kliniki a ona brać , nawet w połogu . I co ja mam robić ? -
dobuska wrote:Dziękuję dziewczyny za wirtualnego kopa, a Tobie Ada szczególnie, bo wychodzi na to, że w porównaniu do mnie jesteś po prostu normalna, a ja zachowuje się jak jakiś krejzol.
Ehh… dałam popisdobuska, Aneta8, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Dziękuję dziewczyny za wirtualnego kopa, a Tobie Ada szczególnie, bo wychodzi na to, że w porównaniu do mnie jesteś po prostu normalna, a ja zachowuje się jak jakiś krejzol.
Ehh… dałam popis
A dzieci mogą mieć gorsze dni, to że dziecko jest szukające piersi to nie zawsze oznacza że jest głodne, może boli brzuszek, może ma mokro tylko dziecko ma bardzo silny odruch ssania i stąd tak się zachowuję.
Co do pełnej pieluchy maluch jak mu przeszkadza to na pewno da znać, nam w szpitalu pielęgniarki mówiły że jak śpi to nie przeszkadzać 😜😜
Za dużą jest presja, po cc mamy boją się oddać dziecko do pielęgniarek bo pewno płacze a rzeczywistość jest taka że tam śpią jak
aniołki a u mamy lubią po wrzeszczeć 😅😅
Przybieranie na wadze też jest kontrowersyjne bo ciągłe ważenie i sprawdzanie czy aby na pewno przybrał 😜 dawniej to się patrzyło jadło, pieluchy moczylo tzn że jest dobrze, a tak to wieczny stres czy się najada, czy moje mleko na pewno jest dobre bo przecież mm to zło 😅😅 moje starsze karmiłam tylko piersią i jak dopadł nas rotawirus to młodsze sobie super poradziło a starsze bylo w szpitalu.
Podsumowując nie zawszę będzie idealnie ale każda z nas stara się być najlepsza mama ☺☺AnSan89, Stokrotka 86, Jeheria, jaina_proudmoore, Joana23, Aneta8, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Nisia18 wrote:Dziewczyny na powiedzmy 4 kilowe dziecko to rozmiar 56 jest ok czy za mały ??
Bo następny np w H&M jest 62 i to już za duże raczej ..
Ja dzisiaj z problem , może poradzicie .. przyjmuje od początku ciąży neoparin to samo co clexane 40 mg i to było zalecenie z kliniki , tutaj jak się dowiedzieli to kazali mi odstawić bo mogę krwawić podczas porodu .. napisałam do lekarki z kliniki a ona brać , nawet w połogu . I co ja mam robić ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 15:46
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość