X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ansan musiałam dwa razy czytać o tym salonie kosmetycznym :D
    Bardzo fajnie to u Was wyglada, ale najważniejsze, że idziecie już do domku!❤️

Dziewczyny, używacie kropli Delicol? Mi położna zaleciła dzisiaj
    Tak my używamy

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Tak my używamy
    Mąż też dziś kupił. Właśnie do butli poszło 🙂zobaczymy czy pomoże. 💪

Inkaa85 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh... U nas już drugi dzień ok 17 zaklinowała się gazy/ kupa. Mały robi kilka kup dziennie. Nie wiem jeszcze czy to reguła ale wczoraj też o tej porze był problem. Koszmar istny... Oczywiście wszystkie te sprawdzone sposoby z internetu nie skutkują...

16-01-2022 - synek💙
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Mąż też dziś kupił. Właśnie do butli poszło 🙂zobaczymy czy pomoże. 💪
    My podajemy łyżeczką taką sylikonową co każde karmienie bo ja karmie piersią

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    My podajemy łyżeczką taką sylikonową co każde karmienie bo ja karmie piersią
    Mój ma karmienie mieszane - jeszcze 2x butla wjeżdża 💪ponieważ były dolegliwości wczoraj na noc i dziś od 14, chciałam przetestować od razu, a już zbiornik piersiowy opróżnił hehe 😜

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff... Poszły dwa bąki i już jest chyba dobrze. Co za ironia że teraz kupy i bąki tak cieszą 🙂 każdej mamie życzę bezproblemowych kup i bączków bąbelków 😉

jaina_proudmoore, Jeheria, Aneta8, AnSan89, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Ufff... Poszły dwa bąki i już jest chyba dobrze. Co za ironia że teraz kupy i bąki tak cieszą 🙂 każdej mamie życzę bezproblemowych kup i bączków bąbelków 😉
    U nas tez dziś radość z bączka i kupy 🤣

Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:

A ja się na początku martwiłam, że Kaja puszcza bąki ;) Stokrotko, a widziałaś ten masaż, który robi Joanna Mróz na filmiku, który podesłała Myśliwa? Moze on by pomógł..

Powiem Wam, że bardzo się lękam tych kolek.. 😔

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysliwa co do KP i przepelnionych piersi to jak mój mi wisi cały dzień na nich to też mam miękkie. I nawet jak są miękkie i Wydojone niby na maksa jak nacisne na sutek jest mleko i laktatorem też pójdzie przez 10 minut jeszcze 10-15 ml. Tak więc to tylko odczucie że nie ma mleko, ono jest i produkuje się na bieżąco.
    Jak mam z kolei pełne cyce w nocy po 3h od ostatniego karmienia to jak mi wydoić to też mam uczucie zimna, takiej ulgi.
    Moja ciocia wykarmiła dwóch synów a nigdy jej nie kapało, to indywidualna sprawa. Ja też nie muszę nosić wkladek. Bo ciagle karmie.
    Ona też nawet laktatorem nie mogła ściągnąć a chodziła na studia w weekendy i cały dzień zbierała po trochu na jedną porcję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 18:50

jaina_proudmoore, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny jak karmicie w nocy co 5h bo nie wybudzacie to jak wasze cyce? Nie ciekną? Pewnie mocno twarde?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu zebrałam się żeby coś napisać. W środę wieczorem byłam na wizycie i zgłosiłam, że słabiej czuję od dwóch dni ruchy. Zbadał mnie okazało się,że było 1,5 cm rozwarcia,z racji na te ruchy dał skierowane do szpitala, pojechaliśmy do niego odrazu po wizycie i już zostałam na patologii ciąży. W nocy zaczęły się lekkie skurcze, które później przeszły. Rano na badaniu było już 3 cm rozwarcia i dalej słabsze ruchy. Akurat był na dyżurze mój prowadzący i zadecydował, że idę na porodówkę, bo nie ma co ryzykować życia i zdrowia dziecka. Przed 10 trafiłam na porodówkę, dostałam antybiotyk i oksytocynę. Powoli zaczynały się skurcze, które około 15 wyciszyły się. Lekarz zalecił szybsze puszczenie oksytocyny, a jak to nic nie da to przebicie pęcherza płodowego. Po zwiększeniu oksytocyny skurcze wróciły że zdwojoną siłą, dostałam gaz rozweselajacy do łagodzenia bólu. O 16.45 lekarz przebil pęcherz i rozwarcie z 5 cm błyskawicznie zrobiło się 10 cm i odrazu pojawiły się skurcze parte, które trwały 15 min i o 17.00 urodził się synek. Miałam cudowną położną, która zdecydowała się chronić krocze. Obyło się bez otarć, pęknięcia czy naciecia. Poza tym pomogła przystawić dziecko do piersi. Narazie karmię głównie piersią, ale jeszcze tego pokarmu jest niewiele, więc przystawiam cały czas, dokarmiałam jak do tej pory tylko 3 razy. Synek ładnie się przystawia, więc jest jakaś nadzieja,że to kp może się udać, tylko trzeba przystawiać. Pojawiła się też żółtaczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 19:11

Nisia18, Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89, jaina_proudmoore, Jeheria, MyŚliwa, mk_bambino, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    A dziewczyny jak karmicie w nocy co 5h bo nie wybudzacie to jak wasze cyce? Nie ciekną? Pewnie mocno twarde?

Ja wczoraj pozwoliłam sobie pospać zgodnie z zapotrzebowaniem córki, więc wyszło trochę ponad 4godziny i piersi były twarde. Ciężej się malutkiej je chwytało. Muszę zacząć liczyć ile dziennie mam karmień, nie chciałabym zaprzepaścić fajnie rozhulanej laktacji. W ogóle bardzo mi pomogła któraś Twoja wypowiedź, że non stop Mateuszek wisi u Ciebie na piersiach. Serio! Zrozumiałam, że to normalne i że po prostu trzeba uzbroić soę w żelazne ramiona i to dziecko wyprzytulac i wynosić ile tylko tego potrzebuje. I że wcale nie musi to oznaczać, że mam lichy pokarm. Także dzięki przeogromne 😘

Stokrotka 86, AnSan89, jaina_proudmoore, Jeheria, MyŚliwa, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa , to jedziemy na tym samym wózku .. wiem o jakim bólu piszesz , miałam podobny raz w nocy ale przeszło oczywiście .. i ta sama sytuacja z wizyta , jeżeli w przyszłym tyg na usg będzie ok to będę nosić następny tydzień ..;)
    To ciekawe która z nas 3 będzie pierwsza , pisze z nas trzech bo mamy ten sam termin 😀

Niutek, wyglada na to ze Twój poród nie był jakoś specjalnie ciężki czy bolesny i super :) ja to się dalej zastanawiam czy wytrzymam jakikolwiek skurcz :)

Obejrzałam dzisiaj webinar o laktacji.. był krótki i szczerze powiedziawszy mało konkretów, raczej taka zachęta żeby wykupić u nich nastepny webinar miałam wrażenie. Z ciekawych rzeczy :
    - 30-40 h po porodzie powinien nastąpić nawał pokarmu , może się zdarzyć np po cc ze to będzie opóźnione
    - 7-8 doba po porodzie dziecko powinno przybrać na wadze tyle ile ważył w dniu porodu
    -1 doba dziecko potrzebuje jakieś 5-7,ml co 2-3 godziny bodajże , generalnie bardziej potrzebuje bliskości niż jedzenia
    - jeżeli podaje się mm to w tym czasie trzeba używać laktator zamiennie żeby dać sygnał głowie do produkcji mleka
    I tak jak pisała Jeheria, nawet miękkie piersi produkują mleko i może go być wystarczająco , generalnie tylko na początku one są twarde .
    Mamy pewnie już to wiedza , ale dziele się czym wiem :)

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, AnSan89, Joana23, Jeheria, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia bolało bardziej niż za pierwszym razem, ale jakoś szybciej poszło 🙂 oba będę wspominać dobrze 🙂

Nisia18, MyŚliwa lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Ja wczoraj pozwoliłam sobie pospać zgodnie z zapotrzebowaniem córki, więc wyszło trochę ponad 4godziny i piersi były twarde. Ciężej się malutkiej je chwytało. Muszę zacząć liczyć ile dziennie mam karmień, nie chciałabym zaprzepaścić fajnie rozhulanej laktacji. W ogóle bardzo mi pomogła któraś Twoja wypowiedź, że non stop Mateuszek wisi u Ciebie na piersiach. Serio! Zrozumiałam, że to normalne i że po prostu trzeba uzbroić soę w żelazne ramiona i to dziecko wyprzytulac i wynosić ile tylko tego potrzebuje. I że wcale nie musi to oznaczać, że mam lichy pokarm. Także dzięki przeogromne 😘
    Hehe spoko nawet teraz usypiam go już 1,5h bo co odłożę wyk i cyca szuka a pielucha zalana cała była sikami czyli chce bliskości :)

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Rosa , to jedziemy na tym samym wózku .. wiem o jakim bólu piszesz , miałam podobny raz w nocy ale przeszło oczywiście .. i ta sama sytuacja z wizyta , jeżeli w przyszłym tyg na usg będzie ok to będę nosić następny tydzień ..;)
    To ciekawe która z nas 3 będzie pierwsza , pisze z nas trzech bo mamy ten sam termin 😀

Niutek, wyglada na to ze Twój poród nie był jakoś specjalnie ciężki czy bolesny i super :) ja to się dalej zastanawiam czy wytrzymam jakikolwiek skurcz :)

Obejrzałam dzisiaj webinar o laktacji.. był krótki i szczerze powiedziawszy mało konkretów, raczej taka zachęta żeby wykupić u nich nastepny webinar miałam wrażenie. Z ciekawych rzeczy :
    - 30-40 h po porodzie powinien nastąpić nawał pokarmu , może się zdarzyć np po cc ze to będzie opóźnione
    - 7-8 doba po porodzie dziecko powinno przybrać na wadze tyle ile ważył w dniu porodu
    -1 doba dziecko potrzebuje jakieś 5-7,ml co 2-3 godziny bodajże , generalnie bardziej potrzebuje bliskości niż jedzenia
    - jeżeli podaje się mm to w tym czasie trzeba używać laktator zamiennie żeby dać sygnał głowie do produkcji mleka
    I tak jak pisała Jeheria, nawet miękkie piersi produkują mleko i może go być wystarczająco , generalnie tylko na początku one są twarde .
    Mamy pewnie już to wiedza , ale dziele się czym wiem :)
    Nisia nie zdziw się i nie zamartwiaj jak dziecko w tym 7-8 dniu nie odrobi masy z narodzin. Mój przez tą żółtaczkę dopiero w 17 dniu miał masę z narodzin ale patrząc po dobowych przyrostach nie było tragedii. Z resztą potem zaczął bardzo przyspieszać. Maciek w 2 tygodnie odrobił a dla porównania koleżanki syn który waży teraz na 5,5 mca 11kg!!!, tylko KP, 12 dnia odrobił.
    Tak więc nie można aż tak się tego kurczowo trzymać bo człowiek popadnie w depresję że mleka brak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 21:21

jaina_proudmoore, Nisia18, Aga12345 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek poród super! Dzielna mama! Wierzę że KP się uda!
    U mnie też jak wody odeszły raz dwa 10 cm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 21:20

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 18 lutego 2022, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Hehe spoko nawet teraz usypiam go już 1,5h bo co odłożę wyk i cyca szuka a pielucha zalana cała była sikami czyli chce bliskości :)
    U mnie to samo od 15 jakoś 🤣🤣🤣cyc - kupa- siku- cyc i w koło 🤣ojciec stwierdził, że go jakiś demon opętał bo nie śpi od 6 godzin już 🙃ja już na lewą pierś dałam nakładkę bo mnie bolało to raz, dwa musiał wypić nadmiar mleka🤦‍♀️Ps. Niestety mój mąż nie potrafi pojąć tematu cyc= bliskość i powiedział kilka „ niemiłych” rzeczy, że głodzę go prawie i powinien dostać butle. Gdzie butla przy pełnych piersiach? Dodatkowo po drodze mały miał kolkę ale już kupa wyszła 💪potem się rzucił na jedzenie. Dziś samego siebie przechodzi 🤯a mąż się uczepił mnie ze swoimi uwagami.grrrr 🤬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 21:36

zDmVp2.png

Wysłany: 18 lutego 2022, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z tym przybieraniem na wadze? Tydzień temu mały był wazony przez nas, ale w pieluszce. Wczoraj u pediatry na golasa. Wiec w sumie nie wiadomo ile waży. Widzę jednak po ubraniach z pierwszych dni, że są bardziej opięte ma na nóżkach i brzuchu.

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria, totalnie się z Tobą zgadzam :) wiadome nie da się wszystko na liście odhaczyć po kolei , tak jak jednemu coś służy , drugiemu wręcz przeciwnie :)
    Ja jestem taka świeża z ta wiedza , ze zaufam położnej jak będzie przychodziła na wizyty :) a znając moja nadopiekuńczość to zasypie ja pytaniami czy wszystko dobrze 😀

Jaina, wcale się nie dziwie ze Twój mąż nie rozumie tej częstej potrzeby bliskości dziecka do mamy , mój jeszcze jakiś czas temu powiedział odnośnie obiadów i ogólnego ogarnięcia domu ze cytując „chyba nie będę cały czas siedziała i patrzyła na małego jak śpi itp” 🙄 wiec mu oznajmiłam , ze jak myśli ze obiadek dla Niego będzie dla mnie ważniejszy to się myli 😅 myśle ze nie miał nic złego na myśli , chyba trochę nie wiedzy z jego strony jak to jest z niemowlakiem na początku a z drugiej strony taka typowa 100% męska natura , kobiety są bardziej opiekuńcze , troskliwe o takie bardziej mamusiowe myśle :)
    wiec wybacz mu 😁

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

‹‹ 644 645 646 647 648 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ